← Înapoi la Blog

5 min

Nevroza: definiție, stări de nevrozitate, tratament

Nevroza: definiție, stări de nevrozitate, tratament

În acest articol vom discuta despre nevroză: definiția acesteia, stări de nevrozitate și tratament.

Ce este nevroza?

Nevroza reprezintă o tulburare mentală care implică stresul cronic, rezultând într-un deficit de funcționare.

Nevroza nu trebuie confundată cu psihoza, care se referă la pierderea contactului cu realitatea.

Nevrozele se caracterizează prin anxietate, depresie sau alte sentimente de nefericire sau de suferință, care nu sunt în concordanță cu circumstanțele vieții unei persoane. Ele pot afecta funcționarea unei persoane în aproape orice domeniu al vieții, relații sau activități externe, dar acestea nu sunt suficient de grave pentru a face posibilă incapacitatea persoanei. Pacienții afectați, în general, nu suferă de pierderea simțului realității, observată la persoanele cu psihoze.

Simptomele nevrozei

stări de nevrozitate furie

Simptomele nevrozei pot implica:

 • anxietate, tristețe sau depresie, furie, iritabilitate, confuzie mentală, sentiment scăzut de valoare personală;
 • simptome comportamentale: apariția fobiilor, vigilență, acte impulsive și compulsive, letargie;
 • probleme cognitive: gânduri deranjante sau neplăcute, obsesii, negativism și cinism.   

Anumite stări de nevrozitate implică dependențe, agresivitate, perfecționism, izolare socială și comportamente socio-culturale necorespunzătoare.

Nevroza poate fi definită ca o „abilitate slabă de adaptare la mediul înconjurător, o incapacitate de a schimba tiparele rutiniere și incapacitatea de a dezvolta o personalitate mai complexă și mai satisfăcătoare”.

Stări de nevrozitate – Teorii

O viziune influentă a tradiției psihanalitice constă în faptul că nevrozele apar din cauza unui conflict intern, de natură psihică (conflictul dintre diferiți factori de motivație, impulsuri și motive care aparțin diferitelor componente ale minții). Centrul teoriei psihanalitice, fondat de neurologul austriac Sigmund Freud, este definit de existența postulată a unei părți inconștiente a minții care, printre alte funcții, acționează ca un depozit pentru gândurile, sentimentele și amintirile reprimate, deranjante sau inacceptabile pentru partea conștientă a minții.

Aceste informații mentale reprimate sunt de obicei impulsuri sexuale sau agresive, amintiri dureroase legate de o traumă emoțională sau o dorință neîndeplinită din copilărie. Anxietatea apare atunci când aceste „gânduri” inacceptabile și reprimate amenință să acceseze partea conștientă a minții. Determinată de anxietate, partea conștientă a minții (ego-ul) încearcă să deturneze apariția conștientă a acestora prin utilizarea unor mecanisme de apărare, cum ar fi represiunea, respingerea sau dezvoltarea unor reacții. Simptomele nevrotice încep adesea când un mecanism de apărare, aparent indestructibil, își pierde din putere, permițând acelor informații inacceptabile să pătrundă în partea conștientă a creierului. 

O altă viziune proeminentă, asociată cu psihologia comportamentală, prezintă nevroza ca fiind un răspuns automat și inadecvat la stres.

stări de nevrozitate femeie care plange

Stări de nevrozitate – Tipuri

Tulburări obsesiv-compulsive

Acestea se caracterizează prin prezența unor gânduri nedorite, conștiente, dificil de îndepărtat, sau prin necesitatea de a efectua în mod repetat acțiuni inutile sau nejustificate. Ideile obsesive pot include gânduri recurente violente sau obscene; comportamentul compulsiv include ritualuri precum spălarea repetată a mâinilor sau verificarea ușilor de câteva ori înainte de a părăsi locuința. Clomipramina s-a dovedit eficientă în tratarea multor pacienți cu tulburări obsesiv-compulsive.

Tulburări somatoforme

Aici întâlnim așa-numitele nevroze isterice care se manifestă prin simptome fizice, precum orbire, paralizie sau surzenie (necauzate de boli organice). 

Tulburări de anxietate

Anxietatea este o caracteristică principală, manifestându-se fie prin episoade scurte, fie prin anxietate acută sau printr-o senzație cronică de teamă constantă. Persoanele care suferă de atacuri de anxietate pot întâmpina tulburări digestive, transpirație excesivă, dureri de cap, palpitații ale inimii, neliniște, insomnie, tulburări ale poftei de mâncare și dificultate de concentrare. Fobia, un tip de tulburare de anxietate, este reprezentată de temeri excesive care sunt declanșate de situații sau obiecte specifice. Unii factori de declanșare sunt spațiile deschise sau închise, focul, locuri înalte, murdărie și bacterii.

Depresia

Atunci când nu este nici severă, nici prelungită, depresia este privită ca o nevroză. O persoană deprimată se simte tristă, fără speranță și pesimistă. Aceasta poate fi apatică, ușor obosită, încetinită în gândire și acțiuni, cu un apetit redus și dificultăți de a dormi.

Tulburarea de stres post-traumatic

Acest sindrom apare la persoanele care au suferit un eveniment extrem de traumatizant, precum un dezastru natural, tortură sau încarcerare. Simptomele includ coșmaruri, o anxietate difuză și auto-învinuire. Tulburarea de depersonalizare constă în percepția asupra lumii sau a sinelui ca fiind „ciudat/ă”, alterat/ă, ireal/ă sau mecanic/ă.

stări de nevrozitate consiliere psihologica

Stări de nevrozitate – Tratament

Psihiatrii și psihoterapeuții tratează nevrozele într-o varietate de moduri. Abordarea psihanalitică presupune ajutarea pacientului să își conștientizeze impulsurile reprimate, sentimentele și amintirile traumatice, care stau la baza simptomelor sale. Astfel, pacientul își va îmbunătăți viața printr-o înțelegere mai bună și mai profundă a sinelui.

Altă metodă constă în recondiționarea unui pacient printr-un proces cunoscut sub numele de desensibilizare: cineva care se teme de înălțimi, de exemplu, ar putea fi expus (progresiv) la înălțimi mai mari pe perioada mai multor săptămâni.

Alte abordări de învățare includ modelarea unui comportament mai eficient, în cadrul căruia pacientul învață prin exemplu.

Abordările cognitive și interpersonale includ discutarea gândurilor și a percepțiilor care contribuie la simptomele nevrotice ale pacientului. Acestea se înlocuiesc cu interpretări mai realiste ale evenimentelor externe și cu răspunsuri interne adecvate la acestea.

Mulți psihiatrii preferă abordări fizice, precum medicamente psihotrope (inclusiv medicamente anti-anxietate, antidepresive și antipsihotice) și terapie electroconvulsivă (electroșocuri). Mulți psihiatri susțin combinațiile acestor abordări. 

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

26 de răspunsuri la “Nevroza: definiție, stări de nevrozitate, tratament”

 1. Nicu spune:

  Credința în Dumnezeu te poate ajuta fără să fi obsedat(a) de biserică?De ce psihologii,unii nu te trimit la preot?Le este frică că nu mai iau banii pe ședința psihologică sau se cred ei înșiși Dumnezeu? Vă rog să-mi răspundeți cinstit și fără termeni filosofici!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna seara!
   Credinta in Dumnezeu este o optiune personala, pe care psihologul o respecta in egala masura cu alte optiuni legate de religie, credinta, politica, orientare sexuala.In cabinetul psihologului credinta in Dumnezeu poate fi considerata o resursa importanta pentru vindecarea emotionala a clientului. Iar psihologul va incuraja folosirea acestei resurse. Ca urmare, a aparut chiar si o formare in psihoterapie, care uneste psihologia cu credinta in Dumnezeu, psihologia crestina.

 2. Marcel spune:

  Ce se poate face cand o persoana cu tulburari obsesiv conportamentale, episoade nevrotice si incapatanare excesiva, nu vrea sa accepte ajutor psihologic. Din nefericire s-a nimerit sa fie sotia mea care prefera sa piarda tot in viata decat sa mearga la psiholog/psihoterapeut.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna dimineata,
   Din păcate nu se poate face nimic dacă persoana în cauză (cea cu probleme) nu dorește ajutor, si mai ales nu consideră că are nevoie de ajutor. Dacă nu conștientizează că are o problemă care poate fi rezolvată doar cu ajutor de specialitate, ceilalti membri ai familiei nu pot face nimic!

 3. George Bogdan spune:

  Bună ziua. Puteți preciza vă rog de ce indicii este nevoie în momentul terapiei pentru a ajunge la concluzia că este nevoie de Logoterapie?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Se observă dacă persoana are probleme de limbaj în exprimare ( nu pronunță) corect anumite sunete, sau se bâlbâie, dacă are dificultăți fonice de vorbire.

 4. SONIA spune:

  Buna ziua,
  Ce se poate face in cazul unei persoane care nu se adapteaza social, i se pare ca toti oamenii ii vor raul, are accese de nervi si uneori este violenta verbal si chiar fizic cu parintii in varsta de 80 ani. Am incercat sa o statuim cu blandete, sa o îndreptam spre un ajutor psihologic sau psihiatric, spre biserica dar totul este in zadar, nu accepta nici un ajutor. Problema ingrijoratoare este ca face scandal parintilor in fiecare zi. Este vorba de sora mea. Incerc sa-i vorbesc dar in ultimul timp nu imi raspunde la telefon. Ce as putea sa fac? Multumesc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Din păcate nu puteți face nimic. Cel mai bine ar fi să vă sfătuiți cu un medic psihiatru, el vă poate spune cum ar trebui să procedați cu sora dumneavoastră.

 5. mihaela spune:

  Buna ziua! In ce spectru al tulburarilor mentale se incadreaza o persoana, care regreta foarte mult, se acuza, se invinovateste, ramane in trecut si dispera pentru alegerile facute, considerand ca ar fi facut mai bine altfel. Este mama mea care ma innebuneste efectiv cu o decizie pe care o regreta, si se invinovateste foarte mult, considerand ca a fost „proasta” si a dat cu piciorul unei ocazii.
  Situatia dureaza de cateva luni bune, a avut o perioada latenta acum s-a reactivat.
  Este depresie, anxietate, nevroza? Va rogf frumos, vreau sa stiu cat de cat despre ce ar fi vorba, pana as ajunge la un psiholog cu ea, dar slabe sanse…

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Nu se poate pune un diagnostic fără a vedea și a vorbi direct cu o persoană care prezintă orice tip de manifestare și comportament mai aparte.

 6. Denisa spune:

  Buna ziua. Tatal meu sufera de alcolism, este constient ca are o problema, a fost o perioada la dezalcolizare si la cateva sedinte in cadrul alcolicilor anonimi de aprox 2 ani, dar a recidivat. Nu mai doreste sa repete experienta deoarece este intr-un fel traumatica pentru el. Prietenii aceia care ar putea ajuta la socializare ii lipsesc, evita sa vina la biserica gasind altceva de facut, iar de familie nu asculta avand niste probleme nerezolvate din copilarie. Ce as putea sa ii sugerez? M-am gandit la metoda jurnalului, sa noteze de fiecare data cand bea si cantitatea, astfel incat sa constientizeze gravitatea situatiei. Multumesc.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua!

   Pare ca perioada la dezalcolizare a fost o perioada dificila pentru dansul, tocmai din acest motiv nu doreste sa reapeleze la acest ajutor. Este important sa continuati sa discutati cu el si sa ii oferiti tot sprijinul de care are nevoie, ascultandu-l si intelegand ca perioada prin care trece este una dificila. Il puteti intreba ce nevoi are, cu ce ar putea incepe (apropo de tehnicile pe care le-ati scris dumneavoastra mai sus, care sunt foarte bune), ce este dispus sa modifice si cum il puteti sprijini dumneavoastra in acest proces. Spuneati ca ii lipsesc prietenii de la grup. Ar avea o posibilitate sa reintre in legatura cu ei? Imi imaginez ca este o perioada grea, incercati pe cat posibil sa ii oferiti sprijin si conferiti un scenariu pozitiv pentru tatal dumneavoastra, astfel incat sa fie motivat pentru schimbare. De asemenea, poate ca o discutie cu un psihoterapeut l-ar ajuta, macar sa ventileze.

 7. Corina spune:

  Buna ziua Ce se poate face cu cineva care a avut un moment de „trezire spirituala” in urma caruia si-a dat seama ca nu ii mai place profesia pe care o are si de atunci tot asteapta sa i se „arate” drumul cel bun, dar care intarzie sa apara?nu vrea ajutor si considera ca este bine ce simte, de altfel coerenta in gandire, actiuni, comunica bine, dar pana la acest punct „sensibil” si anume, profesia.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Înțeleg din mesajul dumneavoastră că persoana pe care o mentionați, așteaptă să se petreacă un eveniment anume, care să îl/ o îndrume spre o carieră potrivită. De asemenea, deduc din mesaj că acest subiect este unul destul de sensibil și nu dorește să primească ajutor. Sunt multe necunoscute în acest context și, din păcate, nu vă pot îndruma către ceva specific, însă, din moment ce persoana nu dorește să fie ajutată, sunt puține lucruri pe care dumneavoastră le puteți face, în mod real. Puteți încerca să discutați și să încercați să înțelegeți cât mai bine care este perspectiva persoanei în legătură cu acest lucru, eventual să îi povestiți din experiența proprie (dacă este cazul).

 8. Anastasia spune:

  Bună ziua,
  Cum ii afecteaza pe copii comportamentul parintilor nevrotici?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Raspunsul, din pacate, nu este atat de simplu, pentru ca va conta foarte mult problema pe care o intampina parintii (Depresie, anxietate, fobie etc) dar si varsta copiilor. Cei mici sunt mai afectati, pentru ca nu detin inca toate abilitatile necesare de intelegere cognitiva si de gestionare emotionala, asadar, pot dezvolta comportamente de evitare sau sentimente de vinovatie (mami/tati se simte rau din cauza mea, am facut eu ceva gresit). Copiii cu o varsta mai mare, spre preadolescenta, pot intelege mai bine un fenomen, dar pot avea dificultati de adaptare, de intelegere emotionala, de comunicare si asa mai departe.
   Dupa cum vedeti, problema este putin mai complexa, asadar recomandam, pentru un raspuns concret si valid, sa consultati un terapeut, ce va va raspunde cu drag intrebarilor specifice pe care le aveti.

 9. Gora Valentina spune:

  Bună ziua, mama mea se confruntă cu o serie de stări emotionale si nu stiu cum o pot ajuta ?Cand este foarte nervoasă, agresivă, trista ,confuză, obosită, stări inexplicabile cate o dată.Si din aceasta cauza cred ca sa apucat si de băut, unde este si mai agresivă! Ce as putea face sa o ajut ?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Recomandam sa stati de vorba cu mama dumneavoastra si sa ii spuneti ca sunteti ingrijorata pentru starea dansei. Ascultarea activa si comunicarea va pot face sa intelegeti mai bine motivele pentru care mama dumneavoastra are astfel de stari (poate este stresata in legatura cu ceva ce se petrece la serviciu sau in alte arii ale vietii ei). Cu toate acestea, recomand sa nu puneti presiune, lasati-o sa vina spre dumneavoastra, stiind ca va gasi un spatiu de siguranta in care va poate impartasi experienta prin care trece.

 10. Vasile spune:

  Bună ziua. Nu pot dormi noaptea nu ma pot controla plâng fără sa vreau care ar fi cauza

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Probabil ca va confruntati cu un episod depresiv; cu toate acestea, nu recomand diagnosticul pe internet, caci nu va va ajuta. Cel mai bine ar fi sa discutati cu un medic psihiatru, care, in urma unei evaluari, va poate spune cu certitudine problema cu care va confruntati, dar si ce puteti face pe mai departe.

 11. Iulia Mihaela spune:

  Buna ziua !de vreo 6 luni am început să am niște stari de nervozitate, urmate de plâns fără vrun motiv anume ,sau dintr-un motiv absurd, înainte de asta am avut o perioada de izolare în care am suferit foarte mult ,medicul de familie mi-a recomandat actovegin, dar nu vad nici o schimbare, stările de nervozitate apar în continuare, ma puteți ajuta cu un sfat ,va rog …

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Va recomand sa stati de vorba cu un specialist si sa va faca o evaluare, in urma careia sa se stabileasca urmatorii pasi. De asemenea, recomand sa incepeti si un proces terapeutic. Este nevoie sa se faca un istoric medical, pentru a vedea de unde au pornit aceste stari, ce s-a intamplat in urma cu 6 luni, ce a mentinut problema. Raspunsurile le puteti gasi, insa este nevoie de ajutor. Apelati la un medic psihiatru si la un psihioterapeut.

 12. doina spune:

  Buna ziua. Fiica mea sustine ca este dominata telepatic de o mutime de persoane, (fosti colegi de serviciu- este arhitect), narcisisti(!!!) care o storc de energie si de informatii, nu se poate concentra si refuza ajutorul medical Cum as putea sa o ajut? Multumesc!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Daca refuza ajutorul medical, puteti incerca sa ii prezentati ca alternativa sa mearga la un psihoterapeut, cu care poate discuta ingrijorarile ei. Specialistul va putea determina daca este cazul de interventie medicala sau ce solutii ar fi adecvate pentru a se simti mai bine.

 13. Stefania spune:

  Buna ziua ,am suferit un episod nevrotic din cauza gandurilor obsesive compulsive,am fost isterica si am plans in anul 2019 de atunci viata mea s-a schimbat complet ,ma confrunt permanent cu insomnii si am incercat numeroase tratamente ,am 20 de ani si vreau sa stiu cauza insomniei.Ma condamn pentru comportamentul meu isteric in fiecare zi,ce se poate face ?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Cel mai probabil, cauza insomniei este cauzata de multitudinea de ganduri avute. Cu toate acestea, ar fi bine sa incercati sa discutati si cu un medic, pentru a elimina orice cauza medicala. In cazul in care nu se confirma cauza medicala, atunci recomand sa apelati la un psihoterapeut pentru a incepe un proces terapeutic. Va doresc zi usoara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.