Psiholog vs Psihiatru: care sunt diferențele?

Psihologia și psihiatria sunt domenii care deseori crează confuzii în mentalul uman, deși ele sunt totalmente diferite. Cu toate acestea, atât psihologii cât și psihiatrii au același obiectiv: bunăstarea persoanelor pe care le tratează, iar pentru a-l atinge, de cele mai multe ori, ei lucrează împreună.

Psiholog vs. Psihiatru – metoda de tratament

Cea mai importantă diferență se referă la metoda de tratament. Psihologul se ocupă de tratarea problemelor mentale și emoționale ale clienților prin ședințe de consiliere, fără să aibă voie să prescrie medicamente. Acest lucru rămâne în sarcina psihiatrilor, care au în spate o pregătire medicală adecvată.
De exemplu, în cazul în care un psiholog are în cabinet clienți cu simptome severe cum ar fi gândurile sau acțiunile de suicid, el le sugerează acestora și o consultație la medicul psihiatru care le poate pune un diagnostic și le poate prescrie un tratament adecvat, acolo unde este cazul.
Pentru boli mai grave cum ar fi depresia cronică, tulburarea bipolară sau schizofrenia, psihiatrul are la dispoziție mai multe metode de tratament care pot presupune și internarea pacienților.

Psiholog vs. Psihiatru – metoda de testare

Psihologii au pe de altă parte calificarea necesară pentru a efectua teste psihologice care pot determina și anumite probleme medicale de ordin psihiatric pe care oamenii le-ar putea avea. Cu alte cuvinte, psihologul este cel care face primul pas spre depistarea problemelor. El poate efectua astfel teste de personalitate, de comportament sau teste neuropsihologice.
Psihologii vor depista astfel în urma terapiei probleme care țin de calitatea somnului, calitatea meselor zilnice sau gândurile negative care ar putea cauza chiar și o boală de ordin psihiatric.

Psiholog vs. Psihiatru – metoda de educație

O diferență majoră o constituie și modul în care se face pregătirea psihologului și a psihiatrului. Pe de o parte, psihiatrii urmează o Facultate de Medicină timp de șase ani, urmând apoi alți cinci ani de rezidențiat pe această specialitate. Experința lor pe acest segment implică activitate cu pacienții (adulți/adolescenți/copii) în Spitalele de Psihiatrie pe diverse comportamente.
Pe de altă parte, psihologii urmează o pregătire universitară în domeniu, timp de 3 ani, apoi continuă cu o specializare într-unul din domeniile psihologiei: psihoterapie, psihologie clinică, psihologie organizațională sau psihologia pentru securitate națională. Specializarea se obține în cadrul unui master sau a unor cursuri de formare, alături de sute de ore de dezvoltare personală într-o școală agreată de Colegiul Psihologilor din România. Ulterior, psihologul trebuie să facă practică într-un cabinet specializat și să primească acreditare de la Colegiul Psihologilor din România. Așadar, pregătirea universitară nu este suficientă pentru a da unui psiholog dreptul de a profesa. El trebuie să investească minim 5, 6 ani în formarea sa.

De la psiholog la psihiatru

De cele mai multe ori, atunci când simt că au o disfuncționalitate mentală, pacienții se prezintă la medicul de familie. Într-o primă fază, medicul de familie le poate recomanda vizita la psiholog pentru ca specialistul să le poată analiza în detaliu comportamentul. Dacă psihologul observă însă că pot exista anumite probleme de ordin psihiatric, alege să-i redirecționeze către psihiatru care le poate prescrie anumite medicamente. Urmează apoi ca psihologii și psihiatrii să lucreze împreună pentru ca pacienții să-și trateze problemele legate de comportament și totodată problemele clinice de ordin psihiatric.
Este necesar acest lucru deoarce medicația oferită pacienților le poate cauza acestora probleme emoționale și de comportament care trebuie rezolvate tot prin intermediul psihologului.

 

Opinia psihologilor și psihiatrilor din Clinica Oana Nicolau

Specialiștii noștri se confruntăm deseori în cabinet cu probleme care țin atât de latura psihologică, cât și de cea psihiatrică.
“La psihiatru ajungem atunci când constatăm o scădere a principalelor funcții psihice: atenția, memoria, capacitatea de a judeca și crea, scăderea randamentului și a calității vieții. Stările de neliniște fără motiv și teama de obiecte sau ființe inofensive, nervozitatea excesivă, oboseala exagerată, tulburările de somn, scăderea voinței și a autocontrolului, toate ascund probleme de ordin psihic. La psihiatru ajung și copiii cu enurezis (care au o lipsă de control al micțiunii) sau cei cu somnambulism. Psihologul este cel care ne ajută atunci când întâmpinăm dificultăți, când schimbăm locul de muncă, când ne mutăm în alt oraș sau în altă țară, când apare un copil, când ne pierdem locul de muncă sau pierdem pe cineva drag sau pur și simplu vrem să schimbăm anumite obiceiuri nesănătoase. Mai mult decât atât, sunt multe persoane care ajung la psiholog din cauza problemelor pe care le întâmpină în relația de cuplu sau în alte relații”, a precizat George Mihalache, psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau.

Specialiștii noștri sunt aici să te ajute

[cp_modal display="inline" id="cp_id_228ee"][/cp_modal]

„Sunt situații în viață când ne este foarte greu și indiferent de variantele pe care le încercăm, de sfaturile pe care le cerem celor din jur, finalul este același. Cumva ne învârtim într-un cerc și ajungem de fiecare dată în același punct. O persoană ajunge la psiholog cu simptome avansate care-o împiedică să funcționeze pe toate palierele vieții. În acel moment, psihologul face echipă cu psihiatrul pentru a ajuta persoana respectivă să depășească perioada dificilă în care se află”, a explicat Valentina Mahfouz, psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau.
„Recomandarea către un psiholog sau un psihiatru poate veni din ambele sensuri. De exemplu, în momentul în care o persoană nu mai are control asupra somnului sau asupra sarcinilor cu care se confruntă zi de zi și are nevoie de sprijin pentru a depăși momentele dificile, atunci intervin ambii specialiști. Psihologul îl va ajuta să-și schimbe modul de a gândi și va învăța cum să-și gestioneaze situațiile dificile din viață, iar psihiatrul îi oferă pacientului un tratament medicamentos dacă este și cazul unei boli de ordin psihic”, ne spune Georgeta Iorga, psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau.

Concluzii psiholog vs psihiatru

Confuzia dintre psihiatru și psiholog este cauzată și de faptul că ambii specialiști au rolul de a comunica cu pacienții pentru a-i ajuta să-și rezolve problemele emoționale cu care se confruntă zilnic.
Poate că cel mai important lucru pe care oamenii ar trebui să-l știe este acela că atât psihologul, cât si psihiatrul respectă regulile de confidențialitate. Așadar identitatea lor va fi mereu protejată de ambii specialiști pentru că vorbim despre probleme pe care oamenii de obicei le ascund celor din jur, chiar și după recuperare.

Vrei să faci cunoștință cu echipa noastră?
Fie ca ai nevoie de ajutorul unui psihiatru sau al unui psiholog, îți stăm cu drag la dispoziție.

2 comments

  1. „La psihiatru ajung și copiii euretici (care au o lipsă de control al micțiunii)”

    Sunteti sigura ca euretici le zice?!
    Va sugerez sa cautati in DEX „euretic”, insa ma indoiesc ca il gasiti.

    1. Buna ziua, termenul corect este enurezis. A fost o greseala de editare, va multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *