← Înapoi la Blog

6 min

Ce este depresia?

Ce este depresia?

Ce este depresia? Astăzi discutăm despre definiția acestei tulburări, precum și câteva metode de tratament. Dacă aflăm ce este depresia, ne este mai ușor să o combatem.

Depresia (tulburarea depresivă majoră) este o boală medicală comună, gravă, care afectează negativ modul în care vă simțiți, modul în care gândiți și cum acționați. Din fericire, este tratabilă. Depresia provoacă sentimente de tristețe și / sau pierderea interesului față de activitățile care vă bucurau cândva. Aceasta poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice. Totodată, poate reduce capacitatea unei persoane de a funcționa la locul de muncă, cât și acasă. Este foarte normal sa vă întrebați ce este depresia, pentru că doar așa puteți înțelege mai multe despre ce simțiți.

Simptomele depresiei

Simptomele depresiei pot varia de la ușoare la severe și pot include:

 • Stare de tristețe sau o dispoziție depresivă;
 • Pierderea interesului fata de activități cândva plăcute;
 • Modificări ale apetitului – scădere sau creștere în greutate fără vreo legătură cu dieta;
 • Insomnii sau prea mult somn;
 • Pierdere de energie sau oboseală crescută;
 • Creșterea activității fizice nefolositoare sau mișcări și vorbire încetinite;
 • Senzația de lipsă de valoare;
 • Senzația de vinovăție;
 • Dificultate în gândire, concentrare sau luare a deciziilor;
 • Gânduri / comportamente suicidale.

Simptomele trebuie să dureze cel puțin două săptămâni pentru a defini o depresie.

De asemenea, afecțiunile medicale (de exemplu, probleme tiroidiene, o tumoare pe creier sau deficiență de vitamine) pot imita simptomele depresiei, astfel încât este important să excludem cauzele medicale generale.

300 milioane de oameni din întreaga lume au depresie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Una din șase persoane (16,6%) va avea depresie la un moment dat în viață. Depresia poate să lovească oricând, dar, în medie, apare mai întâi în timpul adolescenților până la jumătatea anilor ’20. Femeile sunt mai predispuse la depresie decât bărbații. Unele studii arată că o treime dintre femei vor avea un episod depresiv major în timpul vieții.

Factori de risc pentru depresie

Depresia poate afecta pe oricine – chiar și o persoană care pare să trăiască în circumstanțe relativ ideale.

Mai mulți factori pot juca un rol în depresie:

 • Biochimia: Discrepanțele între anumite substanțe chimice din creier pot contribui la simptomele depresiei.
 • Genetica: Depresia poate circula în familii. De exemplu, dacă unul dintre gemenii identici are depresie, celălalt are șanse de 70% să aibă această tulburare cândva în viață.
 • Personalitatea: Persoanele cu stima de sine scăzută, care sunt ușor copleșite de stres sau care sunt în general pesimiste, par sa fie mai predispuse la depresie.
 • Factorii de mediu: expunerea continuă la violență, neglijență, abuz sau sărăcie poate face ca unii oameni să fie mai vulnerabili la depresie.

Cum este tratată depresia?

Depresia este una dintre cele mai tratabile tulburări psihice. Între 80% și 90% dintre persoanele cu depresie răspund în cele din urmă la tratament. Aproape toți pacienții obțin o ameliorare a simptomelor.

Înainte de diagnosticare sau tratament, un profesionist în domeniul sănătății trebuie să efectueze o evaluare aprofundată a pacientului, inclusiv un interviu și, eventual, un examen fizic. În unele cazuri, ar putea fi efectuat un test de sânge pentru a vă asigura că depresia nu se datorează unei afecțiuni medicale. Evaluarea se face pentru a identifica simptome specifice, istoric medical și familial, factori culturali și factori de mediu. De acolo, se ajunge la un diagnostic și se poate planifica un curs de acțiune.

Medicația

Chimia creierului poate contribui la depresia unui individ și poate influența tratamentul acestuia. Din acest motiv, antidepresivele ar putea fi prescrise pentru a ajuta la modificarea chimiei creierului. Aceste medicamente nu sunt sedative sau tranchilizante. Nu se formează obiceiuri. În general, medicamentele antidepresive nu au efect stimulativ asupra persoanelor care nu suferă de depresie.

Antidepresivele pot produce unele ameliorări în prima sau a doua săptămână de utilizare. Beneficiile complete nu pot fi văzute timp de două până la trei luni. Dacă un pacient nu simte nici o ameliorare după câteva săptămâni, psihiatrul său poate modifica doza de medicament sau poate adăuga / înlocui cu un alt antidepresiv. În unele situații, alte medicamente psihotrope pot fi de ajutor. Este important să informați medicul dacă un medicament nu funcționează sau dacă aveți reacții adverse.

Psihiatrii recomandă, de obicei, ca pacienții să continue medicația timp de șase sau mai multe luni după ameliorarea simptomelor. Tratamentul de întreținere pe termen lung este sugerat pentru a reduce riscul unor episoade viitoare pentru anumite persoane cu risc crescut.

Psihoterapia

Psihoterapia, sau „terapia de vorbire”, este uneori utilizată singură pentru tratamentul depresiei ușoare; pentru depresia moderată până la severă, psihoterapia este adesea folosită împreună cu medicamente antidepresive. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) s-a dovedit a fi eficientă în tratarea depresiei. TCC este o formă de terapie axată pe prezent și pe rezolvarea problemelor. TCC ajută o persoană să își recunoască gândirea distorsionată, ca apoi să schimbe comportamentul și gândirea.

Psihoterapia poate implica numai individul, dar poate include și alte persoane. De exemplu, terapia de familie sau de cuplu poate ajuta la rezolvarea problemelor din cadrul acestor relații apropiate. Terapia de grup implică oameni cu boli similare.

În funcție de gravitatea depresiei, tratamentul poate dura câteva săptămâni sau mult mai mult. În multe cazuri, se pot aduce îmbunătățiri semnificative în 10 -15 sesiuni.

Ce mai puteți face când suferiți de depresie

Lucruri pe care le puteti face cand suferiti de depresie

Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta pe dumneavoastră sau pe cei dragi în timpul tratamentului pentru depresie:

 • Încercați să fiți activi fizic;
 • Stabiliți obiective realiste;
 • Încercați să vă petreceți timp cu alți oameni și să comunicați cu un prieten sau o rudă de încredere;
 • Încercați să nu vă izolați și lăsați persoane din jur să vă ajute;
 • Așteptați-vă ca starea de spirit să se îmbunătățească treptat, nu imediat;
 • Amânați decizii importante, cum ar fi căsătoria / divorțul sau schimbarea locului de muncă până când vă veți simți mai bine. Discutați deciziile cu alții care vă cunosc bine și aveți o viziune cât mai obiectivă asupra situației;
 • Continuați să vă educați despre ce este depresia.

Terapeut specializat pe acest subiect

Terapeut specializat pe acest subiect

Alexandra Teleman

Psihoterapeut acreditat în Hipnoză Clinică și Terapie Ericksoniană

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

2 răspunsuri la “Ce este depresia?”

 1. Elena spune:

  Buna. De cateva zile am o stare proastă genereala. Ma simt foarte agitata,fara chef de nimic. Nu mai pot asculta nici muzica,inainte faceam asta in fiecare zi. Ma simt tristă si foarte speriată(din cauza stărilor astea de anxietate cred ca înnebunesc). Nu mai am pofta de mâncare si am slabit putin. Simt uneori ca ma desprind de realitate. Chiar nu stiu ce o sa fac. Sa mentionez ca stările astea le-am de mai bine de 2 săptămâni,dar acum s au agravat. Tremur toată,imi este frica sa nu înnebunesc. Nu ma pot concentra,ma gandesc doar la asta. In schimb nu am ganduri de suicid,tot ce vreau e sa fiu ca inainte. Sa nu mai am nimic

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua,

   Starile dumneavoastra par să indice o stare mare de anxietate, de panica, dar si o stare de depresie. Cel mai indicat ar fi să consultați un medic psihiatru și un psihoterapeut care vă vor ajuta să vă simțiti mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.