← Înapoi la Blog

12 min

Sindromul Asperger: definire și caracteristici

Sindromul Asperger: definire și caracteristici

Sindromul Asperger este o tulburare din spectrul autismului, caracterizată prin dificultăți sociale și de comunicare, precum și prin comportamente repetitive și/sau rigide. În acest articol, vom vorbi despre:

 • Definirea sindromului Asperger;
 • Simptomele sindromului Asperger;
 • Cauzele sindromului Asperger;
 • Sindromul Asperger și alte afecțiuni psihice;
 • Sindromul Asperger la copii și adolescenți;
 • Diferențele între sindromul Asperger și autism;
 • Diagnosticarea sindromului Asperger;
 • Tratamentul sindromului Asperger;

Definirea sindromului Asperger

Sindromul Asperger poartă numele pediatrul vienez Hans Asperger, care a observat comportamente și dificultăți asemănătoare autismului la băieții care aveau o inteligență normală. Acest sindrom se manifestă încă din copilărie și afectează mai mult băieții decât fetele.

Persoanele cu sindromul Asperger au, de obicei, un nivel ridicat de inteligență, însă întâmpină dificultăți în interacțiunea socială și comunicare cu ceilalți, lucru care generează anxietate și confuzie.

Simptomele sindromului Asperger

Deși au o inteligență peste medie, majoritatea adulților cu sindromul Asperger prezintă întârzieri cognitive sau ale abilităților lingvistice, simptome care afectează semnificativ viața de zi cu zi.

Crezi că un membru al familiei suferă de Sindromul Asperger?
Programează o ședința cu un terapeut al clinicii pentru a-i ajută împreună.

Simptomele nu manifestă identic la fel la toate persoanele, nici în termeni de conținut al simptomului și nici în termenii debutului bolii.

 1. Simptome emoționale și de comportament
 • Comportamente repetitive. O persoană dezvoltă rutine persistente – de exemplu face același lucru, în același fel, în fiecare dimineață înainte de a merge la muncă. Cu toate că poate fi un semn de Asperger, existența unei rutine fixe nu înseamnă, în mod obligatoriu, că există și boală;
 • Incapacitatea de înțelegere a emoțiilor celorlalți. Presupune a avea dificultăți în a interpreta anumite emoții, precum durerea sau frustrarea;
 • Concentrare exclusivă pe propria perosoană. Adulții cu Asperger întâmpină dificultăți în a putea vedea lumea din perspectiva altor persoane și astfel apare o probabilitate ridicată să nu poată reacționa potrivit – cu empatie sau îngrijorare – la cuvintele și/sau comportamentele celorlalți;
 • Răspuns emoțional exagerat. Persoanele Asperger se luptă să facă față situațiilor emoționale, sentimentelor de frustrare sau schimbărilor ce apar și acest lucru duce la anumite explozii emoționale, care nu sunt intenționate sau premeditate;
 • Răspuns anormal la stimulii senzoriali. Răspunsul poate fi supradozat (hipersensibilitate/supra-sensibilitate) sau subdozat (hiposensibilitate/sub-sensibilitate) la anumiți stimuli. Exemplu – atingerea excesivă a unor oameni sau a obiectelor, adesea pe întuneric sau a mirosi în mod intenționat anumite obiecte;
 1. Simptome legate de comunicare
 • Dificultăți sociale – se manifestă în interacțiunile sociale, unde nu pot duce la capăt nici chiar conversații simple;
 • Dificultăți de vorbire – se manifestă prin:
 • Discurs „rigid”, în cazul multor adulți Asperger;
 • Folosirea excesivă a repetițiilor;
 • Dificultăți în adaptarea tonului vocii în funcție de context (exemplu – nu își dau seama că trebuie să coboare tonul vocii într-o bibliotecă sau biserică);

Abilități verbale excepționale – anumite persoane Asperger pot avea abilități verbale foarte bune, mai ales în domeniile de interes personal;

Abilități nonverbale mediocre sau sub medie: înțelegerea limitată sau lipsa înțelegerii semnalelor nonverbale ale celorlalți (gesturile mâinii, expresiile faciale sau limbajul corpului);

Lipsa cvasi-totală a contactului vizual: persoanele Asperger nu mențin contactul vizual cu interlocutorii lor sau aruncă priviri rapide și revin la evitarea obișnuită.

 1. Alte simptome
 • Lipsa îndemânării – persoanele Asperger au frecvent dificultăți de coordonare a mișcărilor, inclusiv la îndeplinirea unor sarcini banale, precum a sta jos sau mersul corect;
 • Prezența obsesiilor – este relativ obișnuit ca aceste persoane să dezvolte obsesii privitor la anumite domenii, pe care să le înțeleagă în profunzime și pentru care să construiască un vocabular variat. Ele pot insista să vorbească despre aceste subiecte de interes când sunt în prezența altor persoane.

Trăsăturile pozitive ale persoanelor cu sindrom Asperger

Anumite elemente prezente în Asperger sunt atribute generale pozitive ale persoanei:

 • Un nivel ridicat de inteligență;
 • Abilitatea de a se concentra intens pe o anumită activitate;
 • O memorie foarte bună;
 • Un simț unic al umorului;
 • Un mod original de a gândi și capacitatea de a persevera.

Cauzele sindromului Asperger

Cauza exactă a apariției acestei afecțiuni este necunoscută. Se presupune că există un cumul de factori care provoacă o schimbare în dezvoltarea creierului, precum factorii ereditari, alături de cei de mediu.

Crezi că un membru al familiei suferă de Sindromul Asperger?
Programează o ședința cu un terapeut al clinicii pentru a-i ajută împreună.

Sindromul Asperger

Sindromul Asperger și alte afecțiuni psihice

Asperger poate coexista – și se întâmplă destul de frecvent – cu alte afecțiuni psihice, care vin cu bagajul lor de simptome, nespecifice pentru Asperger.

 • tulburarea de deficit de atenție (ADHD);
 • anxietatea;
 • depresia;
 • sindromul Tourette;
 • epilepsia.

Sunt adesea depistați copii cu Asperger care excelează în științele exacte sau în arte (cu precădere în muzică, desen, artă fotografică).

Legătura dintre Asperger și comportamentul violent

Sindromul Asperger poate provoca anumite comportamente agresive, însă specialiștii nu au găsit nicio asociere directă între această afecțiune și comportamentul violent.

Anumite comorbidități (tulburări ce coexistă cu boala principală), însă, pot declanșa comportamentele violente.

Sindromul Asperger la copii și adolescenți

Copiii și adolescenții care suferă de sindromul Asperger prezintă trei simptome principale:

 • dificultăți în socializarea cu ceilalți;
 • angajarea în comportamente repetitive;
 • rigiditate în gândire, cu accent pe reguli și rutine.

Ei pot comunica și se pot comporta destul de bine în activitatea lor școlară. Cu toate acestea, au probleme în a înțelege clar situațiile sociale și formele subtile de comunicare, precum limbajul corpului, umorul sau chiar sarcasmul.

Este posibil să se gândească și să vorbească mult doar despre un anumit subiect – cel care le trezește interesul – sau pot face doar o serie restrânsă de activități.

Totodată, aceste interese pot deveni obsesive și pot inferfera negativ cu viața cotidiană, împiedicând copilul sau adolescentul să aibă o dezvoltare sănătoasă.

Riscul de a dezvolta sindrom Asperger este de 4 ori mai mare în cazul băieților, față de fete. Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate între 5 și 9 ani, dar unele pot fi depistate chiar de la vârsta de 3 ani.

Diferențe între sindromul Asperger și autismul înalt funcțional (AIF)

Sindromul Asperger este inclus în categoria generică denumită tulburări de spectru autist (TSA). Această etichetă este folosită pentru o gamă largă de tulburări asemănătoare autismului.

Copiii cu Asperger prezintă adesea întârzieri semnificative ale abilităților motorii și interese obsesive, dar mai puține probleme legate de întârzierile de vorbire.

Copiii care suferă de autism înalt funcțional au un coeficient intelectual (IQ) mai mare de 70 și prezintă simptome ușoare ale afecțiunii (puține deficiențe cognitive și abilități motorii mai bune).

Cunoașterea în profunzime a diferențelor dintre sindromul Asperger și autismul înalt funcțional vă poate ajuta, ca părinți, să veniți în sprijinul nevoilor copilului.

Principalele diferențe sunt legate de:

Dezvoltarea limbajului

Atât sindromul Asperger, cât și AIF sunt considerate mai ușoare decât alte afecțiuni din spectrul autismului, însă cea mai vizibilă diferență între cele două este legată de limbaj.

În AIF, copilul dă dovadă de întârzieri timpurii ale limbajul vizibile timpuriu, în timp ce un diagnostic de Asperger poate fi pus doar dacă nu există deficiențe semnificative în limbaj.

Deși copiii cu Asperger pot avea și întârzieri ale limbajului, acestea sunt mult mai lejere decât pentru cei diagnosticați cu autism înalt funcțional.

Vârsta de debut

Diagnosticul de sindrom Asperger se pune mult mai târziu decat cel de AIF, existând multe persoane care ajung până la vârsta adultă fără să fi fost diagnosticat.

AIF se diagnostichează timpuriu tocmai pentru că întârzierea vizibilă a limbajului permite acest lucru.

Sunt situații când un diagnostic este schimbat de la AIF la Asperger, odată cu intrarea copilului la școală și dobândirea unor abilități cognitive și sociale, care pot fi mai bine evaluate.

Diagnosticarea timpurie este importantă, în special pentru copiii cu Asperger, pentru ca aceștia să poată primi tratamentul adecvat.

Sindromul Asperger

Nivelul funcționării cognitive

Specialiștii consideră că nici Asperger și nici AIF nu pot apărea la copiii cu un IQ sub 65-70, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil la Asperger.

Cei diagnosticați cu acest sindrom pot suferi și de alte tulburări cognitive care nu sunt legate direct de autism, precum dislexia.

Chiar dacă există diferențe între Asperger și AIF, copiii care au fost diagnosticați cu una dintre aceste afecțiuni se confruntă cu anumite provocări, fiind mai predispuși la anxietate și depresie, mai ales la începutul copilăriei.

Crezi că un membru al familiei suferă de Sindromul Asperger?
Programează o ședința cu un terapeut al clinicii pentru a-i ajută împreună.

Acesta este unul dintre motivele pentru care apelarea de urgență la ajutor specializat este capitală.

Diagnosticarea cu autism se poate dovedi mai dificilă uneori, în funcție de caz, pentru că simptomele pot induce în eroare.

Identificarea și înțelegerea diferențelor și asemănărilor dintre cele două diagnostice îi ajută pe medici și specialiști să ofere copilului îngrijirea corectă.

Un diagnostic potrivit și informațiile corecte le permit părinților să aibă grijă cât mai bine de copilul cu o tulburare din spectrul autist.

Toți copiii merită șanse egale de a se simți în siguranță și de a se dezvolta, iar diagnosticarea corectă este primul pas.

Diagnosticarea sindromului Asperger

În prezent, nu există niciun test care să poată diagnostica Asperger la adulți. Tulburările din spectrul autismului sunt, de obicei, diagnosticate în copilărie, astfel că este mai puțin probabil ca o persoană să ajungă la vârsta adultă fără a fi diagnosticată, dacă prezintă simptome, însă nu este imposibil.

Totuși, în cazul adulților, medicul poate pune suficiente întrebări despre viața socială, pentru a estima coeficientul de inteligență emoțională, abilitățile sociale și interacțiunile specifice ale persoanei respective cu lumea.

În acest mod, medicul poate evalua impactul real al simptomelor acestei afecțiuni asupra tuturor aspectelor vieții. În plus, medicul trebuie să facă demersurile necesare pentru a exclude posibilitatea existenței altor probleme de sănătate care ar putea fi cauza simptomele prezente.

Nu în ultimul rând, va trebui sa fie detectată și prezența sau influența altor afecțiuni psihice. Nu este ceva neobișnuit ca persoanele Asperger să sufere și de anxietate, depresie și să fie hiperactive. Mai mult, sindromul Asperger poate trece neobservat și se poate diagnostica greșit una dintre aceste afecțiuni.

Criteriile pentru diagnosticarea cu Asperger includ deteriorarea vizibilă a interacțiunii sociale și dezvoltarea unor modele și tipare rigide și repetitive de comportament, precum și a unor interese și activități repetitive, care afectează în mod semnificativ aspectul social, profesional sau alte aspecte importante ale vieții persoanei.

Primul pas spre o diagnosticare corectă este evaluarea care include istoricul de dezvoltare a bolii și observații cu privire la comportamentul general al persoanei respective. Evaluarea trebuie făcută de un specialist cu experiență în autism.

Diagnosticarea timpurie este foarte importantă, deoarece dă copiiilor cu Asperger o șansă crescută de a avea o evoluție școlară bună și de a trăi independent, în cele din urmă.

Sindromul Asperger

Tratamentul Sindromului Asperger

Deși nu există niciun tratament care să vindece Sindromul Asperger, se poate lucra cu mai multe scheme de ajutor pentru adulții care suferă de această afecțiune, scheme care să-i învețesă facă față mai bine simptomelor și dificultăților generate de această suferință.

Opțiunile de tratament includ:

Psihoterapia individuală. Prin terapie cognitiv comportamentală – terapeutul susține persoana respectivă să învețe să facă față efectelor emoționale negative ale bolii, precum izolarea socială, depresia și anxietatea și să își adapteze comportamentul în anumite situații.

De asemenea, un terapeut poate antrena persoana spre noi abilități sociale, astfel încât interacțiunea socială să fie mai puțin problematică, iar sentimentul de frustrare în legătură cu ceilalți să scadă sau chiar să dispară.

Logopedie. Este eficientă mai ales în cazul copiilor, însă poate fi adecvată și pentru adulți. Sunt situații când un copil nu înțelege limba. În alte situații copilul înțelege, dar nu poate comunica eficient din cauza dificultăților de vorbire.

Logopedia (terapia prin vorbire) se concentrează asupra îmbunătățirii discursului și abilităților de a înțelege și de a se exprima, inclusiv la nivelul limbajului non-verbal. În cazul adulților este cu atât mai important acest tip de intervenție, cu cât tulburările de vorbire afectează dramatic stima de sine și calitatea generală a vieții.

Medicamente. Medicul specialist poate recomanda administrarea de medicamente pentru a trata anumite simptome asociate, precum anxietatea, depresia sau hiperactivitatea.

Simptomele specifice sindromului Asperger pot fi ameliorate cu ajutorul anumitor stimulenți, cu antipsihotice și cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS).

Concluzii

Sindromul Asperger este o afecțiune destul de serioasă care poate afecta semnificativ viața unei persoane, și tocmai de aceea diagnosticarea timpurie poate fi decisivă, mai ales în cazul copiilor.

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

21 de răspunsuri la “Sindromul Asperger: definire și caracteristici”

 1. Elena spune:

  În ce măsură acești copii cu sindromul asperger se pot recupera?? În ce procent pot fi recuperați??
  Mulțumesc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Nimeni nu poate spune exact pentru că, niciun caz nu este indentic cu altul. Fiecare persoană care are acest tip de tulburare este o individualitate care este influențată de o multime de alți factori ce țin de familie și mediu social in care trăiește.

 2. Ana spune:

  Buna ziua!
  Sora mea a fost diagnosticata in Germania cu sindromul Asperger la varsta de 27 se ani si am motive sa cred ca sufar si eu de acest sindrom si as vrea sa stiu care sunt pasii in diagnostic si daca se poate efectua o programare in baza biletului de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, fetita surorii are TSA si fetita mea este in proces de reevaluare, cu intarziere in dezvoltarea limbajului (2ani si jumatate) si ma intereseaza care este posibilitatea de recuperare si ce incestigatii pot face si pentru ea cu decontare prin CAS. Vom incepe si terapia logopedica saptamana viitoare.
  Multumesc pentru un raspuns!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Diagnosticul poate fi pus în urma unei evaluări făcute de către un psiholog clinician și de un medic psihiatru.Trebuie să găsiți clinica-cabinetul care vă poate primi cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

 3. Angela spune:

  Bună ziua! Copilul meu are 14 ani și a fost diagnosticat cu Asperger de medicul psihiatru. Vreau sa va zic ca are o inteligenta f ridicata, scrie poezii, având o înclinație clara către literatura și muzica. În afara de faptul ca are o gândire rigida și nu prea socializeaza, are totuși o prietena și vorbește și cu colegii ei din când în când, e un copil absolut normal. Face însă terapie pt ca e f sensibila și a dezvoltat anxietate și depresie. După terapie va fi sănătoasă tun. Mie, sa fiu sincera, Asperger ul nu mi se pare o boala, e doar un alt fel de a fi și dacă faci terapie pt a trece peste chestiile care te deranjează, esti normal suta la suta. Asa, multa lume dezvolta depresie, anxietate, nevroze și fără sa aibă Asperger și cu terapie se fac bine. Nu înțeleg de ce Asperger e introdus în spectrul autist.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Sunt cazuri în care copiii afectați de Asperger au forme mai accentuate de manifestare și au nevoie de mai multă terapie. Așa au considerat medicii de specialitate.

 4. Elena spune:

  Buna seara,
  As vrea sa înțeleg care este diferența între sindromul Aspenger și tulburare de spectru autism grad 1.
  Mulțumesc.

 5. Mihaela spune:

  Buna seara! Am o fetița de 4 ani care înțelege absolut tot dar nu Prea vorbește așa de mult Pt vârsta ei. Noi suntem in Anglia și ea este la Gradinita normala și merge in fiecare zi câte 3 ore ! Și doamna educatoare mi a zis ca are nevoie de ajutor ea fiind înceată cu vorbitul ii vine foarte greu sa învețe romană și engleză in același timp ! Am vb cu o doamna logoped și mi a zis sa aștept sa vedem ce ne zice de la Gradi in legătura cu ea și apoi se va implica și ea!!! Ea când aude o motocicleta mergând pe strada sau zgomote prea mari își pune mâinile la urechi sau când ii place ceva se bucura foarte tare și da din mâini și sare in sus… Nujtiu ce sa cred ca ar fi !!! Autism sau boala asperger… Sper sa ma ajutați ca nu știu încotro sa apuc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Ar fi bine să mergeți cu fetița la un psihiatru și un psiholog specializați pentru copii, ei vă vor spune ce trebuie să faceți după ce îi vor face o evaluare.

 6. MELINTE Mihai spune:

  Am suferit, până târziu, la… Masteratul în Iudaism, de Sindromul Asperger! M-am Autovindecat! Mi-a fost extrem! de greu! Nu m-a înțeles nimeni, nici în „familie”, nici de la vreo Instituție de Învațământ… NIMENI! Acum, după, NU AM POSIBILITATEA DE A FI REABILITAT – o f. mare problemă… Căci mi-au greșit DIAGNOSTICUL (Era în 2000)!!! M-ați putea AJUTA???…

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Imi pare rau sa aud ca ati trecut prin astfel de experiente. Imi imaginez ca nu au fost deloc usoare. Ce va recomand, este sa luati legatura cu un medic psihiatru, pentru a va putea face o evaluare. Noi va putem ajuta cu o programare, asadar, va rugam sa ne sunati la numarul de telefon afisat pe site.

 7. Andrada spune:

  Copilulmeu de 12 ani este diagnosticat cu depresie severa,are probleme verbale(sw balbaie,nu isi gaseste cuvintele) si probleme cu socialitatea. Nu intelege glume/seriozitatea sau aceste comportamente,dar are un umor foarte bun. Ea zice ca se simte ineori ca un copil,de parca ar avea „age reggressing”. Nu stiu ce sa fac,se mai simte si ca un baiat(ea fiind biologic fata) si spune ca este trans si „omnisexual”?? nu stiu ce e cu ea. Ma puteti ajuta va rog!!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Recomand sa luati legatura cu medicul psihiatru dar si cu un psihoterapeut, caci va fi necesar atat un tratament medicamentos cat si sedinte de psihoterapie. De asemenea, va recomand sa consultati si un logoped, acesta fiind specializat in probleme de limbaj.

 8. daniela spune:

  Buna ziua . Avem un baiat de 13 ani. La 9 ani a fost diagnosticat cu Sindrom Asperger. Desi are un IQ destul de ridicat (140) nu reuseste nimic sa ii starneasca interesul pentru scoala . In clasa a V a intrat pe baza de examen intr-o clasa cu predare intensiv engleza. Din pacate nu reuseste sa se integreze si este marginalizat atat de colegi cat si de profesori. Desi in particular se descurca foarte bine, la scoala abea reuseste sa treaca clasa.
  Toti medicii si psihologii la care am mers cu el spun ca este un copil foarte inteligent ,dar el nu vrea sa demonstreze asta sub nici o forma. Urmeaza terapie individuala , terapie de grup si tratament medicamentos. Doar ca nimic nu da rezultate.Mai nou a inceput sa aiba uneori si accese de furie. Suntem disperati doar la gandul ca peste putin timp va incepe scoala si va fi o lupta continua.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Cu siguranta mediul scolar are un impact semnificativ asupra comportamentulului copilului. Interesul pentru scoala este minim, fie pentru ca se plictiseste (pentru ca deja cunoaste acele informatii), din cauza lipsei de interes a profesorilor care nu adapteaza programa sau din cauza dinamicii cu colegii. Recomandarea mea este sa discutati cu el si sa vedeti daca nu ar fi o varianta mai buna fie sa apelati la home schooling, fie sa il mutati la o scoala unde se va pune accent pe nevoile lui specifice, astfel incat sa fie indrumat asa cum are el nevoie. Este un copil deosebit si are nevoie de grija si atentia celor din jur, asadar mediul trebuie sa fie unul propice dezvoltarii lui. Accesele de furie pot fi tot din cauza faptului ca a adunat multa frustrare, asadar discutati cu el despre acest aspect si luati impreuna o decizie care sa ii fie de ajutor. Zi frumoasa!

 9. Maria spune:

  Bună ziua! Am 30 de ani,sunt adult și locuiesc în Belgia. Tind să cred că mă confrunt cu această afecțiune dintotdeauna. Care ar fi soluția ? Am discutat și cu psihologul meu și m a trimis la medicul de familie. Cine poate pune diagnosticul? Chiar as fi mai liniștită să știu adevărul.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Diagnosticul se poate pune in urma unui proces de evaluare din partea unui medic psihiatru si al unui psiholog clinician. Daca exista un diagnostic confirmat, atunci va fi discutat planul de tratament cu medicul psihiatru (medicatie si pasi urmatori).

 10. Elena Costea spune:

  Felicitări Clinica Dr. Oana Nicolau! Pt. d-na Daniela-Schimbați scoala și profesorii. Copilul simte insuficienta colegilor și profesorilor și neantelegerea dumneavoastra îl infurie.

 11. Aioanei Felicia spune:

  Am un băiat de 15 care anul acesta în aprilie a făcut o depresie .Medicul psihiatru i-a prescris medicamentație,care nu a dat rezultate în 2 luni și jumătate de tratament.Când am fost la control l-a diagnosticat cu episod discordant pe fond de personalitate(schizo depresiv și semne de autism),neglijat în diagnostic și tratament.La școală este elev de excepție la matematică cu rezultate la olimpiadă.Doctorul i- a dublat doza și a înlocuit un medicament cu alte două.Am mai cerut sfatul altui medic și i s- a părut doza prea mare.M-am speriat și de la mine putere am întrerupt tratamentul.Nu știu ce să fac!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Impreuna cu fiul dumneavoastra, stati de vorba cu un psihoterapeut specializat in lucrul cu adolescentii. El va poate face recomandari in functie de evaluarea la fata locului si de nevoile specifice ale fiului dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.