fbpx
Te asteptam in Vizita
George Georgescu 46, Bucuresti
Program
L-V: 9-22 & S: 9-15

Te rugam sa citesti noile norme privind protectia datelor tale disponibile la linkul de mai jos. Protectia datelor tale

GDPR

Stop Amânare

Din ce în ce mai mult auzim vorbindu-se despre depresie. Această afecțiune mintală este cea mai răspândită, la nivel mondial; Organizația Mondială a Sănătății afirmând că, la momentul actual, peste 121 de milioane de persoane suferă de depresie.

Ce este depresia?

Depresia este un episod de tristețe sau apatie care, alături de alte simptome psihice și fizice, durează cel puțin două săptămâni, fiind atât de sever încât poate întrerupe întreaga activitate a individului.

Care sunt simptomele depresiei?

Simptomele pot fi:

  • emoționale (marcate de prezența unor stări de tristețe îndelungată, de pierderea interesului pentru viață și activitățile care nu demult provocau plăcere) – tristețe, anxietate, stări de gol interior;
  • fizice: oboseală și lipsă de energie, apariția insomniei, somn prelungit, incapacitatea de a lua decizii și dureri persistente care nu răspund la tratament (dureri de cap, crampe musculare, probleme digestive).
  • biologice: schimbări ale apetitului – sunt unele persoane care se îngrașă, în timp ce altele pierd masiv în greutate.

Cauzele depresiei

Specialiștii nu au elaborat o cauză clară care determină apariția depresiei, însă există o teorie proeminentă care susține că o structură alterată a creierului și funcțiile chimice care au loc, la nivelul acestuia, ar putea declanșa starea de depresie. Prin urmare, circuitele din creier, care regulează dispozițiile individului lucrează ineficient, în timpul stării depresive. Medicamentele prescrise de psihiatri, pentru tratarea depresiei, îmbunătățesc comunicarea dintre celulele nervoase, făcându-le să funcționeze în parametri normali.

Alte cauze ale depresiei pot fi considerate și anumite medicamente, consumul de alcool și droguri, tulburările hormonale și cele sezoniere. În funcție de cauzele depresiei, se pot distinge următoarele tipuri de depresie:

  • Depresia cauzată de schimbarea vremii sau a anotimpurilor afectează între 3% și 20% dintre persoane;
  • Depresia postpartum – o afecțiune care poate apărea, la mamă, după nașterea copilului.
  • Depresia în rândul copiilor – începe să fie tot mai răspândită, având cauze similare ca și la adulți, însă este mai dificil de diagnosticat.

Diagnostic și tratament

Identificarea depresiei se face la psiholog, în cadrul ședințelor de consiliere unde, pe baza interviului clinic, de profunzime, specialiștii pot constata cauzele stării depresive și maniera de tratare a acesteia.

Terapia cognitiv comportamentală, alături de terapia interpersonală (care stabiliște modalitatea în care relațiile pot afecta starea de bine a individului), precum și terapia psihodinamică (îi ajută pe indivizi să înțeleagă cum comportamentele și dispoziția lor sunt afectate de problemele lăsate nerezolvate) sunt câteva dintre terapiile cel mai des folosite în tratarea depresiei. La acestea se recomandă practicarea sportului și crearea unui stil de viață sănătos.

Tratamentul medicamentos este prescris doar de psihiatru după alte investigații.

Programează-te la un specialist

TRIMITE

SAU
contacteaza-ne tu!

Cu toții ne-am simțit triști, din când în când, însă tristețea de moment nu trebuie confundată cu depresia. Astfel, dacă simțiți că v-ați pierdut interesul pentru hobby-uri, dacă nu vă simțiți acceptat, dacă aveți probleme în familie, dacă sunteți trist din cauza vremii, programați-vă o întâlnire la Clinica Oana Nicolau

Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele sfaturi ale specialistilor nostri despre relatiile de cuplu, parenting sau dezvoltare personala.
Ma Abonez
Te poti dezabona oricand doresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ti-a placut acest articol?
Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele sfaturi ale specialistilor nostri despre relatiile de cuplu, parenting sau dezvoltare personala.
Ma Abonez
Te poti dezabona oricand doresti.
Inchide
TRIMITE

SAU
contacteaza-ne tu!

Aboneaza-te pentru a primi pe email sfaturi personalizate de la specialistii nostri.
Ma Abonez