← Înapoi la Blog

4 min

Covid -19 și impactul lui asupra vieții cotidine

Covid -19 și impactul lui asupra vieții cotidine

Nu este prima dată când în istoria Europei ne confrutăm cu o epidemie, care deja a căpătat proporții pandemice, din păcate.

„Lumea civilizată” obișnuită cu o anumită  stare de siguranță și confort dată de resursele aflate permanent la dispoziția ei (alimentare, medicale, sociale) trăiește angoasele pe care probabil le-au resimțit europenii în timpul marilor epidemii  (ciuma și gripa spaniolă) care au făcut victime în rândul populației de ordinul milioanelor de vieți omenești.

O sursă de anxietate și chiar de panică este faptul că suntem o societate de consum  obișnuită să avem totul la dispozițe oricând, oricât și variat, și mai ales în cantități generoase. Mâncatul a devenit o formă de socializare și divertisment, cumpărăturile, nu de puține ori, sunt o formă de relaxare. Așadar, nu greșim foarte mult dacă  spunem că suntem alintați, niște copii răzgâiați care se panicheză că își vor pierde confortul.

Sigur, faptul că „ceva mic rău și invizibil cu ochiul liber” numit Covid-19 ne poate pune multora dintre noi viața în pericol este un real  motiv de îngrijorare, dar a intra într- o stare de panică generalizată și isterie în masă este deja periculos pentru toată lumea și în dezavantajul tuturor.

E în natura umană să ne temem pentru viețile noastre și de aceea este firesc să cerem asigurări din partea autorităților implicate și responsabile cu rezolvarea crizei create de epidemie, dar trebuie ca și fiecare dintre noi să fie responsbil de binele lui prin respectarea regulilor de igienă și protecție proprie impuse de către medicii specialiști.

Starea de frică și panică mare creează în organism o stare de mare stres care se resimte la nivelul întregului organism, și ca urmare, determină scăderea sistemului imunitar. O gândire negativă de tip catastrofic: „vai, sigur mi se va întâmpla și mie, ce mă fac…” este un factor favorizant de stres pentru organism și scădere bruscă a imunității. O gândire pozitivă de tipul:” știu că fac tot ce trebuie și depinde de mine ca să evit o eventuală îmbolnăvire…”va ajuta la întărirea și creșterea imunități organismului.

Totodată trebuie urmăm cu strictețe măsurile de igienă impuse de către specialiști, și anume, să evităm pe cât posibil zonele aglomerate cu oameni, să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun și chiar să folosim substanțe dezinfectante (spirt) cât mai des cu putință, să ștergem cu spirt clanța dacă a venit-plecat orice persoană, biroul-masa la care lucrăm, tastele de la laptop și telefonul mobil. Să evităm să punem mâna pe față (nas și gură), să folosim șervețele de unică folosință pe care să le aruncăm la gunoi după utilizare. Dacă strănutăm sau tușim să nu ducem mâna la gură și să folosim pliul brațului îndoit de la cot.

Există  trei tipologii de oameni, respectiv, cei care cred că lor li se pot întâmpla în permanență toate nenorocirile din lume, și ca urmare au o stare de anxietate permanentă, cei cărora li se pare că lor nu li se poate întâmpla niciodată nimic rău, și au stare de neglijență totală față de ei (acele persoane care fac excese în mod repetat), și acei oameni care se raportează echilibrat și firesc la evenimentele din viața lor, fie ele bune sau rele. În oricare dintre aceste categorii vă încadrați, ar fi foarte bine să aveți încredere în autorități (să le acordăm beneficiul încrederii că ne doresc binele), să respectați cu strictețe normele de igienă și prevenție impuse de către acestea, să renunțați la un mod de gândire negativist-catastrofic și să gândiți pozitiv și încrezător, să aveți încredere în norocul dumneavoastră, dar și în bunul Dumnezeu!

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.