← Înapoi la Blog

5 min

Depresia tratament – Cum ne tratăm de depresie?

Depresia tratament – Cum ne tratăm de depresie?

În acest articol, abordăm subiectul depresia – tratament. Depresia este o boală gravă și nu există o modalitate unică de tratare a acesteia. Fiecare persoană este afectată diferit. Dar dacă aveți nevoie de ajutor, există anumite lucruri comune în cadrul unui tratament pentru depresie.

Depresia tratament – Cum începe tratamentul

În cazul în care considerați că suferiți de depresie, consultați un medic.

Acesta vă va pună câteva întrebări despre starea generală de spirit. Acestea sunt concepute pentru a vă ajuta să identificați simptomele depresiei, un alt tip de tulburare sau dacă problema dvs. are o cauză fizică. De exemplu, s-ar putea să vi se solicite o mostră de sânge, astfel încât medicii să poată căuta semne de probleme tiroidiene, care pot provoca, de asemenea, depresie.

Dacă medicul dumneavoastră consideră că suferiți de depresie, primul dvs. tratament va depinde de rezultatele analizelor.

 • Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antidepresiv. Acestea sunt medicamente concepute pentru a ameliora simptomele depresiei prin ajustarea modului în care anumite substanțe chimice din creier afectează circuitele creierului. Aceste substanțe chimice vă controlează starea de spirit.
 • Medicul dvs. vă poate trimite la un specialist în domeniul sănătății mintale. Ar putea fi un psihiatru, psihoterapeut sau alt tip de consilier. Veți discuta despre problemele și sentimentele dvs. și veți învăța cum să le adresați. Aceasta este psihoterapia sau „terapia de vorbire”.
 • Cel mai probabil, tratamentul va implica o combinație a celor două.

Depresia tratament – Antidepresive

depresia tratament medicamente

Antidepresivele vă vor îmbunătăți starea generală de spirit. Oamenii de știință susțin că acestea ajută circuitele creierului să funcționeze mai bine, aspect care reglează mai departe starea de spirit. Cele mai frecvente tipuri de antidepresive acționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier. Serotonina ajută la transmiterea mesajelor dintr-o zonă a creierului la alta. Dacă vi se administrează antidepresive, poate dura 2 până la 4 săptămâni pentru ca medicamentul să producă un efect vizibil. Medicul dumneavoastră va dori cel mai probabil să luați un medicament timp de cel puțin câteva luni, poate până la un an.

Medicii încep de obicei cu medicamente numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, deoarece au cele mai puține efecte secundare. Cu toate acestea, la utilizarea oricărui medicament antidepresiv, ați putea experimenta:

 • Greaţă;
 • Insomnie sau alte tulburări de somn;
 • Gură uscată;
 • Nelinişte;
 • Diaree sau constipație;
 • Somnolenţă;
 • Amețeli, dureri de cap sau vedere încețoșată;
 • Probleme sexuale, cum ar fi dificultăți în menținerea unei erecții sau a unui orgasm.

Specialiștii avertizează că orice persoană ce se află sub tratament cu medicamente antidepresive ar trebui supravegheată îndeaproape, în special în primele câteva săptămâni. Copiii, adolescenții și tinerii adulți ar putea avea mai multe gânduri negative, posibil chiar și gânduri sau comportamente suicidare, în timp ce iau antidepresive.

Este posibil să testați diferite medicamente antidepresive, înainte de a găsi unul care să funcționeze bine pentru dumneavoastră. S-ar putea să experimentați efecte secundare în primele câteva săptămâni de la administrarea unui antidepresiv. Acestea se ameliorează în timp.

Dacă urmați tratamentul de câteva luni și nu pare să vă ajute, sau dacă efectele secundare îngreunează administrarea acestuia, reveniți la medicul dumneavoastră. V-ar putea recomanda un alt medicament. Nu opriți administrarea medicamentului pe cont propriu. Acest lucru poate cauza mai multe probleme. Când tratamentul trebuie oprit, medicul va reduce lent doza pentru a permite organismului să se regenereze.

Depresia tratament – Psihoterapie

depresia tratament psiholog pacient

Aceasta implică ședințe cu un specialist în domeniul sănătății mintale, care vă poate ajuta să vă înțelegeți mai bine gândurile, sentimentele și emoțiile. Împreună, veți identifica ce vă ajută să vă simțiți mai bine.

Psihoterapia vă poate ajuta să vă gestionați mai bine emoțiile dificile, neclare. Vă va ajuta să depășiți anumite temeri sau să modificați comportamente dăunătoare.

Sesiunile au loc în mod regulat, poate o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de ceea ce aveți nevoie. Sesiunile sunt menite să fie neutre, fără prejudecăți și confidențiale. În timp ce tratamentul medicamentos necesită timp pentru a-și face efectul, un profesionist în domeniul sănătății mintale poate:

 • Să vă arate impactul pe care gândurile, emoțiile și comportamentul dumneavoastră îl au asupra stării de spirit;
 • Să vă ajute la gestionarea stresului;
 • Să vă ofere modalități de îmbunătățire a relațiilor cu persoanele din jur;
 • Să vă ajute la identificarea timpurie a unei probleme și astfel, să obțineți ajutor;
 • Să vă ajute în confruntarea și depășirea unor temeri ce vă îngreunează viața de zi cu zi.

Acest tip de terapie poate dura luni sau mai mult de un an, în funcție de gravitatea depresiei. Dar unii pacienți se simt mai bine în câteva săptămâni. Dumneavoastră, alături de psihoterapeut, veți decide când ați făcut suficient progres pentru a vă opri.

S-ar putea să testați câțiva psihoterapeuți, pentru a găsi unul cu care să vă împărtășiți sentimentele într-un mod foarte deschis și relaxant.

Depresia tratament – Ce altceva puteți face

Indiferent de tratamentul pe care îl urmați, medicul vă poate sugera să faceți anumite lucruri, cum ar fi exerciții fizice, mâncare mai sănatoasă, pierdere în greutate și comunicare cu alte persoane. Toate acestea vă pot îmbunătăți starea de spirit.

De asemenea, este important să dormiți suficient. Dacă aveți probleme cu somnul, informați medicul. De asemenea, reducerea consumului de cofeină și alcool este de mare folos.

Terapeut specializat pe acest subiect

Terapeut specializat pe acest subiect

Ana-Maria Bena

Formare profesionala in Psihoterapie Integrativa

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

4 răspunsuri la “Depresia tratament – Cum ne tratăm de depresie?”

 1. Nita oana spune:

  Bună seara a și avea nevoie de un consult pt tatăl meu care este în depresie

 2. Cosoveanu Geanina Andreea spune:

  Bună ziua am nevoie de un tratament pentru depresie de curand soțul sa despartit de mine și eu am intrat in depresie și nustiu ce sa mai fac sa ies din starea asta.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Imi pare rau ca treceti prin asta, imi imaginez ca nu va este deloc usor. Ganditi-va la lucrurile pe care le puteti face in prezent si care v-ar scoate din rutina (de exemplu sa faceti o plimbare cateva minute afara, sa tineti legatura cu cineva apropiat, sa cititi, etc). Va recomandam sa stati de vorba cu psihoterapeut pentru a nu trece prin acest proces singura si pentru a va invata cum sa gestionati starile si gandurile pe care le aveti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.