← Înapoi la Blog

12 min

Totul despre halucinații – diferența între realitate și imaginație

Totul despre halucinații – diferența între realitate și imaginație

Atunci când o persoană vede, aude, miroase sau simte ceva care nu există în realitate, ci doar în imaginar, în mintea acesteia, se poate spune că vorbim despre halucinații. Halucinațiile pot apărea oricând pe parcursul vieții și, cu toate că adesea reprezintă un simptom al unei afecțiuni mintale, ele sunt mult mai des întâlnite decât am crede.

În acest articol vom vorbi despre:

 • Ce sunt halucinațiile;
 • Semne ale halucinațiilor;
 • Tipuri de halucinații;
 • Cauze ale halucinațiilor;
 • Diagnosticare și tratament al halucinațiilor.

 
Halucinațiile reprezintă o distorsiune psihică manifestată sub forma unor experiențe senzoriale care par reale, dar sunt, de fapt, doar imaginare, create de mintea persoanei care le experimentează.

Halucinațiile se pot exprima prin toate cele cinci simțuri. O persoană care are halucinații va auzi o voce pe care nimeni altcineva nu o aude sau va vedea ceva ce în realitate nu există. Apariția unei halucinații presupune o schimbare în activitatea creierului în anumite momente specifice. Anumite persoane sunt mai predispuse decat altele să aibă halucinații.

Deși halucinațiile  sunt asociate adesea cu schizofrenia, asta nu înseamnă în mod obligatoriu că o halucinație = schizofrenie sau o altă afecțiune psihică. Este un fenomen firesc atunci când visăm să vedem anumite imagini sau să experimentăm anumite situații care par foarte reale și care ne pot face să ne trezim brusc din somn.

Motivele pentru care unii oameni experimentează halucinații de-a lungul vieții, iar alții nu, sunt necunoscute oamenilor de știință.

Halucinațiile pot fi de mai multe feluri.

femeie care sufera de tulburari de personalitate.

Semne ale halucinațiilor

Acestea sunt caracterizate de:

 • Dureri de cap;
 • Convingeri radicale, încredere în teorii ale conspirațiilor;
 • Modificări apărute în modul în care funcționează creierul, pe măsură ce o persoană îmbătrânește;
 • Depresie sau anxietate;
 • Probleme vizuale sau auditive;
 • Comportament agresiv.

Tipuri de halucinații

 • Halucinații auditive

Reprezintă cel mai frecvent tip de halucinații. Ele apar atunci când persoana respectivă aude voci care în realitate nu există. Uneori persoana are impresia că vocea respectivă îi spune să facă anumite lucruri, iar tonul perceput poate fi unul supărat, neutru sau cald.

Este considerată halucinație auditivă și auzirea unor sunete sau zgomote, nu doar a unor voci care nu sunt reale.

 • Halucinații vizuale

Persoana vede în propriul imaginar obiecte, lumini sau alte persoane. Ele apar frecvent la copii și nu presupun existența unei tulburări.

 • Halucinații olfactive

Apar atunci când persoana percepe un miros specific – poate simți un miros neplăcut în mijlocul nopții sau, dimpotrivă, un miros plăcut, cum ar fi parfumul unor flori care nu sunt sau nu pot fi prezente.

 • Halucinații gustative

O persoană percepe gustul a ceva ce nu mănâncă; adesea, gustul poate fi ciudat sau neplăcut, iar halucinațiile de gust metalic sunt un simptom frecvent la epilepsie.

 • Halucinații tactile

Apar atunci când o persoană simte că este atinsă de ceva sau de cineva, senzații de înțepături, arsuri, curent electric.

 • Halucinații somatice.
 1. Interoceptive (viscerale) – senzația existenței unei ființe, a unui animal în corpul propriu, senzatie de perforare / obstrucție a unor organe.
 2. Proprioceptive – senzația deplasării unor segmente de corp sau a întregului corp.
 • Halucinații autoscopice

Perceperea propriului corp ca fiind în afara sa, percepție însoțită de trăiri negative precum groază ori detasare.

femeie care are halucinatii

Cauzele halucinațiilor

Schizofrenia

Aceasta este o boală psihică aflată printre cele mai cunoscute cauze ale halucinațiilor; aproape 70% dintre persoanele cu schizofrenie au halucinații. Schizofrenia produce adesea o pierdere aproape totală a contactului cu realitatea. O persoană cu schizofrenie poate dezvolta și un set de convingeri false, precum:

 • Convingerea că o altă persoană sau un grup de persoane intenționează să îi facă sau îi face rău;
 • Convingerea că o altă persoană, adesea o celebritate sau o personalitate importantă, manifestă un sentiment de iubire;
 • Convingerea că suferă de o anumită boală, în ciuda dovezilor medicale care infirma boala;
 • Convingerea că deține anumite abilități sau calități superioare, uneori chiar paranormale.

Simptomele pot fi ameliorate prin administrarea de medicamente antipsihotice.

Demență

Este o boală care afectează gradual sistemul nervos, inclusiv regiunile creierului implicate în percepțiile senzoriale. Persoanele cu demență medie și avansată pot avea halucinații auditive și vizuale.

Uneori halucinațiile pot provoca sentimente de teamă exagerată, paranoie și panică, ceea ce îngreunează relațiile cu persoanele apropiate. Medicația este obligatorie pentru ameliorarea simptomelor.

Tulburare bipolară

Aceasta este o afecțiune caracterizată prin schimbări extreme de dispoziție și fluctuații importante ale nivelului de energie, ceea ce afectează profund calitatea vieții persoanei. O persoană cu tulburare bipolară trece prin episoade de energie extremă (faza maniacală sau hipomaniacală), alternate cu episoade de depresie majoră, în cadrul cărora pot apărea halucinațiile.

Mania / hipomania se manifestă atunci când o persoană trece printr-o perioadă dominată de stări energetice și euforice intense, având adesea comportamente riscante și impulsive, în timp ce depresia presupune o perioadă de tristețe extremă, lipsă a energiei și letargie.

Tulburarea bipolară este o afecțiune psihică nevindecabilă, însă poate fi ținută sub control cu ajutor medical specializat și tratament adecvat. Simptomele acesteia pot fi gestionate și tratate astfel încât calitatea vieții persoanei să fie cat mai puțin afectată.

Halucinațiile sunt mai des întâlnite în tulburarea bipolară de tip I, caracterizată de prezența a cel puțin un episod maniacal/hipomaniacal.

Epilepsia

Ea este o boală caracterizată prin episoade recurente de convulsii. Halucinațiile pot apărea în timpul sau după un episod de convulsii și uneori se pot manifesta sub forma unor puncte luminoase. Convulsiile pot duce la complicații serioase – în timpul unei crize, persoana respectivă manifestă mișcări necontrolate ale membrelor, pierderea conștiinței și este confuză, astfel că se poate accidenta prin cădere sau lovire. Medicația adecvată în cazul epilepsiei poate preveni și apariția halucinațiilor.

Migrene

În formele severe de migrenă – migrenă cu aură, persoanele pot avea halucinații vizuale și tactile în timpul sau înaintea acesteia. Aura vizuală se poate manifesta sub forma unor pete, culori sau imagini neobișnuite și poate dura până la 15 minute. Aura senzorială poate fi resimțită ca o senzație de furnicătură sau amorțeală la nivelul membrelor sau al feței, până la 20 de minute.

La primele semne ale acestor tipuri de migrene este indicată administrarea medicamentelor antiinflamatoare, precum ibuprofenul. Dacă migrenele apar de mai multe ori pe lună, este necesară consultarea unui medic neurolog.

Droguri

Drogurile sunt cunoscute pentru efectele halucinogene pe care le dau. Ele pot declanșa gânduri și comportamente neobișnuite și extreme, cu efecte grave și ireversibile.

Tulburări de somn

Uneori halucinațiile pot fi asociate cu tulburările de somn – acestea apar, de obicei, când o persoană adoarme (halucinații hipnagogice) sau se trezește (halucinații hipnopompice). În anumite cazuri, o persoană poate experimenta paralizie în somn – la trezire nu se poate mișca temporar. Tratarea tulburărilor de somn ajută la ameliorarea simptomelor.

Anxietate și depresie

Persoanele care suferă de anxietate și depresie pot avea halucinații – acestea au o durată scurtă și sunt cauzate de emoțiile resimțite și de gândurile avute.

Cel mai des întâlnit tip de halucinație în acest caz sunt cele auditive – spre exemplu, când persoana respectivă susține că aude o voce imaginară care îi spune că existența sa este inutilă. Netratate, anxietatea și depresia pot avea efecte foarte grave, putând duce inclusiv la gânduri suicidare și comportamente de auto-vătămare.

Sevrajul cauzat de alcool

Întreruperea bruscă a consumului de alcool poate provoca halucinații vizuale sau auditive. Acest lucru se întâmpla mai ales în sevrajul major denumit delirium tremens; el este caracterizat prin delir, tremurături, transpirații abundente, accelerarea ritmului cardiac, febră, stare de agitație severă.

Depresia post-partum

Uneori, după naștere pot interveni depresia și anxietatea, iar în anumite cazuri poate apărea psihoza post-partum, care provoacă halucinații. Spre exemplu, o mamă poate susține că își aude copilul plângând, iar în cazurile extreme, poate auzi o voce care îi spune să se sinucidă sau să-și omoare copilul.

Tulburările post-partum nu trebuie neglijate, pentru că pot pune în pericol viața mamei și a copilului, deci este foarte important ca ajutorul medical specializat să fie cerut imediat. Psihoterapia, medicația și sprijinul din partea celor apropiați sunt de folos și ajută persoana să depășească momentele dificile.

Deficiențe de auz sau de vedere

Creierul persoanelor care au deficiențe de auz sau de vedere suferă modificări în regiunile responsabile de procesarea informațiilor vizuale sau auditive. Din aceasta cauză pot apărea halucinații.

Alte cauze ale halucinațiilor

 • Sindromul de stres post-traumatic;
 • Accidentul vascular;
 • Glaucomul;
 • Tulburarea de identitate disociativă;
 • Alte leziuni ale creierului.

Medicație

Anumite medicamente ce se administrează pentru unele afecțiuni psihice sau fizice pot declanșa halucinații. Medicamentele pentru boala Parkinson, depresie, psihoză sau epilepsie sunt câteva dintre aceste medicamente.

barbat depresiv care fumeaza si bea alcool

Halucinații versus iluzii

Halucinațiile nu sunt sinonime cu iluziile. În timp ce iluziile reprezintă o eroare de convingere, halucinațiile reprezintă o percepție falsă, fără obiect. O persoană poate avea o iluzie optică în timpul unui număr de magie.

Diagnostic și tratament al halucinațiilor

Este important de știut că nu toate tipurile de halucinații necesită tratament, mai ales în cazul unei apariții unice. Totuși, cel care poate spune dacă halucinațiile reprezintă o problemă serioasă sau nu, este doar medicul psihiatru.

În cazul în care dumneavoastră sau o persoana apropiată ați avut, la un moment dat, halucinații, este indicat să apelați la ajutor medical specializat, chiar dacă nu ați sesizat și alte simptome în afară de acele halucinații.

În cazurile severe, sentimentele extreme declanșate de halucinații, precum teama sau paranoia, pot duce la acțiuni și comportamente periculoase și agresive. Acordați atenție halucinațiilor, mai ales în cazul în care se înrăutățesc sau observați că declanșează și alte schimbări de comportament. În același timp, este important să vă păstrați calmul și să nu intrați în panică.

Diagnosticarea

Medicul psihiatru va face o examinare fizică, alături de analize de sânge și, în anumite cazuri, o tomografie computerizată la nivelul creierului, și va dori să știe:

 • Cu ce frecvență au loc halucinațiile?
 • În ce momente ale zilei apar?
 • Dacă persoana respectivă consumă alcool sau droguri?
 • Dacă persoana respectivă își administrează anumite medicamente?
 • Dacă persoana respectivă trece printr-un șoc emoțional sau este expusă unei perioade stresante?

Ce alte simptome experimentează persoana respectivă; se simte agitată, confuză sau are dureri de cap, febră sau vărsături.

În funcție de cauza declanșatoare, halucinațiile pot fi tratate prin medicația adecvată – de aceea este foarte important ca diagnosticul să fie pus în mod corect.

De asemenea, este indicată apelarea la ajutorul unui psihoterapeut, mai ales în cazul în care apar depresia și anxietatea, iar gândurile prezente determină comportamente ce pot pune viața în pericol. Este important să stați de vorbă cu un specialist calificat, pregătit să înțeleagă prin ceea ce treceți și care vă poate învăța anumite tehnici de gestionare a simptomelor asociate halucinațiilor.

Halucinațiile cauzate de bolile psihice se tratează cu ajutorul psihoterapiei și prin administrarea de medicamente antipsihotice. Dacă o persoană suferă de o afecțiune psihică gravă, este indicată supravegherea medicală constantă.

barbat depresiv care sufera de halucinatii

În cazul halucinațiilor cauzate de bolile psihice precum schizofrenia, este indicată terapia cognitiv-comportamentală. Persoana înțelege așa stadiul emoțional în care se află și învață, cu ajutorul psihoterapeutului, cum poate să își remodeleze gândurile și să își controleze comportamentul.

De asemenea, terapia cognitiv-comportamentală ajută la recunoașterea tiparelor de gândire care duc la manifestarea anumitor gânduri și comportamente. Psihoterapeutul îi prezintă pacientului variante de gândire, convingeri alternative, care să îl ajute să gestioneze mai bine ceea ce i se întâmplă – în exemplul halucinațiilor vizuale, faptul că vocea din mintea persoanei nu este reală și că nu trebuie să se teamă.

Alături de ajutorul medical specializat, susținerea din partea familiei este la fel de importantă. În plus, în cazul în care o persoană a avut halucinații, este indicat să respecte câteva sfaturi pentru a avea o stare generală de sănătate mai bună:

 • Să aibă o alimentație echilibrată, că consume fructe și legume și să se hidrateze suficient;
 • Să doarmă și să se odihnească suficient;
 • Să facă mișcare în mod regulat;
 • Să învețe tehnici de gestionare a stresului și să evite conflictele.

Concluzii

Halucinațiile nu reprezintă întotdeauna un semn de boală psihică și pot fi tratate dacă sunt efectul unor afecțiuni vindecabile, cu sfatul medical adecvat.

Despre autor

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut Oana Nicolau

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie.

Programează-te acum

48 de răspunsuri la “Totul despre halucinații – diferența între realitate și imaginație”

 1. Udrea Mariana spune:

  Buna ziua am si eu o intrebare mama mea are 80 ani nu prea se odihnește noaptea din cauza unor furnicaturu la picioare dureri de cit vă tinp are halucinati cînd adoarme apoi se scoala brusc cu ce o pot ajuta obosește repede la medic ajung mai greu

 2. Irina spune:

  Buna ziua, tatal meu a avut Herpes Zoster, a ramas cu dureri foarte intense de aproximativ o luna, ia fost recomandat sa ia Gabapentin 300mg si Lyrica 75, de aproximativ o saptamana a inceput sa aiba allucinazioni acum a inceput sa nu le mai ia aceste pastile dar tot continua sa aiba halucinatii, c’è imi recomandati?

 3. Trandafir Iuliana spune:

  Buna ziua! Am o problema foarte mare cu fiul meu, care locuiește la Londra de șapte ani si jumatate. Saptamana trecuta (17.09.2021), am primit un telefon foarte îngrijorător si anume ca aude voci si vede anumite lucruri. De atunci in fiecare zi imi povestește ce aude si ce vede. Problema este ca nu recunoaște faptul ci crede că cineva vrea sa-i faca rau, își bate joc de el. Am incercat sa-l conving sa vina acasa, dar refuză categoric! El este sănătos numai cineva nu-l lasa in pace! Nu stiu ce sa fac si sunt foarte îngrijorată! Daca ati putea sa ma ajutati sau sa-l ajutati pe el. Vă mulțumesc pentru raspuns!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Din păcate nu avem cum să-l ajutăm dacă el nu dorește acest lucru, dacă neagă că are o problemă. Doar dumneavoastra îl puteți convinge să meargă, chiar și acolo unde este acum la un medic psihiatru, acesta îl poate ajuta, totul e să ajungă la un consult.

 4. Cristina spune:

  Bunà ziua , nu stiu din ce categorie fac parte … ideea este cà stiu cà am o problema de ani de zile si doresc sà o tratez. Încà din copilarie am frica de intuneric , intr-adevar copilària mea a fost una nefericita cu bàtài si maltratari atât fizice cât si psihice de catre « tatal meu ». Cam toate scandalurile si bataile incepeau seara si se terminau dimineata , deobicei alergand pe stradà împreunà cu mama si fratii mei goi . Acum am o viata foarte fericità cu un om care ma cunoscut încà din copilarie, eu având acum 45 de ani . Cu toate ca am o familie si am absolut TOT ce si-ar d’oro un om, noaptea vine frica si parca vàd pe cineva sau simt cà este cineva lângà mine , parcà este cineva pe pereti … parcà miscà cineva perdeaua … poate ca asta este doar in imaginatia mea , dar , frica mea este reala. Uneori ma rog si cer sa-mi curete Dzeu mintea si casa sà mà pot bucura de ceea ce am . Dacà sotul nu ar veni o noapte acasà, eu as sta cu lumi ele aprinse si cu ochii pe pereti . Credeti ça am devenit schizofrenica ? Scuzati romanul… este doar ptr a intelege situatia .

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,
   Ar fi bine să va adresati unui psiholog. In urma discutiilor pe care o sa le aveti cu specialistul în sedintele de psihoterapie din cabinet, el vă va spune care sunt problemele pe care le aveti si cum sa le depasiti.

 5. Amy spune:

  Buna ziua de o luna de zile am început sa văd gândaci in casa și când ma trezesc noaptea ii văd cum se plimba prin casa asta se întâmpla și in timpul zilei sa văd diferite animale in casa ce îmi recomandați ? Tot in ultimul timp ma simt foarte obosita și dorm 20 ore pe zii ma trezesc doar sa mănânc sa fac baie și Iara ma pun in pat 😫 . Crede-ti ca am o problema gravă ? Mulțumesc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Va recomandam sa discutati cu un medic specialist, pentru a-i descrie simptomele pe care le aveti. Este destul de dificil sa stabilim cu certitudine despre ce ar fi vorba, intrucat nu stim istoricul sau alte detalii ce ne-ar putea conferi o perspectiva. Putem doar sa ne dam cu parerea, ceea ce nu ar fi deloc indicat. Luati legatura cu medicul de familie, caci acesta va poate indruma catre un alt specialist, daca va fi necesar.

   • Clinica Oana Nicolau spune:

    Buna ziua.

    Testarea alcoolscopica se face doar de catre organele abilitate (politie sau medic). Acestea se pot face la fata locului, de catre politie sau ulterior printr-un consult medical (analize medicale pentru identificarea substantelor din sange). Regulamentul de testare alcoolscopica il regasiti in Hotararea de guvern Nr. 296 din 16-04-2009; il regasiti online, la o simpla cautare pe Google. Sanctiunile se regasesc scrise in Codul rutier (Capitolul VI – Infractiuni si pedepse).

 6. Mihaela spune:

  Buna ziua am o mare problema cu soacra mea care de ceva vreme simte mirosiri de tărie în haine și casa și da vina pe alte persoane ca ii pune otrava prin casa,a început sa devina foarte agresiva verbal și amenință. Ce credeți ca este de făcut în acest caz. Mulțumesc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Recomandam un consult de specialitate pentru aflarea cauzelor ce au dus la apariția acestor simptome (medic psihiatru). Între timp, încercați sa o liniștiți, in special in momentele intense, comunicați cu ea cu blândețe și înțelegere.

 7. Sorina Drenceanu spune:

  Buna seara,băiatul meu vede deseori o silueta neagra care vrea sa îi facă rău. A avut un episod urat in urma căruia a început să langa și spunea mereu să nu îl certam, se temea de noi, l-am amenințat pe tatăl său că a scăpat de data asta…ne-a speriat foarte rău.Ce să facem??

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Recomand să mergeți la un medic, pentru a face niște investigații, în vederea stabilirii unor soluții ce sunt optime, atât pentru copil dar și pentru dumneavoastră. Înțeleg din mesaj că îi este teamă să discute despre aceste aspecte. Încercați să fiți alături de el, să îl ascultați și să îl liniștiți, pentru că are nevoie de dumneavoastră în această perioadă.

 8. Onofrei Andreea Roxana spune:

  Buna seara,de ceva vreme tot vad pisici,caini,șoareci care trec prin fata ochilor mei si nu stiu de ce si din cand in cand mai aud si o voce care ma striga dar foarte rar…in plus ma trezesc foarte des noaptea si uneori am insomnie si nu stiu ce sa fac

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua!

   Vă recomand să luați legătura cu un medicul de familie, întrucât nu putem spune cu certitudine despre ce ar fi vorba. După un consult, medicul v-ar putea îndruma către o altă specialitate, dacă va fi cazul.

 9. Mădălina spune:

  Buna ziua am o fetita de 6 anișori îmi spune mereu in special noaptea ,ca aude un sunet o muzica ca o bâșbaie ceva in urechi nu știu ce săi mai zic Ia de regula este o fetița jucăușa este de viața nu este bolnava de nimic este sănătoasă .Va rog frumos ce îmi recomandați

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   La această vârstă, copiii au mintea hiperactivă și își pot crea multe scenarii. Ați putea discuta cu medicul pediatru, pentru că acesta este în măsură să evalueze starea de sănătate a fetiței. Din punct de vedere psihologic, nu ne putem da seama, întrucât am avea nevoie de mai multe informatii.

 10. Georgiana spune:

  Bună seara!O sa scriu un pic mai mult deoarece situația mea financiară din momentul de fata nu este tocmai buna și nu îmi pot permite sa merg la psiholog și v-as ruga din suflet dacă ați putea să mă ajutați cu un răspuns,sa îmi găsesc un pic liniștea până îmi permit să mă duc la doctor..eu am avut mai multe evenimente traumatice în viața dar ce m-a dat peste cap s-a întâmplat acum 2 luni..dar că să înțelegeți cum am ajuns in punctul acesta o sa va povestesc un pic cu câteva luni înainte..eu aveam o durere toracică de aproximativ un an de zile,nu era ceva foarte dureros dar deranjant și mereu acolo,mă tot gândeam să mă duc la doctor sa vad despre ce este vorba dar tot evitam de frica sa nu fie ceva grav,menționez că în timpul acesta lucram la un hotel,recepție,eram o persoana mereu vesela,optimistă și sociabila..mă gândeam la durere dar nu în mod obsesiv până când a murit unchiul meu bolnav de leucemie din cauza covidului,eveniment ce m-a traumatizat foarte mult și atunci m-am hotărât să îmi fac o programare la un medic internist sa îmi rezolv și eu problema.M-am programat cu teama și anxietate,când am ajuns la cabinet eram foarte anxioasă și după examinare doamna doctor mi-a dat o sumedenie de analize de făcut spunandu-mi că pt a îmi pune un diagnostic de sindrom tietze trebuie să excludem orice alta boală gravă.. bineînțeles că anxietatea mea s-a intensificat facandu-mi cele mai negre scenarii..mi-am făcut analizele necesare dar ce mi-a dat panica cel mai mult dintre ele a fost raza la plămâni,deoarece doctorul radiolog mi-a spus că vede ceva in neregulă acolo și că trebuie neapărat să văd un pneumolog,mi-a arătat un fel de pata pe plămâni sau ceva ce nici el nu era sigur de ce ar putea sa fie, bineînțeles că m-am speriat îngrozitor și când am ieșit de la raza am zis că nu pot sa mă întorc la muncă ,unde eram cazata,lucrând pe timp de sezon,până nu aflu ce am și mi-am făcut programare in aceiași zi la pneumolog.. anxietatea mea era atât de mare încât m-am gândit,gata o sa îmi spună că am cancer,eu fiind și fumătoare..greșeală mea a fost că am ales sa trec prin toate astea singura fără să cer ajutorul familiei,am crezut că mă descurc,deși ei ar fi fost langa mine daca le ceream asta..nu pot sa exprim in cuvinte ce am simțit câteva ore cat a trebuie sa aștept pt programare..in timpul asta cat așteptăm să vina ora programării m-am hotărât să merg sper plaja să mă plimb,poate mă mai relaxez un pic și uit de toate temerile mele.si am dat peste el..un fost iubit de al meu,un iubit din adolescență mea..el a fost foarte drăguț in ziua aia,m-a scos la o limonada,m-a încurajat,a mers cu mine la doctor,a stat după mine toată ziua..m-am gândit atunci că uite că Dumnezeu mi l-a scos în cale să nu trec singura prin asta..ce mult m-am înșelat..pneumologul m-a examinat și mi-a spus sa stau liniștită că nu e nimic grav decât un astm bronșic persistent moderat,mi-a dat tratament pt 3 luni și să revin după sa vedem daca o sa mai fie nevoie..menționez că eu nu am avut niciodată vreo criza de astm..in tot timpul acesta eu tot m-am întâlnit cu acest baiat..el tot încercând să mă convingă că eu sunt ce ii trebuie lui și că are nevoie de mine în viața lui pt a se pune pe picioare pt că el nu muncea pt că vezi doamne nu avea pt ce,avea nevoie de o nevasta..tot vorbind mi-a spus că ani de zile a avut probleme cu drogurile și eu că o bună samariteană tot încercăm să îl înțeleg și să îl sfătuiesc de bine fara sa realizez in ce capcana cad..s-a angajat în port numai să mă facă pe mine să cred că el se schimbă pt mine și că mă vrea în viața lui și că mă iubește..mă iubea în câteva săptămâni de când ne reintalnisem,ceva absurd in mintea mea dar tot vroiam sa sper că poate e totuși un om bun..eu mereu i-am spus că v-om vedea ce se v-a întâmplă și niciodată nu i-am promis nimic..i-am spus că dacă se ține de munca și devine serios poate o să încerc și o relație în adevăratul sens al cuvântului..el în schimb a început să devina posesiv și gelos..gelos pe persoană care conducea taxiul cu care mă duceam la el acasă pt că el bineînțeles nu avea bani,pe colegul meu de la muncă,pe fostul meu iubit..și nu avea de ce,deoarece,mă repet eu nu i-am promis nimic..tot vorbind cu el și cunoscandu-l tot mai mult am realizat că el mă mintea și nu cred că renunțase la droguri cum spunea..era foarte slab,transpiră excesiv și mereu anxios și agitat cu un comportament dubios..o alta greșeală a fost că am făcut sex neprotejat dandu-mi panica de care o sa va povestesc mai târziu..în ultima zi când s-a terminat sezonul eu am fost la el acasă și am rămas la o petrecere ce a avut loc acolo,am uitat să menționez că cu câteva zile înainte de asta el mi-a spus mie că vrea să îmi spună ceva și dacă o să mai vreau să fiu cu el după bine daca nu asta e dar trebuie sa îmi zică și pt a avea curaj o să tragă pe nas și o să fumeze marijuana și dacă o să vreau îmi dă și mie..eu nu m-am drogat niciodată și nici nu aveam de gând să o fac deși poate mi-a trecut prin cap la un momendat în viața sa incerc dar nu am făcut-o..la petrecere el a consumat alcool și era și foarte agitat,eu nu știu dacă chiar a consumat droguri dar așa părea fiind hiperactiv..și îmi spune la un momendat dat că el a ucis și oameni și că a făcut multe lucuri rele și că e in stare de multe și că odată a bătut pe cineva atât de tare încât l-am băgat în spital și pt care avea și dosar penal și tot in seara aia m-a întrebat dacă eu am mai vorbit cu cineva in timp ce vorbeam cu el..și eu că o persoană sinceră și naiva i-am spus adevărul..că am vorbit cu fostul meu iubit la care am ținut foarte mult,el știind de el că i-am povestit că e un om bun și nu ne-a despărțit decât distanță,el muncind in Germania și că am vorbit cu el pt că el nu îmi răspunse la telefon 3 zile și eu am crezut că nu merită să mai încerc nimic..el s-a supărat un pic dar nimic grav..a plâns un pic după mama lui ce murise acum multi ani..a doua zi de dimineață m-a condus la microbuz sa mă întorc acasă la mine,eu locuind într-o comună și mi-a spus că nu contează nimic că el are răbdare cu mine și că nu s-a supărat și că mă așteaptă oricât să mă hotărăsc eu daca vreau cu adevărat să fiu cu el ..am ajuns acasă la mine..eram ok, liniștită,fără nici o anxietate..mai vorbeam amândoi pe telefon și el tot îmi spunea într-una că mă iubește și tot așa..eu tot ii spuneam că nu ai cum să mă iubești în câteva săptămâni și intuiția îmi spunea că nu e sincer cu mine..atunci el a explodat și mi-a spus că el nu minte și că eu sunt cea care l-a mințit că am vorbit cu fostul iubit în timp ce vorbea cu mine..și că el se va reapuca de droguri și că nici la munca nu se mai duce și a început să mă amenințe,sa îmi spune că dacă eu îl înșel el mă omoară și e in stare de asta și că eu nu merit nimic bun că sunt o persoana josnică și că o sa vina la mine acasă ,macar o palmă sa îmi tragă sau să mă taie pe fata sau chiar că mă bate până când mă bagă în spital și o să îmi dea ai mei să beau cu paiul..m-am speriat atât de tare încât tot încercăm să îl conving că eu nu i-am promis niciodată că v-om fi împreună și doar că voi incerca sa ne cunoaștem și să văd în el o schimbare și i-am spus că eu nu pot fi cu o persoană care mă jignește așa și mă amenința cu moartea..și să mă lase în pace că nu mai vreau să vorbesc cu el..el îmi tot spunea că cum sa nu vorbească cu mine că el altfel moare..câteva zile am fost terminată psihic îmi era frica sa merg pe strada de frica sa nu vina la mine să îmi facă ceva rău..el spunandu-mi in ziua când m-a amenințat că gata sunt la tine să ieși la poarta sa vorbim că altfel intru peste ai tăi că nu îmi e frica de nimeni, bineînțeles că a mințit,era acasă la el,tot el mi-a spus prin mesaj dupa..aveam zile când mă uitam in spatele meu când mergeam pe strada de frica sa nu fie el acolo..și nu s-a terminat aici povestea..eu am căzut din nou plasa manipulărilor lui..implorandu-ma sa îl iert că doar gura e de el și că nu mi-ar face niciodată nimic rău doar a vrut să mă sperie să știu de ce ar fi in stare dacă l-aș înșela dar acum e sigur că nu aș face-o și că mă vrea de soție..eu i-am spus că nu pot sa mai încerc nimic cu el pt că îmi este efectiv frica de el,era mai degrabă groaza..eu trebuia să ajung și la endocrinolog pt că analizele de la sânge pe care le luasem in vara aveau ceva modificări la tiroida..mi-am făcut programare și cumva el a reușit din nou să mă convingă că merge cu mine la doctor și să mă întâlnesc cu el sa îmi demonstreze că nu îmi face nimic și că pot avea încredere în el..și eu precum o proastă am acceptat..in ziua când am fost la endocrinolog bineînțeles că eram foarte anxioasă și din cauza lui și de frica de ce ar putea să îmi spună doctorul,eu tot mai citind pe internet despre una alta în legătură cu tiroida..m-am întâlnit cu el cu o frica îngrozitoare,părea un pic deranjat dar a mers cu mine ,a stat după mine la doctor..doctorul mi-a spus că am tiroida autoimună dar că încă nu am nevoie de tratament și să revin la control după 3 luni..mă liniștisem in sinea mea că nu e nimic grav și că nici el nu îmi făcuse nimic desi nu putea să mai fiu relaxată in preajma lui..am stat in pic cu el in seara aia după care am plecat la sora mea la Năvodari..el fiind foarte agitat in seara aia că avea nevoie de bani pt că băgase un lanț de al nepotului lui la amanet și trebuia să îl scoată înainte să îl piardă și să afle sora lui..și când l-am întrebat de ce a făcut-o mi-a zis că pt a plăti un curs la munca sa avanseze.. bineînțeles că nu l-am crezut..mi-a cerut până și bani de țigări înainte să plec la Năvodari pt că tatăl lui pleacă la peste a doua zi și el nu are cum sa îl lase fără țigări..i-am dat..când am ajuns acasă la sora mea adormisem liniștită după mult timp..dar inca coșmarul nu s-a terminat..am ajuns acasă și m-a luat o obsesie de a căuta boli și simptome ale bolilor pe internet..eu tot vorbind cu el și spunadu-i in tot timpul asta că nu putem fi împreună și el îmi spunea că poate totuși o sa îl iert până la primăvară și îi mai dau o șansă..stresul provocat de el și faptul că am inceput sa caut intens pe internet despre diferite boli mi-au provocat o anxietate oribilă și am început să am și atacuri de panica pt care am ajuns și la medicul de familie..eu atunci am început să mă gândesc la tot felul de scenarii urate în capul meu..și mă gândeam că el drogandu-se ani de zile,fiind foarte slab și transpiră in exces sa nu fie posibil sa aibe HIV și eu făcând sex neprotejat m-am panicat îngrozitor..am simțit că mi se prăbușește lumea ,că aș fi putut să îi pun in pericol pe toți cei dragi mie și l-am rugat să își facă testul pt a mă putea liniști..el s-a simțit un pic jignit dar a zis că dacă mă ajută pe mine să mă liniștesc o face deși el are analizele făcute și e sănătos.. bineînțeles că nu le-a făcut și nici nu avea de gând să o facă trezind tot mai mult suspiciune în mine..m-am speriat atât de tare încât nu puteam sa mai gândesc logic..încercam să mă gândesc că este doar în capul meu și nu este adevărat dar faptul că el mă făcea nebuna și refuza să îl facă mai tare mă doboară psihic..și cel mai tare m-a speriat că aș fi putut să îmi pun copilul și familia in pericol..mă gândeam in zilele alea că vreau sa mor..poate că am avut o psihoza,nu știu..mi-am făcut eu testul până la urmă,mi-a ieșit negativ dar mi-au spus că poate fi prea devreme și că abia după 6 luni se poate vedea cu adevărat fapt ce m-am dat și mai tare peste cap..am implorat-o pe mama mea până la urmă să îl sune sa îl roage să își facă testul și a reușit cumva să îl convingă și el atunci i-a recunoscut mamei mele că nu a făcut niciodată nici un fel de analize deși pe mine mă mințise că da..au ieșit bine,dar stresul ăla m-a terminat până am aflat rezultatul..am fost și la psihiatru cu o seară înainte să își facă el analizele dar eu eram atât de speriat și panicata încât nu am reușit să îi povestesc prin tot ce am trecut și în 10 min mi-a spus că am tulburare somatică și mi-a dat un pumn de pastile..rezultatul a ieșit ok și la el și am respirat ușurată..am inceput sa iau medicamentele de la doctor dar tot mă simțeam depresivă și anxioasă,nu dormeam nici noaptea,mă gândeam că poate are dreptate el și eu am inebunit..am avut și am niste zile pline de neîncredere în mine și anxietate..îmi e frica sa nu inebunesc,nu mai am încredere în mine și în ce fac..îmi e frica sa mai merg singură pe strada..nu mă pot concentra pe nimic,uit lucruri mai mereu..am pus presiune pe mine să mă fac bine repede,am renunțat la pastile pt că simțeam că devin dependenta de ele și nu îmi doream asta..și acum simt o frica teribilă de a nu dezvolta schizofrenie..pt că am impresia uneori că nu sunt sigură pe ce fac..dacă merg singură la magazin simt că depun un efort imens pt a nu avea un atac de panica și când plec de acolo mă gândesc dacă nu am platit și doar mi s-a părut pt că sunt nebună…crede-ti că sunt nebuna sau mi-am pierdut încrederea în mine din cauza traumelor..știu că am scris foarte mult și nu sunteți obligata sa îmi răspundeți dar v-as fi recunoscătoare din tot sufletul dacă mi-ati putea spune ce ar putea fi..mă gândesc în fiecare zi că o să inebunesc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Îmi imaginez că situația nu este deloc una ușoară, dar vă felicit pentru curajul de a discuta despre aceste provocări. Ați trecut prin foarte multe experiențe, extrem de dificile, de la moartea unchiului, la posibile diagnostice de boală și la trauma indusă de situația cu prietenul dumneavoastră. Este firesc ca nivelul de anxietate să fi atins apogeul, de aici și somatizarea și frica de a nu înnebuni (provenită din anxietate). Deși anxietatea ne pune față în față cu aceste frici, 3 dintre ele sunt naturale, în sensul în care, marea majoritate a oamenilor le au –frica de moarte, de boală și de a nu înnebuni. Motivul pentru care uneori simțiți că vă pierdeți controlul este întocmai datorat de anxietate și nu de un episod psihotic (nebunia, în termeni populari).
   În momentele de anxietate, creierul și corpul reacționează în urma descărcării a unei cantități mari de adrenalină și de cortizol, iar asta se traduce prin activarea reacției – luptă sau fugi, reacție ce este responsabilă și de senzația lipsei de control. Așadar, deși anxietatea poate da impresia că vă veți pierde controlul, este doar un gând datorat fricii intense.
   În ceea ce privește atacurile de panică, acestea pot fi extrem de dure. Sunt situații în care atacurile de panică sunt atât de intense și rapide, încât vă lasă senzația că nu mai funcționați optim (fizic/mental). De asemenea, puteți resimți diferite simptome, care dau impresia că nu vă puteți controla sau că sunteți pe pilot automat. Este o reacție firescă a corpului, deși nesănătoasă, într-adevăr. Senzația că uitați mereu, este de asemenea un rezultat al anxietății.
   Iar, dacă pe lângă aceste simptome și gânduri, dumneavoastră veți pune și presiune să vă faceți bine, nu veți face decât să exacerbați trăirile și stările.
   În ceea ce privește relația, pare că aceasta este una care nu vă aduce mult bine – nici fizic, nici psihic și nici emoțional.
   Vă recomand să lucrați pe aceste gânduri, să le modificați în gânduri adaptative/sănătoase („ele sunt doar reacții firești ale corpului în urma anxietății, nu o să innebunesc”; „nu sunt în pericol în momentul de față. Sunt în siguranță și mă simt confortabil în spațiul în care mă aflu”). Ulterior, recomand să exersați zilnic exerciții de respirație – acestea nu doar că vă vor ajuta să trăiți mai mult în prezent decât în viitor (ce s-ar întâmpla dacă..), dar vă vor ajuta și pentru scăderea anxietății. Deși înțeleg faptul că ați renunțat la tratamentul medicamentos pentru că nu vă simțeați bine, sincer, vă recomand să luați tratamentul în continuare, întrucât acesta va regla mecanismele psihice implicate în anxietate. Desigur, dacă v-ați simțit rău în urma lui sau considerați că nu vă este de ajutor, atunci discutați cu un alt medic psihiatru, povestiți cu medicul despre simptomele avute, pentru că vă poate da un alt tratament, care să fie optim.
   Aveți grijă de dumneavoatră, oferiți-vă iubire, timp pentru vindecare, faceți lucruri care vă fac plăcere, pentru că toate aceste lucruri vă vor ajuta să vă modificați starea. Începeți cu pași mici. Schimbările nu se produc peste noapte. Și, desigur, când aveti posibilitatea, recomand să discutați cu un terapeut, să luați în calcul începerea unui proces. Sper că răspunsul a fost de ajutor și că a făcut puțină lumină.

 11. Ade spune:

  Bună seara,am o întrebare bunica mea are 80 de ani și din greșeală i sa dat o pastilă de Clonazepan pentru handicap sau boala neagră iar acum îi este cam rău știe cineva ce se poate întâmpla mai departe?

 12. Elena spune:

  Buna seara , o întrebare a-și avea dacă mi-ați putea Răspunde mi-ați fii de mare ajutor. Am momente când ma trezesc noapte din somn , și dintr-o data mi se fixează privirea de exp pe , perdeaua de geam iar pe ia îl văd pe cel rău 😢 nu știu ce sa ma mai fac! Am momente când mi și frica sa m mai uit, sa nu mi-l imaginez iar. Nu știu ce mi se întâmpla sau de la ce poate fii. Va rog dacă îmi puteți da un sfat va și fii recunoscătoare🙏

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua,

   Probabil că aveți o stare mare de stres care vă produce insomnii. Cel mai bine ar fi să vă adresați unui psiholog, în urma discuțiilor avute cu el veți afla cauza acestor stări.

 13. Liviana spune:

  Buna seara! nici nu stiu cum sa incep… este vorba despre unchiul meu. unchiul meu are o problema cu alcoolul. bea foarte mult. de un an in coace , el aude voci , vede persoane pe care in realitate nu sunt. ba chiar mai mult, vorbeste cu acele ,,persoane,, care le aude, inainte de asta el spunea ca cocoșii vorbeste cu el si ca ii transmite tot felul de chestii precum ca eu am de-a face cu el , ca il injur, cate si cate care nu era si nu este adevarat. acum cu o ora inainte de a scrie asta a sunat la urgente si spunea ca cineva il ameninta si ca nu se simte in siguranta, a fost si la psihiatru acolo ii s-a spus ca n-are nimica si ia dat sa bea 2 pastile si apoi unchiul a venit acasa si a inceput sa vorbeasca din nou cu persoanele din capul lui … tin sa mentionez ca unchiul n-are vreo problema de handicap pur si simplu a inceput asa dintr-o data sa auda voci , sa simta exixtenta unor persoane care nu exista si sa vorbeasca cu ele… deja mii se face frica doar cand scriu despre asta :((( mi-e frica sa nu devina agresiv cu cei din jurul lui din cauza asta ! ce as putea face , gen cei care ii este alaturi cu ce il poate ajuta ? (la psihiatru a fost si a spus cei de acolo ca e bine de si ia administrat 2 pastile)

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Posibil să fie vorba despre halucinații induse de către consumul de substanțe, în acest caz, alcoolul. Aș recomanda să discutați cu un alt specialist dacă aveți posibilitatea, pentru că este nevoie de un consult psihiatric destul de elaborat, înainte de a spune cu certitudine despre ce ar putea fi vorba. De asemenea, puteți lua legătura și cu medicul de familie, căci și el poate ajuta. Referitor la ce anume puteți face dumneavoastră sau familia, încercați pe cât posibil să nu intrați în dispute cu el, în special când observați că se află în criză. Liniștiți-l pe cât posibil, explicați-i cu blândețe că nu dorește nimeni să îi facă rău și că este în siguranță.

 14. Ana spune:

  Buna ziua! As dori sa ma lămuriți, vă rog, în următoarea problema: soțul meu face kilometri pe jos, pleaca asa de acasa și se întoarce după multe ore, vorbește jignitor, servește și alcool, nu comunica deloc, doar cu copiii, atât …mi se poate intampla ceva? Mulțumesc

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Este destul de dificil să anticipăm comportamentul unei persoane, în special că nu avem toate datele. Există un istoric de agresiune în familie? S-a întâmplat vreodată ca după acele plimbări sau în urma consumului de alcool să aibă o reacție agresivă față de dumneavoastra sau față de copii? În teorie, putem crede că un astfel de comportament poate duce la reacții violente, însă nu avem cum să știm cu certitudine, pentru că sunt multe necunoscute la mijloc.

 15. Giuliano spune:

  Bună seara, am o mică problemă deseori simt mirosuri de parfum chear dacă ele nu sunt în realitate ce ar putea fi?
  Mă puteți ajuta cu un răspuns?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Vă recomandăm să stați de vorbă cu medicul dumneavoastră de familie, înainte de toate, căci este dificil să știm ce ar putea fi, fără o investigație mai amănunțită.

 16. Andreea spune:

  Buna seara! Sotul meu de 2 zile are niste halucinatii care ma sperie foarte mult! Deoarece nu vrea sa mearga la niciun medic, m-am gandit ca daca scriu aici as putea primi un raspuns oricat de mic..sa imi calmez teama.
  Cu cateva zile inainte s-a simtit rau, vomita, tremura foarte rau, ameteli si era si foarte agitat. Am sunat la ambulanta, asistentii de pe ambulanta i-au facut o injectie cu metoclopramid si i-a dat si o pastila de tensiune.. in fine, si a revenit , dar… de 2 seri nu doarme, si vede tot felul de chestii, ii apare in fata tatal lui mort, tot felul de insecte.. si ce m-a speriat cel mai tare a fost in seara asta cand am fost plecata cu soacra si cu copilul la parintii mei, si cand m-am intors el era incuiat in casa spunandu-mi ca a auzit vocea mea si a copilului, ca l-a si vazut pe copil, ca a vazut un barbat care se reflecta in oglinda si radea de el, tot felul de lucruri infricosetoare … de la ce ar putea fii? Ne face cineva vreun rau? Sau e de la vreun medicament? Mentionez ca el a cam baut in ultima perioada .. pana sa ii fie rau..

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Bună ziua.

   Îmi pare rău să citesc despre situația aceasta, îmi imaginez că nu este deloc ușoară. Înțeleg din mesajul dumneavoastră că soțul se confruntă atât cu halucinații vizuale dar și auditive. Este destul de dificil de stabilit o cauză clară, având în vedere că aceste halucinații au apărut de 2 zile (în general este nevoie de cel puțin 2 săptămâni). Ați discutat cu dânsul despre motivele pentru care nu dorește să meargă la medic? Poate că este speriat de această idee – nu ar fi rău să discutați cu dânsul despre asta, să încercați să îl calmați și să îi explicați că un eventual tratament (dacă este cazul) este spre binele lui și al vostru. Recomand să luați legătura și cu medicul de familie, pentru a-i povesti, întrucât acesta cunoaște și istoricul medical al soțului. Dacă nu aveți posibilitatea, se pot face și consultații online cu unul dintre specialiștii noștri.

 17. Elena Daniela spune:

  Bună ziua! Băiețelul meu în vârstă de 10 ani ,de o perioada aude tot felul de voci , are impresia ca cineva intra în casa , ca cineva îl strigă! Îmi puteți spune va rog frumos, Oare din ce motiv, care ar putea fi cauza? Va mulțumesc!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Fiind vorba de un copil, este dificil sa ne dam cu parerea, intrucat poate fi vorba de un prieten imaginar, poate de un mecanism de aparare.Cel mai bine ar fi sa mergeti la un terapeut, pentru a-i face o evaluare.

 18. Turzai Alexandra spune:

  Buna , nici nu știu cum sa încep, în primul rad , am 30 de ani trec printr-o perioada grea , m-am despărțit de soțul , și am început sa beau alcool zi de zi și de vreo 1 săptămână, îmi cam tremura tot corpul și parca nici nu mai știu sa merg îmi tremura genunchii când trec pe lângă oameni sau când îs oameni prin preajma mea …. ce as putea face?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.

   Imi pare rau sa aud ca treceti printr-o perioada atat de dificila. Ce va recomand este sa luati legatura cu medicul dvs de familie, pentru a va face un control. In urma acestuia, medicul va face recomandarile necesare (medicate/vizita catre un alt specialist). De asemenea, cred ca ar fi de ajutor sa stati de vorba cu un terapeut, in special in aseasta perioada, care nu este usoara deloc, pentru a putea gasi modalitati mai sanatoase de gestionare a suferintei.

 19. Teodora spune:

  Buna ziua! Mama in varsta de 52 ani a avut acum 2 zile semnele unui AVC in urma CT-ului i sa spus ca nu este vorba despre asa ceva. Se balbaia in vorbire, a lesinat,are tensiunea marita, iar a2a zi au inceput halucinatii, vede păianjeni mici si zice ca ii prinde si rade cand vorbeste cu noi ca un copil mic, uneori se intristeaza ca nu reuseste sa zica ce vrea nu se poate concentra. Specific ca in urma cu 3 zile sa se intample asta a inceput un tratament neuroligic ce include si Gabaran si a luat 10 pastile in 3 zile si toate simptomele ei duc la reactiile rare ale acestui medicament insa medicul a refuzat categoric aceste pareri. Acum este spitalizata pana luni doar cu perfuzie nu stim mai multe. Credeti ca sunt posibile efectele secundare? Mama trece printr-o perioada mai grea si poate fi o depresie si un atac de panica ni sa spus insa nu stim in ce directie sa ne indreptam. Va multumesc!

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Nu putem sti cu certitudine daca este un efect secundar, pentru ca sunt multe variabile de care trebuie sa tinem cont. Ati discutat si cu un medic psihiatru?
   Cred ca in aceasta situatie ar fi mai mult decat recomandata o evaluare a unui specialist. Posibil sa aiba episoade psihotice, halucinatorii, insa doar un medic psihiatru va poate spune cu certitudine.

 20. Andrei Sonia spune:

  Bună ziua și eu de când eram copil visam in fiecare seară pe Iisus și Maica Domnului … și când eram copil când mai deschideam ochii vedeam pt o fracțiune de secunda o imagine cu iisus (chipul lui),ma rugam mereu ,după m.am dus la preot ,am vorbit și mi a explicat ca pot fi vise de la cel rau și sa nu am încredere…eu tot ma rugam si degeaba. Acum am 20 ani și tot mai am vise urate și imi este frica de Întuneric pt ca când eram copil într-o seara când m.am trezit eram în pat sprijinita de perna cu ochii deschiși bineînțeles, și vroiam sa ma duc la maica-mea în camera sa beau apa,dar mentionez în fata mea era o lumina de culoare portocaliu fosforescent și arata ca niște linii toate Unite între ele, stătea în aer, ma uitam și am rămas fara cuvinte nu am avut curaj sa zic nimic nici sa tip nimic, nici cruce nu am făcut atâta știu ca mi.a venit în minte sa aprind lanterna de la tel.. acea arătare a dat sa se apropie de mine și atunci am aprins lanterna de la telefon și a disparut cât ai clipi . Și de atunci îmi este frica sa dorm cu becul închis de una singura ,cand sunt cu cineva nu îmi este deloc..Dar menționez ca eu am mai avut întâmplări ciudate când m.am rugat s.a luminat icoana ,etc
  Acum mulțumesc lui Dumnezeu nu am mai pățit sa mi se arate ,dar nici nu am dormit sub nici o formă de una singura cu becul inchis, din cauza fricii și nu știu ce sa fac ,cu toate ca înțeleg ca nu e ok și nici normal ca dorm cu becul aprins, …(soțul meu e plecat inafara )ce îmi recomandați?

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Este nevoie sa investigati aceste aparitii pe care dumneavoastra le vedeti, pentru a exclude posibilitatea unor afectiuni medicale. Recomandarea este sa discutati cu specialisti in sanatate mintala (psihiatru si psiholog). Psihiatrul va va face o evaluare, in urma careia va va putea spune daca este necesara o medicatie, iar cu ajutorul psihologului veti invata metode prin care sa gestionati momentele de frica.

 21. Nicoleta spune:

  Buna ziua, mama mea care are 72 de ani i_a dat cineva lâna de tors după ce a tors toată lâna casa s-a umplut de molii , a făcut dezinsecție moliile aproape au dispărut dar ea încă vede zice că are in cap și se lasă în jos până la șosete,noaptea nu doarme pentru că zice că o mișcă in cap și pe corp. Mai multe persoane s-au uitat în capul eu și spun că nu are nimic A fiert șosetele zi zice că moliile care după cum zice ea abia ieșite din ou încă mișcă. Exista un diagnostic? Eu cred că a făcut un fel de atac de panica.multumesc anticipat pentru răspuns

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Exista o sansa sa fie un nivel ridicat de anxietate. Recomand sa stati alaturi de mama dumneavoastra, sa o linistiti si sa ii explicati faptul ca anumite senzatii sunt cauzate de frica. Daca simptomele/senzatiile nu se diminueaza, recomand sa discutati cu un specialist, poate i-ar fi de ajutor un tratament medicamentos.

 22. Dana Badea spune:

  Bună… Am 53 de ani și iau tratament de la vârsta de 28 de ani pt nevroza depresiva cu atacuri de panica, momentan iau doar seroxat, Va rog sa a-mi spuneți de ce am câteodată stări în care se lasă pământul cu mine în jos este aceea stare ca și când as cobori cu liftul în jos, aceasta stare nu durează mult imediat a-mi revin, dar ma sperie, Va rog sa a-mi spuneți părerea dvs… Menționez ca, am mai pățit asta când eram mai tânără, dar a fost mult mai intensa starea aceasta, am văzut cum am coborât într-un virtej în jos în pământ și imediat m am ridicat în sus dar tot în vârtej…
  Va rog aștept un răspuns de la dvs…. Mulțumesc frumos 🌹

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   In primul rand, v-ar ajuta sa eliminati orice cauza medicala, fie fizica, fie data de reactiile adverse ale medicatiei prescrise. Ulterior, daca nu este gasita o cauza medicala pentru aceste senzatii, se recomanda inceperea unui proces terapeutic pentru identificarea cauzelor care mentin starile dumneavoastra si pentru gestionarea eficienta a acestora. Ganduri bune!

 23. Cuceu Rodica spune:

  Buna seara îmi cer scuze că va deranjez acuma dar am o problema cu fetița mea de 12ani de anul trecut a început să facă niște halucinații foarte rele se sperie și începe să urle și am nu de mult a început să urle și să se frece pe picioare cum ar avea ceva pe ea am fost la medic in baia mare dar nimeni nu își dă seama ce ar putea avea i am făcut rmene i am făcut igg sau nu știu cum se zice ia pus multe fire in cap și nimic nu ia ieșit tot e ok dar ea in continuare are a cele halucinații nu știu unde să mă mai duc și ce să îi mai fac m as duce și la Cluj dar nu știu la ce medic specialist sa mai apelez va rog să mă ajuți și să mă îndreptați unde să mă mai duc.va mulțumesc frumos la revedere

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna seara.
   Imi pare rau ca treceti prin asta. Daca in urma investigatiilor neurologice rezultatele au iesit fara probleme, va recomandam sa mergeti cu toate rezultatele analizelor facute la un medic psihiatru si un psiholog clinician. Ei pot oferi un plan de actiune in functie de evaluarile facute la fata locului. Multa sanatate!

 24. Stoian Adriana spune:

  Buna seara asi vrea sa va relatez citeva intimplari de acum 15 ani in urma.era intro noapte mam trezit din somn intrun cintec cintat de o femeie.prima data am zis ca poate se aude la poarta.am iesit afara si nu se mai auzea nimic.mam pus din nou la somn dar auzeam mereu cintecul ma luat frica.a doua zi am avut halucinatii auditive.il auzeam pe tatal meu ca injura si facea mare galagie desii nu erea acasa il auzeam in mintea mea.urmatoarea zi un vecin ami vorbea familia de rau.am esit afara sa ma duc la el dar lam vazut la poarta cu alta vecina zicind lucruri urite de fam. mea mm dus pina acolo la iei la poarta.dar cum am trecut de hotarul meu mergind catre iei au disparut.alte zile auzeam voci de la biserica la slujba desi nu erea nici o slujba.in fine miam dat seama ca ceva nu este in ordine.am plecat la medic am luat trimitere la neorologie am intrat la doamna doctor .si am povestit exact cum povestesc acum.mia dat o suma de pastile.am uitat sa mentionez ca inainte de aceste manifeste ale mele am avut 3 inmormantari si asi crede ca de la suparari si stres mam dat peste cap.am fost rau de tot.deci am urmat tratamentul pe timp lung si incet incet am eliminat toate medicamentele in afara de paroxentina.cum incercam sa o elimin imi erea rau.ameteli vomito si o stare de rau.asa ca si la ora actuala il iau.dar din cind in cind acum mai aud foarte slab o voce care parca se vaeta.dar foarte incet.si imi este frica ca se intorc iarasi acele voci.in acel timp eream singura si aveam si atac de panica.deci acum 15 ani eu aveam 45 de ani acum am 60 si dupa cum vam zis acum am inceput din cind in cind sa aud foarte slab o voce care se pare ca se vaeta.va rog frumos spunetimi ce asi putea sa fac.eu sint in Italia lucrez ca ingrijitoare de batrini si am posibilitate sa merg la medic.ce ma sfatuiti sa fac? am uitat sa specific. ca atunci cind aveam halucinatii auditive si vizibile aveam o forta de necrezut.si in aceasi perioada am aflat ca am si glaucom la amandoi ochi….astept un raspuns .multumesc anticipat.

  • Clinica Oana Nicolau spune:

   Buna ziua.
   Imi pare rau ca ati trecut prin aceste intamplari, este firesc sa simtiti teama ca s-ar putea repeta. Cauzele halucinatiilor pot fi multe, dupa cum ati citit si in articol, glaucomul se numara printre ele. De obicei, pentru a putea stabili o directie de tratament, specialistul in sanatate mentala (medic psihiatru, impreuna cu un psiholog clinician) elimina orice cauza medicala posibila prin recomandarea unor investigatii. Apoi, in urma evaluarii psihologice, se stabileste ce cauze psihologice ar putea determina aparitia halucinatiilor. In ultimul rand, medicul psihiatru va intocmi un plan de tratament, care de obicei include si inceperea unui proces terapeutic, pentru a putea ameliora teama resimtita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile din Politica de Confidentialitate.