Psihologia copilului

Psihologia copilului

Psihologia copilului este una dintre multele ramuri ale psihologiei și una dintre cele mai frecvent studiate domenii de specialitate. Această ramură se concentrează asupra minții și comportamentului copiilor de la dezvoltarea prenatală până la adolescență. Psihoterapia pentru copii se ocupă nu numai de modul în care copiii cresc fizic, ci și de dezvoltarea lor mentală, emoțională și socială.

Copilăria joacă un rol extrem de important pentru restul parcursului vieții. Nu este de mirare de ce acest subiect a devenit atât de important în psihologie, sociologie și educație. Experții se concentrează doar pe numeroasele influențe care contribuie la dezvoltarea normală a copilului, dar și la diverși factori care ar putea duce la probleme psihologice în timpul copilăriei. Stima de sine, școala, părinții, presiunile sociale și alte subiecte reprezintă un interes extraordinar pentru psihologii care se străduiesc să-i ajute pe copii să se dezvolte în moduri sănătoase și adecvate.

 

Contexte relevante pentru analiza psihologiei copilului

Contextul social

Relațiile cu colegii și adulții au un efect asupra modului în care copiii gândesc, învață și se dezvoltă. Familiile, școlile și colegii reprezintă o parte importantă a contextului social.

Contextul cultural

Cultura pe care o trăiește copilul contribuie cu un set de valori, obiceiuri, ipoteze comune și moduri de perspectivă asupra vieții. Acestea îi influențează dezvoltarea pe tot parcursul vieții. Cultura poate juca un rol în modul în care copiii relaționează cu părinții lor, tipul de educație pe care o primesc și tipul de îngrijire a copiilor care este asigurat.

Contextul socio-economic

Clasa socială poate juca, de asemenea, un rol major în dezvoltarea copilului. Situația social-economică se bazează pe o serie de factori diferiți, inclusiv nivelul de educație ai oamenilor, câți bani câștigă, locurile de muncă pe care le dețin și unde locuiesc. Copiii crescuți în gospodării cu un statut socio-economic ridicat au tendința de a avea un acces mai mare la oportunități. Cei din gospodăriile cu statut socio-economic scăzut pot avea mai puțin acces la astfel de lucruri, cum ar fi îngrijirea sănătății, nutriția de calitate și educația. Astfel de factori pot avea un impact major asupra psihologiei copilului.

 

psihologia copilului - copii care se joaca

 

Înțelegerea psihologiei copilului este unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le învățați ca părinte. Este foarte util să deveniți eficient în îndrumarea și îngrijirea copilului în timp ce crește și se maturizează. Trebuie să țineți cont de faptul că puiul dumneavoastră are o trăsătură unică de personalitate care rămâne consistentă pe tot parcursul vieții.

  • Observarea este cheia

Una dintre modalitățile prin care vă puteți înțelege copilul este să îl observați pe măsură ce doarme, mănâncă sau se joacă. Căutați trăsăturile consecvente. Ce activități îi plac cel mai bine? Se adaptează ușor la schimbări sau are nevoie de timp pentru a se familiariza cu aceste lucruri? Aceste lucruri sunt caracteristicile normale ale unui copil și copilul dumneavoastră nu poate fi o excepție.

  • Puneți întrebările corecte și ascultați

Pe cât posibil, aveți timp să discutați cu copilul dumneavoastră. Acest lucru este esențial pentru obținerea de informații și înțelegere. Dacă îi adresați întrebări, vă va putea împărtăși sentimentele. În cazul copiilor mici, ei necesită limbaj verbală mai puțin, mai multă expresie facială și limbaj corporal pentru a înțelege gândurile și sentimentele lor.

  • Petreceți timp de calitate cu copiii

Stima de sine este o cheie majoră a succesului în viață. Dezvoltarea unui concept pozitiv de sine sau a unei stime de sine sănătoase este extrem de importantă pentru fericirea și succesul copiilor și adolescenților. Este de asemenea un element cheie în psihologia copilului. O relație pozitivă între părinți și copii oferă cadrul și sprijinul pentru un copil de a dezvolta un respect sănătos pentru sine, dar și pentru oamenii din jur. Copiii își doresc timp cu părinții. Îi face să se simtă speciali. Părinții sunt încurajați să petreacă mai mult timp cu copiii lor, în mod regulat. Ce înseamnă asta? Ar trebui să aveți discuții de unu la unu cu fiecare copil și timp de grup cu toți adulții și copiii din casă. Dacă sunteți un singur părinte sau aveți un singur copil, ocazional invitați familia sau prietenii să se joace.

  • Acordați atenție mediului în care se învârt copiii

Pentru un motiv sau altul, unii copii nu dezvoltă abilități sociale la fel de ușor ca alții. Ei pot căuta cu seriozitate relații de la egal la egal. Dar după ce au suferit reproșuri, sau chiar cruzime, se retrag în siguranța casei; a familiei și a propriei lor companii. Probabil nu este nimic mai dureros pentru un părinte decât să își vadă copilul respins. Părinții trebuie să analizeze problemele sociale și să elaboreze un plan pentru a le rezolva. Este un aspect la fel de important precum problemele academice sau de sănătate. Există instrucțiuni din psihologia copilului care, dacă sunt respectate, îi vor ajuta pe acești copii să se dezvolte sănătos. Asta dacă părintele este dispus să acorde timp și inițiativă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *