← Înapoi la Blog

6 min

Astenia de primăvară

Astenia de primăvară

„Simt că mă apucă așa o tristețe și o stare de moleșeală, dar nu mi se întâmplă mereu. Am perioade și perioade. E normal? Ce se întâmplă?” este un mesaj pe care îl aud uneori în cabinet. Poate te preocupă și pe tine acest subiect sau ai observat genul acesta de trăiri la cei din jur. 

În următoarele 10 minute, vei afla ce înseamnă apariția acestor simptome, dacă este o tulburare recunoscută sau nu și ce poți face în cazul în care te confrunți și tu cu acest lucru.

Ce este astenia și câte tipuri există?

Astenia reprezintă denumirea populară pentru tulburarea afectivă sezonieră. Practic, această tulburare include simptome specifice depresiei care apar în anumite perioade ale anului, în fiecare an. 

Studiile de psihologie descriu două tipare posibile de apariție a asteniei. Există depresia sezonieră de primăvară care începe în luna aprilie și poate dura, în unele cazuri, chiar până la începutul toamnei sau depresia sezonieră specifică lunilor reci, care începe toamna și poate dura chiar până la începutul primăverii

Simptomele specifice tulburării afective sezoniere, urmărite pe o perioadă de două săptămâni, includ:

  • Stare de tristețe sau dispoziție afectivă depresivă în majoritatea timpului, aproape în fiecare zi;
  • Pierderea interesului asupra lucrurilor care, de obicei, îți făceau plăcere;
  • Sentimentul de a fi lipsit/ă de energie;
  • Probleme cu somnul. Fie insomnie, fie perioade prea lungi de somn urmate de o stare de oboseală;
  • Modificări privind pofta de mâncare, de regulă pofte necontrolate și câștig în greutate;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Lipsă de speranță sau sentimente de vinovăție. 

În ceea ce privește prevalența, s-a constatat că există mai multe cazuri de tulburare afectivă sezonieră specifică lunilor reci în populația românească. De asemenea, există șanse mai mari ca femeile să dezvolte tulburare afectivă sezonieră de iarnă, iar bărbații să dezvolte astenie de primăvară (Soriano et al., 2007). 

      Împreună cu tulburarea afectivă sezonieră, apar frecvent anxietatea, tulburarea de panică, simptome de ADHD și tulburări alimentare. 

Care este diferența dintre astenia de primăvară și cea de toamnă? 

În afară de perioada în care apar, cele două tipuri de tulburare afectivă sezonieră diferă și prin simptomatologie. 

Astenia de primăvară se caracterizează prin hipersomnie, creșterea aportului caloric, mai ales prin pofta de alimente ce conțin carbohidrați, creștere în greutate, lipsă de energie. 

Astenia de toamnă, include insomnie, lipsa poftei de mâncare și pierdere în greutate, agitație și anxietate, precum și un nivel ridicat de iritabilitate. 

Astenie poză

Care sunt cauzele apariției asteniei?

În prezent, nu există un acord în comunitatea științifică privind cauzele depresiei sezoniere, însă teoriile sugerează că există câțiva factori semnificativi, cum ar fi:

  • Schimbări în ritmul biologic de funcționare a organismului. Atunci când se modifică semnificativ cantitatea de lumină pe care organismul o primește, el are nevoie să se adapteze și au loc schimbări hormonale, de dispoziție și ritm circadian (somn);
  • Dezechilibre în secreția neurotransmițătorilor. Neurotransmițătorii reprezintă substanțe chimice care se transmit între neuroni, asigurând astfel circulația impulsului nervos. Un neurotransmițător relevant pentru tulburările afective este serotonina care contribuie la apariția bucuriei. Persoanele care suferă de astenie au un nivel mai scăzut de serotonină;
  • Gânduri negative. Persoanele care suferă de depresie sezonieră, au dificultăți în a gestiona stresul și simptome de anxietate. Aceste gânduri negative pot fi o sursă, dar și un efect al depresiei sezoniere. 

Cum poate fi evaluată o persoană pentru a ne da seama dacă suferă de astenie de primăvară?

Dacă te regăsești în aceste simptome, nu încerca să te diagnostichezi singur. Apelează la un specialist care își poate da seama dacă suferi de depresie sezonieră, de o altă tulburare afectivă sau dacă scorurile obținute de tine la probele de evaluare nu au o semnificație clinică. 

Nu există probe fiziologice (analize de sânge) care să indice prezența sau absența acestei patologii. Prin urmare, este nevoie de o evaluare psihologică sau psihiatrică. Ceea ce diferențiază depresia sezonieră de alți specificatori ai depresiei este prezența într-o anumită perioadă a anului, timp de cel puțin doi ani consecutiv. 

Ce implică tratamentul?

Tratamentul pentru astenie implică o combinație între medicație și psihoterapie. Medicația contribuie la reglarea nivelului de serotonină, iar psihoterapia te poate ajuta să lucrezi la partea de gânduri negative care face ca simptomele să apară sau să se înrăutățească. 

În plus, un stil de viață echilibrat care să includă perioade active, dar și relaxare, momente de bucurie individuale alternate cu activități sociale, poate ameliora stările negative. 

Care este prognosticul?

Prognosticul pentru persoanele care se confruntă cu astenia de primăvară este foarte bun. Schema potrivită de tratament va duce la dispariția simptomelor. 

Depresia sezonieră poate reapărea în anul următor, însă, până atunci, poți lucra la un plan de prevenție care să ajute la diminuarea intensității simptomelor și la creșterea încrederii în resursele de care dispui pentru a le gestiona. 

Astenia

Cum poți avea grijă de tine până când simptomele dispar?

Urmează planul de tratament stabilit de specialiștii cu care lucrezi și stabilește, împreună cu ei, direcții de urmat atunci când îți va fi mai greu să gestionezi simptomele! După cum știi deja, izolarea de cei dragi care te pot sprijini în acest proces și un stil de viață nesănătos, cu abuz de substanțe sau neglijare a stării fizice, va înrăutăți stările pe care le ai. 

Deci, în legătură cu întrebarea clienților, e normal? Este, cu siguranță, comun ca aceste stări să apară. Pe de altă parte, dacă definim normalitatea ca pe o stare de echilibru în care putem să ne bucurăm de viață, atunci, nu, nu este ceva normal. Vestea bună e că lucrurile se pot schimba și, depinde doar de tine să utilizezi informația și resursele pe care tocmai le-ai aflat, în favoarea ta. 

Despre autor

Psihoterapeut Adina Sîrbu

Psihoterapeut Adina Sîrbu

Psihoterapeut format în Analiză Tranzacțională

Programează-te acum