persuasiune

Psihologia persuasiunii sau arta de a influența pozitiv

Credințele, percepțiile, dorințele noastre sunt în continuă schimbare, iar unicitatea nu vizează doar raportarea la ceilalți ci chiar propria persoană, cu fiecare experiență nouă prin care trecem. Suntem indivizi irepetabili, așa cum ne vedem fiecare în oglinda interioară, așa cum ne văd ceilalți prin filtrele lor la fel de unice, așa cum ne știm chiar noi, pe coordonata trecut-prezent-viitor.

Pe cât suntem de diferiți însă, pe atât avem nevoie să dezvoltăm legături, să ne integrăm, să aparținem în cadrul unui cuplu, grup, mediu organizațional, cultură. Ce ne face deci ca, în ciuda diferețelor, să ne asociem, să fim urmați sau să îi urmăm pe cei care ne dau sens? Ce este persuasiunea și cum ne raportăm la influența pe care o are asupra noastră?

Care este rolul dorințelor în persuasiune?

Fiecare dintre noi ne conducem acțiunile zilnice pe baza nevoilor și dorințelor noastre, de la cele bazale ce țin de supraviețuire, la cele care apelează imaginea pe care o avem în ochii celorlalți, căutarea recunoașterii, dezvoltarea sprirituală, integrarea – și lista poate continua. Fericirea derivă practic din obținerea acestei satisfaceri, fie că ceea ce ne dorim ne vizează pe noi în mod nemijlocit sau mijlocit – Cum este exemplul satisfacției pe care o simțim atunci când ajutăm pe cineva.

Care este diferența între persuasiune și manipulare?

Modul în care ne atingem scopurile poate fi privit pe mai multe paliere. Desigur, dorințele(mai mult sau mai puțin conștiente) și nevoile sunt baza alegerilor noastre. La acestea se adaugă modul în care am fost obișnuiți, încă din copilarie, să acționăm și sistemul de valori pe care ni l-am format în viață prin experiența fiecăruia, prin modele avute, prin legăturile stabilite.

Într-un mod simplu și firesc, așa am putea înțelege diferența dintre manipulare și persuasiune, două modalități prin care încercăm să ne atingem scopurile, care sunt destul de des confundate și văzute ca fiind același lucru. În persuasiune, ajungem acolo unde ne dorim fără a-l leza pe celalalt, în timp ce prin manipulare, celălalt va fi convins sau va face ceva ce poate fi în detrimentul lui, ceva ce este strict în interesul manipulatorului. În persuasiune, beneficiul este reciproc în timp ce în manipulare, vorbim de unidirectivitate.

Care este legătura între persuasiune, educație și relații?

Persuasiunea este, în definitiv, un motor al creșterii, al dezvoltării noastre ca indivizi. Diferențele care există de la o ființă umană la alta sunt atât cele care ne generează singurătatea cât și cele care ne fac să ne dorim apropierea de ceilalți, pentru a ne completa, pentru a învăța tocmai din ceea ce nu deținem ca indivizi.

Imaginați-vă o discuție cu identicul vostru: aceeași experiență de viață, același set de valori, aceleași gânduri la modul absolut, desigur utopic. Orice discuție ar fi de prisos pentru că deja fiecare știe ceea ce identicul lui urmează să spună sau să gândească. Acum imaginați-vă o discuție între două persoane cu viziuni diferite, care refuză să abandoneze modul propriu în care văd situația aflată în discuție. În acest al doilea caz, conflictul sau alegerea de a întrerupe discuția sunt singurele variante posibile. Dezvoltarea, educația, creșterea noastră ca indivizi nu se poate face decât în relație cu celălalt. Persuasiunea intervine în relație ca o forță coezivă, forța de a face schimb de discursuri, de raționamente, de emoții astfel încât să se obțină un total sau parțial consens, iar relația să devină constructivă, să genereze evoluția celor care o compun.

Cum se deosebește persuasiunea contemporană de cea din trecut?

Din modul în care sunt folosiți termenii persuasiune sau manipulare, poate să pară că doar unii oameni manipulează și alții nu, sau că aceste tehnici sunt ceva ce domină doar timpurile în care trăim sau că sunt specifice doar anumitor vârste. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Manipularea, de exemplu, poate fi întâlnită încă de la vârste fragede: copilul care vine și te ia în brațe spunându-ți că te iubește(deși nu cunoaște încă semnificația cuvântului) pentru că știe că așa te va convinge să întrerupi un lucru important pe care îl faci, pentru a face ceva ce el își dorește.

Diferența față de manipularea întâlnită în lumea politică sau de business de exemplu și cea la care apelează copilul este, în primul rând, că acesta din urmă nu este conștient de egoismul mecanismului la care apelează și nici efectele asupra celui manipulat nu sunt atât de deranjante.

Persuasiunea este folosită din cele mai vechi timpuri ca metoda de a conduce. Ceea ce s-a schimbat sunt însă canalele prin care acum ne putem pune în legătură cu cei pe care dorim să îi convingem și rapiditatea cu care mesajele noastre ajung unde ne dorim. Cantitatea impresionantă de mesaje persuasive la care suntem supuși în fiecare zi, cere astăzi strategii mult mai subtile, raționamente mai complexe.

Poți fi persuadat sau manipulat doar dacă vrei?

Se spune des că poti fi manipulat sau persuadat decât dacă vrei, dacă permiți acest lucru. Dinamica este însă mult mai subtilă. Cel care te manipulează sau te persuadează – de la relații amoroase, la acțiuni de vânzare – va apela la nevoile și dorințele tale pentru a face acest lucru. Orice cârlig al manipulării sau persuadării nu poate să ”prindă” decât dacă există un corespondent în psihicul nostru, corespondent de care, de cele mai multe ori, suntem vag sau deloc conștienți, deci nu îl putem controla.

Cum ne putem apăra de manipulare și cum putem analiza, cât se poate de obiectiv, discursurile persuasive ale celor din jur? Încercând să avem o cât mai bună cunoaștere de sine. Care sunt nevoile, fricile, dorințele noastre de creștere? Ce simtim că ne lipsește ca indivizi sau ca relaționare, ce simțim nevoia să ni se spună, să trăim etc. De exemplu, o promisiune, independent de intenția celui care promite, este doar un zgomot de fond dacă este făcută cuiva care nu are nevoie să i se promită acel lucru.

Echipa formată din peste 50 de psihoterapeuți ai Clinicii Oana Nicolau îți stă la dispoziție cu servicii de psihoterapie individuală, de cuplu și de familie, servicii adaptate unei călătorii sigure către aspectele cele mai profunde ale Eului tău.

Îți dorești să te descoperi, să ajungi cât mai aproape de Eul tău adevărat?
Specialiștii noștri sunt alături de tine, pentru a lucra la tine și a-ți construi o viață echilibrată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *