Hipnoza clinică

Hipnoza urmăreşte aducerea la suprafaţă, la nivel conştient, a traumelor sufleteşti produse de-a lungul vieţii individului, mai ales în copilărie. Majoritatea suferinţelor psihice îşi au rădăcinile acolo, iar timpul nu vindecă, aşa cum se crede, chiar tot. Îngropat undeva în subconştient, e foarte important ca răul să fie scos la lumină şi remediat. Acest demers, prin hipnoză clinică, este necesar pentru ca pacientul să-şi conştientizeze problemele traumatice şi să se poată descarca de tensiunea nervoasă, care le alimentează.

Hipnoza nu este magie, nu este supranatural, nu este paranormal. Nu ține de " harul" terapeutului sau capacitățile sale paranormale. Hipnoza nu este un tratament în sine; nu este un panaceu universal. Hipnoza nu anulează liberul arbitru sau capacitatea de discernământ a persoanei. Pacientul hipnotizat nu este într-o stare de hipersugestibilitate pasivă astfel încât terapeutul să îl poată manevra după bunul plac.
 

Ce sunt ședințele de hipnoză clinică?

Hipnoterapia este o metodă alternativă de vindecare, care se utilizează pentru a crea schimbări subconștiente la un pacient sub forma unor răspunsuri, gânduri, atitudini, comportamente sau sentimente noi. Se efectuează cu un pacient aflat în starea de transă.

O persoană care este hipnotizată afișează anumite caracteristici precum sugestibilitate și reacție sporită, care facilitează schimbările necesare.
 

Utilizarea hipnozei în scopuri medico-legale nu este permisă, întrucât acest proces poate aduce la suprafață amintiri valide ce țin de memorie, dar și fapte, detalii care țin de imaginație.

Terapeutul este cel care trebuie să aleagă metoda, el este cel care determină necesitatea inducției hipnotice, în funcție de particularitățile pacientului, de relația terapeutică pe care au construit-o și de stilul personal de abordare terapeutică.

Sunt pacienți care se potrivesc cu această metodă și pacienți care nu se potrivesc cu ea. Există o serie de teste de sugestibilitate hipnotică pe care terapeuții le au la dispoziție pentru a verifica dacă această metodă ar putea fi utilizată cu respectiva persoană.
 

Când ai nevoie de hipnoză clinică?

Sunt tulburări potrivite cu aplicarea hipnozei și tulburări în cazul cărora hipnoza este contraindicată. Terapeutul este cel care poate hotărî dacă metoda inducției hipnotice este aplicabilă, în funcție de diagnosticul pacientului.

Există o gamă foarte largă a afecţiunilor ce pot fi tratate cu hipnoză clinică. Printre acestea, cele mai des întâlnite sunt:

  • stările de stres – provenite din probleme nerezolvate sau presiunea de la locul de muncă
  • anxietate, panică – în legătură cu anumite aspecte ale vieții care simți că te depășesc
  • fobiile – fricile iraționale, cu care atunci când te întâlnești simți că îngheți și nu îți poți continua activitățile de zi cu zi
  • depresiile – starea de tristețe profundă, care te face să nu mai găsești plăcere în nicio activitate
  • disfuncţiile sexuale masculine şi feminine – care pot afecta relația cu partenerul de viață
  • probleme de vorbire – care te izolează de comunitate și afectează stima de sine
  • emotivitatea, timiditatea – care nu te lasă să faci lucrurile la care știi că te pricepi
  • obsesiile – care îți consumă toată energia și nu te lasă să te gândești la altceva
  • deviaţiile de comportament – precum alcoolismul, dependenta de droguri, problemele alimentare (bulimia, anorexia, obezitatea)

Hipnoza este contraindicată în tulburările psihotice, în tulburările de personalitate și pentru pacienții suicidari. Hipnoza se folosește cu rezultate slabe în cazul pacienților cu tulburări obsesiv compulsive și a celor cu tulburări disociative.

Hipnoza se folosește cu succes în controlul anxietății și al tensiunii psihice, al stresului.

Hipnoza poate trata tulburări psihosomatice, cum ar fi: migrene, astm bronșic, afecțiuni dermatologice, unele tulburări digestive, unele tulburări cardiovasculare. Se folosește cu succes ca adjuvant în tratamentul alcoolismului, a tulburărilor menstruale, a tulburărilor alimentare sau de somn, în logonevroze, în tulburările sexuale, în combaterea și controlul durerii.
 

La ce ar trebui să te aștepți de la prima ședință de hipnoză clinică?

Hipnoza poate fi folosită cu succes, indiferent de vârstă. Este o metodă utilizabilă chiar și în cazul copiilor și adolescenților, acolo unde psihoterapeutul consideră benefică introducerea acesteia în cadrul demersului terapeutic.

Marea majoritate a persoanelor care trec pragul cabinetului de hipnoză clinică sunt sceptice și unele destul de neliniștite. Adesea, acest lucru se datorează unor concepții greșite despre ceea ce este hipnoza. Deci, hipnoterapeutul poate începe prin demistificarea procesului de hipnoză, explicându-l în detaliu și răspunzând la întrebările dvs. Adresați toate îngrijorările pe care le aveți cu privire la această formă de terapie. Mai apoi, terapeutul va purta o discuție cu dvs. cu scopul de a vă cunoaște mai bine și a vă testa compatibilitatea cu sine, pentru o colaborare viitoare productivă. Nu este obligatoriu ca prima ședință să implice ca pacientul să fie introdus în starea de hipnoză. Este important ca la început să se stabilească obiectivele dorite de dvs. și să fie clari pașii care vor fi urmați de-a lungul terapiei.
 
 

Care sunt tarifele unei ședințe de hipnoză clinică?

  • Ședință hipnoză clinică - 180 RON (Durată: 50 minute)

 
Vezi lista de prețuri
 
 

Terapeuți Recomandați

Cătălina Tomescu

Psihoterapeut

Fiecare persoană este unică, iar terapia pe care o ofer este formulată astfel încat să răspundă unicitații nevoilor individuale.

Citeste mai mult

Valentina Mahfouz

Psihoterapeut

Fiecare individ alege la un moment dat să-și găsească echilibru în ceva. Hai să găsim ce te echilibrează pe tine.

Citeste mai mult

Gabriel Pîrcălabu

Psihoterapeut

Am studiat mult despre cum funcționăm, urmărind să înțeleg ce ne împiedică, uneori, să fim eficienți în viața noastră și cum am putea fi mai buni, mai fericiți.

Citeste mai mult
 

Meriți să fii fericit!

În funcție de disponibilitatea ta, îți vom recomanda un terapeut specializat pe nevoile tale!