Terapie ABA – autism

Autismul, altfel decat un diagnostic!

S-au scris mii de articole despre autism,despre cercetarile care se fac pentru a afla cauzele acestui diagnostic ,despre durerea parintilor si neputinta acestora de a relationa cu copilul ramas intr-o lume numai a lui!

In limba engleza, prescurtarea vine de la «Applied Behaviur Analysis », adica în traducere – Analiza Comportamentala Aplicata. Terapia ABA este o abordare stiintifica a întelegerii comportamentului si a modului in care poate fi afectat de catre mediul inconjurator.

Terapia ABA este recunoscuta pe plan mondial ca tratament sigur pentru copiii autisti. Cercetatorii sustin ca cca 47% dintre copii pot scapa de diagnosticul de autism, devenind la fel ca si ceilalti copii de vârsta lor, daca terapia ABA este începuta înainte de vârsta de 4 ani si se fac 30-40 de ore de terapie saptamânal, timp de 2 ani.

Copiii autisti cu varste cuprinse intre 2 ani si jumatate – 5 ani au mari sanse de recuperare daca fac terapia ABA.Practic-terapia ABA este inceputul unui drum ,abia dupa aceea urmand alte terapii (PECS,logopedie,ergoterapie…)

Analiza comportamentala aplicata (ABA) reprezinta folosirea tehnicilor si principiilor necesare, în vederea abordarii problemelor importante din punct de vedere social care determina schimbari majore în comportament.

Este un model de terapie pentru copiii cu autism creat de dr. Ivar Lovaas în anii 70, centrat pe ideea ca anumite comportamente ale copiilor apar sau nu în functie de mediu. Bazata pe teoriile comportamentale, ABA demonstreaza ca schimbând anumite conditii în mediu, comportamentele copiilor se schimba în consecinta. Este un sistem de învatare, un program care îsi propune sa modifice comportamentul copilului în mod sistematic si intensiv. Sistemul are obiective clar formulate, împartite în sarcini mici, astfel incat evolutia copilului sa poata fi masurata permanent. Intarirea comportamentului se face cu recompense, întreg sistemul functionand pe baza acestor intaritori, fie materiali, fie sociali.

De mentionat este faptul ca aceasta terapie este functionala nu doar in cazul autismului! Indreptarea comportamentelor reprezinta primul pas pentru dezvoltarea armoniosa a copilului pe plan psihic,in special!