Logopedie pentru copii

Într-o ședință cu părinții recentă, unul dintre profesori și-a exprimat îngrijorarea legată de copilul dumneavoastră. Poate vi s-a spus că acesta întâmpină greutăți legate de anumite abilități de vorbire sau de limbaj. Sau, poate, în timp ce purtați o conversație obișnuită cu copilul dumneavoastră, ați observat că are tendința de a se bâlbâi. Ar putea copilul dumneavoastră să aibă o problemă? Și dacă da, ce ar trebui să faceți?

Un copil cu o dezvoltare armonioasă e un copil sociabil și cu încredere în sine. Încrederea în sine a copilului poate fi știrbită atunci când, în comunicarea cu oamenii din jur, mesajul lui nu este înțeles. Căutați experiența unui logoped atunci când observați semnele care anunță posibile tulburări de limbaj și comunicare. Logopedia este soluția potrivită pentru copilul dumneavoastră.

 

Ce sunt ședințele de logopedie pentru copii?

Logopedia studiază natura și formele de manifestare a tulburărilor de limbaj și propune atât metode, cât și procedee de corectare. Acestea sunt adecvate diferitelor diagnostice logopedice, dar și particularităților individuale și de vârstă ale copilului.

Logopedia este un serviciu de intervenție care se concentrează asupra îmbunătățirii abilităților copilului de a înțelege și de se a exprima. Se lucrează inclusiv și pe limbajul non-verbal. Terapeuții de logopedie sunt profesioniștii care oferă aceste servicii.

Logopedia include două componente:

1) Coordonarea mișcărilor gurii pentru a produce sunete și pentru a forma cuvinte și propoziții (se abordează articularea, fluența și reglarea volumului vocal);

2) Înțelegerea și exprimarea limbajului (se abordează utilizarea limbajului prin intermediul formelor scrise, ilustrate, corporale și prin semne, precum și utilizarea limbajului prin intermediul unor sisteme de comunicare alternative cum ar fi rețelele de socializare, etc.).

Începerea terapiei este optimă după vârsta de 4 ani. Există însă și excepții, de aceea se recomandă evaluarea de către specialist și înainte de 4 ani, atunci când se observă întârzieri în apariția și dezvoltarea limbajului conform vârstei.

 

Când este nevoie de logopedie pentru copii?

Evaluarea logopedică este necesară atunci când părintele observă următoarele semne la copil:

 • pronunță incorect sau omite unele sunete în limbajul curent (ex. sarpe în loc de șarpe/ ten în loc de tren, etc);
 • manifestă întârziere în dezvoltarea vorbirii;
 • repetă sau prelungește excesiv unele sunete, silabe sau cuvinte;
 • vorbește prea repede sau prea lent, fapt care duce la neînțelegerea mesajului;
 • are un vocabular redus;
 • întâmpină dificultăți în învățarea scris-cititului.

Se recomandă 2 ședințe pe săptămână. În urma evaluării, se poate stabili și doar o singură ședință pe săptămână, dacă nu au fost constate probleme deosebite. În ambele situații, se recomandă continuarea exersării ;i acasă, pentru fixarea achizițiilor din cabinet.

 

La ce să vă așteptați de la prima ședința de logopedie pentru copii?

Terapia logopedică are în vedere dezvoltarea auzului fonematic, executarea unor exerciții de gimnastică a aparatului fonoarticulator, diverse exerciții de respirație precum și tehnici specifice de impostare a sunetelor sau de stimulare a vorbirii, în funcție de diagnosticul logopedic. Se are permanent în vedere structura de personalitate a copilului, pentru a se interveni optim și eficient în funcție de particularitățile psiho-individuale ale copilului în acest sens. Terapia logopedică este completată și de consilierea familiei. Toate acestea se fac într-un cadru prietenos, cu materiale atractive (jocuri logopedice pe suport tehnic, fișe de lucru, jetoane și puzzle cu tematică, etc), așa încât terapia să nu fie resimțită negativ de către copil.

 

Evaluare și diagnosticare

Înainte ca un terapeut să vă trateze copilul, trebuie să-l evalueze. În timpul unei evaluări, terapeutul vă va pune câteva întrebări despre copilul dumneavoastră și despre problemele de limbaj și de vorbire. De asemenea, ar fi util pentru terapeut să vadă câteva teme pentru școală ale copilului dvs., dacă acestea sunt disponibile. Se poate, de asemenea, să primiți întrebări legate de istoricul medical al copilului dvs. Chiar și după evaluarea inițială, este important ca părinții să colaboreze îndeaproape cu terapeutul, pentru a asigura succesul tratamentului asupra copilului.

Terapeutul de logopedie va evalua, de asemenea, abilitățile de comunicare ale copilului în diverse situații, cerându-i să îndeplinească sarcini simple și să se joace anumite jocuri. Terapeutul va folosi observațiile pentru a determina un diagnostic precis pentru copilul dumneavoastră. Concluziile vor fi prezentate într-un raport formal, după evaluare.Terapeutul va discuta împreună cu dumneavoastră despre obiectivele logopediei.

 

Beneficiile terapiei de logopedie

Logopedia poate ajuta copiii să învețe să vorbească mai clar. Acest lucru îi ajută să se simtă mai încrezători și mai puțin reținuți în a comunica cu ceilalți. Copiii care au probleme de limbaj pot beneficia din punct de vedere social, emoțional și academic din terapia logopedică.

Pentru copiii cu probleme legate de lectură, cum ar fi dislexia, logopedia îi poate ajuta să audă și să distingă sunete specifice din componența cuvintelor. Acest lucru poate îmbunătăți abilitățile de citire și înțelegere și îi poate încuraja pe copii să citească.

Logopedia este deosebit de benefică atunci când copiii încep tratamentul destul de devreme pe parcursul vieții lor. Într-un studiu, 70% dintre copiii preșcolari cu probleme de limbaj care au trecut prin terapia lingvistică au prezentat o îmbunătățire a competențelor lingvistice.

 

Importanța participării părinților

Vă aducem la cunoștință că implicarea dumneavoastră ca părinte / părinți este esențială pentru progresul copilului în procesul de logopedie.

Părinții sunt o parte extrem de importantă a programului de terapie pentru copii și determină dacă terapia este un succes. Copiii care finalizează programul cel mai rapid și cu cele mai îndelungate rezultate sunt cei ai căror părinți au fost implicați.

Este important să vă ajutați copilul să treacă prin activitățile de stimulare la domiciliu pe care terapeutul de logopedie le sugerează, pentru a asigura progresul continuu și transformarea în obiceiuri a noilor aptitudini dobândite.

Procesul de depășire a unei tulburări de vorbire și de limbaj poate dura ceva timp și necesită efort. Este foarte important ca toți membrii familiei să fie răbdători și înțelegători cu copilul.

 

Care sunt tarifele unei ședințe de logopedie pentru copii?

 • Logopedie evaluare copii/adulți 50 min-180 lei
 • Logopedie copii (pana la varsta de 8 ani) 45 min-120 lei
 • Logopedie copii(varsta 8-18 ani) 45 min-140 lei
 • Logopedie adulți 45 min-150 lei
 • Abonament logopedie copii (pana la varsta 8 ani)- 5 sedinte/560 lei
 • Abonament logopedie copii ( varsta 8-18 ani )-5 sedinte/640lei
 • Abonament logopedie adulti -5 sedinte/700 lei

 
Vezi lista de prețuri
 
 

Terapeuți Recomandați

Georgeta Drăgan

Logoped

Cei mai mulți oameni vin pentru prima dată la terapie când simt că aproape nu mai pot. Când nu mai pot...

Citeste mai mult

Valentin Drăgan

Logoped

Mi-am ales aceasta meserie, avand ca instrument de lucru “cuvantul”, pornind de la propria-mi experienta...

Citeste mai mult

Meriți să fii fericit!

În funcție de disponibilitatea ta, îți vom recomanda un terapeut specializat pe nevoile tale!