schizofrenie frică

Schizofrenie: înțelegerea acestei tulburări

Schizofrenie – o tulburare mentală cronică și severă, care afectează modul în care o persoană gândește, se simte și se comportă. Persoanele cu schizofrenie pare că au pierdut contactul cu realitatea. Deși schizofrenia nu este la fel de comună precum alte tulburări mentale, simptomele pot fi devastatoare.

 

 

Ce este schizofrenia?

Schizofrenia apare cel mai frecvent între vârstele de 16 și 30 de ani, iar bărbații au tendința de a prezenta simptome la o vârstă mai mică în comparație cu femeile. În multe cazuri, tulburarea se dezvoltă atât de încet, încât individul nu a putut identifica simptomele timp de mulți ani. Cu toate acestea, în alte cazuri, schizofrenia poate să apară brusc și să se dezvolte repede.

Schizofrenia afectează aproximativ 1% dintre toți adulții, la nivel global. Experții spun că schizofrenia este, probabil, o sumă a mai multor boli.

schizofrenie tipat

Simptome schizofrenie – Clasificări și tipologii

O proporție considerabilă de persoane care suferă de schizofrenie trebuie să se bazeze pe oameni din jur, deoarece nu sunt în măsură să mențină un loc de muncă sau să se îngrijească adecvat. Mulți ar putea refuza tratamentul, argumentând că nu simt nimic în neregulă.

Unii pacienți pot prezenta simptome clare, dar, în alte ocazii, pot părea bine până când încep să găsească explicații pentru ceea ce gândesc cu adevărat.

Efectele schizofreniei nu afectează doar pacientul – familiile, prietenii și societatea sunt afectate de asemenea. Simptomele și semnele de schizofrenie pot varia, în funcție de individ.

Simptomele sunt clasificate în patru categorii:

 • Simptome pozitive – cunoscute și sub numele de simptome psihotice. De exemplu, iluzii și halucinații.
  Simptome negative – acestea se referă la aspecte caracteristice individului, car dispar. De exemplu, lipsa expresiilor faciale sau lipsa motivației.
 • Simptome cognitive – acestea afectează procesele de gândire ale persoanei. Acestea pot fi simptome pozitive sau negative, de exemplu, puterea scăzută de concentrare este un simptom negativ.
 • Simptome emoționale – acestea sunt, de obicei, simptome negative, cum ar fi lipsa de sentimente.

Principalele simptome

 • Delir – pacientul afișează credințe false, nefondate, care pot lua multe forme. Ei pot simți că alții încearcă să-i controleze de la distanță. Sau cred că au puteri și abilități extraordinare.
 • Halucinații – auzul unor voci este mult mai comun decât văzul, simțitul, degustarea sau mirosul unor lucruri care nu există. Cu toate acestea, persoanele cu schizofrenie pot experimente o gamă largă de halucinații.
 • Gândire tulburată – persoana poate sari de la un subiect la altul, fără nici un motiv logic. Aceasta poate fi greu de urmărit în discuție.

Alte simptome pot include:

 • Lipsa de motivație (aboliție) – pacientul își pierde motivația. Acțiunile de zi cu zi, cum ar fi spălatul și gătitul, devin neglijabile.
 • Expresia slabă a emoțiilor – răspunsurile la întâmplări fericite sau triste pot să lipsească sau să fie inadecvate.
 • Retragere socială – când un pacient cu schizofrenie se retrage din punct de vedere social, de obicei este din dorința de a se feri de un potențial eveniment negativ, o persoană care îi vrea răul.
 • Pierderea contactului cu realitatea provocată de boală – deoarece halucinațiile și delirul par atât de reale pentru pacienți, mulți dintre ei nu cred că sunt bolnavi. Aceștia pot refuza să ia medicamente din cauza fricii față de efecte secundare sau de teamă că medicamentul ar putea fi de fapt otravă.
 • Dificultăți ale proceselor cognitive – este afectată capacitatea pacientului de a se concentra, de a-și reaminti lucruri, de a planifica și de a-și organiza viața. Comunicarea devine mai dificilă.

 

schizofrenie fata isi acopera ochii

Cauzele schizofreniei – Schizofrenia se moștenește?

Experții consideră că mai multi factori sunt implicați în a contribui la debutul schizofreniei.

Dovezile sugerează că factorii genetici și de mediu acționează împreună pentru a declanșa schizofrenia. Schizofrenia se moștenește, dar mediul înconjurător influențează în mod semnificativ.

Mai jos este o listă a factorilor care contribuie la declanșarea schizofreniei:

Moștenirea genetică

Dacă nu există istoric de schizofrenie în familie, șansele de a dezvolta schizofrenie sunt mai puțin de 1 la sută. Cu toate acestea, acest risc se ridică la 10% dacă un părinte a fost diagnosticat.

Dezechilibrul chimic în creier

Experții consideră că un dezechilibru al dopaminei, un neurotransmițător, este implicat în declanșarea schizofreniei. Pot fi implicați și alți neurotransmițători, cum ar fi serotonina.

Relații familiale

Nu există dovezi care să demonstreze sau chiar să indice că relațiile de familie ar putea provoca schizofrenie, totuși, unii pacienți cu boala cred că tensiunea din cadrul familiei declanșează redeclanșări ale bolii.

Factori de mediu

Deși nu există dovezi clare, mulți oameni consideră că traume întâmplate înainte de naștere, cât și infecții virale, pot contribui la dezvoltarea bolii.

Experiențele stresante adesea precedă apariția schizofreniei. Înainte de apariția oricăror simptome acute, persoanele cu schizofrenie se obișnuiesc cu ieșiri nervoase, anxietate și lipsă de concentrare. Acest lucru poate provoca probleme de relație, divorț și șomaj.

Acești factori sunt adesea blamați pentru debutul bolii. În unele situații, a fost exact invers – boala a provocat întregul șir de experiențe neplăcute. Prin urmare, este greu de identificat dacă schizofrenia a cauzat anumite evenimente neplăcute sau a apărut ca rezultat al acestora.

Schizofrenie indusă prin droguri

Marijuana și LSD sunt recunoscute ca declanșatoare ale recidivei schizofreniei. În plus, pentru persoanele cu predispoziție la o boală psihotică, cum ar fi schizofrenia, utilizarea canabisului poate declanșa primul episod.

Unii cercetători cred că anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi steroizii și stimulanții, pot cauza psihoză.

 

schizofrenie teamă

Tratamente pentru schizofrenie

Cu tratament adecvat, pacienții pot duce o viață liniștită și productivă.

Tratamentul poate ajuta la ameliorarea multora dintre simptomele schizofreniei. Cu toate acestea, majoritatea pacienților cu tulburare trăiesc cu aceste simptome pentru tot restul vieții.

Psihiatrii spun că cel mai eficient tratament pentru pacienții cu schizofrenie este de obicei o combinație de:

 • Medicație
 • Consiliere psihologica
 • Resurse de auto-ajutorare

Medicamentele antipsihotice au îmbunătățit considerabil tratamentul pentru schizofrenie. Mulțumită acestora, majoritatea pacienților pot să își desfășoare viețile în cadrul unor comunități, spre deosebire de a sta izolați într-un spital.

Tipuri de medicamente

 • Risperidona – mai puțin sedativă decât alte antipsihotice atipice. Creșterea în greutate și diabetul zaharat sunt posibile efecte secundare, dar au o probabilitate scăzută de dezvoltare.
 • Olanzapina – poate, de asemenea, să amelioreze simptomele negative. Cu toate acestea, riscurile de luare în greutate și de dezvoltare a diabetului zaharat sunt semnificative.
 • Quetiapina – risc de creștere în greutate și de diabet, cu toate acestea, riscul este mai mic decât clozapină sau olanzapină.
 • Ziprasidona – riscul de creștere în greutate și diabet zaharat este mai mic decât alte antipsihotice atipice. Cu toate acestea, ar putea contribui la aritmia cardiacă.
 • Clozapina – eficace pentru pacienții care au refuzat tratamentul. Este recunoscut pentru  diminuarea comportamentelor suicidare la pacienții cu schizofrenie. Riscul de creștere în greutate și de diabet este semnificativ.
 • Haloperidol – un antipsihotic folosit pentru tratarea schizofreniei; are un efect de lungă durată (săptămâni).

Tratamentul primar pentru schizofrenie este medicația. Din păcate, respectarea tratamentului (în urma regimului de medicație) reprezintă o problemă majoră. Persoanele cu schizofrenie se opresc deseori din a mai lua medicamentele, pentru perioade lungi de timp, asumându-și  riscuri personale uriașe, atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei din jurul lor.

Pacientul trebuie să continue medicația chiar și atunci când simptomele au dispărut. În caz contrar, acestea vor recidiva.

Prima dată când o persoană simte simptomele schizofreniei, poate fi foarte neplăcută. Recuperarea ar putea dura mult timp, fiind o experiență catalizatoare pentru senzația de singurătate. Este crucial ca o persoană care trăiește cu schizofrenie să primească sprijinul deplin al familiei, al prietenilor și al serviciilor / grupurilor comunitare atunci când simptomele apar pentru prima oară.

Tipuri de schizofrenie

Anterior, au existat o serie de subtipuri de schizofrenie; acestea includ, schizofrenie paranoidă și tulburarea schizoafectivă. Astăzi, aceste denumiri nu mai sunt folosite de către medici.

Schizofrenie – Diagnosticare

Un diagnostic de schizofrenie este format prin observarea acțiunilor pacientului. Dacă medicul suspectează o posibilă schizofrenie, va avea nevoie în continuare de istoricul medical și psihiatric al pacientului.

Anumite teste vor fi aplicate pentru a exclude alte boli și afecțiuni care pot declanșa simptome asemănătoare schizofreniei. Aceste teste sunt:

Teste de sânge – în cazurile în care consumul de droguri poate fi un factor, poate fi realizat un test de sânge. Testele de sânge se fac, de asemenea, pentru a exclude cauzele fizice ale bolii.

Studii imagistice – pentru a exclude tumorile și problemele din structura creierului.

Evaluarea psihologică – un specialist va evalua starea psihică a pacientului întrebând despre gânduri, stări de spirit, halucinații, tendințe suicidare, tendințe violente sau potențial de violență.

 

20 comments

 1. Dacă un membru al familiei este afectat de această boala si nu vrea sa il ducem la doctorul psihiatru ce este de facut?

  1. Bună ziua,

   În cazul acesta trebuie discutat cu medicul psihiatru care i-a pus diagnosticul de schizofrenie, dar și cu un avocat, pentru a vedea care sunt condițiile legale în care persoana poate fi dusă la doctor împotriva voinței ei.

 2. Buna ziua. Daca iubitul meu a suferit de despresie acum ceva timp si ia o injecție o data la 6 luni înseamnă ca e si schizofrenic? Nu știu ce injecție ia.

  1. Bună seara,
   Din păcate doar un medic psihiatru vă poate răspunde la această întrebare pe care o puneți.

 3. Mama mea este diagnosticata cu schizofrenie pranoida. Ea va fi transferata pe baza unei sentinte a procuraturii impotriva vointei ei la
  un spital de psihiatrie si masuri de siguranta de stat.
  Boala s-a agravat destul de repede in lipsa tratamentului medicamentos pe care ea l-a refuzat de fiecare data sustinand ca ii provoaca rau si vazandu-l ca pe o otrava isi spune cuvantul. Ea a pierdut complet notiunea realitatii, in schimb daca ai fi din exterior si nu ai sti dedesubturile si povestile ei ai avea tendinta sa o crezi in tot ceea ce spune.
  Nu stiu ce este de facut.
  Poate fi adevarat ceea ce ea sustine si anume ca se simte rau de la pastile, acel tratament pe care ea mereu l-a refuzat?
  Oare sa am incredere in acest spital unde in mare pare ajung persoane ce comit infractiuni severe in lipsa discernmentului?
  Ce va ramane de facut daca si in urma unui tratament de lunga durata ea v-a refuza tratamentul?
  Exista oare sanse ca boala sa nu se agraveze si mai mult?

  As aprecia din tot sufletul un raspuns sincer. Multumesc!

  1. Bună ziua,

   Din cele relatate de dumneavoastra reiese că mama dumneavoastra este foarte bolnavă. O caracteristică a acestei boli foarte severe este lipsa discernământului (nu există constienta bolii- persoana nu realizează ce probleme de sanatate are). Prin urmare, ar fi bine dacă ar fi internată la
   spital, pentru că doar acolo sub control i se poate administra tratamentul care o va face să se simtă mai bine. De multe ori tratatementul se poate schimba din timp în timp în funcție de starea de manifestare pe care o are persoana bolnavă. Dacă nu va merge la spital și nu va lua un tratament cu medicamente, starea de sănătate i se va agrava foarte mult.

 4. Am o cunostinta un tanar de 26 ani cu manifestari de schizofrenie.Cum ar putea fi ajutat, atat el cat si parintii care sunt disperati.In urma unor halucinatii din care are impresia ca tot timpul vecinii vorbesc despre el sau cei dragi lui devine foarte violent atat verbal cat si fizic .Se tezeste si din somn cu aceleasi manifestari.Asta se intampla frecvent cam la 2 luni .In rest pare un om normal.Daca bea manifestarile sunt si mai violente.
  Refuza sa mearga la medic si e foarte atent cu ce se hraneste nu ia medicamente raceste foarte rar….e sanatos tun.Este licentiat intelege ce se petrece im jurul sau s-a suspectat singur de schizofrenie dar in final gaseste argumente si el este cel sanatos.Nici la un job nu sta mai mult de 3 luni ..

  1. Bună ziua,
   Din descrierea dumneavoastra reiese că există niște probleme de sănătate mai serioase, la care se adaugă și consumul de alcool. Prin urmare, familia ar trebui să ia legatură cu un medic psihiatru care îi va putea lămuri pe mai departe.

 5. Buna ziua. Am fost diagnosticat cu schizofrenie in urma cu 4 ani dar in momentul de fata ma simt foarte bine. Singura problema este ca nu reusesc sa ma angajez – nu ma angajeaza nimeni cu schizofrenie cu toate ca eu personal ma simt foarte bine. Am citit pe https://sciencenorway.no/forskningno-mental-health-norway/half-of-young-people-recover-from-schizophrenia/1457261 ca sunt cazuri in care s-au vindecat de schizofrenie dar esential este un loc de munca pentru reintegrare in societate. Cred ca este si cazul meu. Cred ca m-am vindecat de schizofrenie. Exista vreo sansa pentru rediagnosticare si unde se poate face. Va multumesc. Este important pentru mine sa ma angajez.

  1. Bună ziua,
   Trebuie să vâ adresați medicului psihiatru în îngrjirea căruia ați fost, doar el este în măsură să vă spună dacă sunteți vindecat, și tot el poate să vă facă o recomandare scrisă pentru o posibilă angajare.

 6. Buna ziua! M-am mutat de curand intr_o casa noua si avem o vecina de 47 ani cu schizofrenie paranoida. La 3 saptamani dupa ce ne_am mutat a devenit agresiva si ne_a spart geamul. Locuieste singura si nu este supravegheata de nimeni. Am sunat la politie si la ambulanta, dupa 30 zile a fost externata. Am plecat de acolo. Credeti ca este un real pericol daca ma mut inapoi, am trei copii minori, cel mic are 3 ani si imi este frica…..Poate ca imi puteti da un sfat!!! Multumesc mult!!!

  1. Buna ziua,
   Ar fi de preferat să vă căutați o altă locuință, pentru că persoanele cu acest tip de boală pot avea gânduri și comportamente bizare, ciudate și neașteptate (din păcate),și acest lucru i-ar putea speria și marca pe copii.

 7. Bună ziua. Am o întrebare care ma macină de mult timp. Mama mea are un comportament foarte rău. Crede ca toată lumea dorește sa ii facă rău, își înșală soțul, delirează, aude voci, își face scenarii în cap care nici măcar nu ar putea fii posibile, a avut o tentativa de a da drumul la gaz în casă ea locuind cu soțul și copii ei, striga pe drum după oameni. cu toate astea, refuza să meargă la un medic susținând ca este perfect sănătoasă mintal. Credeți că este vorba despre schizofrenie? Cum ar trebuii sa procedez? Medicii de la psihiatrie refuza sa o interneze dându-i tratament pe care oricum nu îl ia.

  1. Buna ziua,
   Din cele scrise de dumneavoastra reiese ca mama dumneavoastra are niste probleme serioase de sanatate ( gândire si comportament), asa ca cel mai bine ar fi sa va adresati unui medic psihiatru care vă va spune ce se trebuie sa faceti.

 8. Buna ziua Am o prietena ce în ultima perioadă se retrage din viața reală,e foarte dezordonate în gândire și comportament și atitudine.A renunțat la tv de 3 ani.a renunțat la facebook și whatsapp spunînd că e mai linistită asa.In iarna a plecat de acasa fără să anunțe,tinand telefonul inchis.Familia ei o reprezintă doar tatăl de peste 90 de ani,ea are 60(pensionara)nu are sot sau copii.Acum a plecat de 18 zilefără sa anunte .Eu,tatăl ei și alte prietene suntem f f îngrijorate.Nu stiu cum sa o convingem că are nevoie de ajutor medical.Nu stiu cum se poate ajuta singura.

  1. Buna ziua,
   Din păcate nu o puteți ajuta contra voinței ei. Indicat ar fi să vorbiți cu un medic psihiatru pentru că doar el este în măsură să vă spună cum poate fi ajutată contra voinței ei.

 9. Bună ziua, iubitul meu are un comportament extrem de ciudat, bunica lui fiind schizofrenica cu diagnostic, el a consumat droguri, marijuana, lsd, etnobotanice, a fost internat de multe ori prin spitale și a fugit de fiecare data când a avut ocazia,. Consuma alcool în ultimul timp și este foarte violent cu oricine ii iese in cale, tot la câteva zile e nevoie sa vina politia la noi, el zice dimineața ca nu își mai amintește nimic, a încercat sa ieie un pumn de pastile xanax sa se sinucidă, a bătut o pe maicasa, sare la taicaso, chiar și pe mine m a bătut o data când era sub influenta drogurilor, este un pericol public, tocmai aseară a făcut un episod de genu și a furat mașina și a fugit de acasă încă nu este de găsit el fiind beat și fără permis, eu copilul noastru, mama și fratele lui minor am fugit pe la rude, iar între timp el a plecat, încă nu am aflat nimic despre el. De la spital i a dat drumul deoarece doamna doctor de garda care era la spital acum de o săptămână când a ajuns cu politia, i a dat drumul considerând ca el este foarte liniștit, cooperant și „nici nu e asa beat” cu toate ca a spus ca în fisa medicala este cunoscut cu tulburări mentale. el ajungând acasă s a apucat de spart geamuri la mașini și asa. El nu considera ca are o problema, orice tratament îl i a pana la un momendat și după renunță, de multe ori când era sub influenta drogurilor delira a avut și un episod după un tratament psihiatric în care delira și era foarte obositor psihic, el considera ca toți cei din jur sunt sclavii lui și trebuie sa l servească pe el. Bănuiesc ca boala, fiind probabil moștenită, s a dezvoltat în urma consumului de droguri, ce am putea face dacă el nici măcar nu vrea sa fie ajutat iar părinții încearcă sa mușamalizeze ce face el. Îmi este teama ca minorul nostru în vârstă de 1 an sa nu moștenească aceasta boala de la tată.

  1. Buna ziua,

   Din spusele dumneavoastra reiese ca iubitul dumneavoastra are probleme serioase cu consumul de droguri si alcool, el fiind o persoana cu probleme de sanatate, respectiv, are un mod de gândire si comportament agresiv. Cel mai bine ar fi sa discutati cu medicii de la spitalul de psihiatrie care va vor spune ce puteti face. Sigur, in primul rând trebuie sa evitati ca copilul sa fie martor la scenele de violentă. Cât priveste posibilitatea ca cel mic sa mosteneasca boala psihica, nimeni nu se poate pronunța inca, este prea mic copilul, dar trebuie facut orice efort posibil ca el sa nu traiasca intr-un mediu agresiv verbal si fizic, pentru ca conditiile de mediu familial in care creste si se dezvolta un copil influenteaza foarte mult sanatatea psihica a lui ca viitor adult.

 10. Buna ziua, sant o persoana diagnosticata cu schizofrenie paranoida, am avut 11 internari in spitale de psihiatrie, am un tratament pe care nu il urmez de 4 luni, si ma simt mai bine. Unele persoane spun ca mama mea ma maltratat si din acet motiv m-am imbolnavit. Am facut doua fapte penale si am stat internat 4 ani jumate in spital. In prezent nu am foarte mare interes de viata si de a trai, am rupt legatura cu mama si sotul ei, vorbim doar la telefon, deoarece asa mi-au recomandat doctori. Cum trebuie sa ma comport pe viitor, deoarece incerc sa imi gasesc de lucru si nu sant acceptat. Unde sa ma duc, in prezent locuiesc singur. Multumesc!

  1. Bună ziua,
   În primul rând ar trebui să urmați tratamentul medicamentos indicat de către medic, chiar dacă vă simțiți bine, tocmai ca să preveniți o criză care să vă destabilizeze. Dacă doctorul v-a recomandat să vă distanțați fizic de mama dumneavoastra și ați constatat că acest lucru vă face bine, mențineți doar legătura telefonică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *