semne fizice ale depresiei

7 simptome fizice ale depresiei

Simptomele depresiei se pot extinde dincolo de emoțiile unei persoane și de sănătatea mintală. Depresia poate afecta, de asemenea, și sănătatea fizică a unei persoane.

În acest articol, aflați despre aceste efecte fizice ale depresiei, inclusiv durerea cronică, modificările în greutate și inflamațiile.

Ce este depresia?

Depresia determină adesea o persoană să se simtă tristă și fără speranță. Simptomele depresiei pot fi o experiență temporară ca răspuns la durere sau traume, dar când simptomele durează mai mult de 2 săptămâni, pot fi semne ale unei tulburări depresive grave.

Aceleași simptome pot fi, de asemenea, un semn al unei alte stări de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic(TSPT) sau bipolar.

Simptome depresie:

 • stare de spirit depresivă în cele mai multe zile, inclusiv sentimente de tristețe sau goliciune
 • pierderea plăcerii în activitățile preferate anterior
 • prea puțin sau prea mult somn pe o durată de mai multe zile
 • pierderea/creșterea involuntară în greutate sau modificarea apetitului
 • agitație fizică sau dorința de inactivitate
 • energie scăzută sau oboseală
 • senzație puternică de vinovăție sau lipsa de valoare
 • probleme de concentrare sau la luarea deciziilor
 • gânduri intruzive de deces sau sinucidere

Simptomele depresiei variază între persoane și se pot schimba în timp. Pentru ca un medic să poată oferi un diagnostic corect, o persoană trebuie să aibă cinci sau mai multe simptome prezente consecutiv pe o perioadă de 2 săptămâni.

Te confrunți cu simptomele enumerate?
Apelează la specialiști de încredere! Suntem alături de tine!

 

Cercetătorii au documentat mai multe moduri în care depresia poate afecta sănătatea fizică, principalele fiind următoarele:

1. Creșterea/pierderea în greutate – Probleme gastrointestinale

Persoanele cu depresie afișează de multe ori probleme de stomac sau digestie, cum ar fi diaree, vărsături, greață sau constipație. Unii oameni cu depresie suferă și de afecțiuni cronice, inclusiv sindromul colonului iritabil.

Conform studiilor, acest lucru se poate datora faptului că depresia schimbă răspunsul creierului la stres prin suprimarea activității în hipotalamus, glanda pituitară și glandele suprarenale.

În timp ce depresia este adesea gândită ca o boală psihică, ea joacă, de asemenea, un rol important în influențarea apetitului și a alimentației. Unii oameni se confruntă des cu supra-alimentarea. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și la obezitate, sau chiar la diabetul de tip 2. Puteți chiar să vă pierdeți apetitul în întregime sau să nu mâncați cantitatea potrivită de hrană nutritivă. O pierdere bruscă de interes în mâncare la adulții mai în vârstă poate duce la o stare numită anorexie geriatrică. Simptome posibile ale depresiei:

 • dureri de stomac
 • crampe
 • constipație

Aceste simptome s-ar putea să nu se îmbunătățească cu medicația dacă o persoană nu mănâncă dieta corectă. Dulciurile și alimentele bogate în carbohidrați pot oferi o ușurare imediată, dar efectele sunt adesea temporare. Este important să se mențină o dietă sănătoasă atunci când cineva se confruntă cu depresie. Nutrienții sunt esențiali pentru a vă asigura că neurotransmițătorii corpului funcționează bine. Potrivit unui studiu, cele mai frecvente deficiențe de vitamina și nutriție sunt:

 • acizii grasi
 • omega-3
 • vitamina B
 • minerale
 • aminoacizi

2. Durerea cronică

Persoanele cu depresie pot prezenta dureri inexplicabile, inclusiv dureri articulare sau musculare, sensibilitate în zona sânilor și dureri de cap.

Simptomele depresiei ale unei persoane se pot agrava din cauza durerii cronice.

3. Bolile de inimă

Depresia poate reduce motivația unei persoane de a face alegeri pozitive în ceea ce privește stilul de viață. Riscul de îmbolnăvire a acestora crește atunci când au o dietă săracă și viață sedentară.

Depresia poate fi, de asemenea, un factor de risc independent pentru problemele de sănătate ale inimii. Conform cercetătorilor, unul din cinci persoane cu insuficiență cardiacă sau boală a arterei coronariene are depresie.

4. Inflamaţiile

O persoană cu depresie este destul de probabil să aibă o afecțiune inflamatorie.

Cercetările arată că stresul cronic și depresia sunt legate de inflamație și pot schimba sistemul imunitar. Alte surse sugerează că depresia se poate datora inflamației cronice.

Persoanele cu depresie sunt mai susceptibile de a avea afecțiuni inflamatorii sau tulburări autoimune, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, diabetul de tip 2 și artrită.

Cu toate acestea, nu este clar dacă depresia provoacă inflamații sau inflamația cronică face pe cineva mai vulnerabil la depresie. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege legătura dintre cele două.

5. Probleme de sănătate sexuală

Persoanele cu depresie pot avea un libido scăzut, pot avea probleme în a deveni excitate, nu mai au orgasme sau au orgasme mai puțin plăcute.

Unii oameni se confruntă, de asemenea, cu probleme de relație din cauza depresiei, care pot avea un impact asupra activității sexuale.

6. Înrăutățirea condițiilor cronice de sănătate

Persoanele care au deja o afecțiune cronică de sănătate ar putea să simtă că simptomele lor sunt mai grave dacă dezvoltă depresie.

Infecțiile cronice se pot simți deja izolante sau stresante, iar depresia poate influența aceste sentimente.

Persoanele care suferă de depresie și care au o boală cronică ar trebui să discute cu un medic despre strategii de abordare a ambelor condiții. Conservarea sănătății mintale poate îmbunătăți sănătatea fizică și poate face o afecțiune cronică mai ușor de gestionat.

7. Probleme cu somnul

Depresia poate contribui la insomnie. Persoanele cu depresie pot avea insomnie sau au probleme cu somnul. Această condiție îi poate lăsa să se simtă epuizați, ceea ce face dificilă gestionarea atât a stării fizice, cât și a sănătății mintale.

Medicii leagă privarea de somn de câteva probleme de sănătate. Au corelat deprivarea pe termen lung a somnului cu hipertensiune arterială, diabet, probleme legate de greutate și unele tipuri de cancer.

Simptome fizice ale depresiei la copii

Depresia poate fi mai dificil de detectat la copiii care nu pot exprima simptomele lor. Comportamentele pe care ați dori să le îngrijiți includ îngrijorarea persistentă și lipsa de voință de a merge la școală fără a se îmbunătăți în timp. Copiii pot fi, de asemenea, excesiv de iritabili și negativi.

Totul depinde de tine…

Recunoscând că depresia poate provoca probleme de sănătate fizică poți ajuta o persoană să caute tratament și să facă schimbări pentru a-și ajuta la gestionarea simptomelor depresiei.

Depresia este tratabilă. Un medic poate recomanda o abordare combinată, folosind medicamente, terapie și schimbări de stil de viață. Cu sprijinul potrivit, o persoană poate gestiona atât efectele fizice, cât și psihice ale depresiei.

Te confrunți cu depresie?
Nu ești singur! Apelează la specialiști de încredere!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *