Viziteaza-ne
George Georgescu 46
Calea Floreasca 169A
Program
L-V: 9-22 & S: 9-15
anxietate

Cum poți recunoaște și ajuta un om care suferă de anxietate?

Dacă ar fi să numărăm persoanele care ne trec zilnic prin fața ochilor am realiza că sunt câteva sute. Pare o cifră exagerată însă nu este. Gândiți-vă la câte persoane vedeți în drum spre muncă, în mijloacele de transport, pe drum spre casă și așa mai departe. O parte dintre acestea suferă de anxietate, un termen general folosit pentru câteva tulburări care provoacă nervozitate, teamă, reținere și îngrijorare. Aceste tulburări afectează modul în care se simt și se comportă. Anxietatea ușoară este o stare de neliniște vagă, în timp ce anxietatea severă poate afecta serios viața de zi cu zi.

Cum poți recunoaște o persoană care suferă de anxietate?

Anxietatea poate fi asociată cu următoarele simptome, prezente în majoritatea zilelor, în ultimele 6 luni:

  • îngrijorarea excesivă pentru absolut orice, însoțită de comportament de evitare, neliniște, agitație, nervozitate sau sentimentul de stat ca pe ghimpi, dificultate în concentrare, senzația de oboseală;
  • perturbarea somnului (spre exemplu, insomnie sau dificultatea de a adormi, somn neliniștit și nesatisfăcător);
  • confruntarea cu fobii;
  • simptome somatice/ organice: tensiune la nivelul mușchilor, indigestie, dureri de stomac, senzația de greață, transpirație excesivă, tremuratul mâinilor, dificultatea de a vorbi etc.;
  • senzația de lipsă de control asupra simptomelor, dar și asupra activităților, vieții, în general.

Ce cauzează anxietatea?

Nu se cunosc exact cauzele apariției anxietății, însă se presupune că anumite experiențe traumatizante pot declanșa anxietatea la persoanele care sunt predispuse la aceasta. Totodată, și factorul genetic joacă un rol important în acest sens, pe lângă problemele de sănătate.

Cum poți ajuta o persoană care suferă de anxietate?

Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când întâlnești o persoană care prezintă una sau mai multe simptome ale anxietății este să o înveți să respire profund. Aceasta este o tehnică extrem de utilă deoarece activează răspunsul de relaxare al organismului. Următorul pas este redirecționarea persoanei către un psihoterapeut. Cu ajutorul ședințelor continue de terapie cognitiv comportamentală o vor ajuta să învingă aceste tulburări.

La Clinica Oana Nicolau, cea mai mare clinică de sănătate emoțională din țară, poți alege dintre cei peste 30 de specialiști care o pot ajuta să scape de anxietate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *