← Înapoi la Blog

7 min

ADHD Copii – Ce este și cum indentificăm simptomele?

ADHD Copii – Ce este și cum indentificăm simptomele?

Sunt des întâlnite cazuri în care copiii uită să își facă temele, „visează” în timpul orelor de curs, acționează fără să se gândească sau sunt zvăpăiați la masă. Dar lipsa de atenție, impulsivitatea și hiperactivitatea sunt semne ale tulburării de ADHD la copii.

ADHD-ul poate duce la probleme acasă, cât și la școală, și poate afecta capacitatea copilului de a învăța și de a se înțelege cu ceilalți copii. Primul pas în abordarea problemei și obținerea ajutorului de care are nevoie copilul este să învățați și să recunoașteți semnele și simptomele ADHD-ului.

ADHD-ul afectează copii și adolescenți și poate continua până la maturitate. Este cea mai frecvent diagnosticată tulburare mentală a copiilor. Copiii cu ADHD pot fi hiperactivi și nu își pot controla impulsurile, având dificultăți în a se concentra. Aceste comportamente interferează cu școala și viața de familie.

Adulții cu ADHD pot întâmpina dificultăți în gestionarea timpului, organizarea, stabilirea obiectivelor și menținerea unui loc de muncă. Ei pot avea, de asemenea, probleme cu relațiile, stimă de sine scăzută și dependențe.

Simptomele la copii

Simptomele sunt grupate în trei categorii.

ADHD copii – Neatenție

Există o preconcepție greșită despre ADHD. Atunci când copiii fac lucruri de care se bucură sau participa la subiecte de care sunt interesați, nu au probleme în a se concentra și a rămâne constanți în activitate. Dar atunci când sarcina este repetitivă sau plictisitoare, intervine rapid neatenția.

Copiii cu ADHD adesea pot trece de la sarcină la sarcină, fără a finaliza vreuna dintre acestea; ignoră pașii necesari. Organizarea activităților legate de școală este mai dificilă pentru ei decât pentru majoritatea copiilor. Copiii cu ADHD au, de asemenea, probleme de concentrare dacă există distrageri în jurul lor; aceștia au nevoie, de obicei, de un mediu calm și liniștit, pentru a rămâne concentrați.

ADHD copii – Caracteristicile neatenției

Un copil cu ADHD:

 • Este ușor de distras;
 • Nu respectă instrucțiunile și nu își duce la capăt sarcinile;
 • Este neascultător;
 • Nu acordă atenție;
 • Uită de activitățile zilnice;
 • Are probleme în a-și organiza sarcinile zilnice;
 • Nu-i place să facă lucruri care necesită lipsă de mișcare fizică;
 • Adesea pierde obiecte;
 • Tinde să “viseze cu ochii deschiși”.

ADHD copii – Hiperactivitate

Cel mai evident semn al ADHD-ului este hiperactivitatea. În timp ce mulți copii sunt în mod natural destul de activi, copiii cu simptome hiperactive de tulburare a deficitului de atenție se află într-o mișcare continuă. Ei pot încerca să facă mai multe lucruri în același timp, trecând de la o activitate la alta.

Chiar și atunci când sunt obligați să stea liniștiți (un lucru foarte dificil pentru ei), își agită mâinile și picioarele în semn de hiperactivitate.

ADHD copii – Caracteristicile hiperactivității

 • Adesea se agită, sare din loc în loc și este zvăpăiat;
 • Nu poate sta așezat;
 • Are dificultăți de a se juca în liniște;
 • Este mereu în mișcare, aleargă sau se cațără;
 • Vorbește mult.

ADHD copii – Impulsivitate

Impulsivitatea copiilor cu ADHD poate provoca probleme de auto-control. Pentru că se cenzurează mai puțin decât ceilalți copii, vor întrerupe conversațiile, vor invada spațiul celorlalți, vor pune întrebări irelevante în clasă, vor face observații fără tact și vor pune întrebări cu totul și cu totul personale. Instrucțiuni precum: „Fii răbdător” și „Așteaptă puțin” sunt de două ori mai dificil de îndeplinit pentru copiii cu ADHD.

Copiii cu semne și simptome impulsive de ADHD tind de asemenea să fie morocănoși și să reacționeze exagerat din punct de vedere emoțional. Ca rezultat, alții pot percepe copilul ca fiind lipsit de respect sau neobișnuit.

ADHD copii – Caracteristicile impulsivității

 • Are probleme în a-și aștepta rândul;
 • Vorbește fără a-și gândi cuvintele;
 • Întrerupe persoane din jur.

Aspecte pozitive

copii la laptop

În plus față de provocări, există, de asemenea, și trăsături pozitive asociate cu persoanele care suferă de ADHD:

Creativitate – Copiii care au ADHD pot fi incredibil de creativi și imaginativi. Copilul care visează cu ochii deschiși și are zece gânduri diferite în același timp, poate deveni un maestru de rezolvare a problemelor, o resursă de idei sau un artist inventiv. Copiii cu ADHD pot fi ușor distrași, dar câteodată observă lucruri nevăzute de ceilalți.

Flexibilitate – Deoarece copiii cu ADHD iau în considerare o mulțime de opțiuni deodată, nu se limitează și au multiple idei.

Entuziasm și spontaneitate – Copiii cu ADHD sunt rareori plictisitori! Sunt interesați de multe lucruri diferite și au o personalitate plină de viață.

Energie și unitate – Când copiii cu ADHD sunt motivați, muncesc sau se joacă din greu și se străduiesc să reușească. De fapt, poate fi dificil să fie distrași din cadrul unei sarcini care este de interes pentru ei, mai ales dacă activitatea este interactivă sau practică.

Rețineți, de asemenea, că ADHD nu are nimic de-a face cu inteligența sau talentul. Mulți copii cu ADHD sunt înzestrați din punct de vedere intelectual sau artistic.

ADHD copii – Cauze

Cauza ADHD nu este cunoscută. Cercetătorii menționează mai multe lucruri care pot duce la aceasta, inclusiv:

 • Genetica. ADHD tinde să circule în familie;
 • Dezechilibrul chimic din creierul copilului;
 • Modificările creierului. Zonele creierului care controlează atenția sunt mai puțin active la copiii cu ADHD;
 • Nutriție proastă, infecții, fumat, băut și abuz de substanțe în timpul sarcinii. Aceste lucruri pot afecta dezvoltarea creierului copilului;
 • Toxine, cum ar fi plumbul. Ele pot afecta dezvoltarea creierului copilului;
 • O leziune cerebrală sau o tulburare a creierului. Deteriorarea frontului creierului, numită lobul frontal, poate provoca probleme cu controlul impulsurilor și emoțiilor.

Zaharul nu provoacă ADHD. Această tulburare nu este cauzată de timp îndelungat în fața televizorului, de condiții neprielnice acasă / la școală sau de alergii alimentare.

ADHD nu poate fi prevenit sau vindecat. Dar depistarea timpurie a acestuia, plus un plan bun de tratament și educație, poate ajuta un copil sau un adult cu ADHD să-și gestioneze simptomele.

Ajutarea unui copil cu ADHD

Lipsa de atenție, hiperactivitatea și impulsivitatea copilului (netratate) pot provoca multe probleme, chiar dacă acestea se datorează sau nu ADHD-ului.

Copiii care nu se pot concentra și controla vor avea dificultăți la școală și se vor confrunta cu probleme frecvente. Le va fi greu să își facă prieteni. Aceste frustrări și dificultăți pot duce la o stima de sine scăzută, precum și la tensiuni și stres pentru întreaga familie.

Dar tratamentul poate face o diferență semnificativă în simptomele copilului dumneavoastră. Cu sprijinul potrivit, copilul poate ajunge pe drumul cel bun în toate domeniile vieții. Dacă copilul dvs. se luptă cu simptome care arată ca ADHD, nu întârziați să solicitați ajutor profesional.

Simptomele hiperactivității, neatenției și impulsivității copilului dumneavoastră se pot trata, fără a avea un diagnostic de tulburare a deficitului de atenție. Opțiunile includ începerea psihoterapiei, implementarea unui plan mai bun de dietă și exercițiu și modificarea mediului de acasă pentru a minimiza distragerile.

La primirea unui diagnostic de ADHD, puteți lucra împreună cu medicul, terapeutul și școala copilului dvs. pentru a realiza un plan de tratament personalizat, care să răspundă nevoilor sale specifice. Tratamentul eficient pentru ADHD în rândul copiilor implică terapia comportamentală, educația părinților, sprijinul social și asistența la școală. Medicamentația poate fi, de asemenea, utilă.

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

4 răspunsuri la “ADHD Copii – Ce este și cum indentificăm simptomele?”

 1. Camelia spune:

  Poate fi diagnosticat un copil cu ADHD la 3 ani?

 2. Delia spune:

  Buna seara ! Pot fi copiii sub 2 ani diagnosticați cu ADHD ?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Semnele evidente de ADHD se văd la vârsta de 7-8 când copilul merge la școală și are probleme de atenție și concentrare mai mult timp, sau are o nevoie permanentă de miscare, dar primele semne se văd la vârsta de 2-3 ani. Copilul trebuie văzut de către un medic psihiatru specializat pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.