Merită banii pe care îi dai la Psiholog?

Merită banii pe care îi dai la Psiholog? Știu că mulți dintre voi vă puneți această întrebare și este cât se poate de îndreptățită. Un proces terapeutic presupune o investiție financiară, de timp, de resurse interioare și, ca orice investiție, este bine să o analizăm pe coordonata “merită sau nu merită”. Este specialistul ales potrivit pentru mine? Va putea el să mă înțeleagă și să mă ajute?

Investeste în tine, înainte de toate

Pentru a vă răspunde mai ușor, vă propun să priviți această investiție ca pe o oricare alta din viața voastră, fie că vorbim de casa liniștită de la marginea orașului în care toate planurile marețe își găsesc energia să devină realitate, mașina care rescrie cuvantul „deplasare” - în „libertate” sau călătoria în jurul lumii, alături de cel/cea dragă. Ceea ce au în comun toate aceste planuri ești doar TU, cu dorințele și nevoile tale de creștere, de evoluție, de dezvoltare personală. Psihoterapia este investiția în propria persoană sau, cu alte cuvinte, investiția în baza, fundamentul unei vieți așa cum ți-o dorești. În definitiv, tu ești principala ta resursă, cel mai important combustibil.

Care sunt însă 3 dintre expresiile pe care le aud cel mai des în jurul meu, atunci când cineva evită apelarea la psihoterapeut, desi are nevoie? Ce îi face să se teamă că nu merită banii?

„Doar cei slabi au nevoie de terapie” – Teama de suferință

Toți cei care au trecut pragul unui cabinet de psihoterapie știu că lucrul cu tine, privirea sinceră asupra a ceea ce ești (sau ce nu ești) și ceea ce vrei să fii sau schimbarea obișnuințelor care ți-au fost prietene întreaga viață, sunt evenimente simțite extrem de complicat si dureros uneori. Apelarea la terapie este un act de curaj, chiar dacă decizia este luată de multe ori în momente de disperare. Ce ascunde declarația „Doar cei slabi au nevoie de terapie”? - o teamă de a experimenta vulnerabilitatea, de a retrăi emoțiile negative asociate unor evenimente din trecut, imposibilitatea de a ne privi cu sinceritate și de a lua decizii în sensul unor schimbări profunde, de esență.    

„Ce stie un strain despre mine?” – Teama incompatibilității

Întâlnirea dintre pacient și terapeut este în definitiv o întâlnire între doi străini care se pot compatibiliza sau nu. Succesul unei terapii stă în primul rând în calitatea relației pacient-terapeut, relație care să faciliteze deschiderea și schimbarea. E posibil ca la prima ședință de terapie să nu fi simțit acea chimie iar acest lucru nu vine dintr-o greseală nici din partea terapeutului si nici a clientului.

Un astfel de eșec este trăit dificil de pacient iar, în timp, dacă acest lucru se repetă, există riscul să își piardă încrederea în domeniu în sine, tinde să renunțe. Pentru că văd zilnic la Clinica Oana Nicolau clienți care ne trec pragul clinicii și după câteva ședințe de terapie își dau seama că un pic de curaj le-a schimbat în totalitate viața, am ales să oferim o mână de ajutor tuturor celor care încă mai stau pe gânduri, să eliminăm problema incompatibilității și a senzației că aduce o pierdere de timp și resurse.