Terapie prin Realitate Virtuală pentru fobii

Cum ar fi dacă ai avea o fobie (de exemplu, o teamă de a zbura) și ai putea să o depășești în cabinetul terapeutului prin vizionarea unui film? Ai accepta, nu? Bine, nu este chiar atât de simplu (deși este pe aproape), dar terapia prin realitate virtuală pentru fobii oferă clienților o soluție de ultimă oră pentru a-i ajuta să-și depășească temerile pentru a se bucura la maximum de viață.

“Ne dorim ca cei care vin în clinica noastră să aibă acces la cele mai bune metode de tratament, astfel încât afecțiunile emoționale de care suferă să fie înlăturate rapid. Realitatea Virtuală răspunde acestei necesități. Studiile arată că noua tehnologie reduce semnificativ numărul de ședințe necesare tratării unei fobii. Includerea Realității Virtuale în schema de tratament nu va presupune un cost suplimentar pentru clienți.”– Oana Nicolau, psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau.
 

Ce este terapia prin Realitate Virtuală (VR)?

Realitatea virtuală (VR) este termenul folosit pentru a descrie lumi multi-senzoriale generate de calculator, în care utilizatorii navighează în medii simulate, tridimensionale (3D), interacționând cu obiecte și cu alți oameni.

Terapia prin Realitate Virtuală (VR) presupune expunerea în mod repetat a clientului la stimuli sau situații care îi provoacă emoții puternice sau blocaje, cu scopul de a obține efectul de habituare, de obișnuire cu stimulul sau situația anxiogenă. În momentul în care intervine habituarea, răspunsul emoțional al clientului se diminuează și clientul se poate implica în activitatea care înainte îi declanșa un disconfort semnificativ. Procesul are loc în prezența unui psihoterapeut care îi monitorizează în permanență reacțiile și care poate controla dificultatea scenei de expunere pentru a-i crește încrederea clientului. Cu fiecare experiență virtuală, anxietatea clientului se diminuează.
 

Care sunt beneficiile terapiei prin Realitate Virtuală (VR) pentru cei care suferă de fobii?

Cu ajutorul Realității Virtuale, cei care suferă de fobii pot fi tratați mai repede, în condiții mai sigure și costuri mult mai mici, întrucât nu mai sunt nevoiți să fie puși față în față cu stimulii reali care le declanșează frica. Spre exemplu, cei care se tem să zboare cu avionul nu mai trebuie să meargă regulat la aeroport sau să zboare efectiv cu avionul pentru a diminua această teamă. În plus, statisticile arată că numărul de ședințe necesare tratării unei fobii scade aproape până la jumătate.

Terapia cu expunere la realitatea virtuală îi permite clientului să se simtă ca și cum ar fi într-o locație, iar terapeutul poate controla parametrii mediului la care clientul este expus.

Un alt aspect important este confidențialitatea – expunerea la fobia de care suferiți se face în cadrul unui cabinet, nu de față cu alți oameni, în preajma cărora v-ați putea simți stânjeniți.

Studiile arată că terapia prin Realitate Virtuală (VR) are un impact puternic în viața reală și rezultate excelente. Terapia cu realitate virtuală a avut succes în tratarea atât a copiilor, cât și a adulților pentru tulburarea de stres post-traumatic, anxietate socială, tulburare de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă și fobii. Este, de asemenea, un instrument foarte eficient pentru tratarea copiilor care suferă de fobii, cum ar fi fobia școlară sau temerile legate de somn.
 

Care este tariful pentru terapia prin VR?

O ședință de terapie prin VR este 180 lei.
 

Tratează fobiile cu ajutorul terapiei prin Realitate Virtuală la clinica Oana Nicolau!

În prezent, Realitatea Virtuală este cea mai avansată tehnologie folosită în intervențiile terapeutice pentru tratarea fricilor și a unor tulburări de anxietate. Achiziția platformei de Realitatea Virtuală de către Clinica Oana Nicolau vine în contextul în care tot mai multe studii realizate la nivel global confirmă că terapiile clasice dublate de expunerea la un mediu virtual se dovedesc mai eficiente decât metodele tradiționale, care utilizează tehnici de expunere în imaginație.

Prin această metodă se pot trata o plajă largă de fobii, de la arahnofobie și aviofobie până la fobia socială.

Fobiile reprezintă temeri extrem de puternice pe care oamenii nu și le pot explica rațional. Majoritatea nici nu știu de unde provine frica respectivă însă reacțiile la întâlnirea situației respective sunt dintre cele mai brutale. Arahnofobia, sau frica de păienjeni este una dintre cele mai des întâlnite frici, în special la femei. Aviofobia este frica de zborul cu avionul care e atât de puternică încât majoritatea oamenilor refuză sa apeleze la acest mijloc de transport, preferând călătorii îndelungate și obositoare doar pentru a evita să se confrunte cu această frică. Fobia socială, sau sociofobia, reprezintă frica de a socializa cu alți oameni. Uneori e atât de severă încât persoanele care se confruntă cu ea pot refuza pur și simplu să iasă din casă. De multe ori fobia socială poate fi combinată sau influențată și de agorafobie, sau frica de spațiile deschise. Persoanele care suferă de agorafobie evită cu orice preț parcurile, evenimentele în aer liber, până și drumețiile în natură.

Fobiile sunt greu de suportat și de controlat de persoanele afectate. Acestea se văd nevoite să renunțe la numite experiențe din viața lor din cauza fricii. Cea mai bună soluție pentru a scăpa de fobii și toate efectele lor este să apelați la un psiholog bun. Realitatea Virtuală folosită în ședințele de terapie pentru fobii de diverse tipuri reprezintă soluția pentru depășirea mai rapidă a problemei și o viață liniștită.
 
 
Vezi lista de prețuri
 
 

Terapeuți Recomandați

Vlad Ionescu

Psihoterapeut

Sunt adeptul unei abordări centrată pe rezolvarea de probleme, pe identificarea și modificarea...

Citeste mai mult
 

Meriți să fii fericit!

În funcție de disponibilitatea ta, îți vom recomanda un terapeut specializat pe nevoile tale!