← Înapoi la Blog

18 min

Depresie și anxietate – Ce reprezintă fiecare și cum le tratăm?

Depresie și anxietate – Ce reprezintă fiecare și cum le tratăm?

Astăzi discutăm despre tulburările de depresie și anxietate, și ce trebuie să facem când observăm manifestarea simultană a acestora.

Depresia

Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului față de activitățile care vă bucurau cândva. Simultan, denumită și tulburare depresivă majoră, aceasta afectează modul în care vă simțiți, vă gândiți și vă comportați și poate duce la o varietate de probleme, atât emoționale, cât și fizice. S-ar putea să experimentați dificultăți în desfășurrea activităților de zi cu zi și uneori puteți simți că viața nu merită trăită.

Mai puternică decât o tristețe obișnuită, depresia nu este o slăbiciune și nu puteți pur și simplu „să scăpați de ea”. Depresia necesită tratament, deseori pe termen lung. Dar nu vă lăsați descurajat. Majoritatea persoanelor cu depresie se simt mai bine cu odată ce încep tratamentul cu medicație, psihoterapie sau ambele.

Simptome

Deși depresia poate apărea o singură dată în timpul vieții, oamenii au în general mai multe episoade. În timpul acestor episoade, simptomele apar extrem de des, aproape în fiecare zi și pot include:

 • Sentimente de tristețe, goliciune sau deznădejde, plâns frecvent;
 • Explozii de furie, iritabilitate sau frustrare, chiar și în legătura cu probleme mici;
 • Pierderea interesului sau a plăcerii în majoritatea / în toate activitățile obișnuite;
 • Tulburări de somn, inclusiv insomnie sau somn prelungit;
 • Oboseală și lipsă de energie (sarcinile mici par că necesită efort suplimentar);
 • Reducerea poftei de mâncare și scăderea în greutate sau creșterea poftelor pentru mâncare și creșterea în greutate;
 • Anxietate, agitație sau neliniște;
 • Încetinirea proceselor de gândire, vorbire sau încetinirea mișcărilor corpului;
 • Sentimente de lipsă de valoare sau vinovăție (vă gândiți excesiv la eșecuri anterioare și vă învinuiți constant);
 • Dificultăți în a gândi clar, a vă concentra, a lua decizii și a vă aminti anumite lucruri;
 • Gânduri frecvente de sinucidere, tentative de sinucidere sau chiar sinucidere;
 • Probleme fizice inexplicabile, cum ar fi dureri de spate sau dureri de cap.

Pentru mulți oameni cu depresie, simptomele sunt, de obicei, destul de grave. Acestea provoca probleme semnificative în activitățile de zi cu zi, cum ar fi munca, școala, activitățile sociale sau relațiile cu ceilalți. Unii oameni se pot simți în general nefericiți, fără să știe de ce.

depresie și anxietate femeie plange în baie

Simptomele depresiei la copii și adolescenți

Semnele și simptomele comune ale depresiei la copii și adolescenți sunt similare cu cele ale adulților, dar pot exista unele diferențe.

 • La copiii mai mici, simptomele depresiei pot include tristețe, iritabilitate, agitație, îngrijorare, dureri fizice, subponderabilitate. Aceștia refuză să meargă la școală.
 • La adolescenți, simptomele pot include tristețe, iritabilitate, senzație de neglijență și lipsă de valoare personală, furie, performanță slabă sau participare slabă la școală, senzație de neînțelegere și sensibilitate crescută, consum de droguri sau alcool, auto-vătămare, mâncare sau somn îndelungat, lipsa interesului față de activități obișnuite și evitarea interacțiunii sociale.

Simptomele depresiei la adulți

Depresia nu este o parte normală a creșterii în vârstă și nu ar trebui să fie ignorată. Din păcate, depresia continuă adesea nediagnosticată și netratată la adulți și se pot simți reticenți în a căuta ajutor. Simptomele depresiei pot fi diferite sau mai puțin evidente la adulți, cum ar fi:

 • Dificultăți de memorare sau schimbări de personalitate;
 • Disconfort fizic sau dureri;
 • Oboseală, pierderea apetitului, probleme de somn sau pierderea interesului pentru activitățile de cuplu;
 • Deseori, adultul dorește să rămână acasă, mai degrabă decât să iasă în oraș sau să facă lucruri noi;
 • Gânduri sau sentimente suicidare, în special la bărbații mai în vârstă.

Când să consultați un specialist

Dacă vă simțiți deprimat, stabiliți o întâlnire pentru a vă consulta medicul sau psihoterapeutul cât mai curând posibil. Dacă nu sunteți dispus să căutați un tratament, discutați cu un prieten sau cu o persoană dragă, cu un profesionist din domeniul sănătății sau cu altă persoană în care aveți încredere.

Când să căutați ajutor de urgență

Dacă simțiți că sunteți capabil să vă răniți sau încercați să vă sinucideți, apelați imediat numărul numărul de urgență local 112!
De asemenea, luați în considerare aceste opțiuni dacă aveți gânduri suicidare:

depresie și anxietate barbat sine de tren depresie

Cauze

Nu se știe exact ce declanșează depresia. Ca și în cazul multor tulburări psihice, pot fi implicați o serie de factori, cum ar fi:

 • Diferențe biologice. Persoanele cu depresie par să aibă modificări fizice în creier. Semnificația acestor schimbări este încă incertă, dar poate contribui în cele din urmă la identificarea cauzelor.
 • Chimia creierului. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice din creier care apar în mod natural și care joacă un rol în depresie. Cercetările recente indică faptul că schimbările în funcția și efectul acestor neurotransmițători, cât și schimbările modului în care interacționează cu neuro-circuitele implicate în menținerea stabilității stării de spirit, pot juca un rol semnificativ în dezvoltarea depresiei și tratarea acesteia.
 • Hormoni. Schimbările în echilibrul hormonal al organismului pot fi implicate în provocarea sau declanșarea depresiei. Modificările hormonale pot avea loc în timpul sarcinii și în săptămânile sau lunile de după naștere (postpartum). Modificări hormonale apar și în cazul unor tulburări tiroidiene, menopauzei sau unor alte tipuri de afecțiuni.
 • Ereditate. Depresia este mai frecventă la persoanele ale căror rude de sânge au sau au avut această condiție. Cercetătorii încearcă să identifice gene ce pot fi implicate în provocarea depresiei.

Factori de risc

Depresia începe deseori la scurt timp după adolescență, între vârstele 18 și 30, dar poate fi declanșată la orice vârstă. Mai multe femei sunt diagnosticate cu depresie decât bărbați. Acest lucru se poate datora în mare parte faptului că femeile sunt mai deschise spre a căuta ajutor și tratament.

Factorii care par să crească riscul apariției sau declanșării depresiei includ:

 • Anumite trăsături de personalitate, cum ar fi stima de sine scăzută, stil de atașament dependent, personalitate autocritică sau pesimistă.
 • Evenimente traumatice sau stresante, cum ar fi abuzul fizic sau sexual, moartea sau pierderea unei persoane dragi, o relație dificilă sau probleme financiare.
 • Rude de sânge cu antecedente de depresie, tulburare bipolară, alcoolism sau sinucidere.
 • Istoria altor tulburări de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de anxietate, tulburările de alimentație sau tulburarea de stres post-traumatic.
 • Abuzul de alcool sau droguri recreaționale.
 • Afecțiuni grave sau cronice, inclusiv cancer, accident vascular cerebral, durere cronică sau boli cardiace.
 • Anumite medicamente, cum ar fi unele medicamente pentru hipertensiune arterială sau medicamente împotriva insomniei (discutați cu medicul înainte de a opri orice tratament cu medicamente).

Anxietatea

Anxietatea este răspunsul natural al corpului dvs. la stres, fiind un sentiment de frică sau de teamă în legătură cu evenimente viitoare în viața dumneavoastră. Prima zi de școală, participarea în cadrul unui interviu de angajare sau situații în care trebuie să țineți o prezentare în public. Toate acestea pot determina majoritatea oamenilor să se simtă temători și stresați.

Dar dacă senzația de anxietate este extremă, durează mai mult de șase luni și interferează cu viața de zi cu zi, puteți experimenta o tulburare de anxietate.

barbat suparat depresie și anxietate

Ce sunt tulburările de anxietate?

Este normal să vă simțiți stresat la ideea unei deplasări într-un loc nou, începerea unui nou loc de muncă sau participarea la un examen. Acest tip de anxietate este neplăcut, dar vă poate motiva să lucrați mai mult și să aveți un rezultat mai bun. O anxietate de acest tip este un sentiment obișnuit, care nu trebuie să vă îngrijoreze, odată ce nu interferează cu viața dvs. de zi cu zi.

În cazul unei tulburări de anxietate, sentimentul de teamă poate fi prezent tot timpul, fiind intens și, uneori, debilitant.

Acest tip de anxietate vă poate opri din lucrurile pe care, cândva, le făceați cu plăcere. În cazuri extreme, vă poate împiedica să intrați într-un lift, să traversați strada sau chiar să părăsiți casa. Dacă este lăsată netratată, anxietatea se va înrăutăți.

Tulburările de anxietate sunt cea mai comună formă de tulburare emoțională și pot afecta pe oricine, la orice vârstă. Potrivit Asociației de Psihiatrie, femeile au probabilitate mai mare de a fi diagnosticate, în comparație cu bărbații, care nu solicită tratament.

Care sunt tipurile de tulburări de anxietate?

Anxietatea este un aspect esențial a mai multor tulburări diferite. Acestea includ:

 • Tulburare de panică: atacuri de panică recurente în momente neașteptate. O persoană cu tulburare de panică poate trăi în teamă față de următorul atac de panică.
 • Fobie: teama excesivă față de un anumit obiect, situație sau activitate.
 • Tulburare de anxietate socială: teama extremă de a fi judecat în situații sociale de către alte persoane.
 • Tulburare obsesiv-compulsivă: gânduri recurente iraționale care vă determină să efectuați comportamente specifice, repetate.
 • Tulburarea de anxietate de separare: teama de a fi departe de casă sau de cei dragi.
 • Ipohondrie: anxietate în legătură cu sănătatea dumneavoastră.
 • Stres post-traumatic (PTSD): anxietate declanșată în urma unui eveniment traumatic.

Care sunt simptomele tulburării de anxietate?

Anxietatea se simte diferit în funcție de persoana care se confruntă cu aceasta. Sentimentele pot varia de la “fluturi în stomac” la bătăi puternice ale inimii. S-ar putea să vă simțiți în afara controlului propriu, similar unei decuplări între minte și corp.

Alte modalități prin care oamenii se confruntă cu anxietate sunt coșmarurile, atacurile de panică și gândurile dureroase sau amintirile pe care nu le pot controla. S-ar putea să experimentați un sentiment general de teamă și îngrijorare, sau vă puteți teme de un anumit loc / eveniment.

Simptomele anxietății generale includ:

 • Creșterea frecvenței cardiace;
 • Hiperventilație;
 • Neliniște;
 • Probleme de concentrare;
 • Dificultatea de a adormi.

Simptomele dvs. de anxietate ar putea fi complet diferite de cele ale altei persoane. De aceea este important să cunoașteți toate căile prin care anxietatea se poate manifesta.

Ce este un atac de anxietate?

Un atac de anxietate este un sentiment de reținere copleșitoare, îngrijorare, suferință sau frică. Pentru mulți oameni, un atac de anxietate se dezvoltă lent. Se poate agrava, odată cu apropierea unui eveniment stresant.

Atacurile de anxietate pot varia foarte mult, iar simptomele sunt diferite în rândul persoanelor. Asta pentru că multe simptome de anxietate nu se manifestă vizibil la alte persoane și se pot schimba în timp.

Simptomele comune ale unui atac de anxietate includ:

 • Senzație de leșin sau amețeli;
 • Dificultăți de respirație;
 • Gură uscată;
 • Transpirație abundentă;
 • Frisoane sau bufeuri;
 • Reținere și îngrijorare;
 • Neliniște;
 • Suferință;
 • Frică puternică;
 • Amorțeală sau furnicături.

Un atac de panică și un atac de anxietate împărtășesc câteva simptome comune, dar acestea nu sunt identice.

depresie și anxietate pictura anxietate

Cauze

Cauzele tulburărilor de anxietate sunt complicate și foarte dificil de identificat. Multe senzații de anxietate pot apărea neașteptat, unele pot duce la o tulburare de anxietate, unele nu.

Cauzele posibile includ:

 • Factori de stres ai mediului, cum ar fi dificultățile la locul de muncă, probleme legate de relații sau probleme în familie.
 • Genetica, deoarece persoanele care au membri de familie cu o tulburare de anxietate au mai multe șanse să dezvolte o astfel de tulburare.
 • Factori medicali, cum ar fi simptomele unei boli diferite, efectele unui medicament, stresul unei intervenții chirurgicale intense sau ideea unei recuperări prelungite.
 • Chimia creierului, deoarece psihologii definesc numeroase tulburări de anxietate sub forma unor dezechilibre ale hormonilor și semnale electrice în creier.
 • Întreruperea unui consum de substanțe ilicite, ale căror efecte ar putea intensifica impactul altor posibile cauze.

Care sunt tratamentele pentru anxietate?

Odată ce ați fost diagnosticat cu anxietate, puteți explora opțiunile de tratament împreună cu medicul dumneavoastră. Pentru unii oameni, tratamentul medical nu este necesar. Modificările stilului de viață pot fi suficiente pentru a face față simptomelor.

În cazuri moderate sau severe, totuși, tratamentul vă poate ajuta să depășiți simptomele și să vă construiți o viață zilnică cât mai ușor de administrat.

Tratamentul pentru anxietate se încadrează în două categorii: psihoterapia și medicația. Întâlnirea cu un terapeut sau psiholog vă poate ajuta să învățați anumite instrumente și strategii pentru a face față anxietății, atunci când se declanșează.

Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru a trata anxietatea includ antidepresive și sedative. Acestea echilibrează chimia creierului, pentru a preveni episoadele de anxietate și pentru a îndepărta cele mai grave simptome ale tulburării.

Ce remedii naturale sunt folosite pentru anxietate?

Modificările stilului de viață pot fi o modalitate eficientă de a diminua o parte din stresul și anxietatea pe care o întâmpinați în fiecare zi. Cele mai multe remedii naturale constau în îngrijirea fizică, participarea la activități sănătoase și eliminarea celor nesănătoase.

Acestea includ:

 • Ore de odihnă suficiente;
 • Meditație;
 • O viață activă și exerciții fizice;
 • O dietă sănătoasă;
 • Menținerea activităților zilnice precum muncă, școală, etc;
 • Evitarea alcoolul;
 • Evitarea cofeinei;
 • Renunțarea la fumat.

Depresie și anxietate

femeie geam depresie și anxietate

Depresie și anxietate; două tulburări, două fețe ale aceleiași monede. În ultimii ani, clinicienii și cercetătorii se îndreaptă spre o nouă concluzie: tulburările de depresie și anxietate nu sunt două tulburări care coexistă. Acestea sunt două fețe ale unei tulburări.

Tulburările de depresie și anxietate au o bază biologică. Stările persistente de anxietate sau stare de spirit scăzută – ca cele cu care se confruntă persoanele cu anxietate clinică și tulburări de depresie – implică modificări ale funcției neurotransmițătorilor. Nivelurile scăzute ale serotoninei joacă un rol fundamental în ambele tulburări. Alte substanțe chimice din creier, cum ar fi dopamina și adrenalina, au de asemenea impact asupra depresiei și anxietății.

În timp ce fundamentele biologice ale acestor probleme sunt similare, tulburările de depresie și anxietate sunt experimentate conștient în mod diferit. În acest fel, aceste două stări ar putea fi considerate ca fiind două fețe ale aceleiași monede.

După cum este descris mai sus, tulburările de depresie și anxietate pot apărea secvențial – una în reacție cu cealaltă, sau pot coexista. Atunci când problemele de depresie și anxietate ajung simultan la pragul diagnosticului clinic, diagnosticele specifice sunt considerate comorbidități.

Depresie și anxietate: Diferențe în caracteristicile psihologice

Anxietatea și depresia prezintă trăsături psihologice distincte.

Indicatorii psihici ai anxietății

 • Îngrijorare față de viitorul apropiat sau pe termen lung;
 • Gânduri incontrolabile despre ceva ce ar putea să nu decurgă bine;
 • Credința că este mai bine să se evite situațiile care ar putea provoca anxietate, astfel încât sentimentele și gândurile să nu „iasă de sub control”;
 • Dacă sunt prezente gânduri despre moarte, acestea sunt legate de moarte din cauza pericolului cauzat de simptome fizice sau a unor situații periculoase.

În funcție de natura problemei de anxietate, aceste semnale mentale pot varia ușor. De exemplu, cineva cu tulburare de anxietate generală se poate îngrijora în raport cu o varietate de subiecte, evenimente sau activități. Un individ cu tulburare de anxietate socială se va teme constant de prejudecăți sau respingerea de către ceilalți și va fi îngrijorat de întâlnirea cu noi oameni sau cu alte situații dificile din punct de vedere social.

Obsesiile – gânduri nerealiste sau impulsuri mintale care se extind dincolo de grijile cotidiene – reprezintă manifestarea psihică a anxietății la persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă. Pur și simplu, persoanele cu anxietate sunt preocupate mental cu gânduri de îngrijorare într-o măsură care este disproporțională cu riscul real, sau în situații în care de fapt nu există nimic în neregulă.

Indicatorii psihici ai depresiei

 • Presupuneri că viitorul este fără speranță;
 • Lipsa credinței că vor avea loc experiențe pozitive în viitor – pentru ei înșiși, pentru alte persoane sau pentru lume în general – și, prin urmare, că „nu are rost” să gândească sau să se simtă diferit;
 • Sentimentul de lipsă de valoare personală;
 • Dacă gândurile despre moarte sunt prezente, ele pot deriva dintr-o convingere persistentă că viața nu merită trăită sau că individul este o povară pentru ceilalți. În cazurile de depresie moderată până la severă, pot fi prezente multiple gânduri suicidare.

În tulburarea depresivă majoră, aceste tipuri de gânduri sunt persistente în cea mai mare parte a zilei, care se extind pe perioada unor săptămâni întregi. În cazul în care un individ oscilează între o stare de spirit foarte scăzută și foarte crescută, atunci se poate aplica un diagnostic de tulburare bipolară. Cu toate acestea, pentru orice varianta a unei tulburări de depresie, starea de dispoziție scăzută este caracterizată de tipul de gândire descris mai sus.

depresie și anxietate barbat in gara

Depresie și anxietate: Diferențe în caracteristicile fizice

Simptomele fizice ale anxietății includ:

 • Tensiune musculară;
 • Tulburări gastro-intestinale (de exemplu, greață, diaree sau constipație);
 • Amețeală;
 • Creșterea ritmului cardiac, tensiunea arterială, transpirație abundentă;
 • Dificultăți de respirație;
 • Dificultate a somnului din cauza gândurilor negative sau a altor simptome fizice;
 • Dificultatea de concentrare datorită stării de agitație sau a gândurilor negative.

Depresia se caracterizează în principal prin modificări ale proceselor fizice uzuale, cum ar fi:

 • Pierderea poftei de mâncare sau creșterea semnificativă a apetitului;
 • Lipsa de energie;
 • Furie fără cauză;
 • Persoana încetează să se mai exprime sau vorbește mai încet decât de obicei;
 • Somn îndelungat sau mult mai puțin decât este obișnuit, din cauza proceselor de gândire sau a energiei scăzute;
 • Dificultate de concentrare, focalizare și memorare datorită proceselor de gândire sau altor simptome fizice.

În cele din urmă, simptomele fizice de depresie și anxietate pot fi epuizante pentru persoana afectată.

Depresie și anxietate – Cât de grave sunt simptomele dumneavoastră?

Nu este neobișnuit să experimentați perioade scurte de stare de spirit scăzută sau anxietate, în special ca răspuns la anumiți factori de stres (cum ar fi pierderea unei persoane iubite, diagnosticarea unei boli fizice, începerea unui nou loc de muncă sau a unei școli, etc).

Pentru a atinge pragul de diagnostic al unei tulburări de anxietate, totuși, simptomele trebuie să fie persistente (adesea de câteva luni) și să afecteze viața cotidiană. Tulburările de depresie sunt diagnosticate când simptomele asociate apar mai des de cel puțin o dată la două săptămâni.

Pentru a începe să evaluați severitatea simptomelor:

 • Puneți-vă câteva întrebări-cheie despre cât de mult simptomele intervin în desfășurarea activităților dvs. de zi cu zi. Este indicat să vă întrebați, de asemenea, și prietenii de încredere și membrii ai familiei – dacă au observat schimbări în comportamentul dumneavoastră și în ce fel s-au manifestat acestea.
 • Documentați-vă în legătură cu sănătatea mintală, prin citirea despre manifestări ușoare, moderate și severe ale unor probleme de depresie și anxietate.
 • Urmăriți-vă simptomele psihologice și fizice timp de o săptămână sau două, pentru a obține o reprezentare exactă a fluctuațiilor de depresie și anxietate.

Terapeut specializat pe acest subiect

Terapeut specializat pe acest subiect

Sergiu Maxim

Psiholog sub supervizare în Psihoterapie Pozitivă

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

22 de răspunsuri la “Depresie și anxietate – Ce reprezintă fiecare și cum le tratăm?”

 1. Sepe spune:

  Am 46 ani si sufăr de anxietate, am avut la vârsta de 38 am doua atacuri de panica si astazi am ritm cardiac crescut, probleme cu articulatiile, nu am fost niciodată la psiholog. Ce tratament adjutant imi recomandati, deoarece sunt mereu obosit, indispus.
  Va multumesc.

 2. Clinica Oana Nicolau spune:

  Buna ziua!

  Psihoterapeutii nu pot recomanda medicamente.
  Ce as face eu daca ati fi in cabinet, ar fi sa va invat sa va observati senzatiile corporale in mod non-judicativ, sa nu va mai luptati cu ele si sa va ghidez intr-un exercitiu de imagerie dirijata, cu accent pe accelerarea capacitatii corpului de a se vindeca.

  Va descriu mai jos un exercitiu de imprietenire cu senzatiile corporale, pe care il puteti face singur, eventual il inregistrati.

  Asezati-va intr-un loc confortabil, unde sa va simtiti in siguranta sa inchideti ochii,
  Concentrati-va la senzatiile pe care le simtiti in corp. Cu o atitudine de curiozitate, delimitati clar conturul senzatiei, forma sa.
  Apoi respirati de cateva ori in si din aceasta senzatie.
  La final, imaginati-va ca faceti mai mult loc senzatiei respective in corpul dvs.

  Reveniti apoi cu atentia asupra intregului corp si deschideti ochii.
  Cum s-au modificat senzatiile corporale pe masura ce le-ati acordat atentie?

 3. Ingrid S spune:

  Ma confrunt cu o situatie dificila. Am doi copii, fata de 11 ani si baiat de 14. Exista o concurenta continua intre ei, care sa mi fie pe plac, sa mi spuna ce face celalalt ( lucruri pe care n ar trebui sa le faca), Daca le fac eu observatie sunt nemultumiti, tipa, raspund…
  Probabil si eu am o parte din vina insa nu mai stiu cum sa procedez. Situatia a scapat de sub control…

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua!

   Pare ca este vorba despre o rivalitate intre frati; aceasta apare, intr-adevar, in contextul in care ambii copii doresc sa atraga atentia apartinatorilor (in cazul acesta dumneavoastra), iar copiii, nestiind cum sa isi verbalizeze emotiile foarte bine, au tendinta de a atrage aceasta atentie prin orice (tipete, jigniri adresate, aruncat, spus nu, s.a.m.d). Va recomand sa stati de vorba cu ambii copii (cel mai bine ar fi separat, cu fiecare in parte), pentru a vedea ce isi doresc acestia si ce nevoi neindeplinite exista. Posibil sa fie o reactie a statului prea mult in casa, sau a lipsa unei rutini in familie; aceste aspecte le puteti identifica doar dumneavoastra. Ce mai puteti face este sa introduceti rutina incet-incet in familie (si nu doar pentru copii ci pentru toti membrii familiei), astfel incat sa existe o structura si o predictibilitate. Discutati cu ei, fiti asertiva, incercati sa intelegeti ca desi au varste apropiate, au nevoi total diferite si incercati, pe cat posibil, sa le oferiti sprijin. d

 4. Ecaterina spune:

  Buna ziua
  Stiu ca am depresie si anexitate de foarte mult timp sant mama a 2 copii 3 si 5 ani si casatorita in strainatate toate astea mau dat peste cap si nu mai pot sa mi revin am foarte mari dureri de oase insuportabile abia ma misc.. menstruatia nu mia venit de 3 luni ..nu sant multumita deloc cu viata mea locul unde sant si stilul de viata stiu…nu pot parasi copii si nici sotul desi comunicarea este foarte saraca intre noi si el la randul lui sufera de stress depresie etc dar nu vrea sa Intelega or sa faca ceva ….

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Înțeleg că treceți printr-o perioadă dificilă și vă simțiți copleșită de multitudinea de cerințe și îmi imaginez că nu este deloc ușor, așadar vă felicit pentru faptul că ați cerut ajutorul. În această situație vă recomand să vă faceți și un consult medical, pentru a stabili cu exactitate cauzele durerilor de oase, dar și a dereglarilor hormonale. Luați vreun tratament medicamentos pentru depresie și anxietate? Dacă nu, recomand să discuțați cu un medic psihiatru, pentru vă oferi sprijinul de care aveți nevoie. Încercați să vă odihniți, să vă oferiți mici bucurii zilnice și timp de calitate cu dumneavoatră. Puteți face o listă cu lucrurile pe care doriți să le modificați și să începeți cu cele mai ușor de îndeplinit. De asemena, vă recomand să discutați cu un specialist (un psihoterapeut) pentru a nu duce aceste poveri singură.

 5. Birceru gabriela spune:

  Buna ziua.Am 53 ani de doi ani plâng des dimineața și seara fara motiv anume.Am și stări de amețeală,câteodată pierdere de echilibru iar când e antuneric am o stare de agitatie

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Ar fi bine să consultați un medic neurolog pentru starea de amețeală pe care o aveți, dar și un medic psihiatru și un psiholog pentru starea de plâns și agitație pe care o aveți la lăsarea serii.

 6. Alex Gheata spune:

  Buna ziua. Am o stare de depresie si anxietate deja de vreo 3,4 luni de la o pierdere financiara. Din pacate ma trezesc si rulez aceleasi ganduri legate de ce trebuia sa fac si nu am facut, si continua pe tot parcursul zilei. Acum orice problema legata de bani, ma trimite cu gandul ca as fi rezolvat toate aceste aspecte financiare. Mintea mea e setata in trecut, iar starile acestea au inceput sa ma afecteze si fizic, cred ca am un inceput de ulcer pe fond de stres, si ceva probleme la inima
  Sunt recunoscator ca am un loc de munca bun cu toate ca si aici orice situatie neplacuta ma trimite iar la gandul ca puteam scapa si trai linistit toata viata cu banii pe care as fi putut sa i castig. Mereu ma gandesc la ce as fi putut face, cu toate ca scenariul acesta e posibil sa nu se fi realizat chiar asa, dar oricum ar fi fost un castig mare. Familia m a iertat, ma sustine, dar cred ca sunt dezamagiti de mine pentru ca o parte din bani erau ai mamei, am un sentiment de vina pentru ce am facut , cand o vad ma apuca tristetea pentru ca stiu cat s a chinuit pentru a obtine banii aia. Tot felul de situatii de genul care ma conduc iar la starea neplacuta.
  stiu ca e bine sa traiesti in prezent, sa fii multumit cu ce ai, ca am mai mult decat multi,ca inca sunt tanar si pot face ,dar nu prea ma mai bucur de nimic si daca continui asa, imi pierd sanatatea si chiar nu mai pot face ceva. Inainte de aceste 4 luni, inca mai aveam banii, eram multumit, recunoscator, echilibrat, meditam, ma bucuram de multe lucruri simple. Simt ca mintea mea nu functioneaza bine acum.
  Cum vedeti situatia? Aveti ceva sfaturi cum sa mi opresc acest flux de ganduri de dimineata? Sa scap de sentimentul de dezamagire si frustrare pentru ceea ca n am facut cand a trebuit?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Într-adevăr, e bine să trăim în prezent pentru că e singurul loc în care omul poate acționa pentru un viitor mai bun. Însă, uneori, trecutul vine pe nepregătite, tocmai cand am crezut că ne-am împăcat cu el. Marele avantaj este că vă conștientizați gândurile și emoțiile pe care le aveți și că ați practicat meditația. Ca punct de pornire, pentru stările de anxietate, vă recomand să încercați un exercițiu de respirație abdominală, în care să înspirați timp de 4 secunde, mențineți aerul în plămâni 7 secunde, apoi expirați timp de 8 secunde și repetați 1-2 minute. Dacă aveți posibilitatea, vă ajută să contactați un psihoterapeut alături de care veți exersa tehnici pentru a gestiona gândurile care se repetă și stările neplăcute.

 7. Keilhack Eva spune:

  Buna ziua.Am si eu probleme de depresie si cred ca si anxietate.Sant zile cand pana seara tarziu.Stari de rau,parca lipsa de aer,cate odata si tremur,si eu am ganduri care ma preocupa fara sa vreau sa ma gandesc la ele si parca nu pot scapa de ei.Starile de rau in fiecare seara cam la acelasi ora si se ridica tensiunea si pulsul.Mai am si alte boli,dar sant tratate.Acuma o sa merg la un psihiatru,ca de foarte mult timp am si insomnii.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Va felicit pentru decizia de a merge la un control psihiatric. De asemenea, ar fi recomandat sa cereti sprijinul si unui psiholog, pentru a invata sa gestionati aceste stari.

 8. ana maria spune:

  buna. am depresie severa si anxietate.Nu stiu sa comunic cu prietenii, sunt foarte inchisa in mine, si nu stiu cum sa fac o conversatie mai interesanta si lunga.Pe langa astea, am apetit scazut si fara chef de viata.AS VREA UN SFAT, VA ROG MULT:(….

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna.

   Imi pare rau sa aud ca te confrunti cu astfel de stari. Iti recomand sa discuti cu un medic psihiatru, pentru ca este nevoie de tratament medicamentos pentru depresia severa cu care te confrunti. De asemenea, recomand sa faci sedinte de psihoterapie, pentru a invata cum sa iti gestionezi starile. Este dificil sa te lupti singura cu aceste doua stari si este extrem de important sa ceri ajutorul si sa ai persoane in jur care sa te sprijine. Fa-ti un program stabil de somn, alimenteaza-te (desi stiu ca ai un apetit scazut), mananca fructe si legume (predominant), plimba-te macar 30 de minute zilnic si nu da crezare fiecarui gand care vine.

 9. Pleșca constantin spune:

  Bună ziua. Am 55 ani mi sa amputat jumătate din la a piciorului drept în noiembrie anul trecut din ianuarie anul acesta am fift depistat cu anxietate. Nu pot sa dorm noaptea GINDURILE ca nu mai sunt iubit de copii și dorit în preajma lor ma macină ce sfaturi îmi dati

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.
   Îmi pare rău să aud asta. Vă recomandăm să discutați cu un psihoterapeut pentru a vă învăța tehnici de a gestiona aceste gânduri și de a scădea intensitatea anxietății.

 10. Anca Nemtanu spune:

  Buna ziua! Am 33 de ani si o fetita de 4 ani. Dupa ce am nascut fetita in UK am inceput sa ametesc incontinu si stari de nervozitate si agitatie. Am facut nenumarate investigatii medicale in UK si in Romania dar degeaba nimeni nu-mi gaseste nimic desi eu ametesc incontinuu. Am mers si la psihiatru la o clinical privata si ma diagnosticat cu ANXIETATE mi sa prescris Serleft si Rivotril dar degeaba ametelile mi se inrautatise si acum eram o ,,leguma,, nici macar sa ma joc cu fetita nu aveam chef asa ca am intrerupt medicatia. Va rog ajutati-ma da-ti-mi o rezolvare va rog din suflet.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Inteleg ca problema dumneavoastra nu este una de ordin medical. Daca ati fost diagnosticata cu anxietate, atunci ar fi recomandat sa lucrati cu anxietatea dumneavoastra, in primul rand prin a va imprieteni cu ea. Ametelile pot fi un rezultat al starii de agitatie si nu un simptom in sine. Acest lucru inseamna sa va acceptati starile, desi sunt neplacute si probabil va ingrijoreaza. Inteleg ca nu v-a priit tratamentul, intr-adevar, in primele 2 saptamani corpul se obisnuieste cu noua medicatie si exista o sansa sa apara anumite reactii adverse. Discutati cu medicul, caci va poate prescrie alt tratament, care poate vi se potriveste mai bine. Recomand sa lucrati si cu starile de nervozitate. Acestea probabil au aparut in urma schimbarii majore pe care ati experimentat-o (nasterea). Recomand sa apelati la un psihoterapeut, pentru a invata sa gestionati aceste ganduri si simptome.

 11. Bogdan spune:

  Buna ziua! Am 20 de ani și sufar de depresie și anxietate. Eu cred ca din clasa 5-a am început sa am anxietate și depresie deoarece nu mai ieșeam din banca niciodata și cand eram elev de serviciu nu ma duceam la scoala ca sa nu ies la tabla sa o sterg, am început sa nu mai mananc la scoala și mereu ajungeam acasa cu dureri de burta și de cap pentru ca nu mancam. La liceu aveam note proaste pentru ca nu răspundeam niciodata cand trebuia sa ma asculte, spuneam ca nu am invatat chiar daca știam..și acum nu am chef de nimic, afara ies doar noaptea cand nu e lume afara, am făcut Fitness acum 2 ani dar m-am lăsat pentru ca începuse scoala si eu ma duceam la prima ora cand o deschidea ca sa nu fie nimeni..la pshiholog nu am fost pentru ca ai mei nu stiu despre mine si imi e rusine sa le spun..

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua. Imi pare rau sa aud ca treci prin astfel de stari, dar te felicit pentru curajul de a cere ajutorul. As incepe prin a te indruma sa discuti cu parintii tai. Nu este o rusine sa suferi de depresie si anxietate, iar in aceste momente sprijinul celor dragi conteaza enorm. Imi imaginez ca nu este un pas usor de facut, insa, cand te simti tu pregatit, te sfatuiesc sa faci acest lucru. Daca, insa, nu simti ca poti comunica cu parintii, atunci discuta cu un alt adult din viata ta (poate un profesor sau un alt membru al familiei).Este indicat sa incepi un proces terapeutic, pentru a invata sa gestionezi aceste stari. De asemenea, o evaluare psihiatrica ar fi de ajutor, pentru ca un tratament medicamentos ar ajuta in atenuarea starilor pe care le resimti. Citeste atat despre depresie cat si despre anxietate, documenteaza-te din surse sigure si incepe prin a face diferite exercitii – exercitii de respiratie, de activare comportamentala, de punere la indoiala a anumitor ganduri etc.
   Speram ca raspunsul a fost de ajutor

 12. Nico spune:

  Bună !
  Am 20 de ani, de curând am trecut printr-o experiență neplăcută, care s-a încheiat recent. Am avut o relație timp de 2ani cu un barbat mai matur decât mine , ulterior mi-am dat seama că persoana respectivă , era o influența negativă în viață mea; dat prin faptul că am avut de aface cu un om periculos din mai multe puncte de vedere.Relația dintre noi s-a terminat într-o circumstanță neplăcută, imprevizibil și spontan. În momentul actual , nu mai avem nicio interacțiune, însă în mod involuntar mă gândesc la el chiar dacă am motive sa-l urăsc. Mă gândesc tot timpul …Nu mai avem nicio relație si nici în viitor nu îmi doresc să mai am cu el.
  Mi-au rămas amintiri plăcute dar mai mult neplăcute care probabil m-au marcat, uneori orice lucru îmi amintește de el. Recunosc că îi simt lipsa chiar dacă a fost o relație la distanță, el m-a susținut financiar. În prezenta lui nu mă simțeam bine deoarece aveam senzația ca sunt victima lui. Mă simțeam folosita, controlată și jignita. Cu toate acestea faptul că ar fi făcut imposibilul pentru mine, prin asta m-a câștigat în tot. Bineînțeles ,că el a apelat la slăbiciune și șantaj emoțional pentru a mă avea.
  În prezent , am o stare aiurea, multe gânduri , m-am interiorizat . Oricât as vrea să trec peste îmi este greu.
  Mă enervez pentru că nu pot să îl uit, pentru mine nu mai există dar subconștientul spune altceva.
  Nu mai vad frumosul în nimic, am apetitul scăzut, plâng des, nu mai am interes pentru nimic, schitez un zâmbet fals în societate , chiar dacă am temperament coleric. Îmi reproșez, mi se reproșează totul legat de relatia pe care am avut-o cu el. Mă simt judecată dar nu asta mă afectează atât de mult .Cel mai mult mă afectează faptul că nu pot eu, personal să trec cu ușurință peste trecut. Pe exterior încerc sa par bine dar în interior … mă simt frustrata.
  Vreau să trăiesc prezentul , să trăiesc clipa, momentul și sa ma bucur de viață,
  să am satisfacția pe care o aveam .
  Pentru mine asta a fost o experiență neplăcută și dură de la viață.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Imi imaginez ca a fost dificil sa iesiti dintr-o relatie cu un om periculos. Este normal sa ramana amintiri neplacute care tot reapar, fiind vorba despre o influenta negativa. Iar atunci cand vorbim despre orice fel de pierdere, inclusiv despartiri, cu totii trecem printr-un proces de doliu, o perioada in care incercam sa ne adaptam la noua viata fara prezenta persoanei pierdute. Oricat de firesc ar fi sa aveti aceste reactii dupa ce ati iesit din relatia respectiva, va recomand sa nu treceti prin acest proces singura: tineti legatura cu prietenii/colegii/apropiatii dumneavoastra si, cand va simtiti pregatita, apelati la un psihoterapeut care va poate invata cum sa gestionati aceste ganduri si stari ca sa va bucurati din nou de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.