Care sunt semnele că suferi de o tulburare anxioasă?

Și tu, și eu…toată lumea se simte, uneori, îngrijorată. Este o emoție normală dacă stăm să ne gândim puțin. Spre exemplu, poți avea o stare de nervozitate atunci când te confrunți cu o problemă la locul de muncă, înaintea unui test sau înainte de a lua o decizie importantă din viața ta.

Tulburările anxioase sunt diferite. Practic, sunt un grup de afecțiuni mentale care provoacă o suferință ce te poate împiedica să îți continui viața într-un mod normal. De ce spun suferință? Pentru că, uneori, îngrijorarea și teama pot fi constante și copleșitoare. Însă la fel cum au apărut, pot fi făcute să dispară. Nu simplu, ci cu ajutorul unui tratament de specialitate.

TULBURĂRILE ANXIOASE, DE MAI MULTE TIPURI

Tulburarea de anxietate este un termen “umbrelă” care include condiții diferite:

 • Tulburare de panică

Atacul de panică lovește întâmplare și se manifestă, de obicei, prin transpirație, dureri în piept și palpitații (bătăi ale inimii neobișnuit de puternice sau neregulate). Uneori s-ar putea să simți că te sufoci sau că ai un atac de cord.

 • Tulburare de anxietate socială

Tulburarea de anxietate socială sau fobia socială se manifestă prin senzația de îngrijorare cu privire la situațiile sociale zilnice. Îți fixezi în minte ideea precum că ceilalți te judecă în orice secundă sau te simți jenat și ridiculizat.

 • Fobii specifice

Simți o frică intensă de un anumit obiect sau situație, cum ar fi înălțimea sau zborul. Frica de genul acesta te face să eviți obiectele sau situațiile respective.

 • Tulburare de anxietate generalizată

Simți îngrijorare și tensiune excesivă, nerealistă, fie dintr-un motiv anume, fie fără niciun motiv.

CUM SE MANIFESTĂ TULBURĂRILE ANXIOASE?

Toate tulburările anxioase prezintă câteva simptome generale:

 • panică, teamă și neliniște;
 • probleme cu somnul;
 • neliniște și agitare;
 • mâini sau picioare reci, transpirație abundentă, amorțeală sau furnicături;
 • dificultăți de respirație;
 • palpitații ale inimii;
 • gură uscată;
 • greaţă;
 • mușchi tensionați;
 • ameţeală.

CARE SUNT CAUZELE APARIȚIEI TULBURĂRILOR ANXIOASE?

Cercetătorii nu știu exact ce provoacă aceste tulburări de anxietate. Ca și alte forme de boală mintală, ele provin dintr-o combinație de lucruri, inclusiv schimbări ale creierului și stresului din mediul înconjurător, chiar și genele. Tulburările se pot transmite genetic și ar putea fi legate de circuite defecte din creier care controlează teama și alte emoții.

CUM SE POT TRATA TULBURĂRILE DE ANXIETATE?

Unul dintre tratamentele eficiente în cazul în care te confrunți cu astfel de tulburări anxioase este psihoterapia. Acest tip de consiliere abordează răspunsul emoțional ale afecțiunilor mentale, specialistul în sănătate mentală fiind cel care te poate face să înțelegi și să controlezi tulburările de anxietate.

O alternativă a acestui tratament este terapia cognitiv-comportamentală. Acesta este un anumit tip de psihoterapie care te învață cum să recunoști și să schimbi modul de gândire și comportamentul care declanșează anxietatea profundă sau panica.

La Clinica Oana Nicolau, cea mai mare clinică de sănătate emoțională din țară conform numărului de specialiști, poți alege dintre cei peste 30 de specialiști care te pot ajuta să înțelegi tulburările anxioase și să scapi de ele, atât prin terapie individuală, cât și de cuplu, de grup sau de familie.

Suferi de tulburare anxioasă?
Nu ezita să cauți ajutor! Specialiștii noștri sunt alături de tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *