← Înapoi la Blog

5 min

7 tipuri de anxietate cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi

7 tipuri de anxietate cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi

Anxietatea nu este o afecțiune simplă. Aceasta se manifestă în sute de moduri diferite. Anxietatea nu este doar nervozitate, ci are mai multe simptome psihologice și fizice. Nu este neobișnuit, însă, ca cei cu anxietate să experimenteze simptome precum:

 • bătăi rapide ale inimii (palpitații);
 • tremurare excesivă și transpirație;
 • amețeală;
 • dureri de cap;
 • slăbiciune la nivelul membrelor și tensiune musculară;
 • erupții cutanate și senzație de sufocare.

Potrivit specialiștilor, există 7 tipuri principale de anxietate:

 • tulburarea de anxietate generalizată (GAD);
 • fobie socială;
 • atacul de panică;
 • agorafobia;
 • fobiile specifice;
 • tulburarea de stres post-traumatic (PTSD);
 • tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).

Tulburare de anxietate generalizată

Tulburarea de anxietate generalizată sau GAD este cel mai frecvent și răspândit tip de anxietate. Acesta afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume și este descris ca fiind o stare continuă de tensiune mentală și / sau fizică și nervozitate, fie fără o cauză specifică, fie fără capacitatea de a lua o pauză de la anxietate. Cu alte cuvinte, dacă vă simțiți în permanență marginalizați, îngrijorați, neliniștiți sau stresați (fizic sau mental) și vă deranjează viața, este posibil să aveți o tulburare de anxietate generalizată.

Anxietate socială sau fobia

Mulți oameni suferă de ceea ce se numește „fobie socială”, o teamă irațională față de situațiile sociale. Un anumit nivel de fobie socială este normal. Aici vorbim despre  timiditate în locurile publice sau disconfortul apărut în momentul vorbirii în public care sunt naturale și nu implică o problemă de anxietate. Când această teamă începe să vă afecteze stilul de viață înseamnă că este vorba despre fobie socială.

Fobia socială înseamnă timiditate intensă, iar ideea de a socializa sau de a vorbi cu persoanele din jurul vostru, indiferent că sunt prieteni, străini, oameni ai legii și așa mai departe, vă provoacă anxietate și frică. Oamenii cu fobie socială văd situațiile publice ca fiind un potențial pericol , trăind cu o teamă constantă de a fi judecați, observați, remarcați sau evitați. Cei cu fobie socială au adesea o teamă irațională de a face ceva stupid sau jenant astfel că evită expunerea la situații sociale diverse, lucru care afectează buna funcționare pe plan personal, dar și profesional.

Atacurile de panică

De obicei, atacurile de panică apar pe neașteptate, sunt copleșitoare și prezintă atât simptome fizice, cât și emoționale. Acestea se manifestă printr-un val puternic de frică, panică sau anxietate. Cei care se confruntă cu atacuri de panică pot avea dificultăți de respirație, pot transpira abundent, tremură și au un ritm cardiac crescut.

Fobiile specifice

Fobiile specifice reprezintă sentimente intense de frică din cauza obiectelor, animalelor și așa mai departe. În general, acestea vă fac să vă gândiți la ce este mai rău sau să aveți un comportament de evitare (făcând tot ce este necesar pentru a evita lucrul de care vă este frică). Una dintre fobiile specifice este arahnofobia. Foarte puțini păianjeni sunt periculoși și totuși, multor persoane le este frica de păienjeni. Alte exemple de astfel de fobii specifice includ șerpi, avioane, furtuni și sânge.

Tulburarea de stres post-traumatic

Ca ființă umană, ne expunem întotdeauna la riscuri care ne pun viața în pericol. Majoritatea oamenilor sunt destul de norocoși, evită aceste pericole și trăiesc o viață frumoasă și sigură. Dar, în unele cazuri, pot trăi o traumă fie fizică, fie emoțională. Acest lucru poate provoca o problemă de anxietate cunoscută sub numele de tulburare de stres post-traumatic. După cum sugerează și numele, PTSD este o tulburare de anxietate care vine după apariția evenimentului traumatic. Cei care trăiesc cu această tulburare, de multe ori, au nevoie de ajutor de specialitate deoarece poate afecta stilul de viață pe o perioadă îndelungată.

Tulburarea obsesiv-compulsivă

Tulburarea obsesiv compulsivă poate fi o tulburare de anxietate foarte distructivă. Persoanele aflate în situația aceasta manifestă, adesea, comportamente și temeri care nu numai că sunt confuze pentru cei din jurul lor, ci și pentru cei care suferă de această afecțiune. Compulsiile și obsesiile sunt similare, dar se manifestă în moduri diferite:

 • obsesiile

Obsesiile sunt bazate pe gândire. Spre exemplu, cei care suferă de această tulburare au un gând specific, de obicei negativ sau de frică cum că o persoană la care țin îi înșală.

 • compulsiile

Compulsiile sunt bazate pe comportament. Sunt o „necesitate” de a efectua o acțiune sau o activitate, adesea într-un mod foarte specific. O obsesie este îngrijorătoare, în timp ce o compulsie cauzează senzații de anxietate.

Indiferent de tipul ei, anxietatea nu este o afecțiune care trebuie ignorată. Încă de la primele momente în care recunoașteți anxietatea ca făcând parte din viața voastră este indicat să consultați un psihoterapeut. La Clinica Oana Nicolau, cea mai mare clinică de sănătate emoțională din țară conform numărului de specialiști, peste 50 de specialiști așteaptă să vă ajute în lupta cu anxietatea. Nu mai sta pe gânduri și programează-te aici!

Terapeut specializat pe acest subiect

Terapeut specializat pe acest subiect

Dana Peristeri

Psihoterapeut cognitiv-comportamental/ Psiholog Principal

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.