Strategie in 9 pasi pentru un dialog memorabil

Strategie in 9 pasi pentru un dialog memorabil

sau

“Cum sa eviti transformarea unui dezacord intr-o cearta”

de Dale Carnegie

Citind cartea ” Secretele succesului ”  am fost foarte incantat de o strategie pe care am descoperit-o. Strategia este simpla, cuprinde 9 pasi magici. O putem folosi in situatii diverse, poate in situatii de afaceri, de negocieri, poate in relatia de cuplu, poate relatia cu copii.

Va las sa descoperiti singuri unde, cand, cu cine, puteti folosi aceasta strategie. Sorin Nicolau, antreprenor, coach.

Pas 1 : Saluta dezacordul.

Aminteste-ti mottoul : ” Cand doi parteneri sunt mereu de acord, unul dintre ei nu este necesar celuilalt “. Daca exista vreun lucru la care nu te-ai gandit, fii recunoscator ca iti este supus atentiei. Poate acest dezacord este oportunitatea ta de a te corecta inainte de a face o greseala grava. 

Pas 2 : Fii neincrezator in impresia ta instinctiva.

Prima noastra reactie naturala intr-o situatie dezagrabila e sa fim defensivi. Fii atent! Ramai calm si urmareste-ti prima reactie. E posibil sa fie comportamentul tau cel mai defectuos, nu cel mai bun. 

Pas 3 : Controleaza-ti temperamentul.

Nu uita ca poti masura caracterul unei persoane prin ceea ce face atunci cand se enerveaza. 

Pas 4 : Asculta mai intai.

Ofera oponentilor tai o sansa de a vorbi. Lasa-i sa termine. Nu rezista, nu te apara, nu dezbate. Aceasta abordare nu face decat sa ridice bariere. Incearca sa construiesti poduri ale intelegerii. Nu construi bariere inalte ale neintelegerii.

Pasul 5 : Cauta zone ale acordului.

Dupa ce ai ascultat ceea ce au de spus oponentii, insista mai intai asupra aspectelor si zonelor in privinta carora sunteti de acord.

Pasul 6 : Fii sincer !

Cauta zone in care iti poti recunoaste greselile si afirma acest lucru. Cere-ti scuze pentru greselile tale. Acest lucru te va ajuta sa iti dezarmezi oponentii si sa le reduci atitudinea defensiva.

Pasul 7 : Promite sa meditezi la ideile oponentilor si sa le studiezi cu atentie .

Si fii sincer ! Oponentii pot sa aiba dreptate. E mult mai usor in acest stadiu sa fii de acord sa te gandesti la argumentele lor decat sa treci repede mai departe si sa ajungi in situatia in care oponentii tai pot afirma “Am incercat sa iti spunem, insa nu ai ascultat “.

Pasul 8 : Multumeste-le oponentilor in mod onest pentru interesul lor.

Oricine isi ia din timp pentru a discuta cu tine in contradictoriu este interesat de acelasi lucru ca si tine. Gandeste-te la acele persoane ca la oamenii care vor cu adevarat sa te ajute si poti sa iti transformi oponentii in prieteni.

Pasul 9 : Amana actiunea pentru a oferii ambelor parti o perioada de timp in care sa analizeze problema.

Sugereaza organizarea unei intrevederi noi in ziua urmatoare, cand toate faptele pot fi aduse la masa discutiilor. Cand te pregatesti pentru aceasta intalnire, pune-ti urmatoarele intrebari :

E posibil ca oponentii mei sa aiba dreptate ? Partial dreptate ? Exista adevar sau merit in pozitia sau argumentul lor ? Reactia mea va rezolva problema sau va indeparta frustarile ? Voi castiga sau voi pierde ? Ce pret va trebui sa platesc daca voi castiga ? Este oare aceasta situatie dificila o oportunitate pentru mine ?