semne fizice ale depresiei

7 simptome fizice ale depresiei

Simptomele depresiei se pot extinde dincolo de emoțiile unei persoane și de sănătatea mintală. Depresia poate afecta, de asemenea, și sănătatea fizică a unei persoane.

În acest articol, aflați despre aceste efecte fizice ale depresiei, inclusiv durerea cronică, modificările în greutate și inflamațiile.

Ce este depresia?

Depresia determină adesea o persoană să se simtă tristă și fără speranță. Simptomele depresiei pot fi o experiență temporară ca răspuns la durere sau traume, dar când simptomele durează mai mult de 2 săptămâni, pot fi semne ale unei tulburări depresive grave.

Aceleași simptome pot fi, de asemenea, un semn al unei alte stări de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic(TSPT) sau bipolar.

Simptome depresie:

 • stare de spirit depresivă în cele mai multe zile, inclusiv sentimente de tristețe sau goliciune
 • pierderea plăcerii în activitățile preferate anterior
 • prea puțin sau prea mult somn pe o durată de mai multe zile
 • pierderea/creșterea involuntară în greutate sau modificarea apetitului
 • agitație fizică sau dorința de inactivitate
 • energie scăzută sau oboseală
 • senzație puternică de vinovăție sau lipsa de valoare
 • probleme de concentrare sau la luarea deciziilor
 • gânduri intruzive de deces sau sinucidere

Simptomele depresiei variază între persoane și se pot schimba în timp. Pentru ca un medic să poată oferi un diagnostic corect, o persoană trebuie să aibă cinci sau mai multe simptome prezente consecutiv pe o perioadă de 2 săptămâni.

Te confrunți cu simptomele enumerate?
Apelează la specialiști de încredere! Suntem alături de tine!

 

Cercetătorii au documentat mai multe moduri în care depresia poate afecta sănătatea fizică, principalele fiind următoarele:

1. Creșterea/pierderea în greutate – Probleme gastrointestinale

Persoanele cu depresie afișează de multe ori probleme de stomac sau digestie, cum ar fi diaree, vărsături, greață sau constipație. Unii oameni cu depresie suferă și de afecțiuni cronice, inclusiv sindromul colonului iritabil.

Conform studiilor, acest lucru se poate datora faptului că depresia schimbă răspunsul creierului la stres prin suprimarea activității în hipotalamus, glanda pituitară și glandele suprarenale.

În timp ce depresia este adesea gândită ca o boală psihică, ea joacă, de asemenea, un rol important în influențarea apetitului și a alimentației. Unii oameni se confruntă des cu supra-alimentarea. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și la obezitate, sau chiar la diabetul de tip 2. Puteți chiar să vă pierdeți apetitul în întregime sau să nu mâncați cantitatea potrivită de hrană nutritivă. O pierdere bruscă de interes în mâncare la adulții mai în vârstă poate duce la o stare numită anorexie geriatrică. Simptome posibile ale depresiei:

 • dureri de stomac
 • crampe
 • constipație

Aceste simptome s-ar putea să nu se îmbunătățească cu medicația dacă o persoană nu mănâncă dieta corectă. Dulciurile și alimentele bogate în carbohidrați pot oferi o ușurare imediată, dar efectele sunt adesea temporare. Este important să se mențină o dietă sănătoasă atunci când cineva se confruntă cu depresie. Nutrienții sunt esențiali pentru a vă asigura că neurotransmițătorii corpului funcționează bine. Potrivit unui studiu, cele mai frecvente deficiențe de vitamina și nutriție sunt:

 • acizii grasi
 • omega-3
 • vitamina B
 • minerale
 • aminoacizi

2. Durerea cronică

Persoanele cu depresie pot prezenta dureri inexplicabile, inclusiv dureri articulare sau musculare, sensibilitate în zona sânilor și dureri de cap.

Simptomele depresiei ale unei persoane se pot agrava din cauza durerii cronice.

3. Bolile de inimă

Depresia poate reduce motivația unei persoane de a face alegeri pozitive în ceea ce privește stilul de viață. Riscul de îmbolnăvire a acestora crește atunci când au o dietă săracă și viață sedentară.

Depresia poate fi, de asemenea, un factor de risc independent pentru problemele de sănătate ale inimii. Conform cercetătorilor, unul din cinci persoane cu insuficiență cardiacă sau boală a arterei coronariene are depresie.

4. Inflamaţiile

O persoană cu depresie este destul de probabil să aibă o afecțiune inflamatorie.

Cercetările arată că stresul cronic și depresia sunt legate de inflamație și pot schimba sistemul imunitar. Alte surse sugerează că depresia se poate datora inflamației cronice.

Persoanele cu depresie sunt mai susceptibile de a avea afecțiuni inflamatorii sau tulburări autoimune, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, diabetul de tip 2 și artrită.

Cu toate acestea, nu este clar dacă depresia provoacă inflamații sau inflamația cronică face pe cineva mai vulnerabil la depresie. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege legătura dintre cele două.

5. Probleme de sănătate sexuală

Persoanele cu depresie pot avea un libido scăzut, pot avea probleme în a deveni excitate, nu mai au orgasme sau au orgasme mai puțin plăcute.

Unii oameni se confruntă, de asemenea, cu probleme de relație din cauza depresiei, care pot avea un impact asupra activității sexuale.

6. Înrăutățirea condițiilor cronice de sănătate

Persoanele care au deja o afecțiune cronică de sănătate ar putea să simtă că simptomele lor sunt mai grave dacă dezvoltă depresie.

Infecțiile cronice se pot simți deja izolante sau stresante, iar depresia poate influența aceste sentimente.

Persoanele care suferă de depresie și care au o boală cronică ar trebui să discute cu un medic despre strategii de abordare a ambelor condiții. Conservarea sănătății mintale poate îmbunătăți sănătatea fizică și poate face o afecțiune cronică mai ușor de gestionat.

7. Probleme cu somnul

Depresia poate contribui la insomnie. Persoanele cu depresie pot avea insomnie sau au probleme cu somnul. Această condiție îi poate lăsa să se simtă epuizați, ceea ce face dificilă gestionarea atât a stării fizice, cât și a sănătății mintale.

Medicii leagă privarea de somn de câteva probleme de sănătate. Au corelat deprivarea pe termen lung a somnului cu hipertensiune arterială, diabet, probleme legate de greutate și unele tipuri de cancer.

Simptome fizice ale depresiei la copii

Depresia poate fi mai dificil de detectat la copiii care nu pot exprima simptomele lor. Comportamentele pe care ați dori să le îngrijiți includ îngrijorarea persistentă și lipsa de voință de a merge la școală fără a se îmbunătăți în timp. Copiii pot fi, de asemenea, excesiv de iritabili și negativi.

Totul depinde de tine…

Recunoscând că depresia poate provoca probleme de sănătate fizică poți ajuta o persoană să caute tratament și să facă schimbări pentru a-și ajuta la gestionarea simptomelor depresiei.

Depresia este tratabilă. Un medic poate recomanda o abordare combinată, folosind medicamente, terapie și schimbări de stil de viață. Cu sprijinul potrivit, o persoană poate gestiona atât efectele fizice, cât și psihice ale depresiei.

Te confrunți cu depresie?
Nu ești singur! Apelează la specialiști de încredere!

 

12 comments

 1. Fi ca mea are 31 de ani a slăbit se enervează foarte repede începând sa plângă pînă tremura face atac de panica.

  1. Buna ziua!Recomandam un consult medical in prima instanta pentru a vedea care sunt cauzele slabirii,daca sunt de natura organica sau de un comportament alimentar deficitar,iar in urma rezultatelor ar fi bine sa ia legatura cu un psihoterapeut pentru a vedea daca sunt cauze si de alta natura,respectiv, psiho-afective.

 2. Buna seara îmi creste mereu pulsul și imi bate inima foarte repede și sunt agitata obosesc repede mentionez ca am depresie și aniexietate !! Sa fie de la depresie ?

  1. Buna seara! Va recomandam o serie de analize amanuntite ( de sange, consult cardiologic) pentru a elimina un diagnostic fiziologic. Daca nu este gasita nicio cauza fiziologica, atunci puteti recurge la o evaluare psihologica ce ar putea evidentia legatura dintre simptomele respective si diverse tulburari pe planul afectiv
   ( anxietate, depresie).

 3. Buna ziua .Am o stare foarte proastă și nu dorm mai mult de trei ore într-o noapte.

  1. Bună ziua,
   Descrierea dvs.este sumară, și cel mai bine ar să luați legătura cu un psihoterapeut pentru a vedea clar ce anume se întămplă cu starea dvs., în ce condiții apare și care ar putea fi cauzele care generează insomnia și dispoziția proastă.

 4. Bună seara!Eu sunt intr’o depresie severă, de mai bine de 10 ani.Am fost pe antidepresive în tot acest timp,până acum 7 luni,când am oprit toată medicația,brusc,fără sfatul pshiatrului.Începusem să iau în greutate și de aia le-am și oprit.Luna aceasta mai spre final,am programare din nou,la psihiatru,dorind să reiau medicația. Ce mă necajeste cel mai mult,e faptul că atunci când mă deplasez pe stradă,adică când depun ceva mai mult efort,mă iau niște junghiuri tot corpul,începe inima a’mi bate rapid și imediat mă ia atacul de panică…Acasa nu prea mă necajesc,mai mult când merg,ceva mai mult.Junghiurile au legătură cu depresia/anxietatea?Precizez că mi’am făcut „n” analize și ecografe și nu am nimic.Bine,nu chiar nimic😊,ci doar un nodul tiroidian! Mulțumesc.

  1. Bună ziua,
   Foarte bine faceți că ați hotărât să reluați legatura cu psihiatrul dvs.pentru că tipul de medicație pe care vi l-a prescris nu se întrerupe brusc. Stările de disconfort pe care le aveți pot avea și cauze de natură psihică ( anxietate, depresie), de aceea ar fi bine să consultați și un psihoterapeut.

 5. Buna ziua! De ceva timp ma supăr si plâng din orice, am o stare foarte nervoasă zi de zi, sunt mereu tristă si abatuta…am slăbit foarte mult. Am fost la un doctor de glanda tiroidiana sa vad daca am boala respectiva iar dna doctor mi a dat niste pastile pentru un sistem anxios depresiv spunându i ce fel ma comport ( stop depres) . Am fost si la psihiatru înainte de asta si domnul acela mi a spus ca nu am nimic. Credeti ca ar trebuii sa mai iau acele pastile ce mi le a dat doamna doctor? ( nu le am luat decât 2 saptamani)

  1. Buna ziua
   Informatiile pe care ni le-ati dat nu sunt suficiente pentru a exprima o parere.
   Va recomand sa urmati indicatiile primite de la doctor, in general.

 6. Buna ziua.
  Sotul meu are o problema cu scrisul. Daca trebuie sa completeze o cerere sau sa semneze un act se blochează si nu mai poate scrie.Daca este acasa, singur nu are nici o problema. Acesta problema a inceput cand a dat examenul pt permis.
  Ce ar putea face pt a se debloca?
  Multumesc.

  1. Buna ziua,

   Sotul dumneavoastra ar trebui să meargă la un psihoterapeut, ca împreună cu acesta, în urma discuțiilor să poată descoperi care este cauza acestui blocaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *