dependenta

Dependența, o problemă care îi afectează pe toți cei implicați

“Îl iubesc și îl urăsc în același timp. De când eram mică am avut doi tați: unul pe care abia îl așteptam să mă ajute la lecții, având mereu o glumiță care să mă facă să cred că e cel mai bun lucru din lume să îți faci temele când vii de la școală și unul care mă făcea să îmi fie frică să mă întorc acasă pentru că nu știam dacă a băut sau nu, nu știam dacă o să vină poliția la ușa noastră, chemată de vecini, sau dacă mama va suferi în tăcere de data asta. Până la divorț, mi-a transformat copilăria în groază, ură, confuzie și drumuri la secția de poliție. Dar și astăzi, dacă ar veni și mi-ar spune – Gata, piersicuță, tata nu o să mai bea niciodată – l-aș așeza la cină, în capul mesei. L-am lăsat neocupat în așteptarea lui, toată viața.”

Droguri, alcool, țigări, medicamente, sex, jocuri de noroc sau, luând în calcul și un alt registru, relații, muncă, contexte de viață, șabloane existențiale – cu toții am experimentat într-un fel sau altul dependența, fie chiar noi, fie uitându-ne neputincioși la o persoană dragă. Dependența este greu de trăit atât de către cel bolnav cât și de către cei care îi sunt alături.

La nivel emoțional, totul se simte ca o tornadă care îi trage în jos pe toți cei implicați. Tabloul este sumbru, în note de speranțe înșelate, neputință, furie, vinovăție și învinovățire, senzația de eșec și de drum închis, teamă, deznădejde, negare… și lista ar putea continua, de la caz la caz. Ce este însă dependența, cum ne afectează, cum îl putem înțelege mai bine pe cel dependent și ce putem face?

Ce este și de ce apare dependența?

Pentru cei care nu sunt dependenți, adicția pare să fie o problemă a lipsei de voință, ceea ce îi determină să învinovățească suplimentar pe cei care se confruntă cu ea în mod direct. Dependența este însă o boală cronică ce își are debutul în psihologic și apoi își face loc treptat în modul de funcționare organic al individului,  îngreunând și mai mult procesul vindecării.

În definitiv, la fel ca în cazul afecțiunilor cardiovasculare, diabetului sau cancerului, avem de-a face cu o componentă genetică și una psihologică, ambele putând fi accentuate sau diminuate de istoricul de viață al fiecărui individ, evenimente traumatice, relații mai mult sau mai puțin constructive.

Cum acționează dependența la nivel organic?

Dacă în mod normal senzația de plăcere este produsă atunci când sunt împlinite nevoile de bază (foame, sete, sex etc.), în cazul dependențelor, substanțele sau acțiunile la care recurgem produc  aceiași compuși responsabili de producerea plăcerii sau recompensei, în cantități mult mai mari, artificial. Odată cu instituirea unui comportament recurent, aceste substanțe chimice aduc modificări cronice la nivelul creierului în zonele responsabile de recompense, motivație și memorie.

Cel dependent, va avea nevoie de aceste substanțe în mod constant pentru a se simți normal, funcțional. Altfel, se instituie sevrajul. Dependența devine parte din viața lui și el va continua să folosească substanțele în ciuda pericolului pe care îl constituie pentru sănătatea lui sau pentru  relațiile cu cei din jur.

Substanța este cea care preia controlul, devenind prioritară oricăror comportamente sănătoase sau relații cu persoanele pe care le iubește. Se retrage într-un univers paralel în care doar legătura cu dependența contează, în care argumentele pentru a întrerupe comportamentul distructiv sunt demontate, unul câte unul.

Aceste schimbări la nivelul creierului sunt de lungă durată iar, uneori, nu pot fi reversate ci doar ținute sub control, motiv pentru care riscul reîntoarcerii la dependență, chiar și după perioade foarte lungi de renunțare, este foarte mare.

Dependența la nivel psihologic

La nivel simbolic, psihologic, dependența vine să umple un gol, vine să asigure o iluzorie siguranță, vine să completeze un psihic lezat. Îți dă senzația că te poate ajuta să faci față unei realități în fața căreia te simți fragil. Te “ajută” să te retragi dintr-o lume care, dintr-un motiv sau altul, te copleșește.  Pentru a înțelege mai ușor dinamica și trăirea celor care sunt dependenți de o anumită substanță sau acțiune, putem lua exemplul senzației de îndrăgostire.

Desigur, îndrăgostirea este minunată, dar ca debut este asemănătoare drogului. Ai nevoie de cel/cea de care te-ai îndrăgostit, cauți orice prilej pentru a îl/o vedea, pentru a-i fi în preajmă. Perioadele de timp în care nu vezi persoana de care ești îndrăgostit pot să îți genereze simptome asemănătoare sevrajului: de la tremurat și neliniște, la hiperactivitate, nervozitate și lipsa concentrării, anxietate, depresie, tensiune crescută și chiar dureri musculare și insomnie. Mai mult, oricine ar interveni în relația ta cu celălalt(”nu e bun pentru tine”, ”sunteți prea diferiți-nu va merge între voi”) devine automat un dușman care îți vrea răul. De asemenea, îndrăgostiții povestesc frecvent  despre senzația că sunt doar ei doi pe lume – o exprimare care subliniază, prin extensie, izolarea la care și dependența te împinge.

Câte tipuri de dependență există?

Uneori se face diferența între dependența de substanțe (alcool, droguri, medicamente, țigări) și dependența față de anumite comportamente(jocuri de noroc, sex sau mâncare). Fie că vorbim de substanțe ingerate, fie că vorbim de comportamente, întâlnim mereu aceiași factori de risc, aceleași scheme de tratament și modificări la nivelul creierului.

În ceea ce privește diferențele în funcție de gen, studiile arată că deși bărbații consumă mai mult și pentru mai mult timp produse adictive, femeile sunt cele care dezvoltă mai repede dependențe și tot în cazul lor, efectele asupra sănătății apar mai rapid și într-o formă mai gravă.

Ce poți face atunci când cei dragi se luptă cu dependența?

  • Vinovăția și învinovățirea sunt toxice. Dependența este o boală. Ai învinovăți pe cineva care este bolnav de diabet , de exemplu? Prezintă-i cu calm și răbdare argumentele tale, soluții de tratament și pregătește-te să nu le accepte cu ușurință.
  • Dependența, tentativele eșuate de renunțare, pierderea respectului față de propria persoană și lipsa posibilității de a vedea orice perspectivă dincolo de adicție, aduc bolnavul într-o zonă fără speranță. Singura realitate pe care o știu este cea care conține substanța. Oferă-le un scenariu optimist care nu implică adicția, un scenariu la care pot spera.
  • Prezintă-i riscurile, însă nu te axa pe răul pe care dependența lui l-a produs. Chiar dacă nu îți recunoaște, cel mai probabil se simte deja, la rândul lui, vinovat și neputincios.
  • Dincolo de toate acestea, decizia definitivă de a căuta ajutor aparține celui bolnav. Tot ce poți face este să îi oferi suport și direcție. Nu îl poți forța. Aceasta este responsabilitatea lui. Forțându-l, nu vei face decât să reîntărești relația cu substanța.

Care sunt tipurile de tratamente?

Doar o persoană din zece, care au nevoie de ajutor, se tratează. Primul pas pentru începerea tratamentului este renunțarea la comportamentul adictiv și păstrarea acestei renunțări. Schemele de tratament sunt complexe și implică de cele mai multe ori atât medicație cât și psihoterapie, individuală și/sau de grup. Psihoterapia vine atât să prevină recăderile, cât și să investigheze motivele care au dus în primă fază la adicție. Elementul de bază îl constituie însă suportul celor apropiați pentru conturarea unei vieți după dependență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *