Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

6 moduri în care poți învinge sociofobia

Articol de Psihoterapeut Oana Nicolau Psiholog Psihologie
De când mă știu am fost speriată. Crescând, nu știam ce înseamnă sociofobia sau “tulburarea de anxietate socială”. Abia după mulți ani am aflat că am avut-o. Îmi amintesc că nu puteam să păstrez niciun contact vizual cu oamenii cu care interacționam. Mă simțeam constant tensionată și nesigură, lucru care, în timp, mă enerva, mă făcea să mă simt incomod și să stau mai retrasă. Cu timpul am ajuns să nu mai pot purta vreo discuție cu oamenii, motiv pentru care am devenit ciudată în viziunea celor din jur. Cel mai trist este faptul că am început să cred tot mai mult că sunt o ciudată printre oameni normali. Sociofobia mi-a furat 20 de ani din viață.”

Aceasta este povestea Alinei, 20 de ani rezumați în câteva propoziții. Ca ea sunt zeci de persoane cu sociofobie și care, ani de-a rândul, au avut de suferit, mai mult sau mai puțin, din această cauză. Răspunsul la întrebarea “de ce nu a făcut nimic în acest sens?” este multiplu. În primul rând, așa cum a spus și ea, nu știa despre ce este vorba. Nu știa că este o afecțiune în adevăratul sens al cuvântului și că poate fi tratată, la fel ca mulți alții. În al doilea rând, cei care conștientizează tulburarea refuză să apeleze la un specialist din varii motive, unul dintre ele fiind de rușine.

Ei bine, un mic pas, dar important, spre tratarea sociofobiei este cunoașterea sa, chiar dacă definiția nu descrie cu exactitate sentimentele trăite în acele momente.

Ce este sociofobia?

Sociofobia sau anxietatea socială reprezintă frica de situațiile sociale care implică interacțiunea cu alte persoane. Putem spune că această tulburare este teama paroxistică de a fi judecați și evaluați negativ de alți oameni. Este o tulburare omniprezentă și cauzează tulburări de anxietate și temă în orice împrejurări sociale. Totodată, sociofobia este cronică și nu dispare singură.

 

Terapia cognitiv comportamentală

Terapia cognitiv comportamentală (CBT) este un instrument eficient pentru combaterea tulburării de anxietate socială (DAS).

Nu incepeți ceva ce nu puteți duce la bun sfârșit

Sociofobia poate fi puțin dificilă deoarece unul dintre mecanismele de apărare este evitarea. face să stai departe de ceva înfricoșător pentru a te ține în siguranță.

Atenție la atenție

Deși sună ciudat, atenția începe cu atenție. Nu este un tratament în sine, ci, mai degrabă, o conștiință. Asigurați-vă că veți fi pregătiți atunci când sociofobia va începe să se manifeste pentru a vă putea controla astfel încât să nu o lăsați să vă afecteze. Tulburarea de anxietate socială cauzează gândirea negativă. Cu cât sunteți mai atenți la modul în care se manifestă sociofobia în cazul fiecăruia dintre voi, cu atât veți reuși să câștigați teren în fața ei și să depășiți acele momente dificile.

Provocarea proceselor de gânduri 

Unul dintre lucrurile pe care le faceți cu un terapeut, dar pe care îl puteți încerca și pe cont propriu este provocarea proceselor de gândire care duc la o anxietate suplimentară. Când vă întâlniți cu un gând anxios întrebați-vă de ce credeți asta, care sunt alternativele, care este rezultatul și cât de important este rezultatul pentru voi. Puteți încerca să faceți acest lucru în minte sau să scrieți într-un jurnal pentru a vă putea vizualiza mai bine gândurile.

Desensibilizarea temerilor

Sociofobia poate provoca multe temeri specifice, una dintre cele mai frecvente fiind teama de jenă, în timp ce altele includ teama de a fi judecat sau teama de a pierde un potențial partener social. În unele cazuri, este posibil să aveți și o teamă de anxietate, îngrijorându-vă că sociofobia vă va împiedica să ajungeți la alte persoane. Puteți lua aceste temeri specifice și să vă obișnuiți cu fiecare în parte, lucru care se numește desensibilizare. Un exemplu ar fi combaterea fricii de jenă prin intenția de a vă stăpâni până când nu vă mai îngrijorează.

Prietenii

Poate că primul lucru pe care ar trebui să-l faceți cu sociofobia este încercarea de a vă face prieteni sau de a vă apropia de prietenii pe care îi aveți. Găsiți oameni care vă fac să vă simți susținuți și să aveți o atitudine pozitivă.

Acestea sunt doar câteva dintre metodele pe care le puteți încerca pentru a scăpa de sociofobie. Desigur, indicat ar fi, dacă vedeți că nu reușiți sau vă este teamă să le încercați, să apelați la un psihoterapeut. În acest sens, cei peste 50 de specialiști ai Clinicii Oana Nicolau, cea mai mare clinică de sănătate emoțională din țară conform numărului de specialiști, vă stau oricând la dispoziția și pot fi contactați aici.

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.