Cum te poate ajuta terapia de cuplu

Dacă faci parte dintr-un cuplu aflat în primejdie, s-ar putea să simți că nu există nicio cale de ieșire din perioada tulbure prin care trece relaţia voastră. Cele mai des întâlnite probleme dintr-un cuplu sunt slaba comunicare, aşteptările nerealiste, violenţa domestică sau chiar diferite afecţiuni psihologice. De aceea, psihoterapeutul este cel mai bun prieten al vostru atunci când cuplul este în primejdie. Iată cum te poate ajuta terapia de cuplu.

Vei vedea relaţia cu alţi ochi

În timpul terapiei de cuplu, psihologul va încerca să te ajute pe tine şi pe partenerul tău să vedeţi relaţia într-un mod obiectiv. Te va ajuta să spui STOP jocului „cine e de vină?” și să vezi ce se întâmplă cu fiecare dintre voi, atunci când există un conflict. De asemenea, vei vedea ce se întâmplă cu relația voastră în anumite contexte. Cum faceţi lucruri împreună, cum vă satisfaceţi nevoile, cum sunteţi văzuţi prin ochii celuilalt.
Terapia de cuplu te va face să înţelegi ce?, de ce? şi cum se întâmplă? în interacţiunile cu partenerul tău, şi astfel vei reuşi să vezi relaţia cu alţi ochi.

Schimbă comportamentul disfuncţional

În timpul terapiei de cuplu, psihologul vă va ajuta să schimbaţi modul disfuncţional în care vă comportaţi unul cu celălalt, dacă este cazul. Alături de el veţi învăţa care sunt comportamentele care vă pun în pericol relaţia şi ce puteţi face pentru a schimba un comportament disfuncţional în unul productiv.
Pentru a se asigura că nu vă veţi provoca daune fizice, psihice sau economice, terapeutul va face o evaluare atentă a relaţiei voastre şi poate recomanda, dacă este necesar, un tratament de specialitate. De exemplu, un tratament de specialitate pentru abuzul de droguri sau pentru gestionarea furiei.

Îţi vei exprima emoţiile

Cuplurile care evită exprimarea emoţiilor se expun unui risc mai mare de a deveni distante și, prin urmare, să nu evolueze. Terapia de cuplu te va ajuta să scoţi în evidenţă sentimentele şi gândurile pe care ţi-a fost frică să le exprimi partenerului tău, astfel încât să nu mai existe această teamă de a exprima emoţiile.
Unii parteneri nu au reușit să îşi dezvolte această „abilitate” în copilărie şi au ajuns să se teamă ca partenerii lor se vor supăra şi îi vor respinge, dar cu ajutorul terapeutului, exprimarea emoţiilor nu va mai fi o problemă pentru cei doi.

Îmbunătățește comunicarea

Comunicarea este una dintre cele mai importante componente ale unui cuplu, iar terapia de cuplu se concentrează pe sprijinirea partenerilor să comunice mai eficient.
Comunicarea eficientă nu înseamnă să fii abuziv și nici să îl ridiculizezi pe celălalt, doar de dragul de a vorbi, ci se referă la exprimarea sentimentelor şi gândurilor. În cadrul terapiei de cuplu vei învăţa, de asemenea, ce tipuri de comunicare sunt eficiente şi cum poţi ocoli conflictele. Te va învăța cum să asculţi activ și empatic.

Descoperi punctele forte ale relaţiei

Terapia de cuplu te va ajuta să descoperi punctele forte și cum să le foloseşti pentru întărirea relaţiei. De aceea, terapeutul nu se va concentra doar pe zonele cu probleme, ci şi pe celelalte domenii în care cuplul tău este eficient. Astfel, veţi avea uneltele potrivite care vă vor ajuta atunci când cuplul trece printr-o criză.

Atunci când în relaţia ta există probleme, nu trebuie să îţi fie teamă. Terapia de cuplu vă va ajuta să înţelegeţi cum funcţionează relaţia voastră, putând astfel să luaţi deciziile corecte pentru relansarea relaţiei. Decizii conştiente şi asumate de ambii parteneri. Psihoterapeuții Clinicii Oana Nicolau te așteaptă oricând la o consultație- Telefon: 0733.30.33.33 .