simptome anxietate

Simptome anxietate – Cum identificăm această tulburare?

Mulți oameni se confruntă cu anxietate la un moment dat în cursul vieții lor. Anxietatea este un răspuns normal la evenimente externe stresante, cum ar fi mutarea într-o nouă locuință, schimbarea locurilor de muncă sau probleme financiare. Cu toate acestea, atunci când simptomele de anxietate devin mai intense decât evenimentele ce le-au declanșat și interferează cu funcționarea zilnică a persoanei în cauză, acestea ar putea fi semne ale unei tulburări de anxietate.

Tulburările de anxietate pot fi debilitante, dar pot fi temperate cu ajutorul unui medic specialist. În continuare, vă prezentăm o listă cu simptome ale anxietății, pentru a vă ajuta să le recunoașteți în viața dumneavoastră sau a celor dragi.

 

Simptome anxietate

Simptome anxietate – Îngrijorare excesivă

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei tulburări de anxietate este îngrijorarea excesivă. Îngrijorarea asociată cu tulburările de anxietate este disproporțională față de evenimentele care o declanșează și apare de obicei ca răspuns la situații normale, de zi cu zi.

Pentru a fi considerat un semn al tulburării de anxietate, îngrijorarea trebuie să se extindă în pe mai multe zile, timp de cel puțin șase luni. Simultan, aceasta trebuie să fie dificil de controlat, severă și invazivă, ceea ce rezultă în dificultăți de concentrare și neîndeplinirea sarcinilor zilnice.

simptome anxietate insomnie

Simptome anxietate – Sentiment de agitație excesivă

Când o persoană este agitată, se declanșează o multitudine de efecte fizice precum puls crescut, palme transpirate, mâini tremurânde și gură uscată. Aceste simptome apar deoarece creierul identifică un factor extern de pericol și pregătește corpul pentru a reacționa la amenințare.

Corpul transferă sângele de la sistemul digestiv spre mușchi, în cazul în care că va fi necesară o luptă. De asemenea, ritmul cardiac va crește și simțurile se vor intensifica.

Aceste efecte ar fi de ajutor în cazul unei adevărate amenințări. În cazul în care frica este ireală, un produs al imaginației, ele pot fi debilitante.

Unele cercetări susțin că persoanele cu tulburări de anxietate nu sunt capabile să reducă nivelul de agitație la fel de repede ca persoanele fără tulburări de anxietate. Efectele anxietății, pentru persoanele cu tulburare de anxietate, vor fi simțite pe o perioadă mult mai lungă de timp.

 

Simptome anxietate – Dificultate de concentrare

Multe persoane cu anxietate prezintă dificultăți în a se concentra. Multiple studii au demonstrat de-a lungul timpului că anxietatea poate îngreuna memoria funcțională, un tip de memorie responsabilă pentru menținerea informațiilor pe termen scurt. Acest lucru poate explica scăderea dramatică a performanțelor pentru persoanele care experimentează perioade de anxietate crescută.

Cu toate acestea, dificultatea de concentrare poate fi, de asemenea, un simptom al altor afecțiuni medicale, cum ar fi o tulburare de deficit de atenție sau depresie, deci nu este o dovadă suficientă pentru a diagnostica o tulburare de anxietate.

 

Simptome anxietate – Probleme cu somnul

Tulburările de somn sunt puternic asociate cu tulburările de anxietate. Trezirea în mijlocul nopții și dificultăți în a adormi sunt cele două probleme cele mai frecvent raportate.

Unele cercetări sugerează că insomnia în timpul copilăriei poate fi chiar legată de apariția anxietății mai târziu în viață. Un studiu care a implicat aproape 1000 de copii de peste 20 de ani a constatat că insomnia în copilărie a fost legată de un risc crescut (60%) de apariție a unei tulburări de anxietate până la vârsta de 26 de ani.

În timp ce insomnia și anxietatea sunt strâns legate, nu este clar dacă insomnia contribuie la anxietate sau vice-versa. Totuși, se știe că atunci când tulburarea de anxietate este tratată, insomnia se ameliorează.

 

Simptome anxietate – Atacuri de panica

Un tip de tulburare de anxietate numit tulburarea de panică este asociat cu atacuri de panică recurente. Atacurile de panică produc o senzație intensă și copleșitoare de teamă, care poate fi debilitantă. Această frică intensă este însoțită în mod obișnuit de bătăi rapide ale inimii, transpirație, tremurături, dificultăți de respirație, greață și teama de a muri sau de a pierde controlul asupra situației.

Atacurile de panică se pot petrece independent. Dacă apar frecvent și în mod neașteptat, acestea pot fi un semn al tulburării de panică.

 

simptome anxietate singuratate

Simptome anxietate – Evitarea situațiilor sociale

Alte semne ale tulburării de anxietate socială sunt:

  • Senzația de îngrijorare sau teamă față de situații sociale viitoare;
  • Îngrijorarea la gândul că oamenii v-ar judeca și v-ar analiza;
  • Frica de umilință în fața altor persoane;
  • Evitarea anumitor evenimente sociale din cauza acestor temeri.

Tulburarea de anxietate socială este foarte frecventă, afecțiune care tinde să se dezvolte în tinerețe. Persoanele cu anxietate socială pot părea extrem de timide și liniștite în cadrul unor grupuri sau când se întâlnesc cu oameni noi. În timp ce este posibil ca aceștia să exprime o siguranță impresionantă pe sine, în interiorul lor simt o teamă extremă și o anxietate accentuată, ușor de declanșat. Din acest motiv, oamenii cu anxietate socială pot fi considerați snobi și încrezuți. De fapt, această tulburare este asociată cu stimă de sine scăzută, autocritică și depresie puternică.

Dacă vă identificați printre rânduri, sau cunoașteți persoane care manifestă simptome anxietate, nu ezitați să căutați ajutor. Clinica Oana Nicolau vă stă la dispoziție.

Anxietatea îți pune piedici zi de zi?
Specialiștii noștri sunt pregătiți să te ajute, pentru a depăși această etapă a vieții tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *