Lidia Rusu

Psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală

Programează-te acum

Colegiul Psihologilor din Romania Terapeuti Certificati

Descriere generală

Totul a început în adolescență. Eram la liceu, iar pe plan personal mă confruntam cu o situație dificilă. Eram revoltată și mă încercau emoții pe care nu am știut cum să le gestionez, așadar am decis să fac o vizită psihologului școlar. M-am bucurat să găsesc o persoană care mă înțelegea, iar la un moment dat, pe parcursul discuției noastre, m-a întrebat: “Cum crezi că este această situație pentru celălalt? Cum crezi că se simte celălalt?“. În acel moment m-am blocat, și mi-am dat seama că niciodată nu m-am oprit să văd și o perspectivă diferită de a mea. M-au ajutat enorm acele întrebări, și atunci am decis că asta vreau să fac și eu mai departe, să pun întrebările potrivite, să facilitez înțelegerea și conștientizarea, dar și dezvoltarea unor perspective și reacții diferite.

Ulterior, atât din viața personală, cât și din practica în cabinet, am înțeles tot mai mult faptul că relațiile noastre cu familia, prietenii, partenerii noștri, joacă un rol extrem de important în dezvoltarea credințelor pe care le avem, a strategiilor pe care le folosim ca să gestionăm diverse situații, a modului în care ne implicăm în viitoare relații și ne exprimăm emoțiile, nevoile și dorințele. Suntem programați genetic să căutăm conexiuni cu ceilalți, iar relațiile au puterea să vindece sau să destabilizeze. Este important să înțelegem cum am devenit cine suntem, încotro vrem să mergem, de ce acționăm sau ne simțim într-un fel anume, care este impactul acțiunilor noastre asupra noastră și a celorlalți, cum putem face mai bine, dar și să reușim să-i vedem pe ceilalți la un nivel profund, dincolo de aparențe.

M-am bucurat să văd în ultimii ani o deschidere tot mai mare spre serviciile de psihoterapie, atât în proces individual, cât și de cuplu. Deschiderea spre online aduce o serie de beneficii, inclusiv celor care sunt plecați din țară. Dacă simți și tu că îți dorești să pornești în această călătorie, fie singur, sau împreună cu partenerul de viață, mi-ar plăcea să îți fiu ghid în direcția unei vieți mai împlinite. Poate că ai încercat deja mai multe strategii, și te simți pierdut, pare că nu mai există speranță, însă simplul fapt de a iniția un proces psihoterapeutic, este un mare pas înainte. Plecând de la faptul că relațiile au puterea de a vindeca sau destabiliza, relația terapeutică își propune să vindece. Vindecarea se va produce datorită unui mediu în care te vei simți în siguranță, înțeles, fără a fi criticat sau judecat, și în care vei trăi experiențe noi din care vei învăța. Este un demers care necesită timp și răbdare, schimbările nu apar peste noapte, așa cum nici tu nu ai devenit cine ești peste noapte, însă cu fiecare ședință vei deveni mai conștient de tine și vei reuși să identifici soluții la care poate nu te-ai gândit în trecut.

certificari
certificari

Certificări în

  1. Psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală (CBT)
  2. Formare în terapia centrată pe emoții (EFT)
  3. Master în Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie
  4. Specialist resurse umane

Ce poți să discuți cu mine?

  • Relație de cuplu disfuncțională
  • Anxietate
  • Depresie
  • Fobii
  • Atacuri de Panică
  • Dezvoltare personală
Lidia Rusu