← Înapoi la Blog

13 min

Totul despre coșmaruri: de ce apar, cum se manifestă și cum scăpăm de ele

Totul despre coșmaruri: de ce apar, cum se manifestă și cum scăpăm de ele

Este aproape imposibil să nu fi avut, măcar odată, pe parcursul vieții, un coșmar. Visele urâte, înfricoșătoare, poartă numele de coșmaruri. Deși sunt mai des întâlnite în rândul copiilor, acestea pot apărea la orice vârstă. Atunci când coșmarurile sunt frecvente și afectează atât calitatea somnului, cât și a vieții, putem vorbi despre o problemă medicală sau psihologică.

În acest articol vom vorbi despre:

 • Ce sunt coșmarurile;
 • Simptomele coșmarurilor;
 • De ce avem coșmaruri;
 • Diferența dintre coșmaruri și teroare nocturnă;
 • Factori de risc în apariția coșmarurilor;
 • Complicații ale coșmarurilor;
 • Diagnosticarea coșmarurilor;
 • Tratamentul coșmarurilor;
 • Ce puteți face în cazul în care copilul dvs. se confruntă cu coșmaruri;
 • Ce puteți face pentru a vă calma după ce v-ați trezit dintr-un coșmar.

Ce sunt coșmarurile

Coșmarurile sunt vise care apar în timpul somnului și care provoacă sentimente negative, precum anxietate și frică. Acestea pot apărea la copiii cu vârste între 3 și 6 ani și pot dispărea după vârsta de 10 ani. Fetele sunt mai predispuse să aibă coșmaruri decât băieții. Totuși, coșmarurile apar adesea și în cazul adulților, pe parcursul vieții.

Atunci când acestea apar în mod recurent și afectează calitatea somnului unei persoane, provoacă stres, afectează funcționarea optimă pe parcursul zilei sau provoacă teama de a dormi, putem vorbi despre o afecțiune medicală, denumită parasomnie.

Coșmarurile apar cel mai des în timpul somnului REM (mișcarea rapidă a ochilor). Pentru că perioadele de somn REM devin mai lungi pe durata nopții, este posibil ca visele urâte să apară cel mai adesea în primele ore ale dimineții. În timpul unui coșmar, mărturiile persoanelor indică faptul că s-au confruntat cu sentimente de mânie, vină, anxietate și chiar s-au trezit din cauza fricii.

Deși subiectele coșmarurilor, adică ceea ce apare în timpul acestora, propriu-zis, variază de la o persoană la alta, anumite vise urâte sunt experimentate în mai multe cazuri. Spre exemplu, mulți adulți visează că nu pot alerga suficient de repede pentru a scăpa de un pericol, au senzația că vor cădea în gol de la o înălțime mare, visează că sunt agresați fizic, verbal, simt că se îneacă sau că sunt urmăriți pentru a fi omorâți sau că omoară pe altcineva.

Vrei să scapi de coșmaruri?
Programează o ședința cu un terapeut al clinicii.

Simptomele coșmarurilor

Acestea pot apărea mai adesea în a doua jumătate a nopții, și chiar de mai multe ori în aceeași noapte. Episoadele sunt în general scurte, însă trezesc din somn persoana respectivă, care, cel mai adesea întâmpină dificultăți când încearcă să adoarmă. Cum se manifestă un coșmar:

 • Visul pare viu și devine din ce în ce mai înspăimântător;
 • Tema acestuia se referă la pericole legate de siguranță sau de supraviețuire;
 • Trezește persoana respectivă din somn;
 • Este însoțit de un sentiment de teamă, neliniște, furie, tristețe sau dezgust;
 • Provoacă transpirație, bătăi rapide ale inimii și poate duce chiar la atacuri de panică;
 • Provoacă un sentiment de stres și anxietate care nu permite întoarcerea la somn;
 • Persoana își amintește cu exactitate detaliile coșmarului atunci când se trezește;

Însă, coșmarurile sunt considerate o afecțiune medicală atunci când întrunesc o serie de condiții:

 • Apar în mod frecvent;
 • Au un impact semnificativ asupra vieții persoanei respective pe timpul zilei, provocând anxietate sau frică excesivă atunci când se apropie seara și trebuie să doarmă, de teama de a nu avea un alt coșmar;
 • Provoacă dificultăți de concentrare, tulburări ale memoriei sau, dimpotrivă, provoacă amintiri recurente obsesive despre coșmar;
 • Cauzează probleme la locul de muncă sau în alte situații;
 • Duc la tulburări ale somnului (precum insomnie) sau teama de întuneric;

De ce avem coșmaruri

Cauzele coșmarurilor pot fi multiple, cele mai comune fiind:

Stresul, anexietatea sau depresia

De cele mai multe ori, stresul ne copleșește fără să ne dăm seama, astfel că este firesc ca acesta să se reflecte, într-o oarecare măsură, inclusiv în visele noastre, fiind o modalitate pentru organismul nostru de a face față tensiunii acumulate. Inclusiv traumele experimentate în copilărie pot duce la coșmaruri recurente în viața adultă.

Anxietatea și depresia sunt alți factori care pot declanșa coșmarurile, care pot duce inclusiv la atacuri de panică. De asemenea, o schimbare majoră în viața unei persoane poate duce la coșmaruri.

Sindromul de stres post-traumatic

Coșmarurile pot apărea adesea după un accident sau în urma unui alt eveniment traumatizant, precum pierderea unei persoane dragi.

Studiile arată că peste 70% dintre persoanele care suferă de sindromul de stres post-traumatic experimentează coșmaruri, acesta fiind principala cauză a coșmarurilor recurente la adulți.

Acest sindrom se caracterizează prin faptul că o persoană experimentează în mod repetat anumite părți (flashback-uri) din evenimentele traumatizante prin care a trecut, care se pot transforma în sursa coșmarurilor. În cazul acestor persoane, coșmarurile pot avea o serie de efecte negative:

 • Pot contribui la înrăutățirea simptomelor sindromului de stres post-traumatic;
 • Pot înrăutăți depresia;
 • Pot reduce calitatea somnului;

Conținutul acestor coșmaruri poate varia, de la persoană la persoană. Pentru anumiți oameni, acesta se referă la retrăirea evenimentului traumatizant, din nou și din nou, iar pentru alții coșmarurile sunt simboluri ale emoțiilor traumei inițiale.

Migrenele

Coșmarurile pot apărea și ca urmare a migrenelor cu aura – durere de cap pulsatilă, de o intensitate moderată sau severă, resimțită pe o parte a capului, însoțită de flash-uri luminoase. Aceste coșmaruri implică adesea emoții de teamă și anxietate.

Afecțiunile medicale preexistente

Anumite afecțiuni medicale pot duce la coșmaruri, printre care:

 • Apneea în somn – oprirea repetată a respirației în timpul somnului;
 • Narcolepsia– supranumită și „boala somnului”, care provoacă o stare de somnolență excesivă pe timpul zilei sau o ațipeală necontrolată, halucinații;
 • Insomnia sau privarea de somn: un somn insuficient și slab calitativ poate crește riscul apariției coșmarurilor;
 • Sindromul picioarelor neliniștite;
 • Bolile cardiovasculare sau cancerul.

Administrarea unor medicamente

Anumite medicamente, precum antidepresivele sau sedativele pot cauza coșmaruri.

Abuzul de substanțe

Coșmarurile pot fi simptomul stării de sevraj pe care o experimentează o persoană care încearcă să renunțe la dependența față de anumite substanțe, droguri sau alcool. În acest caz, coșmarurile pot fi mai intense la debutul sevrajului, însă dispar, de obicei, după câteva săptămâni.

Vizionarea unor filme de groază

Faptul că ne uităm la un film de groază sau citim o carte care conține detalii înfricoșătoare, mai ales înainte de culcare, poate duce la apariția coșmarurilor. Și jocurile video, jucate înainte de somn, pot duce la coșmaruri.

Diferența dintre coșmaruri și teroare nocturnă

Principala diferență este că, în cazul coșmarurilor, persoana respectivă se trezește imediat și își amintește cu ușurință visul avut, în timp ce, în cazul terorii nocturne, resimte stări profunde de agitație, tumult emoțional caracterizat prin țipăt sau poate avea episoade de somnambulism.

Este posibil inclusiv să nu reușească să recunoască persoana care încearcă să o calmeze. În ciuda acestor reacții fizice, de obicei, oamenii care se confruntă cu teroare nocturnă, pot readormi.

La aproximativ fiecare 90 de minute de când adormim, intrăm în a cincea etapă a somnului, cel caracterizat de o mișcare rapidă a ochilor (REM). Teroarea nocturnă se produce, în general, când suntem în somnul non-REM, în timp ce coșmarurile apar în timpul somnului REM. De asemenea, în cazul terorii nocturne, persoana afectată are șanse mai mici de a-și aminti ce a visat.

Totodată, teroarea nocturnă este mai frecvent întâlnită în cazul copiilor, mai ales în cazul celor cu vârste între 4-8 ani și, odată cu trecerea anilor, acest fenomen dispare, în timp ce coșmarurile pot afecta și adulții, indiferent de vârstă. Cauzele terorii nocturne sunt asemănătoare cu cele ale coșmarurilor.

Factori de risc în apariția coșmarurilor

Coșmarurile sunt mai frecvente atunci când și membrii familiei au suferit de coșmaruri sau de alte tulburări ale somnului.

Complicații ale coșmarurilor

Acestea pot provoca:

 • Somnolență excesivă pe timpul zilei, care poate duce la dificultăți în desfășurarea activității zilnice, la școală, la locul de muncă sau poate crea dificultăți de concentrare care afectează și alte activități (precum condusul);
 • Dispoziție afectivă fragilă, determinată de depresie sau de anxietate;
 • Anxietate anticipatorie în privința somnului (din frica apariției unui alt coșmar), ceea ce duce la privare de somn, aceasta având consecințe periculoase asupra stării de sănătate;
 • Apariția gândurilor sau a tentativelor de suicid.

Diagnosticarea coșmarurilor

Coșmarurile încep să constituie o problemă medicală dacă persistă pe o perioadă lungă de timp, dacă afectează calitatea somnului și dacă interferează cu activitățile zilnice. Însă, pentru a putea pune un diagnostic corect, medicul îi va adresa persoanei întrebări referitoare la:

 • Istoricul somnului și rutina acestuia;
 • Recurența coșmarurilor, conținutul viselor, durata, momentul în care apar, sentimentele de care sunt însoțite;
 • Existența unei traume recente;
 • Consumul de cofeină, alcool sau substanțe ilegale;
 • Administrarea unor alte medicamente, inclusiv cele eliberate fără rețetă medicală sau chiar suplimentele alimentare;
 • Preexistența unor afecțiuni medicale.

Este important de menționat că nu există teste specifice pentru a putea diagnostica coșmarurile, însă există posibilitatea examinării somnului, printr-un test denumit polisomnografie.

Acest test analizează activitatea electrică a creierului, nivelul oxigenului din sânge, ritmul cardiac și respirator și mișcările involuntare ale ochilor și ale membrelor inferioare, dar și tensiunea musculară. Pentru a face testul este nevoie ca persoana respectivă să doarmă o noapte într-un laborator specializat.

Totuși, dacă medicul consideră că aceste coșmaruri ar putea fi cauzate de o altă afecțiune, cum ar fi sindromul post-traumatic sau anxietatea, atunci persoana respectivă poate fi supusă unor examinări suplimentare, pentru o diagnosticare corectă.

Vrei să scapi de coșmaruri?
Programează o ședința cu un terapeut al clinicii.

Tratamentul coșmarurilor

Nu există un răspuns clar la întrebarea „cum scap de coșmaruri?”. Întrucât nu există un tratament specific pentru coșmaruri, sunt tratate afecțiunile medicale sau psihologice care au provocat apariția coșmarurilor.

Medicația

De exemplu, în cazul în care persoana respectivă suferă de sindrom de stres post-traumatic, medicul îi poate prescrie un anumit medicament pentru tratarea simptomelor acestuia.

În cazul în care cauza coșmarurilor este reprezentată de depresie, anxietate sau stres, medicul poate prescrie adminstrarea de antidepresive sau anxiolitice.

Psihoterapia

De asemenea, în cazul în care o persoană suferă de una dintre afecțiunile psihologice care pot declanșa coșmarurile, este recomandată psihoterapia cognitiv-comportamentală, în cadrul căreia un specialist va oferi consiliere pentru a găsi cauza gândurilor disfuncționale, a sentimentelor negative și va oferi instrumentele necesare pentru învățarea gestionării simptomelor.

Alte recomandări

Conform specialiștilor, putem urma câteva sfaturi pentru a ne forma o rutină sănătoasă a somnului, printre care:

 • Crearea unui program de somn: încercați să mergeți la culcare și să vă treziți la aceleași ore; dormiți cel puțin 7 ore pe noapte;
 • Renunțarea la lumina ecranelor înainte de culcare: este știut faptul că lumina albastră a dispozitivelor electronice (telefon, laptop, televizor, tabletă etc.) influențează reducerea melatoniei (hormonul somnului), ceea ce îngreunează senzația de somn;
 • Evitarea consumului de cofeină, nicotină și alcool înainte de culcare: acestea pot duce la tulburări ale somnului;
 • Amenajarea unui cadru optim pentru somn: temperatura din cameră, zgomotul, patul, toate acestea trebuie să fie în condiții optime pentru un somn odihnitor;
 • Practicarea mișcării în mod regulat: este indicat să facem sport de trei ori pe săptămână;
 • Evitarea expunerii la surse de stres, pe cât posibil;
 • Practicarea unor tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația înainte de a merge la culcare;
 • Adoptarea unei alimentații echilibrate, bazată pe alimente proaspete, incluzând multe legume și fructe.

Ce puteți face în cazul în care copilul dvs. se confruntă cu coșmaruri

 • Creați-i un program bine stabilit al somnului;
 • Rugați-l să vă povestească visul și să țină un jurnal despre tot ceea ce visează;
 • Încurajați-l să vorbească despre coșmarul avut;
 • Oferiți-i obiecte care să-l ajute, să-i creeze un confort în timpul somnului, cum ar fi pături sau jucării;
 • Luminați ușor camera în care doarme sau lăsați ușa dormitorului deschisă.

Ce puteți face pentru a vă calma după ce v-ați trezit dintr-un coșmar

 • Respirați profund de câteva ori: dacă vă treziți speriat sau anxios, o respirație profundă poate fi de folos pentru încetinirea rimului cardiac și pentru scăderea tensiunii arteriale;
 • Discutați despre acel coșmar cu persoanele apropiate: în anumite cazuri, povestirea coșmarului poate ajuta la amelioarea anxietății care ar fi putut să-l provoace și, de asemenea, poate fi o modalitate bună pentru a vă da seama că acesta este doar un vis și nu reprezintă realitatea;
 • Rescrieți visul: rescrierea gândurilor și a sentimentelor experimentate în timpul coșmarului poate fi de folos pentru a vă convinge că acesta nu este atât de înfricoșător și că ați putea adormi din nou.

Concluzii

Coșmarurile nu reprezintă o afecțiune medicală atât de gravă încât să nu poată fi tratată, însă, cel mai important aspect este identificarea și tratarea cauzei principale care a dus la producerea acestora. În cazul în care vă confruntați cu coșmaruri recurente este recomandat să apelați la ajutor specializat, fie la un medic, fie la un psiholog.

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

31 de răspunsuri la “Totul despre coșmaruri: de ce apar, cum se manifestă și cum scăpăm de ele”

 1. Lacatusu ioana Maria spune:

  Bună seara a-și vrea sa știu ce se întâmplă cu mine am cca. Tre 4 săptămâni de la and am coșmaruri repetate pe toată durata nopții. Ma trezesesc terorizata i-mi este foarte somn dar după 2-3 tentative i-mi caut ceva de făcut de frica sa nu adorm 😔ptr ca știu ca voi întra din nou într-un coșmar.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Pare ca aceasta perioada este destul de dificila, in special ca aceasta dureaza de aproximativ o luna. Din cate spuneti, au aparut si stari anxietate datorate cosmarurilor si imi imaginez ca acestea va afecteaza si viata de zi cu zi. Recomand sa discutati cat mai repede cu un specialist (medic si terapeut), in vederea gasirii cauzelor ce au dus la aparitia cosmarurilor si gasirea unor tehnici, instrumente sau chiar un tratament pentru imbunatatirea starilor dumneavoastra.

 2. Tudorita Panait spune:

  Buna dimineata,de citeva zile cum adorm si visez,ma scol brusc cu tensiune si palpitatii si durere in cresterul capului,am tratament de tensiune,de multe ori dupa acest episod scad singure,dar sunt urate,si nu ma pot odihni,iau anxiar ,mai nou calmogen,am mai multe dar daca iau calmogen am zis sa las deocamdata tritico si rivotril care nu mi faceau chiar bine.Ce mai am de facut?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Cel mai indicat este să vă adresați medicului psihiatru care v-a prescris tratamentul, doar el vă poate spune dacă este cazul să renunțați la medicația pe care v-a recomandat-o și totodată vă poate sfătui dacă este cazul să urmați și câteva ședințe de psihoterapie.

 3. Bună ziua de ceva timp tot visesz am coșmaruri și ma trezesc brusc dimineți la rand…și m.am trezit și cu înțepături spre zona inimii.Ma rog in fiecare seară dar nu înțeleg ce mi se întâmplă ….

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Posibil să fie o cauză psihologică (un anumit eveniment stresant ce s-a întâmplat în viața dumneavoastră , o frică etc). Recomand să discutați cu un specialist (medic și terapeut), în vederea găsirii cauzelor ce au dus la apariția coșmarurilor. De asemenea, poate vi se va recomanda și un tratament medicamentos pentru îmbunătățirea stărilor dumneavoastră.

 4. Marius spune:

  Doamna doctor as vrea sa va cer un sfat sunt adolescent am 20 de ani și ma confrunt cu cosmaruri repetate și putina anxietate din câte miam dat seama as vrea va rog dacă doriți sa ma ajutați prin niște remedi sa pot sa scap de cosmaruri

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua!

   Se prea poate ca sursa acestor coșmaruri sa fie cauzate de stres și/sau de anxietate. Ar fi recomandat, dacă aveți posibilitatea, sa discutați cu un terapeut, pentru a invata sa gestionați aceste stări. Ce altceva puteți face, este sa va relaxati înainte de somn, sa mâncați alimente sănătoase, sa faceți răcoare in camera (ideal o temperatura de 20 de grade) și sa faceți exerciții de respiratie. Puteți găsi mai multe recomandări in articolele despre stres și anxietate.
   Încercați, pe cat posibil, sa preveniți episoadele de stres.

 5. Grigoraș Nicoleta spune:

  Buna ziua,am o fata de 5 ani jumate și într-o seară să trezit din somn speriata și se uita la mine ca și cum nu mă cunoștea ,apoi a început să tipe și să spună că o ustura gatul ca și cum ar fi avut ceva in gat ,după ce i-am dat sa bea apa ia trecut ca și cum nu ar fi avut nimic și sa pus înapoi la somn ,îmi puteți spune daca așa se manifestă un coșmar … mulțumesc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Probabil a fost vorba de un cosmar, ori de un episod de somnambulism. Acestea sunt destul de des intalnite la copii, asadar, nu aveti motive de ingrijorare. Cu toate acestea, recomandarea este sa discutati cu fetita, sa o linistiti in momentele in care intervin anumite ganduri ce ar provoca frica. De asemenea, realizati activitati relaxante inainte de somn (joaca, citit, desenat).

 6. Maria Alexandra spune:

  Buna ziua am coșmaruri in fiecare noapte chiar și de mai multe ori pe noapte nu pot sa dorm deloc ma trezesc din ora in ora când ma pun sa dorm îmi ia in jur de 4-5 ore sa adorm sunt stresată mereu , iar ziua sunt foarte obosita am stări de somnolenta ma simt rau , dar dând vine seara somnul trece

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Se pare ca stresul pe care il resimtiti se manifesta, in cazul dumneavoastra, prin aceste cosmaruri repetate. Ar fi recomandat sa incercati, pe cat posibil, sa eliminati anumiti factori stresori si sa ii gestionati pe cei ce nu pot fi preveniti. De asemenea, exercitiile de relaxare, mancatul sanatos, sportul, pot ajuta enorm in aceste situatii. Daca situatia nu se imbunatateste, recomand sa discutati cu un psihoterapeut, pentru a invata tehnici de gestionare a anxietatii si a stresului.

 7. Marian spune:

  Buna seara doamna doctor am o rugăminte daca mă puteți ajuta.acum doua luni a decedat bunica lui nevasta mea și de atunci antruna o visează câteodată și ziua ai este frică și orice zgomot aude ieste frică.mai ales noaptea ai este frică și să doarmă că o visează.va rog foarte frumos daca puteți să Ami dați un sfat ce am putea face .va mulțumesc!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Imi pare rau sa aud de pierderea pe care sotia dumneavoastra a trait-o. Este normal sa o viseze, intrucat se afla in perioada de doliu, iar dorul de persoana iubita este prezent. Cel mai bine ar fi ca in timpul zilei sa constientizeze sursa zgomotelor si sa incerce sa nu le atribuie o explicatie supranaturala, pentru intocmai aceste ganduri vor creste frica. Fiti bland cu ea in aceasta perioada, pentru ca este o perioada dificila si suportul celor dragi este foarte important pentru a gestiona situatia cat mai bine.

 8. Ramona spune:

  Bună seara, vă contactez în legătură cu un vis ciudat care în decurs de o săptămână mi s-a repetat de 3 ori. Precizez că nu mă uit la filme horror sau alte prostii. Visul meu are loc în timpul zilei, în aţipeli de 15-20 minute, practic mă întind pe canapea, ațipesc și apare visul:” se desfășoară în același loc în timp real, adică asta fac și în vis, sunt îmbrăcată exact cum sunt, mă întind pe canapea, ațipesc apoi o forță mă blochează fizic, mental, efectiv nu mă pot mișca sau gândi, încerc să spun o rugăciune dar nu pot că am mintea blocată, și în vis și în realitate fac eforturi mari să deschid ochii, să mă trezesc…reușesc cu mare greu…iar după ce mă trezesc îmi trebuie câteva minute pentru a mă putea mișca…în mare cam acesta este visul. În vis eu înțeleg că ce mă blochează este o forță puternică…data viitoare mi-am propus să rămân în vis…să nu mai fac eforturi să mă trezesc, vreau să văd ce se întâmplă până la capăt. Vă mulțumesc, mi-ar fi de un mare folos o explicație a acestui vis.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.
   Pare să fie vorba despre fenomenul de paralizie în somn care apare atunci când se face tranziția dintre starea de veghe și starea de somn. Vă recomandăm să aveți grijă de calitatea somnului dumneavoastră din timpul nopții, consum redus de cafeină și alcool, program stabil de somn și fără să vă expuneți la ecrane (TV, calculator, telefon) cu cel puțin o oră înainte de somn. Dacă mai întâmpinați momente de paralizie, v-ar ajuta să stați de vorbă cu un psihoterapeut pentru a elimina alte cauze.

 9. Pantea Georgiana spune:

  Buna ziua am o fetiță de 5 ani și noaptea trecută sa trezit țipând și strigând foarte tare și azi noapte la fel sa trezit țipând și nu mai vrea să doarmă singura i-am lăsat și lampa aprinsă și tot degeaba a doarme in camera cu noi dar în alt pat dar nu se odihnește se trezește des ce as putea sa ii dau sau sa ii fac

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Discutati cu fetita si vedeti care este motivul pentru care s-a speriat atat de tare. A fost un cosmar sau i s-a parut ca a vazut ceva in camera? Investigati motivul si incercati sa o linistiti. Poate sa doarma cu dumneavoastra cateva zile, pentru ca are nevoie de sentimentul de siguranta, ce incet incet o sa revina, insa fiti alaturi de ea. Daca problemele persista, merita discutat cu un psihoterapeut.

 10. Peisacaru Mihai spune:

  Bună ziua am 36 de an am mai avut coșmaruri foarte urate miau trecut și au fost foarte dese dar acum am un coșmar foarte urat tot timpu miapare un câine mare imens și-mi ia băiețelul și nu-l mai găsesc nu pot nici sal salvezi cînd apare vine ia copilu și nu mai zăresc nimic aud copilu cum ma striga și atât mi sa repetat de doua ori în dou nopți miapare mama nevasta fratele cel Mare în somn niște copiii fugăriți tot de câinele acela mare dar pe băieți îi văd în vis îi cunosc dar mai e cineva cu ei mai învârtă nu-l cunosc îmi întreb nevasta în vis cînd visez sini spun trebuie sa anunțăm politia ca un câine imens mi luat copilu și la mâncat nu.lam mai găsit și ia îmi tot spune cum sa mergem pa politie ești prost a trecut o.luna de zile de cînd a dispărut copilu fratemio acela mare pasa pe niște porți tot timpu și pleacă zice ca nu e frica și eu ies cu el nu e nici un câine dar laud cum latră și cum tipa nevastamia sta în pat și cînd visez tot simplu miarata ca e bolnava problema cum se îmbolnăvesc femeile de obicei ciclu asta mi se întâmplă în vis

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Visele reflecta anumite frici interioare pe care le avem, asadar, va recomand sa vedeti care sunt fricile dumneavoastra. Din cate inteleg, majoritatea sunt legate de pierderea copilului. Este important sa realizati ca aceste cosmaruri sunt doar temeri si ca ele nu reflecta realitatea. Daca problemele persista, va recomand sa luati legatura cu un specialist (psihoterapeut si un medic somnolog).

 11. Marina spune:

  Bună seara. Spuneți-mi va rog cum scap de coșmaruri..și numai cu oameni morți visez…ciuda trezesc din somn am bătăi mari de inima

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Cosmarurile repetate pot ascunde diferite frici, anxietati ori evenimente repetate ce au cauzat aceasta stare de stres continnu. Cum nu există un tratament specific pentru coșmaruri, sunt tratate afecțiunile medicale sau psihologice care au provocat apariția coșmarurilor. Asadar, un prim pas ar consta in investigarea acestora. Luati legatura cu un medic si cu un psihoterapeut, iar in urma evaluarilor facute, veti avea un raspuns si veti putea stabili urmatorii pasi. De asemenea, este foarte important sa aveti grija la rutina de somn, sa implementati una si sa o pastrati cu strictete, tocmai pentru a se crea un sentiment de predictibilitate si stabilitate. Speram ca raspunsul a fost de ajutor.

 12. Curteeva olga spune:

  Buna ziua eu am trait multi ani cu o persoana toxica si acuma am venit in italia sa muncesc… eu am patru luni de cind stau cu o batrina si un batrin in aceste patru luni mi sa inceput so vad pe batrîna foarte strașnică cînd numai incep sa adorm, ma spari bataturile la inima sunt mari, spunetimi va rog cei asta si cum pot scăpa de asta va rog mult

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Inteleg din mesajul dumneavoastra ca va confruntati cu un nivel de anxietate ridicat. Anxietatea reprezinta o teama excesiva si irationala si poate aduce dupa sine anumite simptome fizice precum transpiratie, ameteala, batai neregulate ale inimii. Recomand sa luati legatura cu un psihoterapeut pentru a afla cauzele ce au determinat aparitia acestor stari. Incercati sa va relaxati cat mai mult, sa va ingrijorati mai putin si sa va pastrati atentia asupra lucrurilor care se intampla in momentul prezent. Daca simptomele continua sa se agraveze, ori starile dumneavoastra nu se modifica (in bine) recomand sa luati legatura cu un medic psihiatru. Acesta va va face o evaluare, iar in urma acesteia se vor stabili urmatorii pasi necesari. Va doresc o zi linistita!

 13. Silvia spune:

  Bună seara, sincer visez în ce în ce mai des, și am coșmaruri foarte urâte și mă trezesc cu frica și lacrimi că nu știu cum să mă calmez repede pentru că aproape în fiecare zi visez câte ceva urât și odată am visat prietenu meu ma blocat peste tot și nu știam cum sa dau de el și încercăm să fac răni și mam trezit brusc cu frica și lacrimi și după ma uitam la telefon să văd dacă e real și defapt nui real dar vă rog să-mi dat un sfat cum să scap de coșmaruri fără psiholog și să încerc singura, vă rog!! 🙁

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Incercati sa identificati care este sursa acestor frici. Sunt legate de un posibil abandon pe care vi-l imaginati in relatia cu prietenul? Cosmarurile repetate au la baza o frica puternica, asadar identificati sursa acesteia. Pentru a va linisti, recomand sa faceti exercitii de respiratie constienta, de relaxare si de ancorare in momentul prezent. Multa sanatate!

 14. Clinica Oana Nicolau spune:

  Buna ziua.
  As recomanda sa luati legatura cu un medic psihiatru. In urma investigatiilor, acesta va poate oferi o optiune de tratament care sa fie benefica pentru dumneavoastra, astfel incat sa va puteti odihni, fara sa aveti aceste cosmaruri de care povestiti. Multa sanatate!

 15. Popescu Andreea spune:

  Buna seara, traiesc un adevarat chin de cativa ani. Am acelasi vis cu tatal meu care vrea sa se dea la mine. Imi este frica de el de ce vrea sa faca. Incerc sa anunt politia dar nu reusesc niciodată. Ajutor nu mai stiu ce sa fac sa opresc, ele dispar si apar

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Imi pare rau ca traiti acest cosmar, nu este nevoie sa treceti prin aceasta teama singura. Apelati la un psihoterapeut care vă va ajuta sa identificati cauzele acestui cosmar pe care il aveti de cativa ani, cum sa gestionati starile pe care le resimtiti si ce puteti face pentru a avea un somn mai bun.

 16. Andries Carmen spune:

  Bună ziua .Am 45 ani , în aceasta dimineața când am decis sa scriu am avut un vis ciudat , el fiind un vis comic .Însă eu m-am trezit speriata agitata cu un puls f mic și o respiratie mai ciudata. În ultima vreme aceste vise au lipsit însă acum apar din nou. Mulțumesc de un eventual răspuns

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Probabil ca visul de care dumneavoastra ziceti (ce vine ulterior cu un raspuns fizic) este cauzat de un factor/factori de ordin psihologici. Recomand sa investigati ce anume din viata dumneavoastra va produce stres sau sentimente puternice de teama. Tot ceea ce nu lasam sa treaca in constient, va aparea in inconstient sub forma de vis. Asadar, explorati care ar putea fi cauzele. La nevoie, va recomand sa luati legatura cu un psihoterapeut daca simtiti nevoie de o investigatie mai aprofundata. Va doresc multa liniste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.