← Înapoi la Blog

4 min

Tipuri de tratamente pentru fobiile specifice

Tipuri de tratamente pentru fobiile specifice

Fobia reprezintă teama de a fi în prezența unei situații exterioare determinate, fără ca aceasta să aibă musai un caracter periculos obiectiv. Aici, teama este legată de un stimulent exterior precis.

Există o împărțire artificială a fobiilor:

  • agorafobia – temerea de spații publice descoperite (stradă, piață, stadion), teama de orice situație dificilă la care se poate ajunge cu ușurință – mulțimi de oameni, transport în comun, cozi de așteptare.
  • fobii sociale – teama de a fi expus observației celorlalți. Persoanele aflate în această situație se tem să nu se comporte umilitor, jenant în public. Teama e copleșitoare, paralizantă și de multe ori apare comportamentul de evitare, cu impact destructiv major pe plan relațional și profesional.
  • fobii simple – toate fobiile care nu se înscriu la agorafobii sau fobii sociale. Teama de înălțime, de sânge, de șerpi, de șoareci, de păianjeni, de avion și așa mai departe.

Care sunt cauzele apariției fobiilor specifice?

Multe dintre cauzele reale ale apariției fobiilor specifice sunt încă necunoscute, dar pot include:

  • experiențele negative – multe dintre fobii se dezvoltă ca urmare a unei experiențe negative sau a unui atac de panică legat de un anumit obiect sau situație;
  • genetica și mediul – este posibil să existe o legătură între fobia proprie și fobia sau anxietatea părinților din cauza geneticii sau comportamentului învățat;
  • funcția creierului – schimbările funcțiilor creierului pot, de asemenea, să joace un rol important în dezvoltarea fobiilor specifice.

Cum pot fi tratate fobiile specifice?

O metodă nouă, revoluționară, foarte eficientă și, totodată, un instrument pe care terapeutul îl folosește împreună cu alte metode și strategii în cursul unui proces terapeutic este terapia prin expunere cu ajutorul Realității Virtuale.

Scopul tratamentului este îmbunătățirea calității vieții astfel încât să nu mai fiți limitați de fobii. În timp ce învățați cum să gestionați mai bine reacțiile, gândurile și sentimentele voastre și cum să vă raportați la ele, veți descoperi că anxietatea și frica se reduc  și nu mai au controlul asupra vieții personale.

Terapia cognitivă comportamentală (CBT) implică expunerea combinată cu alte tehnici pentru a învăța diferite modalități de a vedea și de a face față obiectului sau situației de care vă temeți,  în mod diferit. Învățați despre convingerile pe care le aveți cu privire la temerile și senzațiile corporale și la impactul pe care l-au avut asupra vieții voastre. CBT subliniază învățarea de a dezvolta un sentiment de măiestrie și încredere cu gândurile și sentimentele, mai degrabă decât să vă simțiți copleșiți de ele.

În general, psihoterapia care utilizează terapia cu expunere are succes în tratarea fobiilor specifice. Cu toate acestea, uneori, medicamentele pot ajuta la reducerea anxietății și a simptomelor de panică cu care vă confruntați, gândindu-vă sau expunându-vă la obiectul sau situația de care vă temeți.

Medicamentele pot fi utilizate în timpul tratamentului inițial sau pe termen scurt în situații specifice întâlnite frecvent, cum ar fi zborul cu avionul, vorbirea în public sau efectuarea unei proceduri RMN. Trebuie reținut faptul că singurul abilitat să dea un diagnostic în acest sens și să prescrie astfel de medicamente este psihiatrul.

La Clinica Oana Nicolau, cea mai mare clinică de sănătate emoțională din țară conform numărului de specialiști, peste 30 de specialiști vă așteaptă cu brațele deschise, dornici să vă ajute să luptați împotriva fobiilor specifice care au pus stăpânire pe viața voastră. Vreți să duceți o viață liniștită și lipsită de griji? Nu mai stați pe gânduri și programați-vă aici!

Terapeut specializat pe acest subiect

Terapeut specializat pe acest subiect

Catalina Tomescu

Formare în Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala şi Hipnoterapie

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.