dependenta de alcool

Cum se formează și evoluează dependența de alcool?

Pentru unii oameni, alcoolul poate face parte din mai multe ocazii, dar, ca multe medicamente, poate da dependență atât fizic, cât și psihologic. În acest articol vom discuta despre dependența de alcool, precum și despre metode de tratament pentru această problemă.

Ce este dependența de alcool?

Dependența de alcool, uneori cunoscută și sub numele de „alcoolism”, este cea mai gravă formă a problemei privind băutul și descrie o dorință puternică, de multe ori necontrolabilă, de a bea.

Consumul de băutură joacă un rol important în viața de zi cu zi a persoanelor dependente de alcool, ceea ce ar putea duce la formarea unei toleranțe fizice sau la simptome de sevraj dacă se vor opri.

Există grade diferite de dependență de alcool și nu implică întotdeauna niveluri excesive de băut. Dacă, spre exemplu, beți câte o sticlă de vin împreună cu prietenii în fiecare seară și dormiți doar 2-3 ore pentru a vă relaxa și nu pentru a vă odihni, cel mai probabil sănătatea va fi afectată pe termen lung. Pe de altă parte, ați putea deveni dependenți de alcool dacă simțiți nevoia de a consuma băuturi alcoolice cu scopul de a vă relaxa și nu ratați niciun moment pentru a o satisface. În acest caz ar putea apărea și dependența fizică manifestată prin transpirație, tremurat și greață atunci când nivelul alcoolului din sânge scade.

Care sunt semnele apariției dependenței de alcool?

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că ați putea deveni dependenți de alcool sau sunteți îngrijorat de faptul că beți destul de mult cu prietenii și nu numai, atenție la aceste patru semne de avertizare:

 • vă gândiți de unde ați putea obține o nouă ocazie de a bea și planificați evenimente sociale, de familie și de muncă în jurul alcoolului;
 • aveți o nevoie compulsivă de a bea și vă este greu să vă opriți odată ce începeți;
 • beți imediat cum vă treziți sau simțiți nevoia de a bea alcool încă de la primele ore ale dimineții;
 • prezentați tot mai des simptome ale sevrajului (transpirație, tremurat, greață) ce se opresc odată ce începeți să beți alcool.

Te lupți cu dependența de alcool?
Nu ești singur! Specialiștii noștri sunt alături de tine, pentru a depăși această etapă dificilă a vieții tale!

 
dependența de alcool femeie

 

Ce cauzează dependența de alcool?

Mulți factori pot crește riscul abuzului de alcool. Oamenii pot apela la alcool dintr-un singur motiv inițial și pot dezvolta treptat o dependență de alcool. De exemplu, consumul de alcool în timpul perioadelor dificile – o moarte în familie sau pierderea unui loc de muncă – poate provoca abuzul de alcool pe termen lung.

Deși există motive diferite pentru dependența de alcool, unele dintre cele mai frecvente sunt:

Reducerea stresului

Apelarea la alcool pentru a reduce factorii de stres zilnici poate influența probabilitatea de a dezvolta alcoolism. Deoarece alcoolul este calmant, sedativ, băutul produce sentimente de plăcere. Cu toate acestea, consumul frecvent de alcool crește toleranța, aspect care rezultă într-un consum crescut de alcool pentru a obține aceleași efecte.

Stare de bine

Consumul de alcool poate oferi oamenilor o pauză de la realitate. Oferă un sentiment de ușurare față de problemele actuale de care mintea încearcă să scape. Cu toate acestea, consumul continuu de alcool, cu scopul de a trece cu bine peste o zi dificilă, se poate transforma într-o problemă serioasă de alcoolism.

A face față unei pierderi

Pierderea unui membru al familiei sau a unui prieten poate avea un impact asupra dvs. emoțional, fizic și mental. Alcoolul poate ușura durerea pe care o simțiți și este utilizat pentru a trece prin momente dificile. Depinzând de alcool, chiar și pentru o perioadă scurtă, poate spirala într-o dependență de alcool.

Depășirea anxietății

Unii oameni sunt în mod natural anxioși, aspect care declanșează stări de îngrijorare permanente. Consumul scade inhibițiile individului și oferă o senzație de confort în situații sociale. Cu toate acestea, în timp, acest lucru poate duce la comportamente de dependență.

Lipsa conexiunilor sociale

Mulți oameni beau pentru că nu se simt cu adevărat conectați la alte persoane. Ei cred că alcoolul fie va umple golurile, fie va facilita crearea de conexiuni mai ușoare. Cu toate acestea, rezultatul este de cele mai multe ori exact opusul.

A face față unei senzații de rușine și timiditate

Rușinea este una dintre cele mai dificile emoții pe care o putem experimenta și este, de asemenea, una dintre cele mai traumatizante. În timp ce alcoolul poate masca temporar rușinea cu sentimente false, ea determină, de asemenea, mulți indivizi să se angajeze într-un comportament nesăbuit sau nebun, care le poate determina mai târziu să simtă și mai multă rușine.

A face față unor traume

Experții în tratarea alcoolismului văd un anumit tip de traume în aproape fiecare pacient pe care îl tratează. Există multe forme de traume, dar majoritatea sunt reprezentate de evenimente dureroase anterioare în care victima nu a avut o persoană empatică alături, care să fie prezentă în momentul exact al evenimentului nefericit. Pentru mulți, tratarea unei traume nerezolvate este cheia pentru recuperarea lor emoțională.

 

 

Cum evoluează dependența de alcool?

Plecând de la cauzele care declanșează dorința de a bea, transformată ulterior în necesitate, dependența de alcool se formează în câteva etape: în primul rând, corpul va construi o toleranță la alcool, acesta fiind un proces natural. Pe măsura dezvoltării toleranței, persoana care consumă alcool va simți nevoia de a mări cantitatea pentru a simți din nou efectele băuturii. Apoi, în momentul în care consumul de alcool scade, corpul se va resimți, apărând tot felul de simptome precum durerea de cap, amețeala, tremuratul și așa mai departe. Dorința de a face ca aceste senzații să dispară combinată cu dorința de a simți efectele alcoolului vor accelera dorința de a bea, așa instalându-se dependența de alcool.

 

Ce complicații de sănătate sunt asociate cu dependența de alcool?

Unele efecte ale alcoolului pot avea un efect minor asupra sănătății dumneavoastră, în timp ce altele pot fi severe sau vă pot pune în pericol viața. Dependența de alcool poate determina boli cardiace și boli hepatice. Ambele pot fi fatale.

Câteva efecte pe termen scurt ale abuzului de alcool sunt:

 • Timp de reacție redus;
 • Reflexe slabe;
 • Reducerea activității creierului;
 • Scăderea inhibițiilor;
 • Vedere încețoșată;
 • Greutate de respirare;
 • Neliniște și anxietate.

Alcoolismul mai poate provoca:

 • Ulcere;
 • Complicații ale diabetului;
 • Probleme sexuale;
 • Malformații congenitale;
 • Probleme cu oasele;
 • Probleme de vedere;
 • Risc crescut de cancer;
 • Funcția imună redusă.

 

dependența de alcool

 

Care sunt opțiunile de tratament pentru dependența de alcool?

Tratarea dependenței de alcool poate fi complexă și dificilă. Pentru ca tratamentul să funcționeze, persoana cu dependență de alcool trebuie să vrea cu adevărat o schimbare. O persoană care nu se simte pregătită pentru această schimbare nu poate fi forțată într-un tratament. Succesul depinde de dorința persoanei de a se îmbunătăți.

Procesul de recuperare a unei persoane alcoolice este un angajament pe toată durata vieții. Nu există o soluție rapidă și implică îngrijire zilnică. Din acest motiv, mulți oameni spun că dependența de alcool nu este niciodată „vindecată”.

 

Programe de reabilitare

O opțiune comună de tratament pentru cineva cu dependență de alcool este un program de reabilitare. Un program de internare poate dura oriunde de la 30 de zile la un an. Acesta poate ajuta persoana în cauză să facă față simptomelor declanșate de întreruperea consumului, cât și provocărilor emoționale.

Alcoolici anonimi și alte grupuri de sprijin

Mulți oameni dependenți de alcool se adresează de asemenea programelor cu 12 pași, cum ar fi alcoolici anonimi (AA). Există și alte grupuri de suport care nu respectă modelul în 12 pași. Indiferent de tipul de sistem de asistență, este util să vă implicați în cel puțin unul atunci când treceți prin procesul de recuperare. Aceste comunități pot ajuta pe cineva care se luptă cu dependența de alcool să facă față provocărilor de sobrietate în viața de zi cu zi. În cadrul acestor comunități se pot împărtăși experiențe similare de către toți membrii, lucru care rezultă în prietenii noi și sănătoase. Aceste comunități fac ca persoana cu dependență de alcool să primească sprijin. Simultan, îi oferă un loc unde să se întoarcă în cazul recidivării dependenței.

 

Alte tipuri de tratament pentru dependența de alcool

O persoană cu dependență de alcool poate beneficia și de alte tratamente, inclusiv:

 • Terapia cu medicamente;
 • Consiliere personală;
 • Modificări ale dietei.

Terapia este utilă pentru a ajuta persoana în cauză să gestioneze stresul procesului de  recuperare și abilitățile necesare pentru a preveni recidivarea. De asemenea, o dietă sănătoasă poate ajuta la anularea daunelor provocate de alcool asupra sănătății fizice, cum ar fi creșterea sau pierderea în greutate.

Dependența de alcool poate implica mai multe metode de tratament diferite. Este important ca fiecare persoană să se implice într-un program de recuperare care să susțină sobrietatea pe termen lung.

 

Aceste complicații sunt motivele pentru care este important să tratați devreme dependența de alcool. Aproape toate riscurile asociate cu dependența de alcool pot fi evitate sau tratabile, cu o recuperare reușită pe termen lung.

Dacă sunteți în situația în care consumul de alcool are un impact asupra vieții dvs., este important să găsiți opțiuni de tratament care vă vor ajuta să remediați această problemă, cât de repede se poate. Medicul dumneavoastră vă va putea oferi asistență medicală dacă sunteți îngrijorat/ă de situație. Căutând mai devreme ajutor pentru dependența de alcool, vă veți întoarce mult mai repede pe drumul cel bun, către o viață sănătoasă și plină de bucurii.

În acest sens, cei peste 30 de psihoterapeuți ai Clinicii Oana Nicolau, cea mai mare clinică de sănătate emoțională din țară conform numărului de specialiști te vor ajuta să conștientizezi și să învingi cauzele care duc la consumul excesiv de alcool, dar și să lupți cu dependența de acest tip.

Te lupți cu dependența de alcool?
Nu ești singur! Specialiștii noștri sunt alături de tine, pentru a depăși această etapă dificilă a vieții tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *