← Înapoi la Blog

6 min

Ce este depresia?

Ce este depresia?

Ce este depresia? Astăzi discutăm despre definiția acestei tulburări, precum și câteva metode de tratament. Dacă aflăm ce este depresia, ne este mai ușor să o combatem.

Depresia (tulburarea depresivă majoră) este o boală medicală comună, gravă, care afectează negativ modul în care vă simțiți, modul în care gândiți și cum acționați. Din fericire, este tratabilă. Depresia provoacă sentimente de tristețe și / sau pierderea interesului față de activitățile care vă bucurau cândva. Aceasta poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice. Totodată, poate reduce capacitatea unei persoane de a funcționa la locul de muncă, cât și acasă. Este foarte normal sa vă întrebați ce este depresia, pentru că doar așa puteți înțelege mai multe despre ce simțiți.

Simptomele depresiei

Simptomele depresiei pot varia de la ușoare la severe și pot include:

 • Stare de tristețe sau o dispoziție depresivă;
 • Pierderea interesului fata de activități cândva plăcute;
 • Modificări ale apetitului – scădere sau creștere în greutate fără vreo legătură cu dieta;
 • Insomnii sau prea mult somn;
 • Pierdere de energie sau oboseală crescută;
 • Creșterea activității fizice nefolositoare sau mișcări și vorbire încetinite;
 • Senzația de lipsă de valoare;
 • Senzația de vinovăție;
 • Dificultate în gândire, concentrare sau luare a deciziilor;
 • Gânduri / comportamente suicidale.

Simptomele trebuie să dureze cel puțin două săptămâni pentru a defini o depresie.

De asemenea, afecțiunile medicale (de exemplu, probleme tiroidiene, o tumoare pe creier sau deficiență de vitamine) pot imita simptomele depresiei, astfel încât este important să excludem cauzele medicale generale.

300 milioane de oameni din întreaga lume au depresie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Una din șase persoane (16,6%) va avea depresie la un moment dat în viață. Depresia poate să lovească oricând, dar, în medie, apare mai întâi în timpul adolescenților până la jumătatea anilor ’20. Femeile sunt mai predispuse la depresie decât bărbații. Unele studii arată că o treime dintre femei vor avea un episod depresiv major în timpul vieții.

Factori de risc pentru depresie

Depresia poate afecta pe oricine – chiar și o persoană care pare să trăiască în circumstanțe relativ ideale.

Mai mulți factori pot juca un rol în depresie:

 • Biochimia: Discrepanțele între anumite substanțe chimice din creier pot contribui la simptomele depresiei.
 • Genetica: Depresia poate circula în familii. De exemplu, dacă unul dintre gemenii identici are depresie, celălalt are șanse de 70% să aibă această tulburare cândva în viață.
 • Personalitatea: Persoanele cu stima de sine scăzută, care sunt ușor copleșite de stres sau care sunt în general pesimiste, par sa fie mai predispuse la depresie.
 • Factorii de mediu: expunerea continuă la violență, neglijență, abuz sau sărăcie poate face ca unii oameni să fie mai vulnerabili la depresie.

Cum este tratată depresia?

Depresia este una dintre cele mai tratabile tulburări psihice. Între 80% și 90% dintre persoanele cu depresie răspund în cele din urmă la tratament. Aproape toți pacienții obțin o ameliorare a simptomelor.

Înainte de diagnosticare sau tratament, un profesionist în domeniul sănătății trebuie să efectueze o evaluare aprofundată a pacientului, inclusiv un interviu și, eventual, un examen fizic. În unele cazuri, ar putea fi efectuat un test de sânge pentru a vă asigura că depresia nu se datorează unei afecțiuni medicale. Evaluarea se face pentru a identifica simptome specifice, istoric medical și familial, factori culturali și factori de mediu. De acolo, se ajunge la un diagnostic și se poate planifica un curs de acțiune.

Medicația

Chimia creierului poate contribui la depresia unui individ și poate influența tratamentul acestuia. Din acest motiv, antidepresivele ar putea fi prescrise pentru a ajuta la modificarea chimiei creierului. Aceste medicamente nu sunt sedative sau tranchilizante. Nu se formează obiceiuri. În general, medicamentele antidepresive nu au efect stimulativ asupra persoanelor care nu suferă de depresie.

Antidepresivele pot produce unele ameliorări în prima sau a doua săptămână de utilizare. Beneficiile complete nu pot fi văzute timp de două până la trei luni. Dacă un pacient nu simte nici o ameliorare după câteva săptămâni, psihiatrul său poate modifica doza de medicament sau poate adăuga / înlocui cu un alt antidepresiv. În unele situații, alte medicamente psihotrope pot fi de ajutor. Este important să informați medicul dacă un medicament nu funcționează sau dacă aveți reacții adverse.

Psihiatrii recomandă, de obicei, ca pacienții să continue medicația timp de șase sau mai multe luni după ameliorarea simptomelor. Tratamentul de întreținere pe termen lung este sugerat pentru a reduce riscul unor episoade viitoare pentru anumite persoane cu risc crescut.

Psihoterapia

Psihoterapia, sau „terapia de vorbire”, este uneori utilizată singură pentru tratamentul depresiei ușoare; pentru depresia moderată până la severă, psihoterapia este adesea folosită împreună cu medicamente antidepresive. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) s-a dovedit a fi eficientă în tratarea depresiei. TCC este o formă de terapie axată pe prezent și pe rezolvarea problemelor. TCC ajută o persoană să își recunoască gândirea distorsionată, ca apoi să schimbe comportamentul și gândirea.

Psihoterapia poate implica numai individul, dar poate include și alte persoane. De exemplu, terapia de familie sau de cuplu poate ajuta la rezolvarea problemelor din cadrul acestor relații apropiate. Terapia de grup implică oameni cu boli similare.

În funcție de gravitatea depresiei, tratamentul poate dura câteva săptămâni sau mult mai mult. În multe cazuri, se pot aduce îmbunătățiri semnificative în 10 -15 sesiuni.

Ce mai puteți face când suferiți de depresie

Lucruri pe care le puteti face cand suferiti de depresie

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta pe dumneavoastră sau pe cei dragi în timpul tratamentului pentru depresie:

 • Încercați să fiți activi fizic;
 • Stabiliți obiective realiste;
 • Încercați să vă petreceți timp cu alți oameni și să comunicați cu un prieten sau o rudă de încredere;
 • Încercați să nu vă izolați și lăsați persoane din jur să vă ajute;
 • Așteptați-vă ca starea de spirit să se îmbunătățească treptat, nu imediat;
 • Amânați decizii importante, cum ar fi căsătoria / divorțul sau schimbarea locului de muncă până când vă veți simți mai bine. Discutați deciziile cu alții care vă cunosc bine și aveți o viziune cât mai obiectivă asupra situației;
 • Continuați să vă educați despre ce este depresia.

Terapeut specializat pe acest subiect

Terapeut specializat pe acest subiect

Adela Marian

Psihoterapeut Adlerian

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

34 de răspunsuri la “Ce este depresia?”

 1. Elena spune:

  Buna. De cateva zile am o stare proastă genereala. Ma simt foarte agitata,fara chef de nimic. Nu mai pot asculta nici muzica,inainte faceam asta in fiecare zi. Ma simt tristă si foarte speriată(din cauza stărilor astea de anxietate cred ca înnebunesc). Nu mai am pofta de mâncare si am slabit putin. Simt uneori ca ma desprind de realitate. Chiar nu stiu ce o sa fac. Sa mentionez ca stările astea le-am de mai bine de 2 săptămâni,dar acum s au agravat. Tremur toată,imi este frica sa nu înnebunesc. Nu ma pot concentra,ma gandesc doar la asta. In schimb nu am ganduri de suicid,tot ce vreau e sa fiu ca inainte. Sa nu mai am nimic

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua,

   Starile dumneavoastra par să indice o stare mare de anxietate, de panica, dar si o stare de depresie. Cel mai indicat ar fi să consultați un medic psihiatru și un psihoterapeut care vă vor ajuta să vă simțiti mai bine.

 2. Claudia spune:

  Buna mă simt nașpa am o stare proasta de ceva timp Îmi pierd răbdarea Mă stresează ori ce Mă gândesc la multe gânduri proaste Nu mai am chef de nimik M-am închis în mine și nu pot să mă deschid la nimeni Și am apelat aici sa îmi dați un sfat

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Aceste stari nu sunt usoare deloc, asadar este foarte important sa nu treceti prin ele singur. Recomandam sa discutati cu un medic psihiatru și, in paralel, cu un psihoterapeut, pentru a primi acest sprijin de care aveti nevoie.

 3. Siminiuc spune:

  Buna ziua! Sotul meu este diagnosticat cu depresie a luat 1 luna de zile serlift de 50, dupa 2 saptamani s-a cunoscut o usoara imbunatatire. Ieri am fost cu el la control si doctorita i-a dat serlift de 100,a luat azi dimineata si a avut reactie adversa venindu-i sa vomite. Simte ca il doare inima, desi la controlul la inima nu i-a gasit nimic. Si are ganduri de suicid. Nici nu mai stiu ce sa fac!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   In aceasta situatie, este nevoie urgent sa discute cu medicul psihiatru. Desi reactiile adverse sunt firesti, este nevoie sa investigheze prezenta acestora dar si a gandurilor intruzive. Recomandam, in paralel si sedinte de psihoterapie.

 4. Ciocoiu Ana spune:

  Bună ziua fata mea cred ca este in depresie spune unle lucruri cum ar fi ca se omora

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Ne pare rau sa auzim ca treceti printr-o astfel de situatie. Este urgent sa mergeti la medic cu fata dumneavoastra, pentru un control. Cel mai indicat ar fi sa luati legatura cu un medic psihiatru, pentru a-i face o evaluare. In urma evaluarii, medicul va stabili urmatorii pasi.

 5. Corina Maria spune:

  Buna ziua, ma numesc Corina si am 17 ani , ma ma simt foarte obosita desi nu am somn , noaptea stau treaza si chiar daca mi-e somn nu pot adormi , si parca sunt demoralizata nu am chef de nimic , nu am rabdare deloc , ma enervez repede , si trec foarte repde de la o stare la alta , de exemplu sunt bucuroasa dar daca cineva a zis ceva gluma proasta in secunda doi mi-am schimbat stare , si am probleme cu tatal meu si mama mea, fratele meu se ia de mine cu fiecare ocazie si ma doare , si simt ca nu sunt indeajuns de bun pentru ei si ajung la ganduri suicidal chiar daca nu vreau sa fac asta , si ma cert in fiecare zi cu mama si fratele meu

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna Corina.

   Imi pare rau sa aud ca treci prin astfel de momente. Recomandarea mea este sa apelezi la un ajutor specializat (psihiatru si psiholog), astfel incat sa inveti sa gestionezi aceste stari. Ce va fi, de asemenea, important, va fi sa inveti diferite tehnici de relaxare dar si de gestionare a furiei si a gandurilor disfunctionale. Este o perioada dificila, mai ales daca mediul nu este unul potrivit, insa, situatia se poate imbunatatii astfel incat sa traiesti o viata armonioasa.

 6. Ismail spune:

  Buna . Mama mea a facut depresie , si acuma nu mai bea nu mananca nu vrea sa faca baie e frica de orice si nu vb cu noi mai deloc e a 6 a depresie. Ce putem face

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   În funcție de vârsta și disponibilitatea mamei dumneavoastră, puteți apela la un psihoterapeut pentru o vizită la domiciliul mamei dumneavoastră sau terapie online. Din ceea ce spuneți este posibil să fie vorba și de anxietate, dar numai după o ședință preliminară, cu un specialist, pot fi luate și decizii asupra unui tratament adecvat.

 7. Ioana spune:

  Buna, ma numesc ioana si am 17 ani! De la un timp ma simt tot mai tristă si plang des simt ca greșesc în tot ce fac.. încep sa am panică când e vorba de a vorbi cu unele persoane, nu prea mai pot dormi si încep sa ignor persoanele apropiate! Simt mereu ca sunt de vina pentru lucruri ce nu le fac … ma enervez foarte repede, nu nai am răbdare.. urăsc sa ies nu pot socializa cu oamenii, imi e teamă ca voi greși cu ceva … uneori ajung la gând suicidaldesi nu vreau sa fac asta …. nu pot vorbi cu nimeni despre asta fiindcă am teamă…

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna Ioana.

   Imi pare rau sa aud ca treci prin astfel de momente. Desi este dificil, te felicit pentru curajul de a cere ajutorul. Recomandarea mea este sa ceri sprijin de la un psihoterapeut, caci el te va ajuta sa iti gestionezi toate aceste stari. De asemenea, recomand o consultatie si la un medic psihiatru, pentru a evalua starea de sanatate (posibil sa fie vorba de o depresie) si pentru a primi un eventual tratament pentru insomnii (daca medicul va considera necesar). Consultatiile le poti face live sau online iar tot ceea ce se discuta este confidential.

 8. Carolina spune:

  Bună ziua, sunt fiica unei mame cu depresie, totul a început din copilăria ei pentru ca a fost abuzata în mai multe feluri și a pierdut multe sarcini a-și fi foarte recunoscătoare daca mi-ați recomanda un psihoterapeut din Arad. Mulțumesc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Imi pare rau sa aud ca mama dumneavoastra a trecut prin astfel de evenimente. Recomandam inceperea unui proces terapeutic dar si o evaluare psihiatrica, pentru a se stabili nivelul depresiei. Din pacate ne este dificil sa va facem o recomandare din zona Arad, insa, va recomandam cu drag specialistii nostri care lucreaza si in online.

 9. Niculae Tudora spune:

  Bună ziua. Mă numesc Tudora. De 6 luni de când a decedat soțul meu plâng în fiecare zi și simt că nu mai am nici un rost în viața. Sunt distrusă și îmi doresc să fiu lângă el. Copii nu mă înțeleg și mă ceartă mereu. Nimeni nu înțelege cât sufăr eu.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua, Tudora!
   Imi pare foarte rau sa aud de pierderea suferita. Este firesc sa te simti trista, intrucat esti inca in perioada de doliu. Probabil ca cei mici nu inteleg suferinta ta sau se simt neputinciosi in raport cu ea si nu stiu cum sa te ajute. Incearca sa discuti cu ei si sa ii intrebi si care sunt nevoile lor. In alta ordine de idei iti recomand sa discuti cu o persoana specializata, pentru a nu trece prin experienta asta singura. Este nevoie de sprijinul cuiva si a celor dragi, in astfel de momente.

 10. Maria tugui spune:

  Buna ziua am atacuri de panica si nu mai am chef de viata nu pot sa mai fac nimic cum faceam inainte am o frica de apa nu stiu ce sa ma mai fac am si ginduri rele vizez foarte urit am problema si cu somnul

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Ar fi recomandat sa vedeti cand au aparut atacurile, in ce context. Inteleg ca sunt multe frici care va provoaca suficienta anxietate incat sa nu puteti dormi sau sa faceti altceva. Incercati sa discutati cu un specialist, apelati atat la un psihoterapeut cat si la un medic psihiatru. De asemenea, lucrul cu gandurile este recomandat, pentru ca, de cele mai multe ori, ele sunt sursa problemelor.

 11. Andreea spune:

  Bună seară ! Nu vreau să zăpăcesc nimeni . Dar am nevoie de ajutor cu un sfat sau ce puteți . Sunt în depresie de 3 ani de azi dar de 6 luni misa agravat mai rău . Plâng , tip , nu pot dormi, nu suport lumina , câteva odată îmi vine să pun stop la viața să nu mai chinui pe nimeni . Dar am un băiețel de crescut și mă uit la el și mă opresc din cea ce vreau să fac . De multe ori îmi vine să fac chestia asta să-mi iau viața . Sunt pe tratament dar nu văd niciun rezultat când mă după la Psihiatru și vorbesc cu el sunt bine 2,3 zile după iar mă iau stările . Am slăbit mult . Avem acum 2 luni 83 kg acum am 54 kg . Cu soțul nu mai mă înțeleg de 2 săptămâni mă face mereu nebună si mă amenință că mă duce la nebuni . Cu baiatul mă descurc nu este niciun fel de problemă . Vă rog mult ajutați-mă că nu mai știu ce să fac .

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Va recomand sa incepeti, cat mai curand posibil, un proces terapeutic, alaturi de un psiholog. Pe langa medicatie, este nevoie sa fie investigate cauzele care au dus la aparitia si ulterior la intensificarea acestor stari. De asemenea, ar trebui discutat si cu medicul psihiatru in privinta tratamentului. De cat timp il luati? In general, medicatia atenueaza aceste stari, asadar, daca dumneavoastra nu vedeti nicio imbunatatire, fie discutati cu el sa vi-l modifice sau sa va modifice doza, fie cereti si o a doua parere de la un alt medic.

 12. Ioana spune:

  Bună seara asi dori un sfat sa știu cu ce ma confrunt mai exact starile mele sunt oboseala mai tot timpul chiar dacă dorm sau nu întru în panica din senin și durează cam jumătate de ora sau și mai mult în care am impresia ca nu mai am aer și ca am sa amețesc am stari de frica când rămân singura mai ales noaptea sa nu mi se facă iarasi rau ca și cum asi avea boli care eu nu stiu de ele! știu ca am probleme cu glanda tiroida dar nu sunt sub tratament mie frica ca nu o sa mai scap de aceasta boala sau ce o fii sa fiu și eu normala ca înainte sau chiar de alte gânduri sa nu apară rog sa.mi spuneți dacă simptomele mele sunt de depresie la medici analize am fost cu duiumul boli normale o infecție un chist ovarian și niște noduli la plamini !

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua!
   Probabil ca ceea ce experimentati dumneavoastra este un nivel ridicat de anxietate. Cu toate acestea, este dificil sa va spun cu certitudine, intrucat este nevoie de o evaluare mai amanuntita. Recomandarea mea este sa discutati cu un psihoterapeut, pentru a putea avea un raspuns cert legat de provocarile prin care treceti. In cadrul sedintelor de terapie, veti invata modalitati de gestionare a acestor stari si de restructurare a gandurilor negative.

 13. Neamțu Cristina Andreea spune:

  Bună ziua!
  Am 18 ani, iar de un an de zile și ceva, mă simt o persoana tristă, care nu are chef de absolut nmk, acum un an făcut „abortion”, căzusem in depresie, gânduri de suicid, plânsete, regrete, iar de atunci tot așa sunt.., îmi trecuse de ceva luni aceste stări „într-un fel” oarecum mă simțeam mai bine, și începusem să accept situația cum era, dar de vreo săptămână, mă simt la fel..
  Nici familia mea nu mau susținut mai niciodată, niciodată nu sau simțit fericiți, împliniți atunci când eu eram, ei refuzau orice îmi plăcea, cu prietenii nu am avut avut voie sa ies, doar sa stau in casă, am o relație de 3 ani, dar în ultimii 2 ani din cauza avortului l-am îndepărtat pe el de langa mine, și au început mici abuzuri deși relația a început să fie mai bine…
  Iar familia mea nu știu absolut deloc de aceasta relație, deoarece nu ne lasă împreună, pentru că mama lui cu tatăl meu au fost căsătoriți doar civil (4-5 luni), acum 26 de ani, iar noi am ținut secret, iar în ultima perioada nu vad nmk frumos, nu vad cum as putea avea curaj să le zic lor despre el, mie teamă ca tata sa nu de-a in mama, mie teamă să nu îmi pierd familia (cu toate că ei niciodată nu au fost langa mine, mai ales tati, tot nu le pot face acest rău), dumneavoastră ce mă sfătuiți in această problemă?
  Iar mai apoi in seara asta stăteam fara a vorbii, fara a mișca, fără a face absolut nmk, și doar ascultam muzică tristă, și am luat 3 pastile…, stând și gândind la tot ce se întâmplă în jurul meu, nimeni nu-i mulțumim de mine, mai am și relația de aproape 1 an la distanta (sunt 2 ani la distanță, doar că în ultimul an ne-am văzut doar de 2 ori, asta însemnând o săptămână sau 2, mă gândesc și la copil câteodată…, nu-mi dau seama ce mi se întâmplă, îmi aduc aminte cat de fericită puteam sa fiu la vârsta de 16 ani….😭

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Imi pare rau sa citesc ca ai trecut prin astfel de experiente. Iti recomand sa iei legatura urgent cu un medic psihiatru, pentru ca va fi nevoie de o evaluare, in urma careia sa se stabileasca daca ar fi necesar un tratament medicamentos. De asemenea, recomand inceperea unor sedinte de terapie, pentru a invata cum sa gestionezi gandurile pe care uneori le ai si care, probabil, te intristeaza.

 14. Alexandra Ioana spune:

  Bună ziua,
  de câteva săptămâni bune plâng încontinuu din orice dar mai ales din cauza problemelor în familie,plâng în fiecare minut și nu sunt cum eram înainte,nu mai gândesc ca înainte,am devenit mult mai emoțională și sensibilă,am crize de nervi și plâng încontinuu nu există zi să nu se repete,de nenumărate ori aud voci ce-mi spun că sunt o greșeală multe altele,mereu mă descarc plângând și toți îmi reproșează că sunt un nimic,în anii trecuți eram fericită și mă gândesc că am doar 13 an își nu fac altceva de cât să stau în casa și să plâng

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Iti recomand sa apelezi cat mai rapid cu putinta la un medic psihiatru si la un psihoterapeut. Imi imaginez ca poate ideea de a apela la un medic psihiatru te sperie, insa, acesta este specialistul care te poate ajuta, in primul rand prin efectuarea unei evaluari. In urma acestei evaluari iti poate recomanda o anumita medicatie care te va ajuta sa te simti mai linistita si mai echilibrata. Impreuna cu psihoterapeutul, iti poti da seama de sursa acestor stari si vei invata modalitati eficiente de a le gestiona. Iti doresc multa liniste!

 15. Alina Voicu spune:

  Buna ziua!
  Mă numesc Alina și am 20 de ani.
  De aproape 2 ani am fost diagnosticata cu boala tiroidiană .
  De când eram copil ,am avut atacuri de panica,am ignorat stările și am încercat sa trec cu vederea la tot ceea ce simteam,plângeam in somn,chiar și ziua/seara fara motiv,in fine.
  De 4 luni m am angajat la un job nou,eram foarte stresată ,nu ma puteam concentra,cu greu am învățat ce trebuia sa învăț.
  Acum câteva luni am avut o”decădere” și am luat o supradoza de medicamente.Am ajuns la spital,apoi la spitalul de psihiatrie, am fost diagnosticata cu depresie,anxietate ,am fost și o singura ședința la psiholog ,mi s-a dat tratament dar nu l am luat.Imi era frica.mi s -a spus la spitalul de psihiatrie sa stau o perioada internata,la ei,dar am refuzat total.A fost un sfat din partea dânșilor .Imi umplu timpul NON stop in prezent ,doar ca stările de emoție ,tremur,gândurile ,nimic nu a trecut din ceea ce aveam atunci..încerc sa nu mai arat nimic din cauza ,ca sa nu sperii oamenii din jurul meu.Un sfat?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.
   Recomandăm să urmați tratamentul medicamentos pe care vi l-a prescris medicul psihiatru și să începeți și un proces terapeutic, alături de un psihoterapeut. Stările nu vor trece de la sine, uneori se pot acutiza, așadar este important să începeți aceste demersuri cât mai devreme. Îmi imaginez că vă este teamă, însă este un pas important spre un viitor mai armonios. Vă doresc o zi liniștită.

 16. Alis spune:

  Buna ziua , am 32 de ani, am stări destul de neplăcute de aproape un an de zile , dureri de cap, dureri in piept, dureri de membre , amețeli, nod in gât, nu dorm foarte bine. Am fost la mulți medici , am făcut investigații, analize , nu a ieșit nimic concret, se poate sa fie de alta natura problema? Depresie? Țin sa mentionez ca am si visat ca nu ma pot mișca . Ma puteți sfătui ce as putea sa mai fac?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Daca recunoasteti simptomele descrise in articol ca facand parte din viata dumneavoastra, atunci este posibil sa treceti printr-un episod depresiv. Cel mai bine este sa verificati acest lucru cu cineva de specialitate, un psihoterapeut sau un psiholog clinician, pentru a vedea despre ce esta vorba cu exactitate si pentru a afla care sunt pasii de urmat, conform nevoilor dumneavoastra. Ganduri bune!

 17. Kara Paul spune:

  Buna ziua, de aproximativ 6 ani am stari de panica, frica de boala, am dureri usoare de burta de aproximativ 2 ani, am analizele de rutina bune, am fost la multi medici de specialitate, totul bine…nu stiu ce sa mai fac

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Probabil ca starile dumneavoastra sunt cauzate de factori de ordin psihologici. Recomand sa investigati acest lucru alaturi de un psihoterapeut. De asemenea, in cadrul sedintelor de terapie veti invata si cum sa gestionati simptomele fizice dar si gandurile negative care survin in urma simptomatologiei. Va doresc multa liniste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.