PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR

SAU Cum sa stabilesti obiective si sa obtii rezultatele dorite

Imi plac povestile, intotdeauna mi-au placut. Gasesc in ele tot ce am nevoie, ma pot identifica cu personajele si traiesc alaturi de ele esecul sau succesul lor. Imi plac povestile pentru ca in ele eroul isi atinge obiectivele si eu pot invata de la el cum sa pot face asta.

Uite de exemplu povestea lui Praslea cel Voinic si a merelor de aur. Daca citesc povestea cu atentie pot sa vad cateva elemente de succes in atingerea obiectivelor pe care si le-a propus mezinului familiei imparatesti.

In primul rand cand fratii sai au dorit sa aduca tatalui merele de aur, pare ca ei doreau sa demonstreze ca sunt capabili si doreau recunoasterea vitejiei lor. Foarte frumos, numai ca uneori asta pune o presiune mare pe voinicul respectiv si este posibil ca acesta sa se preocupe de demonstratie si sa nu mai aiba energie pentru a se concentra pe ceea ce este important. El sa va gandi: trebuie sa reusesc altfel ma voi face de rusine. Gandul acesta este mare consumator de energie. El de obicei se mai asociaza si cu alte ganduri consumatoare de energie ca de exemplu ce o sa spuna lumea despre mine…daca nu reusesc…si inloc sa se focuseze pe ce are de facut el ramane agatat in aceste ganduri.

Si daca demonstratia nu reuseste apar nelipsitele sentimentele de vinovatie si rusine care ne blocheaza in continuare.

Praslea ce spune?

„Pentru mine n-are să fie așa mare rușine, zise el; fiindcă nu numai că sunt mai mic, dară nici nu mă leg ca să prinz pe tâlhari, ci numai o cercare să fac

El isi propune un obiectiv, dar ridica presiunea care il poate insoti, spunand ca este o incercare, el face un experiment, face tot ce tine de el si va vedea ce iese.

Mai mult decat atat, odata de presiunea dispare Praslea poate face planuri (in loc sa se gandeasca ce vor spune altii despre el daca nu va reusi):

Prâslea se ducea adesea prin grădină, da ocol mărului și tot plănuia… Cum veni seara, se duse, își luă cărți de cetit, două țepușe, arcul și tolba cu săgețile. Își alese un loc de pândă într-un colț pe lângă pom, bătu țepușele în pământ și se puse între ele, așa cum să-i vină unul dinainte și altul la spate ca, daca îi va veni somn și ar moțăi, să se lovească cu barba în cel de dinaintea lui și daca ar da capul pe spate, să se lovească cu ceafa în cel de dinapoi.

Urmarind povestea mai departe putem vedea ca el nu isi propune un obiectiv pe termen scurt: adica sa manace din mere doar o data. El doreste sa faca treaba pana la capat adica sa prinda si hotii. Din aceasta perspectiva putem spune ca el isi propune obiective pe termen lung: doreste merele pe urmatorii ani sa zicem 10, asa ca trebuie sa prinda hotii ca sa aiba rezultatul dorit.

Voinicul nostru este curajos si lasa teama de-o parte. El are in minte rezultatul si se concentreaza pe ce vrea sa obtina si nu pe cat este de dificil sa obtina acel rezultat. Asta il ajuta sa mearga mai departe acolo unde altii s-ar opri prentru ca este prea greu.

Acum e rândul meu să mă las în prăpastie, zise Prâslea, văzând că frații cei mari se codesc; când voi mișca frânghia, voi mai mult să mă lăsați în jos; și după ce veți vedea că frânghia nu se mai duce la vale, să puneți paznici, să păzească și, când va vedea că frânghia se mișcă de lovește marginile groapei, să o trageți afară.

In plus este si istet si isi asculta intuitia, are incredere in ceea ce simtesi nu se lasa prins in capcana fratilor sai.

El simțise de mai-nainte că frații săi îi poartă sâmbetele și, când se mai lăsă frânghia ca să-l ridice și pe el, dânsul legă o piatră și puse căciula deasupra ei, ca să-i cerce; iară frații dacă văzură căciula, socotind că este fratele loc cel mic, slăbiră vârtejile și dete drumul frânghiei, care se lăsă în jos cu mare iuțeală, ceea ce făcu pe frați să crează că Prâslea s-a prăpădit.

Pe parcursul procesului de indeplinire a obiectivelor Praslea, dupa cate o etapa parcursa, face doua lucruri extrem de importante in procesul atingerii eficente a obiectivelor: se odihneste sa isi reface fortele si sarbatoreste ceea ce a facut pana atunci. Asta ii asigura forta si energia sa mearga mai departe.

O săptămână întreagă se desfătară împreună cu amândouă fetele, și Prâslea odihnindu-se de ostenelile ce încercase, porni și către zmeul de al treilea.

Mergand pe firul povestii mai departe vedem ca Voinicul nu se da batut in fata obstacolelor ci persevereaza si la final obtine ceea ce isi doreste ba chiar mai mult, caci poate va aminitti ca in afara merelor de aur raman si cu fata de imparat pe care a salvat-o de zmeu. Dar asta doar pentru ca si-a dorit acest lucru si a fact ce era necesar pentru a obtine ceea ce isi propusese.

Fiecare dintre noi are o poveste de spus. Si ca sa imi pot trai povestea plec de undeva, de la ceea ce imi doresc si ajung la o destinatie, acolo unde imi doresc.

  • Care sunt obiectivele mele de viata, visurile mele? Stiu unde vreau sa ajung?

Ca sa traiesc povestea vietii mele am nevoie sa stiu ce destinatie imi aleg si cum pot ajunge acolo. Este nevoie sa descoper daca imi doresc cu adevarat acea destinatie sau am ales-o pentru ca cei pe care ii cunosc imi spun ca e bine sau de dorit sa merg acolo.

  • Care sunt valorile mele? Care este definitia succesului pentru mine?

Cum pot face ca povestea mea sa fie o aventura si nu un cosmar?

  • Cum gestionez schimbarea din viata mea?

Am nevoie sa invat cum sa cad si cum sa ma ridic si sa merg mai departe.

  • Ce anume ma motiveaza sa merg mai departe? Care sunt resursele mele?

Fiecare poveste are o gramada de aventuri de trait si numai de noi depinde ca povestea sa aiba un final fericit.

  • Cum fac sa planific aventura astfel incat sa obtin rezultatele pe care le doresc (adica distractie maxima)

Cred ca si tu poti avea o poveste fantastica de viata. Primul pas este sa vrei acest lucru. Al doilea pas ar fi sa iti stabileasti obiective. Si al treilea pas este sa iti indeplineasti obiectivele propuse, altfel spus, sa culeagi merele de aur …si fata imparatului … dupa caz.

Si nu uita: voinicul nu pleaca niciodat cu coada intre picioare si cu sentimentul de vinovatie ca nu a reusit.

El persevereaza si intotdeauna se alege cu frumoasa sau cu merele de aur, dupa cum si-a stabilit obiectivul!?

Daca simti ca ai nevoie de sprijin in definirea si atingerea obiectivelor tale inscrie-te acum la Workshopul „Succesul personal: reusita sau esec?”, workshop destinat sa te sustina in definirea si atingerea cu succes a obiectivelor tale.

Georgeta (care isi doreste sa culegi merele de aur pe care le doresti) Iorga

Trainer si psihoterapeut – Clinica Oana Nicolau

VINO ACUM alaturi de noi sa lucram impreuna la atingerea obiectivelor tale !

Ia aceasta mica (mare) decizie si INSCRIE-TE ACUM la workshopul organizat de noi – Georgeta Iorga si Sorin Nicolau. Decide sa faci schimbarea pe care o doresti in viata ta ACUM!

Gasesti toate informatiile legate de continut si organizarea aici :

https://www.clinicaoananicolau.ro/succesul-personal-reusita-sau-esec/

https://www.clinicaoananicolau.ro/obiectivele-sunt-vise-inzestrate-cu-picioare-ele-te-duc-undeva/

https://www.clinicaoananicolau.ro/scopurile-noastre-sunt-la-fel-de-unice-ca-si-amprentele/