← Înapoi la Blog

17 min

Alcoolismul: definiție, simptome și tratament

Alcoolismul: definiție, simptome și tratament

Sunteți îngrijorat/ă că dumneavoastră sau o persoană dragă suferă de alcoolism? Clinica Oana Nicolau v-a pregătit acest articol, cu scopul de aduce claritate asupra acestui subiect și pentru a vă fi de ajutor. Vom discuta în continuare despre:

“Alcoolismul este o boală, nu un viciu, care se manifestă prin obsesia de a bea. Persoanele alcoolice neagă cu hotărâre că au o problemă cu privire la consumul excesiv de alcool, chiar și în situațiile în care se simt rău din cauza excesului de alcool. Dacă în faza incipientă, consumul redus de alcool creează persoanei o stare de relaxare și dezinhibare, în timp, prin consum zilnic și constant, apare nevoia creșterii cantității de alcool pentru a ajunge la stările de relaxare, dar și pentru a evita sevrajul. Consumul este determinat de dependența psihică și fizică.”

Adriana Buda, psihoterapeut al Clinicii Oana Nicolau

Ce este alcoolismul?

Alcoolismul, denumit și etilism cronic, reprezintă o intoxicație cronică, o stare patologică ce apare în urma consumului excesiv de alcool. Alcoolismul este caracterizat de o dorință puternică, de multe ori incontrolabilă, de a consuma alcool. Persoanele care suferă de alcoolism vor prioritiza adesea consumul de alcool în fața celorlalte obligații, inclusiv munca și familia, și pot dezvolta o toleranță fizică în timp. În cazul în care acest consum se oprește, se vor declanșa simptome de sevraj alcoolic.

Statistici din Romania

Conform studiilor realizate la finalul anului 2016 la nivel internațional, România a ajuns pe primul loc în topul consumului zilnic la alcool la bărbați, unde figurăm cu 8,2 băuturi alcoolice pe zi (studiu realizat pe bărbații cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani).

Conform estimărilor realizate de cercetători, consumul unei singure băuturi pe zi crește cu 0,5% riscul de a dezvolta una dintre cele 23 de afecțiuni asociate consumului de alcool.

Care sunt simptomele alcoolismului?

De cele mai multe ori, o persoană care consumă cantități excesive de alcool nu va fi cea care conștientizează gravitatea situației.

Unele semne și simptome ale alcoolismului (etilismului cronic) sunt:

 • Consumul de alcool în secret sau izolat de alte persoane;
 • Neputința de a limita cantitatea de alcool consumată;
 • Amnezie în timpul consumului de alcool;
 • Desfășurarea unor ritualuri care implică alcool, de exemplu, băuturi înainte, în timpul sau după masă;
 • Pierderea interesul față de hobby-urile cândva plăcute;
 • Nevoia intensă de a consuma alcool;
 • Senzația de iritabilitate / nervozitate atunci când se aproprie momentul obișnuit de consum de alcool, în special dacă băutura nu este prezentă;
 • Depozitarea alcoolului în locuri neobișnuite;
 • Consumul excesiv, pentru a crea o stare emoțională mai bună;
 • Prezența unor probleme cu relațiile, cu legea, cu aspectul financiar sau cu munca (ce provin din consumul de alcool);
 • Toleranță ridicată la alcool, ceea ce rezultă într-un consum mai ridicat;
 • Stări de greață, transpirație și tremurături atunci când nu se consumă alcool.

Unii oameni experimentează câteva dintre aceste semne și simptome, dar fără legătură cu alcoolul. Consumul de alcool devine o problemă atunci când are prioritate față de toate celelalte activități, iar procesul de dezvoltare a unei dependențe poate dura mai mulți ani (diferă de la persoană la persoană).

Problemele legate de dependența de alcool sunt vaste. Efectele pot fi de natură fizică, psihologică și socială.

Cauze ale dependenței de alcool

Dezvoltarea unei dependențe de alcool poate dura de la câțiva ani la mai multe decenii. Pentru oamenii care sunt deosebit de vulnerabili, această dependență se poate naște în câteva luni.

De-a lungul timpului, consumul regulat de alcool poate afecta echilibrul:

 • Acidului gama-aminobutiric din creier – neurotransmițător care ajută la transmiterea de mesaje între creier și sistemul nervos, controlând impulsivitatea;
 • Glutamatului – neurotransmițător care stimulează sistemul nervos;
 • Dopamina – substanță chimică eliberată de neuroni pentru a trimite semnale către alte celule nervoase.

Acidul gama-aminobutiric monitorizează și controlează impulsivitatea unei persoane, iar consumul frecvent de cantități abundente de alcool modifică producția acestui produs chimic. Astfel, persoanele dependente devin mai impulsive și mai puțin conștiente de acțiunile lor.

Dopamina este una dintre substanțele chimice din creier care, atunci când este eliberată, declanșează sentimente plăcute precum fericire, bucurie sau chiar euforie. Nivelul de dopamină din creier crește în urma consumului de alcool, ceea ce face ca experiența de consum să devină mult mai plăcută. Pe măsură ce frecvența consumului de alcool crește, creierul începe să se obișnuiască cu acest dezechilibru chimic.

Pe termen lung sau mediu, consumul excesiv de alcool poate modifica semnificativ nivelurile acestor substanțe chimice, cât și a capacității neurotransmițătorilor din creier. Acest lucru rezultă în nevoia intensă de a consuma alcool, pentru a crea o stare emoțională bună și evita stările negative. Dacă un alcoolic încearcă să oprească sau să limiteze consumul, deseori se ajunge la simptome neplăcute de abstinență, cum ar fi transpirație, tremur sau chiar halucinații.

“Sevrajul etilic apare la întreruperea bruscă după 10-15 ani de consum zilnic și constant a unei cantități de alcool. Sevrajul alcoolic (etilic) poate pune în pericol viața persoanei dependente de alcool!”

Adriana Buda, psihoterapeut al Clinicii Oana Nicolau

Factori de risc posibili

Factorii de risc identificați de-a lungul cercetărilor realizate de specialiști sunt:

Genetica

Unii factori genetici specifici pot determina dezvoltarea unei dependențe de alcool și alte substanțe. Poate exista un astfel de istoric în cadrul familiei.

Vârsta primei băuturi alcoolice consumate

Studiile au demonstrat că persoanele care încep consumul de alcool înainte de vârsta de 15 ani au mai multe șanse de a dezvolta o dependență de alcool mai târziu în viață.

Accesibilitate

Se pare că există o corelație între accesul ușor la alcool – cum ar fi prețurile ieftine – și abuzul de alcool / decesele provocate de alcool. Studiile au înregistrat o scădere semnificativă a deceselor legate de consumul de alcool, după ce câteva state (Statele Unite, Germania, Japonia, etc.) au crescut taxele pe alcool. Efectul s-a dovedit a fi de două până la patru ori mai puternic decât al altor strategii de prevenire a consumului, precum programele în cadrul instituțiilor de învățământ sau campaniile media.

Stres

Unii hormoni de stres sunt legați de abuzul de alcool. Dacă nivelul de stres și anxietate este ridicat, o persoană poate consuma alcool în încercarea de a elimina starea de neliniște.

Consum de alcool drept activitate socială

Persoanele ale căror prieteni beau în mod regulat sau excesiv prezintă, la rândul lor, mai multe șanse de consum excesiv. Acest lucru poate duce în cele din urmă la probleme legate de alcool.

Stimă de sine scăzută

Cei cu stimă de sine scăzută, care au acces rapid la alcool, prezintă mai multe șanse de consum excesiv.

Depresia

Persoanele cu depresie pot folosi în mod deliberat sau involuntar alcoolul ca mijloc de auto-tratament. Pe de altă parte, consumul excesiv de alcool poate crește riscul de apariție a depresiei, mai degrabă decât reducerea acestuia.

Media și publicitate

În unele țări, alcoolul este prezentat ca fiind o activitate plină de farmec, în pas cu moda. Publicitatea pe bază de alcool și mediatizarea acestuia pot crește riscul de consum, descriindu-l ca fiind o activitate acceptabilă.

Modul în care organismul procesează (metabolizează) alcoolul

Persoanele care au nevoie de o cantitate considerabil mai mare de alcool pentru a obține efectul dorit prezintă un risc mai mare de a dezvolta în cele din urmă probleme de sănătate legate de alcool.

Complicaţii ale consumului prelungit de alcool

alcoolismul barbat care bea alcool

Consumul de alcool îmbunătățește, în primă instanță, starea de spirit a unei persoane. Cu toate acestea, o persoană care a consumat cantități nesănătoase de alcool, pentru o perioadă lungă de timp, este probabil să experimenteze o stare de sedație pe parcursul consumului, deoarece alcoolul slăbește sistemul nervos.

Alcoolul poate submina judecata unei persoane. Poate reduce inhibițiile și modifică gândurile, emoțiile și comportamentul general al consumatorului. Consumul regulat poate afecta grav capacitatea unei persoane de a-și coordona mușchii și de a vorbi corect. Consumul excesiv poate duce la comă.

În cele din urmă, alcoolismul poate cauza cel puțin una dintre următoarele probleme:

Oboseală

Persoana experimentează stări de oboseală frecvente.

Pierderea memoriei

Alcoolul afectează în special memoria pe termen scurt.

Alterarea mușchilor oculari

Mușchii ochiului pot deveni semnificativ mai slabi.

Bolile hepatice

Există șanse mari de a dezvolta hepatită și ciroză, boli ireversibile și progresive.

Tulburări gastro-intestinale

Pot apărea leziuni gastrice sau pancreatice. Acestea vor submina capacitatea organismului de a digera alimente, de a absorbi anumite vitamine și de a produce hormoni care reglează metabolismul.

Hipertensiune arterială

Consumul regulat de alcool va crește tensiunea arterială.

Insuficiență cardiacă

Există un risc mai mare de cardiomiopatie (mușchi cardiac deteriorat), insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

Diabetul zaharat

Există un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2, iar persoanele cu diabet zaharat au șanse mari de complicații în cazul n care consumă, în mod regulat, mai mult alcool decât se recomandă. Alcoolul previne eliberarea de glucoză din ficat, ducând la hipoglicemie. Dacă o persoană cu diabet zaharat utilizează deja insulină pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge, hipoglicemia poate avea consecințe grave.

Menstruația

Consumul excesiv de alcool poate opri sau perturba menstruația.

Disfuncție erectilă

Pot apărea dificultăți în a obține sau menține o erecție.

Sindromul alcoolismului fetal

Consumul de alcool în timpul sarcinii crește riscul apariției defectelor congenitale. Nou-născutul poate avea un cap disproporțional, probleme cardiace, probleme de dezvoltare și complicații la nivel cognitiv.

Oase slăbite

Alcoolismul duce la subțierea oaselor și la un risc crescut de fracturi.

Tulburări ale sistemului nervos

Este frecventă apariția stării de amorțeală la nivelul extremităților, demență și gândire confuză sau neclară.

Cancer

Există un risc mai mare de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer la nivelul gurii, esofagului, ficatului, colonului, rectului, sânului, prostatei și faringelui.

Accidente

Există o probabilitate mai ridicată de leziuni cauzate de accidente minore, accidente rutiere și așa mai departe.

Abuzul domestic

Alcoolul este un factor major în abuzul domestic între parteneri, abuzul asupra copilului și conflictele cu vecini.

Probleme legate de muncă sau școală

Problemele legate de educație sau de șomaj sunt adesea conectate la consumul de alcool.

Sinucidere

Ratele de suicid în rândul persoanelor cu dependență de alcool sau care consumă alcool în cantități mai mari decât media sunt vizibil mai ridicate, în comparație cu persoanele care nu consumă alcool.

Boli mintale

Abuzul de alcool crește riscul bolilor psihice și poate duce la agravarea bolilor mentale deja existente.

Probleme cu legea

Persoanele care consumă alcool au mult mai multe șanse de a petrece timp în instanță sau în închisoare, în comparație cu restul populației.

Cele 5 tipuri de persoane alcoolice

alcoolismul sticla pahar alcool

De-a lungul anilor, studiile au demonstrat existența a 5 tipuri de alcoolici:

Tipul Alfa

Pentru această categorie de consumatori, motivul principal al consumului este de relaxare, diminuare a stresului și eliminarea unor stări emoționale neplăcute. Consumul de alcool, pentru această categorie, reprezintă o metodă de a fugi de problema reală. Deși consumul este limitat și încă există o formă de control asupra consumului, dependența se poate instala progresiv.

Exemple de ocazii de consum: după o zi lungă de muncă, înainte sau în cadrul unui eveniment social care provoacă stres, etc.

Tipul Beta

Aceștia asociază orice situație sau eveniment cu oportunitatea de a consuma alcool. Ei consumă frecvent alcool, cu diferite ocazii, fără a fi încă instalată dependența. Cu toate acestea, pot apărea anumite complicații la nivelul organismului, datorită abuzului de alcool (boli de stomac, de ficat, etc.).

Exemple de ocazii de consum: petreceri, sărbători, nunți, aniversări, botezuri, etc.

Tipul Gama

Pentru această categorie, nevoia psihică și fizică de consum este deja instalată. În lipsa consumului de alcool apar stări psihice și fizice neplăcute: depresie, nervozitate, agresivitate, iritabilitate, melancolie, dureri și indispoziții fizice, agitație psiho-motorie.

Acești consumatori sunt dependenți în primul rând la nivel psihic, dar și fizic. Nu mai au capacitatea de a controla nivelul de alcool consumat, pierd măsura după câteva pahare, continuă să consume, urmând starea de ebrietate.

Exemple de ocazii de consum: pe parcursul unei zile cu diferite ocazii (dimineața, pentru înlăturarea unor simptome neplăcute precum tremurul mâinilor, pierderea echilibrului, etc. și seara, pentru un somn cât mai bun și odihnitor.

Tipul Delta

Acești consumatori sunt dependenți în primul rând fizic, experimentând o nevoie acută de a consuma alcool. Ei pot menține controlul asupra cantității consumate pe o perioadă mai lungă, dar fără a putea renunța.

Exemple de ocazii de consum: zilnic, după serviciu, cu colegii / prietenii.

Tipul Epsilon (consumatori periodici)

Pentru această categorie, motivul este de decompensare, lipsa capacității de menține un echilibru, stare de epuizare sau de depășire a resurselor funcționale (fizice sau psihice).

Aceștia sunt dependenți de alcool, consumând în mod necontrolat timp de zile întregi, având însă perioade mai lungi fără consum abuziv. Pauzele dintre episoadele de consum pot varia între câteva săptămâni până la 5-6 luni.

Exemple de ocazii de consum:după o pauză lungă (5 luni), se începe consumul în cadrul unei sărbători și durează 1-2 săptămâni. Persoana în cauză este într-o stare permanentă de ebrietate.

Teste pentru alcoolism

Testele de sânge pot dezvălui doar consumul foarte recent de alcool. Acestea nu pot identifica dacă o persoană a consumat alcool pentru o lungă perioadă de timp. În cazul în care un test de sânge arată că celulele roșii din sânge au crescut în dimensiune, ar putea fi un indiciu al abuzului de alcool pe termen lung.

Transferina deficientă în carbohidrați este un test de sânge care ajută la detectarea consumului de alcool. Alte teste pot indica dacă există afecțiuni ale ficatului sau – la bărbați – niveluri scăzute ale testosteronului. Ambele pot indica consumul cronic de alcool.

Mulți oameni care consumă cantități dăunătoare de alcool neagă faptul că alcoolul reprezintă o problemă pentru ei. Aceștia pot avea tendința de a ascunde adevăratul grad de consum al băuturilor alcoolice. O discuție sinceră cu membrii familiei pot ajuta doctorul în a înțelege situația cu adevărat, dar va avea nevoie de permisiunea pacientului

Tratament pentru dependența de alcool

alcoolismul intalnire alcoolicii anonimi

Primul pas spre recuperare este recunoașterea existenței dependenței de alcool. Următorul pas este să obțineți ajutor. Acesta poate fi obținut prin intermediul următoarelor soluții de tratare a alcoolismului:

Auto-tratarea

Unii oameni cu dependență de alcool reușesc să reducă nivelul de consum fără a solicita ajutor profesional. Informații gratuite sunt disponibile în mediul online, iar diverse cărți de auto-ajutorare pot fi achiziționate cu ușurință.

Consiliere psihologică

Un psihoterapeut calificat poate ajuta persoana să-și împărtășească problemele, ca mai apoi să elaboreze un plan de abordare a consumului de alcool. Terapia cognitiv-comportamentală este frecvent utilizată pentru a trata dependența de alcool.

Tratarea problemelor care stau la baza consumului excesiv de alcool

Pot exista probleme cu stima de sine, stres, anxietate, depresie sau alte aspecte ale sănătății mintale. Este important să se trateze și aceste probleme, deoarece acestea pot crește riscurile generate de alcool. Problemele frecvente legate de consumul de alcool, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile hepatice și, eventual, bolile cardiace, trebuie de asemenea tratate.

Tratamente rezidențiale

Se poate oferi asistență profesională specializată, terapie individuală sau de grup, grupuri de suport, terapie familială, terapie ocupațională și o serie de strategii pentru tratarea abuzului de alcool. Distanța fizică față de alcool este extrem de utilă pentru unii oameni.

Medicament care provoacă o reacție severă la alcool

Disulfiram provoacă o reacție severă atunci când pacientul consumă alcool, inclusiv greață, înroșirea feței, vărsături și dureri de cap. Este un factor de descurajare, dar nu va trata impulsul de a consuma și nu va rezolva problema pe termen lung.

Medicamente pentru ameliorarea poftei

Naltrexona poate ajuta la reducerea nevoii de a bea. Acamprosat ameliorează pofta de a consuma alcool..

Detoxifierea

Medicamentele pot ajuta la prevenirea simptomelor de sevraj care pot apărea după încetarea consumului. Tratamentul durează de obicei între 4 și 7 zile.

Abstinența

Unii oameni completează detoxifierea cu succes, dar încep consumul de alcool din nou, fie mai devreme sau mai târziu. Accesul la consiliere, asistență medicală, grupuri de sprijin și sprijin familial pot ajuta pacienții să evite consumul de alcool pe măsură ce timpul trece.

Alcoolicii Anonimi

Alcoolicii Anonimi reprezintă adunarea internațională a bărbaților și femeilor care au avut probleme cu alcoolul. Este lipsit de limite rasiale, politice, etc. fiind o adunare disponibilă aproape peste tot în lume. Nu există cerințe de vârstă sau educație. Calitatea de membru este deschisă oricui dorește să înceteze consumul de alcool.

Îngrijire ulterioară, necesară pentru menținerea abstinenței

alcoolismul femeie care ii arata sustinere barbatului

Odată ce o persoană a finalizat procesul de detoxifiere și reabilitare, nu este vindecată în totalitate de dependență. Deoarece această afecțiune este, prin definiție, o boală cronică, cum ar fi hipertensiunea, astmul sau diabetul, pot exista episoade de recurență în viitor. Cu toate acestea, dependența poate fi gestionată pe tot parcursul vieții, iar individul poate rămâne sobru și sănătos.

Recidivarea poate fi evitată prin obținerea unei îngrijiri suficiente. Adesea, îngrijirea ulterioară implică un grup de sprijin, terapie în curs de desfășurare și chiar medicamente. Sprijinul din partea familiei și al prietenilor este, de asemenea, o parte importantă a recuperării individului. Prezența unui mediu de susținere acasă – mutarea într-o locuință nouă sau eliminarea drogurilor și a alcoolului din locuința existentă – este foarte importantă.

Sfaturi de final

 1. Nu ezitați să cereți ajutorul în momentul în care identificați simptome ale alcoolismului la dumneavoastră sau o persoană dragă.
 2. Nu puteți forța persoana dragă să înceteze abuzul de alcool. Oricât de mult vă doriți și oricât de greu vă este să priviți cu neputință, decizia de a renunța la alcool este strict în mâinile persoanei dragi.
 3. Nu vă așteptați ca dumneavoastră sau persoana dragă să încetați consumul și să continuați procesul de abstinență fără ajutor. Dumneavoastră / persoana iubită veți avea nevoie de tratament, de sprijin și de noi abilități de a face față impulsurilor, pentru a depăși cu succes o dependență.
 4. Recuperarea este un proces continuu. Este un proces dificil, care necesită timp și răbdare. Un alcoolic nu va deveni în mod magic o persoană diferită odată ce încetează abuzul de alcool. Problemele care au condus inițial la abuzul de alcool vor trebui confruntate și rezolvate.

Acceptarea existenței alcoolismului poate fi extrem de dureroasă, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru familie, partener, prieteni, etc. Dar nu trebuie să vă fie rușine, indiferent dacă este vorba de dumneavoastră sau o persoană dragă. Nu sunteți singur/ă. Alcoolismul și abuzul de alcool afectează milioane de familii, din fiecare clasă socială, rasă și cultură. De aceea există ajutor disponibil atât pentru dvs., cât și pentru cei dragi.

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

70 de răspunsuri la “Alcoolismul: definiție, simptome și tratament”

 1. Ileana spune:

  Sint interesată de acest articol

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua,in ce sens sunteti interesata de acest articol? Va rugam sa ne dati mai multe detalii,cu ce va putem ajuta?

 2. Ileana spune:

  Ma confrunt si eu cu această boală nu beau zilnic la cîteva luni se întîmplă dar imi pierd memorie nu mai stiu de mine si tine așa cîteva zile

 3. Ileana spune:

  Buna seara cu alcoolul la cîteva luni consum dar imi pierd conștiința si o țin cîteva zile

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Îm urma celor descrise de dumneavoastra reiese că ar putea fi o problemă mai complexă ce necesită investigații din mai multe specialități medicale (neurologie, alergologie, gastroenterologie). În primul rând trebuie văzut dacă nu sunt cauze de natură neurologică care se intensifică în urma consumului de alcool, fie și ocazional, sau poate fi intoleranță la alcool, sau pot fi probleme de natură hepato-biliară.
   Sigur că și un control psihologic este necesar, dar asta după ce sunt eliminate celelalte posibile cauze.

 4. Ileana spune:

  Ce ca trebui să fac acum

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua,va recomandam sa mergeti sa faceti investigatiile medicale si sa eliminam aceste cauze!Apoi cu rezultatele ar fi indicat să vă adresați direct unui psihoterapeut.

 5. Carmen spune:

  Buna am si eu o problema cu sotul meu.. De aproximativ 3 ani de zile bea 4 zile din 7… Iar daca se intampla sa nu bea o zi a doua bea dublul si numai bere. De fiecare data promite ca nu mai bea… Dar nu se intampla… Cum pot sa il mai ajut?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua,
   Singurul ajutor pe care îl puteți da soțului dumneavoastra este să îl rugați insistent să meargă să vorbeasca cu un psiholog pentru că pare să aibă o dependență de alcool.În situația lui pare să aibă nevoie de ajutor specializat pe tipul acesta de problemă ( consum excesiv de alcool).

 6. Andrei spune:

  Buna ziua timp de vreo 5 ani am consumat aproape zilnic o anumita cantitate de alcool acum beau cate un pahar odata la luna insa am observat ca imi tremura degetele si mainile esti din cauza ca nu mai consuma alcool?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua!
   Ar fi bine să consultați un doctor neurolog pentru a elimina orice cauză posibilă de natură neurologică care ar putea determina „tremuratul mâinilor”

 7. Cojocariu spune:

  Bună seara, spuneți-mi, vă rog, unde aveți clinica și ce rată de tratați aveți? Cit durează tratamentul și cit costă; Vă mulțumesc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Clinica are locatii in Bucuresti si Cluj.Pretul unei sedinte de psihoterapie este 180-200 lei in functie de terapeut. În principiu nu există o durată bine delimitată de psihoterapie indiferent de motivul (situatia cu care se confrunta) pentru care se prezintă o persoană la psiholog. Rezolvarea situatiei respective depinde de dorința și implicarea activă a persoanei care solicită psihoterapia.Din experiențele anterioare s-a observat că este nevoie de cele mai multe ori de un minim de 4 luni cu o frecvență de 1 ședință pe săptămână.

 8. Sorin spune:

  Un articol foarte bine documentat „tehnic”, totusi se simte de la o posta ca a fost conceput de o persoana care nu are prea multe betii la activ… Daca eram inca in perioada mea de consum, garantat nu ma „atingea” prea mult… Articolul trebuia sa fie mult mai scurt, deoarece betivanii nu au prea multa rabdare sa lectureze litere, ci grade… In concluzie, dragi Betivani, urmatoarele cuvinte sunt pentru voi din partea unuia care a baut timp de 38 de ani aproape in fiecare zi. Adunate cred ca ies vreo 60 de zile de nebaut. Au fost zile cu 200ml, dar au fost destule nopti si cu 1250ml, ohoo. Vorbim de tarie minim 55°, ideal era 65°. Motivatia varia de la caz la caz, de la tristete la bucurie, stiti prea bine… M-am oprit din baut deoarece pe 14 septembrie dupa o sticla de tuica Vlad Tepes (doar 45°), am fugit la somn. Cand m-am trezit, eram mai beat decat ma pusesem in pat. Am suspectat un mic acident vascular (crapa o artera pe creier). Acum ca muream nu era o problema pentru mine, dar exista si varianta sa raman planta… Am hotarat pentru prima data in viata mea sa fac o pauza. Trei luni nu am baut nimic si spre surprinderea mea nu a fots atat de greu. Este drept ca fugeau niste pisici in lateralul campului vizual, dar era chiar hazliu. Am hotarat sa mai trag cate o betie din cand in cand cu pauze intre. A fost cea mai proasta alegere! A urmat sambata si luni baute moderate circa 400ml, iar sambata urmatoare cine era la urgenta cu infarct ? Binenteles ca eu. Ideea este in felul urmator. Daca continuati sa beti ca nehalitii, mai devreme sau mai tarziu este posibil sa crape ficatul. Daca aveti banii de transplant si gasiti si donator compatibil sa zicem ca mai este o varianta. Nu intru in detalii asupra calitatii vietii dupa transplant (nu este o fericire). Daca nu, drumul catre moarte va fi sinistru, am avut un prieten care a patit-o. Daca vreti sa va lasati de baut, sub nici o forma sa nu o faceti brusc, deoarece 15% dau coltul… In timpul consumului indelungat se produc modificari majore la nivelul organismului. La oprirea consumului de alcool, organismul se va comporta ca un tren fara frane! Trebuie musai asistenta medicala si aici ma refer la act medical in spital…Ultimul meu sfat se refera la cei care nu pot sa se lase si sincer ii inteleg. Daca tot beti macar beti ceva de calitate. Un litru de palinca de pruna se gaseste la pretul de 40Ron si garantat este mai putin nociva, fata de ce se gaseste pe piata „comunista”. Nu in ultimul rand berea este o mare teapa, deoarece nu se mai respecta nimic din reteta originala. Pe vremuri timpul de fermentatie era de 21 de zile, acum berea este obtinuta in cateva ore… Pana la urma fiecare alege ce va face cu viata lui. Nu o sa fiu ipocrit si sa zic ca nu au fost momente frumoase in cei 38 de ani. Totusi parca au trecut prea repede si voi stiti la ce ma refer… Va doresc la toti, toate cele bune.

 9. Istvan Sebestyen spune:

  Buna Ziua!
  Am un prieten foarte bun din liceu (KT) , cine are acum varsta de 66 de ani, si dupa cum povesteste sotia lui, este beat in fiecare zi, se comporta dur in familie si nu poate fi oprit sa nu mearga sa bea. De repetate ori a fost gasit in oras dormind pe trotuar. Este inginer mecanic, ca si mine. Eu nu pot interveni pt, ca locuiesc der aproape 40 de ani in Elvetia.
  Nu asculta nici de sfaturile mele scrise, si nici de rugamintele sotiei sau fetei (Fata este medic de laborator). Persoana este periculoasa nu numai pentru el insusi dar si pentru familie, vorbeste dur, necoerent, nu stie sa se tina pe picioare. Mai multe detalii despre comportamentul lui nu cunosc. KT nu vrea sa auda, ca el ar fi alcoolist grav si ar trebuie sa se lase internat.
  Care sunt optiunile ca el totusi sa fie internat pentru ca prezinta pericol pentru celor in jur? Ce lege prevede internarea silita?
  Va astept raspunsul si pe email ca sa va pot transmite si date personale ale lui KT si a sotiei.
  Cu stima
  Dr. Ing. Istvan Sebestyen

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Cel mai bine ar fi ca familia să se adreseze unui avocat, dar și unui medic psihiatru (dr.psihiatru este cel care poate pune un diagnostic) pentru a vedea care sunt situațiile conform legii care permit ca o persoană să fie în internată în mod forțat, adică independent de voința acesteia.

 10. comabi spune:

  Buna ziua!
  Excelent articol. Ma incurajeaza sa schimb ceva. Sunt cat se poate de constient de alcoolismul meu (am ajuns in situatia starilor de sevraj). As intrerupe de tot, insa starea de rau ma forteaza sa consum. Cred ca, momentan, nu pot face altceva decat sa reduc pe cat posibil consumul. Anyway, mult succes in tratare sa aveti! O zi faina!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Multumim pentru apreciere. Este foarte bine că realizați că aveți o problemă legată de consumul excesiv de alcool, pentru ca acest lucru vă va ajuta să vă rezolvați cât mai rapid și bine suferința. Este recomandabil să vă adresați unui medic psihiatru, unui psiholog specializat pe lucru cu dependențele, și chiar unei asociații care susține lupta împotriva alcoolismului.

 11. Rodica spune:

  Buna ziua, am 27 de ani si beau de la 16 ani, inceput ocazional si treptat am crescut. Asa in urma unor probleme de familie, in ultimii cinci ani nu a existat saptamana fara a consuma o bere, doua-trei chiar, vin , sampanie, cognac seara. Cam de 4 ori pe saptamana. De doua saptamani am spus STOP. Intrebarea mea este: e posibil sa se mentina sindromul de sevraj si dupa doua saptamani? Sau chiar sa fie mai intens? Tahicardie, artimii, stari de agitatie cu anxietate,senzatii la inima, insomnie, tensiune oscilanta si presiune in zona capului. Mentionez ca nu am luat nici un fel de vitamine si nici calmante.
  Va multumesc.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Ar trebui să mergeți cât de repede posibil la un medic pentru că sevrajul cauzat de întreruperea bruscă a alcoolului este periculos.

 12. Todoran Cristina spune:

  Va multumesc pentru raspuns.

 13. Razvan Dinculescu spune:

  „Conform studiilor realizate la finalul anului 2016 la nivel internațional, România a ajuns pe primul loc în topul consumului zilnic la alcool la bărbați, unde figurăm cu 8,2 băuturi alcoolice pe zi (studiu realizat pe bărbații cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani).”

  Serios domnilor ? Pe primul loc ??!? Primul ? Sunteti absolut siguri ? Nu Anglia, nu Cehia, nu Rusia ??? Cum ar putea avea cineva incredere in informatiile prezentate in articolul dvs. cand veniti cu informatii vizibil gresite ?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   După cum ați observat studiul statistic a fost realizat la sfârșitul anului 2016. Noi suntem în anul 2020, ceea ce presupune că există posibilitatea de schimbare in clasament.

 14. Cristi spune:

  Bună seara!
  As vrea da stiu de ce o persoana dupa ce bea 2-3 pahare cu bere sau vin, imediat se imbata?
  Nu cred ca e normal asa, as dori un sfat.
  Va multumesc!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna dimineata,

   S-ar putea să fie vorba de o intoleranță la alcool, trebuie vorbit cu medicul alergolog pentru a face un test, sau poate fi o problemă cu ficatul care proceseaza greu alcoolul. Oricum trebuie să vă adresati medicului de familie care vă va îndruma corect.

 15. Florin spune:

  Mulțumesc de informații,o să încerc să mă conformez,dar , o să încerc singur, nu am încredere în tratamentele de specialitate!!

 16. Natada spune:

  Bună ziua, Cunosc pe cineva care consuma la 4 l de vin sau 1,5 l tărie de 40 grade, pe zi. Dacă nu bea ii este foarte rău. A fost in spital de foarte multe ori dar degeaba. Nu lucrează este ținar și fam. nu știe ce este de făcut. Ce părere aveți ca specialisti? P. S. A fost și coma foarte grav dar și-a revenit și a luat-o de la capăt. Multumesc!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   O persoană care simte nevoia să consume zilnic cantități atât de mari de alcool este deja dependentă de orice fel de alcool.Acest lucru îi pune viața în pericol în viitorul apropiat, si de aceea ar fi bine să meargă cât mai repede să vorbească cu un medic psihiatru, dar și cu un psiholog pentru a face psihoterapie individuală și de grup.Tratamentul este pe termen lung, de aceea este nevoie de multă voință.

 17. Nicu spune:

  Am baut 17 ani aproape zilnic vin cu apa, mai precis cate un litru ce vin pe zi indoit cu doi sau chiar trei litri de apa. Ma ajuta intrucat am dislipidemie si-mi mentinea colesterolul mai scazut. Totul a fost pana acum trei ani cand intr-o zi am depasit ratia, si am baut trei litri de vin. Atunci am decis sa ma las. Acum se implinesc exact trei ani si patru luni de zile de cand nu am mai baut nici un strop de alcool. Atunci cand m-am lasat la inceput simteam nevoia sa beau, in primele doua trei luni de zile. Pe urma acea nevoie de a bea mi-a venit din ce in ce mai rar. Dupa sase luni de la uiltimul pahar baut nu am mai avut acea nevoie de a bea. Au trecut trei ani si patru luni si nu simt deloc nevoia sa beau. In schimb cu grasimile din sange stau mult mai rau decat atunci cand beam vin indoit cu multa apa. Nu stiu daca am fost alcoolic, oricum nu vreau sa mai beau alcool in viata mea. Am citit undeva ca si dupa multi ani, daca ai simtit vreodata nevoia sa bei, chiar daca ti-a trecut, in cazul ca vei gusta o cantitate cat de mica aceasta s-ar putea sa-ti revina iarasi? ESte adevarat sau sunt doar povesti? Mentionez ca nu am urmat nici un tratament si nici o sedinta de grup atunci cand m-am lasat in schimb, in primele zile am avut nevoie de multa vointa.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Felicitări, le meritați din plin pentru puterea de a nu mai consuma alcool.
   O persoana care consumă alcool zilnic atât de mulți ani, este deja dependentă de el, și prin urmare, toată viața există riscul de a face recădere, chiar și după mulți ani de abstinență.
   Pentru scăderea grăsimilor vă puteți adresa unui medic diabetolog sau nutriționist.

 18. Eugeniz spune:

  Am un baiat de 33 ani,nu mi-am dat seama ca e dependent cea alcool,,pana am vazut ca a inceput sa bea tot mai mult,si Sa devina violent,Mentionez ca tatal lui.a fost diagnostucat cu schizofrenie care se accentua cand consuma alcool.poate mosteni si el boa!a?comportamentul lui seamana cu al lui taicasu cand bea,cu pot sa il ajut?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Există probabilitatea de 50% să aibă sau nu schizofrenie, dacă tatăl lui a avut această boală, dar un diagnostic exact îl poate pune doar un medic psihiatru. Consumul de alcool dăunează mult in general, dar într-o boală psihică afectează si modifică foarte tare psihicul si comportamentul.

 19. diac petre spune:

  interesant si eu am exagerat cu alcoolul ,in lipsa imi trmura degetle .sitnt fortat sa consum alcol sa le folosesc.ce tratament ,medicament,pentru crampe si trmur miinele.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua,
   Faptul ca vă tremură degetele-mâinile arată că ați devenit dependent de alcool. Ar fi bine să vă adresați unui medic psihiatru care vă poate prescrie un tratament care vă poate ajuta.

 20. Doina spune:

  Bună ziua!

  Am o problemă cu tatăl meu: în ultimii doi ani a crescut cantitatea de alcool zilnică la minim două beri și două pahare substanțiale de whiskey, iar la sfârșit de săptămână bea în context social până i se face rău.
  Ultima dată când i s-a făcut rău, i-am sugerat să facă o pauză de câteva zile de la alcool, iar el a reușit să stea doar o zi fără să bea deloc. Deși mi-a spus că-și dorește să facă o pauză, a doua zi a luat-o de la capăt.

  Credeți că acestea sunt simptomele unui alcoolism cronic? Ce e de făcut în situația în care el refuză orice fel de conștientizare, asumare, ajutor?

  Vă mulțumesc!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Ar fi indicat să-l convingeți să meargă la un medic psihiatru, acesta ar putea să-i dea un tratatement care îl poate ajuta să renunțe la alcool, și totodată să vorbească și cu un psiholog pentru a vedea care sunt motivele care îl determină să bea, dincolo de dependența pe care o are față de alcool.

 21. Nedelcu spune:

  Soțul meu este alcoolic și a început Neltrexona jumate pastila dar nu a încetat să bea.Azi a băut vodka.Nu este bun medicamentul,nu îi face rău dacă bea?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua!

   Cel mai bine ar fi sa discutati cu medicul curant, in special daca i s-a prescris tratament medicamentos. Specialistul este cel mai in masura sa evalueze starea dansului si sa ofere recomandarile ce ii sunt potrivite. Recomandam totodata si inceperea unui proces terapeutic, pentru a sustine progresul.

 22. Cirsmari Maria Carmen spune:

  V-as ruga sa-mi raspundeti pe adresa de e-mail indicata care sunt testele pentru determinarea starii de ebrietate si unde se fac ?
  Trebuie sa avem in vedere ca cineva poate fi in stare de ebrietate chiar daca a consumat o cantitate mica de alcool . Unde este sanctionata starea de ebrietate? In Codul Penal ?

 23. Stefan spune:

  Buna ziua,am citit mai toate comentariile si mi se par interesante,eu vin cu alta situație,consum alcool dar ,de multe ori in week-end mai exact Sâmbătă seara sau Vineri câteodată, deoarece sunt sofer de tir si programul nu imi permite ,si nici după program nu simt nevoia de a bea,dar in week-end ma strâng cu colegii si beau pana o iau razna ,dar nu foarte mult, cca 6-7 beri si daca mai gasesc si alte genuri de băuturi înfulec de toate,dar fac foarte rau la băutură sunt foarte ‘tare si mare’ nu mie teama de nimic ,am facut numai nebunii la beție si am zis mereu sa ma las de ea ,as putea nu ma cred un alcoolic ,dar mereu se gaseste cineva sa ma prostească, si parca ma simt neputincios, intrebarea e ,la ce nivel ma pot clasifica, beau doar sa ma simt mai curajos deoarece cand sunt treaz sunt linistit de felul meu, probabil sa fie de la anxietate?mie teama sa nu ma iau cu cineva la cearta dacă ridica cineva tonul la mine imediat ma panichez ,dar cand sunt beat sunt in stare sa ma bat si cu ursul ,va rog dați-mi un sfat,stiu ca e mai bine sa nu beau deloc sunt constient de asta ,dar parca mie greu si stiu ca totul tine de conștientul meu,dar ma simt neputincios ,mie teama ca urmatoarea data cand vine week-end-ul iar clachez.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Într-adevăr, alcoolul poate da senzația de curaj și de super-putere, din cauza mecanismelor din creier care se produc în urma consumului. Puteți sta un pic cu dumneavoastră, să vă întrebați ce nevoie vă îndeplinește alcoolul? Care este motivul pentru care aveti nevoie de un substitut pentru a avea curaj? Ce anume puteți face pentru a reduce teama, neapelând la alcool? Cu ce anume puteți înlocui alcoolul? Acestea sunt doar câteva întrebări care vă pot îndruma către un răspuns. Dacă simțiți că vă este dificil să renunțați total, puteți încerca să reduceți numărul de beri consumate (în loc de 6-7, să fie 3-4, de exemplu). Aș recomanda și apelarea la un specialist, pentru a găsi răspunsuri lămuritoare, care să vă ajute în proces, dar, dacă acest lucru nu este posibil, atunci încercați să vedeți ce anume s-ar modifica în urma întrebărilor de mai sus.

 24. Alina spune:

  Buna ziua,
  Va scriu aici in speranta ca ma puteti sfatui.
  Tatal meu este alcoolic, dar nu accepta in Nici un Caz ca are o problema. Din contra, devine foarte irascibil si nervos, se supara, Nici nu vrea SA auda de doctori, terapie etc.
  Toata familia Este afectata din cauza aceasta si a comportmentului lui, nu Este violent , dar Este impossibil SA fim langa el CAnd Bea.
  Va Rog mult DACA ma puteti sfatui cum putem prooceda pentru a IL ajuta.

  Multumesc mult

  X

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Cel mai bine ar fi să vă sfătuiți cu un medic psihiatru (pentru dependența de alcool a tatătului dumneavoastră), el vă poate spune ce puteți face în cazul acesta.

 25. Art spune:

  Este considerat dependenta de alcool daca o persoana bea in fiecare zi alcool cantitati mici? Adica 700 ml Amareto pesaptamana, cate putin de multe ori pe zi?
  Persoana respectiva este dependenta de jocuri pe computer, este adulta. Tot timpul il traieste in jocuri, de dormit doarme rar. Este o persoana violenta verbal si da cu pumnii in obiecte, pereti.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Dacă există dificultăți în întreruperea consumului, episoade de sevraj, există o posibilitate. Cel mai indicat ar fi să îndrumați persoana să discute fie cu medicul de familie, fie cu un specialist, în vederea investigării situației.

 26. Emilia spune:

  eu am gasit ca fiind foarte util acest articol si mi-a adus informatii despre acest subiect destul de des intalnit. Eu sunt interesata in calitate de consilier psilologic pentru ca am intalnit cazul unei sotii care reclama ca a fost abuzata de sotul ei care consuma alcool si avand un copil mic a decis sa se mute de acasa cu scopul de a divorta. Problema semnalata de aceasta doamna este faptul ca ei i se face rau doar cand simte miros de alcool desi ea nu a consumat alcool si dupa cum sustine nu s-a imbatat niciodata. Sunt sigura ca repulsia vine legat de amintirile legate de comportamentul sotului cand consuma alcool. Voiam sa va cer o parere cu privire la aceasta somatizare in prezenta mirosului de alcool.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Ne bucurăm să citim că articolul a fost de ajutor. Într-adevăr, pare a fi vorba de o somatizare, o repulsie a corpului, bazată pe amintirile dureroase. În aceste cazuri este necesar să fie investigat istoricul individual și de familie și continuarea demersului psihoterapeutic.

 27. Amalia spune:

  Buna ziua!
  Sotul meu implineste in curand 42 de ani. De cca 8 ani, bea in fiecare zi. A inceput cu 1-2 beri pe zi, a trecut la 2-3 beri plus 2-3 pahare de vin, in special rosu sec/zi, acum a ajuns la 2-3 beri si pana la 2 sticle de vin pe zi, deja incepand de la ora 13-14-16-18, depinde la ce ora ajunge acasa de la serviciu.
  Avem copii si din păcate, deja nu mai petrecem mult timp impreuna cu el, in afara casei, la activitati familiale gen excursii sau banale iesiri la cumpărături, pentru copii ( nu neapărat alimente), lucruri pe care le faceam candva impreuna. Acum nu mai are timp, vrea sa ajunga acasa, sa deschida prima bere.
  A ajuns mai nou in stadiul ca, cu toate ca eu imi dau seama ca e beat pentru ca il cunosc, poate nu toata lumea si-ar da seama. Are momente de scandal, ne jigneste pe toti, ne denigreaza si pare ca stie ce spune insa a 2a zi spune ca nu isi aminteste si ii pare rau.
  Copiii sunt pana in 14 ani si sufera cumplit. Seara le spune una, dimineata spune ca nu mai stie. Ii debusoleaza, ii face sa le scada stima de sine cumplit. Eu, la randul meu, nu stiu cat mai rezist si am tot avut incredere ca se va schimba. Sunt din nou insarcinata si ma gandesc cu groaza la atmosfera din casa, cand, in mod normal, ar trebui sa fie liniste, iubire, qrmonie, respect. Ma tem ca nu voi rezista o viata intreaga in ritmul acesta.
  A avut un moment in care, la betie, de ziua unuia dintre copii, m-a inselat, la noi acasa, cu o mama a unor copii, invitati, care au dormit peste noapte la noi. I-am prins in fapt, a spus a doua zi ca nu stie clar ce s-a întâmplat, sa il iert pentru ca nu se va mai intampla. L-am iertat si pare a fi ok dar nu pot garanta ca nu se va mai intampla in viitor, faca s-a întâmplat deja o data….stau cu garda sus dar am ramas in relatie, pentru copii, pentru afacerea comuna, pentru realizarile noastre ce ar fi greu de impartit.
  Nu recunoaste ca are 100% o problema, stie ca nu e ok dar spune ca se poate lasa. Eu nu cred insa! O zi apoi nu bea atat dar tot bea jumatate din cantitate. Macar nu face scandal….nici nu stiu, sa ma bucur?
  Nu mai merg cu el la petreceri, nunti, botezuri pentru ca sunt toate sansele sa iasa rau, sa ma fac de rusine.
  Pe timpul zilei, isi indeplineste foarte bine sarcinile de serviciu, acasa se ocupa de ce trebuie facut…..dar dupa ce incepe consumul, spre seara, e alt om.
  In afara familiei, lunea nu ii cunoaste problema, mie imi este rusine sa o expun si nu imi soal rufele in public.
  Ce viitor putem avea? Ce ma fac eu, care stiu sigur ca nu m-as descurca singura cu copiii si nici nu as putea accepta sa ramana sau sa impart casa cu el, primita de la parintii mei dar care, este pe numele lui in urma unui contract de vânzare-cumpărare…
  Nu va merge niciodată la psihoterapie, alcoolici anonimi, etc pentru ca spune ca nu are nevoie, are un orgoliu fantastic… deci, exclus sa rezolv ceva in afara casei….
  Cum vor fi batranetile mele, cum vor fi copiii afectati ( baieti toti)? Imi pot imagina si singura insa am nevoie de un sfat avizat.
  Tatal lui a fost alcoolic insa intr-o zi a spus ca nu va mai bea si asa a fost. A avut un caracter puternic, fiul lui insa nu il are, are doar un orgoliu prostesc, puternic.
  Socrul meu a decedat cu 9 ani in urma.
  Va mulțumesc!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Este o situatie extrem de dificilă, care, din păcate vă afectează pe toți. Este cu atât mai greu să rezolve problema consumului de alcool dacă nu își dorește și nu consideră că are o problemă. Schimbările pot surveni, însă este nevoie de o conștientizare puternică a persoanei, ceea ce, momentan, din câte înțeleg, nu este cazul.
   Poate că ar fi momentul să vă concentrați și asupra dumneavoastră și a copiilor, să vedeți în ce fel vă afectează această dinamică, pentru că sunt șanse mari ca el să nu își modifice comportamentul. Puteți continua în relația aceasta? Sunteți dispusă să o continuați? Spuneți că nu v-ați descurca să vă creșteți copiii, dar eu mă întreb dacă acesta este un gând realist sau survine în urma fricii.
   Ați încercat să discutați cu soțul despre ce simțiți dumneavoastră sau copiii, în raport cu această situație? Vă recomand să începeți dumneavoastră un proces terapeutic pentru a putea conștientiza propriile resurse dar și ce vă doriți, atât pentru sine, copii și relație.

 28. Flavia spune:

  Buna seara
  Vas ruga frumos daca puteti sa ma ajutati am un membru an familie care bea foarte mul cum las pute ajuta ? Va mulțumesc frumos

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua!

   Dumneavoastra puteti discuta cu el si sa incercati sa ii oferiti sprijinul de care are nevoie, insa, decizia de a continua consumul sau nu, este strict a lui. Daca persoana nu doreste sa renunte, atunci nu aveti multe optiuni.

 29. Liliana Gogoase spune:

  Soțul meu bea zilnic cantități mici de alcool (coniac, etc…) și nu recunoaște că este dependent de alcool. După ce bea devine violent verbal și pisălog și țipă la mine Ce pot să fac să se lase de băut măcar citeva zile și să bea doar ocazional.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Din pacate, decizia de a renunta sau nu la consumul de alcool este strict a sotului. Dumneavoastra nu puteti decide decat pentru dumneavoastra. Daca el nu considera ca este necesar, nu aveti cum sa il convingeti. Singurul lucru pe care il puteti face, este sa vedeti cum va puteti proteja dumneavoastra de acele momente. Va recomand sa discutati cu un specialist, pentru a primi ajutorul de care aveti nevoie.

 30. Cornel B. spune:

  Cu cît mai multe expuneri de situații,cu atît,noi cei care conștientizăm alcoolismul dar ne scăldăm în propriile scuze pt a nu-l eradica,ne ajută ENORM în a decide „ceva”(?) constructiv.In California(și multe alte state),ajutorul oferit de către oficialitățile guvernamentale este IMENS,GRATUIT și cu rezultate de succes.În această țară bananieră,ajutorul este inexistent.Apreciez enorm articolele și comentariile pe care le implementați.Sper să dea rezultate și în cazul meu.Dacă reușesc,voi reveni cu un feedback de mulțumire.God Bless You!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Intr-adevar, din pacate, sunt putine forme de ajutor pe care statul le ofera. Sunt, insa, multe asociatii si organizatii care ofera sprijin. Va dorim mult succes in drumul dumneavoastra. Nu uitati ca orice pas pe care il faceti este important si conteaza!

 31. Mihai Elisabeta spune:

  Buna ziua, As dori mai multe informatii, pentru un membru al familiei. La dvs. se poate face consultatia si cu trimitere de la medicul de familie? Daca nu, cat costa consultatia? In cazul in care nu l conving, ce ma sfatuiti?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Este foarte importantă colaborarea persoanei. Cunoscând direct persoana, dumneavoastră știți cel mai bine la ce discuție ar fi mai receptiv (avantajele unei ședințe cu un specialist, ce impact are consumul său asupra membrilor familiei etc.). Primul pas este să discute cu un medic psihiatru pentru stabilirea tratamentului, apoi cu un psihoterapeut specializat în adicții. Din pacate nu avem contract cu casa de asigurari. Prețurile le puteți găsi la adresa: https://www.clinicaoananicolau.ro/tarife/ sau puteți să apelați la numărul nostru de telefon +40 733 30 33 33 pentru informații suplimentare.

 32. Adriana Hoajă spune:

  Bună ziua, am citit articolul dumneavoastră, foarte bine documentat. Aș dori să vă supun atenției un caz puțin mai deosebit și să vă cer un sfat sau o soluție. Am o prietenă (vă asigur că nu e vorba de mine!), care este în proces de divorț cu soțul ei. Nu mai sunt tineri, ea are 65 de ani. Au multe afaceri comune și sunt mulți bani și proprietăți în joc. Soțul este cel care a intentat divorțul și, printre altele, o acuză de alcoolism, care ar dura de ani buni. Prietena mea nu bea, nu a făcut-o niciodată, decât în situații ocazionale (sărbători, aniversări etc) și niciodată peste limită. Are și probleme de sănătate, cu medicație total în contradicție cu alcoolul. Există vreo cale legală prin care ea poate demonstra că nu este dependentă de alcool? Am citit că există niște teste care ar arăta această dependență și poate i-ar fi de folos, ca și un certificat medical din care să rezulte că nu are această problemă. Ar fi utilă o consultație la clinica dumneavoastră? Doamna despre care vă vorbesc este la București, ar putea veni. Din păcate nu avem foarte mult timp la dispoziție, procesul va fi săptămâna viitoare. Aș aprecia foarte mult un răspuns rapid din partea dumneavoastră și dacă o puteți ajuta cu vreun sfat. Vă mulțumesc frumos!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Va multumim pentru cuvintele frumoase. Recomandarea este sa consulte, inainte de toate, un avocat si sa ii explice situatia in detaliu. Ulterior, avocatul poate face recomandarea efectuarii anumitor analize din care sa ateste nivelul de alcool din sange. Testele vor fi facute de catre un laborator medical specializat. Acesta ar fi un prim pas de facut, de altfel foarte important, intrucat, avocatul va aduce si dovezi contra acestor acuzatii (medicatia ce este in contradictie, analizele medicale etc).

 33. Anca spune:

  Buna ziua,cum poti face un alcoolic sa recunoasca ca are aceasta problema? Ca sa urmeze un tratament, primul pas este sa recunoasca ca are aceasta problema. Locuim intr un oras mic si nu avem parte de personal calificat in acest domeniu, ca sa nu mai vorbim de costuri.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Este dificil sa il faceti sa constientizeze, daca acesta nu considera ca are o problema. Va recomand sa discutati cu el si sa ii aratati riscurile la care se expune, ramanand in acelasi timp calm si asertiv. Dependenta este dificil de tratat, caci va fi nevoie de mult sprijin si de multa motivatie, insa, nu este un drum imposibil. Cel mai important este sa nu puneti presiune. Vedeti care sunt lucrurile pe care le accepta despre subiect (cititul anumitor articole, discutiile cu anumite persoane) si, ulterior, puteti face un plan.

 34. MS spune:

  Bună ziua. Suntem impreuna de 2 ani si 8 luni, casatoriti de 8 luni, sunt însărcinată în luna a 3a. Avem câte 31 de ani. Cam după 2 luni de relație mi-am dat seama ca are o problema cu alcoolul. Bea aproape zilnic, în special bere. După 2 beri de obicei e amețit deja. Are propria firma ( de când suntem casatoriti am făcut o interpindere familiala), care ii permite sa bea și în timpul lucrului, fapt pentru care ne certam îngrozitor in primul an de relatie și a încetat sa mai bea in timp ce lucram, dar după lucru ii cam trebuie mereu, e și obișnuință, lucrează în domeniu peste 10 ani în care mereu după ce terminau seara se adunau sa bea ceva. Când știe ca are de mers cu mașina nu bea, a avut luat permisul de 2 ori din cauza alcoolului. Ne-am mutat impreuna cam la 5 luni de relație și atunci a început coșmarul. În primul an pleca de acasa aproape in fiecare luna, se ducea în garsoniera lui sau la fratele si mama lui și bea câte o săptămână,( si fratele si mama lui beau zilnic) după care își revenea, ii părea rău, se simțea îngrozitor fata de cum s-a purtat cu mine, ii era rușine și se tot ruga de mine pana ne impacam. După a ajuns sa facă asta la 2 luni, acum la fiecare 3 luni știu ca o sa plece. Efectiv găsește un motiv sa facă cearta ca să poată pleca. Ne-am dorit amandoi acest copil și credeam ca măcar fiind insarcinata nu îmi va mai face fazele astea, dar de 3 zile iar e plecat. Si-a luat toate lucrurile zicând ca de data asta e definitiv. După vreo 7- 10 zile iar o sa ma implore sa ne impacam sunt sigura de asta, mai ales ca acum e și bebele. L-am tot rugat sa meargă la psiholog, am zis ca mergem împreună dacă asa ii va fi mai ușor, îmi promite ca o va face, pana ne impacam, dupa ce se întoarce acasă mereu zice ca nu mai bea, ca va reuși singur sa se oprească și ca nu are nevoie de ajutor. Recunoaște ca are o problema, dar când se aproape termenul ala când o ia razna îmi zice lucruri oribile, ma face în toate felurile, e agresiv, chiar violent. Acum a smult clanta din usa pentru ca nu am vrut sa îl las sa plece asa beat, l-am rugat sa rămână pana a doua zi când putea pleca treaz. Era turbat și l-am lăsat sa plece. Nu țin alcool în casa deloc pentru ca de multe ori tot dispărea orice fel de bautura ar fi fost, chiar și cele pe care în mod normal nu le-ar bea.
  Sunt atât de obosita sa ma lupt cu aceasta boala a lui, care a devenit boala noastră comuna. Când își revine e un om minunat, muncește, face de toate, e glumeț și plăcut. Am ajuns pana aici pentru ca mereu mi-a promis ca se schimba, și se vedea ca intr-adevar își dorește… dar nu se poate controla. Cu forța nu am cum sa-l duc la psiholog. Nu mai stiu ce sa fac, și nu mai am nici chef sa fac ceva. Am scris mai mult ca să ma descarc, sa vadă cineva prin ce trec, sa nu par nebuna în proprii mei ochi.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Imi pare rau ca treceti printr-o astfel de situatie. Este intr-adevar o problema acest consum de alcool, insa, daca el nu isi doreste sa accepte ajutorul, sunt putine lucruri pe care dumneavoastra le puteti face. Tineti cont si de faptul ca este dificil sa renunte, chiar si cu pretul pierderii familiei, mai ales ca s-a instalat deja dependenta. Persoanele cu tulburari de dependenta pot fi constiente de problema lor, dar nu pot sa o opreasca in ciuda eforturilor. Incercati sa discutati cu el cu blandete, nu ii impuneti sa nu mai consume, pentru ca este o asteptare nerealista. Aflati motivele pentru care sotul dumneavoastra nu dorește să primească ajutor: cereti-i sa enumere cateva motive pentru care nu doreste sa accepte ajutorul. Odata ce veti primi raspunsurile, scrieti-le pe o foaie si oferiti-va intelegerea si disponibilitatea prin determinarea unor solutii pentru aceste bariere. De asemenea, tineti cont si de ritmul dumneavoastra. Daca observati ca nu mai puteti face fata, ca deja lucrurile au depasit un anumit prag, atunci luati o pauza din acest rol si concentrati-va atentia pe dumneavoastra si pe copil. Nu transformati problema lui in problema voastra comuna, caci acest lucru va poate dauna.

 35. Mariana spune:

  Bună ziua. Problema ar fi sotul meu care bea zilnic, se ameteste foarte repede, vorbeste urat, este confuz, deviaza de la subiect si face scandal din orice lucru,mereu vorbeste fara sa aiba legatura cu subiectul, tremura daca nu vea, se innegreste la fata. El nu recunoaste ca asta ar fi problema. Acum sunt sigura 100% ca asta e problema. Suntem in pragul divortului dar pe el nu il intereseaza. Vreau sa il ajut, aceasta fiind ultima speranta. Ce ma sfatuiti?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Dependenta de alcool este un mecanism de a face fata lucrurilor prin care trece o persoana. Ca sotul dumneavoastra sa renunte la alcool, el are nevoie sa invete noi moduri de a se adapta la situatiile cu care se confrunta. De aici vine si dificultatea. In functie de disponibilitatea sotului la dialog, dar si de disponibilitatea dumneavoastra, puteti sa discutati despre problemele cu care se confrunta si care ar fi solutiile alternative/de unde poate primi sprijin. Este firesc sa doriti sa il ajutati, insa in aceasta situatie, decizia este in mainile lui.

 36. Gigi spune:

  Bună ziua!Problema este la soțul meu care a cam băut de toate ,are 60 ani și în ultimul timp a cam consumat chiar alcool sanitar îndoit cu apa pe ascuns bineînțeles!Cu rugăminți ,cu certuri cu ajutorul meu a conștientizat și s-a oprit .Ii este f rău după aceea dar după o perioada începe(au fost 2-3episoade) cu o bere ,apoi țuică și apoi pe ascuns ceeace v-am zis.Cum ma puteți ajuta?Îmi este teama de revenirea situației!Ce este de făcut?Acum are insomnii, îl mănâncă pielea cum da de soare(oare sa aibă leg cu ce a consumat?)…Acum face treaba,dar obosește,este ok dar peste câteva săptămâni are sora mea nunta ,oare dacă gusta ceva revine situația?Mulțumesc!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Din cate mentionati, sotul dumneavoastra se confrunta cu dependenta de alcool. Recaderi vor mai exista, pentru ca este foarte dificil de intrerupt acest obicei. Este foarte important sa il sustineti in continuare, sa ii fiti alaturi si sa il sprijiniti. De asemenea, va recomand sa il indrumati sa apeleze la specialisti pentru a lucra dependenta (medic, psihoterapeut, asociatii). Nu este un drum usor, dar daca exista dorinta de schimbare, atunci se poate. Cel mai important este ca sotul dumneavoastra sa aiba motivatia necesara pentru schimbare. Va doresc multa liniste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.