Formări și atestări:

 1. Psiholog clinician autonom
 2. Psihoterapeut
 3. Profiler
 4. Formare în Psihoterapie Analitica Szondiană
 5. Specializare în aplicarea și interpretarea Testului Szondi: “Psihodiagnostic proiectiv și psihoterapie analitica szondiană”
 6. Licența de utilizare și interpretare a: Testul Arborelui, Testul Familiei, Testul Apercepției Tematice pentru adulți și copii, Millon Clinical Multiaxial Inventory -III (inventar psihopatologic).

 

Vă aștept în cabinetul meu dacă dacă vă confruntaţi cu:

 • Anxietate
 • Atacuri de panică
 • Nevoia de dezvoltare personala, autocunoaștere
 • Anxietate socială
 • Depresie
 • Dependențe
 • Probleme de comunicare
 • Dificultăţi în cuplu
 • Separări
 • Traume de abandon
 • Dificultăţi de adaptare
 • Insomnii
 • Sindromul burnout
 • Criza adolescentină

Vicentiu Maftei

 
Ce este cu adevărat important în relația psihoterapeutică? În esență, cred că este vorba despre sinceritate, despre capacitatea psihoterapeutului de a crea, în cabinet, un mediu autentic. Un psihoterapeut rezonabil trebuie să-și dezvolte tot felul de abilități, dar, în primul rând e indicat să aibă exercițiul sincerității – față de sine, și implicit, în raportările la ceilalți. Nu cred că se poate realiza ceva durabil, cu adevărat valoros, care să nu aibă la bază sinceritatea. Cred că asta m-a salvat personal, pe lângă un vital instinct de supraviețuire.

Sinceritatea presupune o anumită doză de curaj, de multe ori când m-am aflat în situații dificile am avut un comportament contrafobic -mi-a fost teamă – dar nu m-am lăsat, am continuat până când pericolul nu mai părea așa mare, până când constatam uimit că nu mai aveam de ce să mă tem.

Am avut o copilărie complicată dar am reușit să mă echilibrez. Nu mi-a fost ușor, dar sinceritatea față de mine m-a ajutat să-mi „ajustez” imaginea de sine (oscilam mereu între tendințe narcisice și complexe de inferioritate apăsătoare).

Azi, găsesc că sinceritatea e principala calitate a unui psihoterapeut sau a unui om în general. Ea reprezintă cel mai sigur reper în funcție de care ne racordăm la realitate, atât în poziționarea față de propriile conținuturi cât și în raportările față de ceilalți. Din acest motiv sunt omul concretului, a ceea ce funcționează cu adevărat, dincolo de promisiuni iluzorii sau jocuri de rol. Am fost ajutat, m-am ajutat, îmi place să ajut. Înțeleg multe dintre emoțiile cu adevărat nocive: de disperare, de singurătate absolută, de neputință, furie, separare dar și cele ale supraviețuirii, ale devenirii, împlinirii sau triumfului real… Empatizez cu cei aflați în suferință și simt că pot ajuta...

De multe ori există rezolvări, reușite de tot felul, poate nu cele pe care noi le dorim, dar pe care, cumva, trebuie să ni le asumăm. Chiar și trecutul îl putem schimba într-o anumită măsură, reinterpretându-l, înțelegând, obținând noi sensuri.

Important e să nu rămânem fixați într-un cadru anume, imobili, rigizi. În relația cu ceilalți, sinceritatea generează încredere, iar aici, în zona încrederii, suntem cei mai vulnerabili. Un client care va începe să aibă încredere în psihoterapeut este aproape echilibrat. Nu mă refer la încrederea oferită a priori, cea care are la bază o fantasmă de omnipotentă proiectată asupra psihoterapeutului, ci la încrederea crescută în timp, la cea reală, în care psihoterapeutului îi pasă de client, îi oferă feedback-uri delicate - dar oneste - în care îl îndeamnă să-și „ajusteze” conținuturile proprii, la realitate.

În mod categoric, pe lângă sinceritate, un psihoterapeut trebuie să aibă și alte calități: o inteligență rezonabilă, o anumită cultură generală, capacitatea de a fi empatic, experiențe din care să fi rămas cu ceva, dureri proprii (depășite într-o anumită măsură), și, bineînțeles, să știe psihologie.

O mare parte din formarea mea psihoterapeutică s-a concentrat pe analiza alegerilor pe care o persoană le face în viață. După 15 ani de experiență am înțeles că aici, în alegeri, se află esența fiecărei persoane. Dacă urmărești alegerile pe care cineva le face în dragoste, în prietenie, în profesie, chiar și în boală sau în modalitatea de a muri, atunci ajungi să-l înțelegi cu adevărat, dincolo de cuvinte sau gesturi aparente. Se poate spune că alegerile în viață ne crează destinul.

Va aștept la un dialog cu sens, oricare ar fi forma de terapie căutată: individuală, de cuplu, adolescent sau familie.


Meriți să fii fericit!

În funcție de disponibilitatea ta, îți vom recomanda un terapeut specializat pe nevoile tale!