9 pași simpli pentru a-ți îndeplini obiectivele și a te dezvolta personal

Încă un an s-a încheiat și mulți dintre noi ne-am stabilit un set nou de obiective pentru anul care urmează. Însă, câţi dintre noi ducem la capăt obiectivele pe care ni le-am stabilit? Oare am învățat din experiența anilor trecuţi, când o mare parte dintre rezoluțiile pe care ni le-am propus au fost anulate în câteva săptămâni, zile sau chiar ore?

Echipa Clinicii Oana Nicolau vă oferă 9 sfaturi care vă vor ajuta să duceţi la capăt obiectivele pe care le setați pentru noul an. De asemenea, prin respectarea acestor pași, o să reușiți să faceți schimbări prețioase în comportamentul vostru și o să vă dezvoltați personal.

Formulează-ți obiective simple!

Unii oameni îşi propun la începutul anului o revizuire a întregului lor stil de viaţă. Din păcate, acest lucru este pur şi simplu o reţetă pentru dezamăgire şi vinovăţie. Deşi dorinţa de auto-îmbunătățire este în mintea ta, experiența arată că nu putem realiza toate obiectivele dintr-o dată. Cea mai bună abordare este să te concentrezi în mod clar pe unul sau două dintre obiectivele cele mai importante.

Alege cu atenție!

Concentrează-te asupra obiectivelor care vor avea cel mai mare impact asupra sănătăţii şi împlinirii tale. De exemplu, renunțarea la fumat îţi va îmbunătăți în mod evident sănătatea, dar îţi va da, de asemenea, un sentiment de mândrie și te va face fericit.

Fii realist!

Nu ţinti foarte sus şi nu ignora realitatea – ia în considerare obiectivele anterioare. Ce a dus la eșec atunci? Poate că ţi-ai propus să pierzi prea mult în greutate sau să economiseşti o sumă mare de bani. Setează-ţi obiective clare, pe termen scurt sau care pot fi realizate cu uşurinţă.

Stabileşte-ţi obiective clare, măsurabile!

Acesta este, probabil, ingredientul cel mai important pentru succes, deoarece, cu cât îţi planifici mai bine obiectivele, cu atât mai probabil acestea vor fi realizate. De exemplu: Nu spune „Vreau să slăbesc”, ci „În luna iunie îmi doresc să cântăresc cu 10 kg mai puțin” sau nu spune „Vreau să câştig mai bine”, ci „La sfârșitul anului îmi doresc ca salariul meu să fie de 3000 RON pe lună”. Când îţi stabileşti obiective clare şi le realizezi, vei câştiga încrederea de sine de care ai nevoie pentru a aborda şi obiective mai mari.

Acordă-ţi termene!

Stabilirea unui termen pentru realizarea obiectivului este vitală pentru motivație. Este barometru pentru succes, modul în care îţi vei stabili obiectivele pe termen scurt cu privire la obiectivul pe termen lung. Cumpără un calendar sau jurnal, astfel încât să îţi poţi planifica acțiunile pentru următoarele săptămâni sau luni, și decide când și cât de des îți vei evalua obiectivul.

Recompensează-te!

Atunci când îţi îndeplineşti obiectivele, oferă-ţi o mică recompensă. Astfel, obiectivul va deveni pentru tine un reper important. Nu uita că îndeplinirea unui obiectiv înseamnă că poţi trece la următorul. Dar ai grijă să nu cazi în capcana de a-ţi pune în pericol obiectivul. Dacă ţi-ai dorit să slăbeşti 10 kg, nu te recompensa cu o masă la fast food.

Spune-le celor apropiaţi despre obiectivele tale

Rețeaua de sprijin este crucială atunci când eşti hotărât să îţi îndeplineşti obiectivele. Alege cu atenție acei oameni din jurul tău, care s-au dovedit a fi de încredere (prieteni, familia) şi vorbeşte-le despre obiectivele tale. Vor fi alături de tine şi te vor ajuta atunci când realizarea unui obiectiv ţi se va părea dificilă şi vei avea nevoie de susţinere.

Nu renunța!

Este aproape inevitabil, la un moment dat, să simţim că obiectivul nostru nu mai poate fi realizat. Nu lăsa acest lucru să devină o scuză pentru a renunța. Atunci când îţi vei spune să renunţi, bazează-te pe rezervele de încredere şi tărie, cele două calităţi la care poţi apela ori de câte ori vei simţi nevoia să spui „Nu pot”.

Fii responsabil!

Ţine-ţi obiectivele sub control! Poţi accepta sprijinul sau sfaturile celorlalţi, dar nu uita că obiectivele sunt ale tale şi tu eşti cel care trebuie să se schimbe pentru a vedea rezultatele dorite. Având un puternic sentiment de control asupra vieţii tale, este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor. Poate fi înfricoșător să îți asumi responsabilitatea pentru viitorul tău, dar cu siguranță este mai bine decât alternativele.

Viaţa este o călătorie şi fiecare dintre noi ne alegem drumul pe care mergem şi destinaţia. Poţi face această călătorie mai plăcută, dacă îţi stabileşti obiective pe care să le duci la capăt și dacă te dezvolți personal. Ca să fii sigur că poți depăși orice obstacol, specialiștii Clinicii Oana Nicolau iți stau la dispoziție.