Ce ar trebui să știi despre logopedie și cum poate rezolva un logoped pentru copii problemele de vorbire

Multe afecțiuni, printre care și paralizia cerebrală, autismul, pierderea auzului sau întârzierile de dezvoltare, pot provoca dificultăți în dezvoltarea vorbirii și limbajului. Este posibil ca unii copii să nu înțeleagă limba, pe când alții să o înțeleagă dar să nu poată comunica în mod eficient din cauza dificultăților de vorbire. În plus, uneori, copiii se confruntă cu provocări în acest sens și în alte ramuri ale comunicării, cum ar fi gesturile mâinilor și expresiile faciale. Logopedia, însă, este tratamentul care aduce o îmbunătățire și, de ce nu, o rezolvare a problemelor mai sus menționate. De ce poate aduce,  în unele cazuri, doar o îmbunătățire? Pentru că rezultatul pozitiv depinde foarte mult și de pacient, nu doar de logoped. Doar în urma unei colaborări eficiente între cei doi se pot atinge obiectivele propuse.

Logopedie – Ce este aceasta, de fapt?

Logopedia reprezintă terapia prin vorbire care se concentrează asupra îmbunătățirii discursului copilului și abilităților de a înțelege și de a exprima limbajul, inclusiv limbajul non-verbal. Aceasta are două componente:

 • coordonarea gurii pentru a produce sunete cu scopul de a forma cuvinte și propoziții (pentru a aborda articularea, fluența și reglarea volumului vocal);
 • înțelegerea și exprimarea limbajului (pentru a aborda utilizarea limbajului prin intermediul formelor scrise, picturale, corporale și utilizarea limbajului prin intermediul sistemelor alternative de comunicare, cum ar fi mediile sociale, computerele și smartphone-urile).

Ce probleme de vorbire poate rezolva un logoped pentru copii?

Logopedul își dă seama care sunt problemele de vorbire încă de la prima ședință de terapie, urmând ca mai apoi să aleagă cel mai bun tratament în acest sens.

Un logoped poate trata:

 • probleme de articulare: vorbirea nu este clară și se fac erori în ceea ce privește sunetele;
 • probleme de fluență: probleme cu fluxul de vorbire, cum ar fi bâlbâiala;
 • rezonanță sau probleme de voce: probleme cu mușcatul cuvintelor, volumul și calitatea vocii;
 • probleme legate de hrănirea orală: dificultăți de mâncare, înghițire și salivare.
 • probleme de recepție a limbii: limbajul de înțelegere a limbii;
 • probleme lingvistice expresive: limbajul de vorbire, de exprimare;
 • probleme ale limbajului pragmatic: probleme legate de utilizarea limbajului în moduri adecvate din punct de vedere social.

Logopedul adoptă strategii adaptate pentru fiecare afecțiune în parte. Acestea pot include:

 • activități de intervenție lingvistică: aceste activități construiesc abilități într-o varietate de moduri, inclusiv modelarea și oferirea feedback-ului copiilor. Logopedul ar putea folosi imagini și cărți sau terapie bazată pe joc, dar și exerciții de limbi străine.
 • terapia articulară: logopedul pentru copii modelează sunetele cu care copilul are probleme. Aceasta ar putea include demonstrarea modului în care trebuie mutată limba pentru a crea sunete specifice.
 • tratamentul de hrănire și înghițire: logopedul învață copilul exerciții prin care își poate întări mușchii gurii. Acestea ar putea include masaj facial, dar și exerciții diferite de limbă, buze și maxilar. Logopedul pentru copii ar putea, de asemenea, să utilizeze diferite texturi alimentare pentru a încuraja conștientizarea în timpul mesei și înghițirii.

Care sunt beneficiile pe care le poate aduce un logoped pentru copii?

Logopedul poate ajuta copiii să învețe să vorbească mai clar, lucru care îi face să se simtă mai încrezători și mai puțin frustrați atunci când vorbesc cu alte persoane. Totodată, pot apela la un logoped pentru copii și cei care au probleme de limbă din punct de vedere social, emoțional și academic.

O alto problemă pe care o poate trata logopedul este dislexia. Terapia prin vorbire îi ajută pe copii să audă și să distingă sunete specifice. Acest lucru poate îmbunătății abilitățile de citire, de înțelegere și poate încuraja copiii să citească.

În cazul în care copilul dumnevoastră prezintă probleme de vorbire de orice fel nu ezitați să apelați la un logoped.

Copilul dumnevoastră prezintă probleme de vorbire de orice fel?
Specialiștii noștri sunt alături de copilul dumneavoastră, pentru a-l ajuta să scape de aceste dificultăți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *