Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Importanța spațiului personal în cuplu

Articol de Psihoterapeut Alice Donea
Cum putem crea intimitate și conexiune, menținând misterul și nevoile individuale în cadrul relației de cuplu, pornind de la spațiul personal?

Ce presupune spațiul personal și cum creăm un spațiu de siguranță

Resimțim atracție, admirație și apreciere față de partener atunci când ne simțim în siguranță, când ne simțim liberi și când ne sunt îndeplinite nevoile fundamentale.

Fiecare are o definiție proprie a spațiului personal, însă, acesta se manifestă pe mai multe planuri: fizic, comportamental și psihic. 

În termeni psihologici, spațiul personal poate fi definit ca expresia individualității, în care fiecare partener se simte liber să se comporte într-un anumit fel, să gândească într-un anumit mod, să se exprime liber, să își ofere timp pentru sine, fără a avea teamă de consecințe;să își dea voie să se bucure de timpul petrecut cu sine, în realizarea hobby-urilor și în urmarea pasiunilor. 

Este important să ne simțim în siguranță în relație și atunci când realizăm lucruri pentru noi înșine.

Spațiul de siguranță se creează în momentul în care respectăm granițele, ne satisfacem reciproc nevoile și ne păstrăm sentimentul de identitate în cadrul relației. 

Menținerea spațiului personal și a misterului în cadrul unui cuplu

O relație sănătoasă, stabilă are la bază câteva principii: comunicare, empatie, gestionarea sănătoasă a conflictelor, asertivitate, respect, dar, la fel de importante sunt și menținerea interesului șidorinței pentru cel de lângă noi.

Într-o relație există trei participanți: eu, tu și noi (relația). Satisfacerea nevoilor fiecărei părți este extrem de importantă pentru a solidifica și a menține relația pe termen lung.

Fiecare persoană are anumite nevoi individuale fundamentale (de bază): desiguranță, de predictibilitate, de protecție. În același timp, sunt prezente și nevoile de explorare,aventură, conexiune, autonomie, libertate și spațiu. 

În cadrul unui cuplu, nevoile individuale pot fi diferite, însă cele principale sunt similare cu nevoile de bază. Într-o relație sănătoasă dorim stabilitate dar și mister, avem nevoie de predictibilitate dar și de noutate, vrem să simțim autonomie dar și siguranță, să ne păstrăm sentimentul de identitate dar să avem și libertate. 

Indiferent de nevoile resimțite, fiecare dintre noi caută apropierea celuilalt, intimitatea și păstrarea unei dorințe autentice.Dacă cei doi parteneri  mențin o doză sănătoasă de spațiu personal, atunci intimitatea și conexiunea în cadrul cuplului vor crește semnificativ.

Spatiul de siguranță – împreună și liberi

Ce se întâmplă atunci când doi parteneri nu își oferă acest spațiu personal și petrec tot timpul împreună? 

Deși pare un lucru firesc, apropierea constantă poate contribui la scăderea tensiunii sănătoase, a dorinței reale și autentice de a fi în preajma partenerului. Putem astfel resimți stres, tensiune, nervozitate, rutină, plictiseală, obișnuință, aceste lucruri nefiind sinonime cu dorința, intimitatea și atracția.

Atunci când ne observăm partenerul făcând lucruri care îi produc plăcere (pictează, susține o prezentare, este angajat într-un proiect, se duce la sală etc), ne simțim cel mai atras de partener, întrucât se creează acea tensiune sănătoasă și doză de mister, care menține dorința. Observăm omul din fața noastră, o persoană cu dorințe, visuri, hobby-uri, pasiuni. 

Reciproca este valabilă pentru ambele părți. Atunci când acordăm timp în menținerea pasiunilor proprii, nivelul de energie acordat relației va crește, revederea celor doi va fi mai dulce, bucurându-se mai mult de prezent.

Sunt astfel îndeplinite atât nevoile de păstrare a identității dar și de mister, de noutate dar și de predictibilitate. Suntem împreună dar ne bucurăm și de timpul petrecut cu noi înșine, nesimțindu-ne vinovați pentru că ne acordăm timp.

Spațiul personal ne oferă ocazia de a ne păstra individualitatea în timp ce ne bucurăm de relație. Astfel, păstrăm relația, având o dinamică sănătoasă, în care ne centrăm atât pe – eu, tu și noi, pe unicitatea fiecărei părți. Toate cele trei părți vor fi interconectate, bucurându-se una de cealaltă, aici și acum.

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.