Tulburarea bipolară: inamicul “silențios” al psihicului tău

Adesea, persoanele care suferă de tulburare bipolară nu recunosc cât de puternic le este perturbată viața de către instabilitatea emoțională cauzată de schimbările bruște de dispoziție. Acestea nu au doar efect asupra lor, ci și asupra vieții celor din jur. Acesta este un motiv pentru care nu apelează la serviciile unui psiholog, în vederea primirii tratamentului necesar care i-ar ajuta să treacă mai ușor peste această afecțiune.

 

Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară este o stare de sănătate mintală care provoacă schimbări de dispoziție extreme, care includ episoade emoționale de intensitate ridicată (manie sau hipomanie) și scăzută (depresie). Când o persoană intră în starea de depresie, s-ar putea simți tristă sau fără speranță. Aceasta își pierde interesul sau plăcerea față de foarte multe activități. Când starea generală de spirit se schimbă în manie sau hipomanie (mai puțin extremă decât mania), acea persoană se poate simți euforică, plină de energie sau neobișnuit de nervoasă. Aceste schimbări de dispoziție pot afecta somnul, energia, activitatea, judecata, comportamentul și capacitatea de a gândi clar.

Schimbările de dispoziție pot apărea rar sau de mai multe ori pe an. În timp ce majoritatea oamenilor vor experimenta unele simptome emoționale între episoade, unii nu pot experimenta nici unul. Deși tulburarea bipolară este o afecțiune pe toată durata vieții, puteți gestiona schimbările de dispoziție și alte simptome, urmând un plan de tratament. În majoritatea cazurilor, tulburarea bipolară este tratată cu medicamente și consiliere psihologică (psihoterapie).

Astfel spus, tulburarea bipolară determină schimbări extreme de dispoziție și afectează persoana în multe domenii ale vieții, reprezentând o problemă de sănătate. De unde și denumirea de “bipolară”, care se referă la cele două capete extreme ale dispoziției: depresia și mania.

 

De câte tipuri este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară este de cinci tipuri, toate implicând schimbări clare de dispoziție, energie și activități zilnice:

 • Tulburarea bipolară I – este definită prin prezența atât a episoadelor depresive, cât și a episoadelor maniacale sau mixte. Durata acestora este de cel puțin 7 zile, iar în cazul în care se manifestă destul de sever, persoana afectată are nevoie de asistență medicală imediată.
 • Tulburarea bipolară II – este definită printr-un model de episoade depresive și hipomaniacale (mai puțin severe), fără vreun episod maniacal.
 • Tulburarea ciclotimică – denumită și ciclotimie, aceasta este o tulburare bipolară mai puțin severă decât celelalte, cu perioade alternante de episoade de hipomanie, depresie moderată și episoade mixte.
 • Rapid Cycling – este termenul folosit atunci când un individ are patru sau mai multe episoade de hipomanie, manie sau depresie într-o perioadă de timp de 12 luni.
 • Episodul mixt – apare atunci când o persoană se confruntă simultan cu simptome ale depresiei și ale maniei sau ale hipomaniei. Persoanele cu tulburări bipolare prezintă un risc crescut de sinucidere și se crede faptul că acest risc este deosebit de ridicat în timpul episoadelor mixte.

 

Care sunt simptomele tulburării bipolare?

Așa cum am spus mai sus, extremele schimbărilor dispoziției manifestate în cazul tulburării bipolare sunt de două tipuri: depresia și mania.

 

Faza depresivă

Simptomele manifestate în faza depresivă a tulburării bipolare sunt:

 • dispoziția depresivă – trist și fără speranță;
 • scăderea interesului sau plăcerii;
 • oboseala persistentă;
 • scăderea în greutate;
 • tulburările de somn;
 • dificultatea de concentrare și de a gândi rațional;
 • dificultatea în luarea deciziilor;
 • gânduri legate de moarte;
 • idei de inutilitate și de incapacitate;
 • lipsa poftei de mâncare.

Faza maniacală

În cazul simptomelor manifestate în faza de manie a tulburării bipolare se numără:

 • nivelul ridicat de energie – spre exemplu, îndeplinirea mai multor sarcini profesionale, dar și o agitație fără sens (incapacitatea de a sta pe loc);
 • angajarea în proiecte pentru care nu deții nicio expertiză;
 • nivelul ridicat al stimei de sine sau grandiozitatea, ce poate fi de intensitate medie sau poate lua aspectul unor idei bizare;
 • vorbirea excesivă, rapidă și incoerentă (logoree);
 • scăderea nevoii de somn și apariția neoboselii;
 • sărirea de la o idee la alta, mintea mergând mult mai repede, dar într-un mod superficial și cu o slăbire a legăturilor dintre idei (fuga de idei);
 • starea de agitație;
 • distragerea exagerată a atenției aproape la întâmplare de obiecte, persoane sau întâmplări din jur în detrimentul concentrării asupra unui lucru;
 • implicarea în numeroase activități fără finalizarea vreuneia dintre ele;
 • implicarea excesivă în activități agreabile, dar cu rezultate riscante (promiscuitate sexuală, jocuri de noroc, consum de alcool sau alte substanțe, cumpărături sau investiții intempestive etc.).

“Așadar, se șterg limitele, dispare cenzura sau există o stare de exaltare și fericire extremă, însă care este nepotrivită contextului. Aceste simptome ale tulburării bipolare afectează funcționarea socială sau profesională a individului. Tratamentul de bază este cel medicamentos.”, spun psihologii Clinicii Oana Nicolau.

 

Faza mixtă

Uneori apare un episod de schimbare a dispoziției care include atât simptome maniacale, cât și simptome depresive. Acesta este numit episod cu caracteristici mixte. Cei care se confruntă cu un astfel de episod cu caracteristici mixte se pot simți foarte triști, goi pe interior și fără speranță, dar, în același timp, extrem de plini de energie.

Totodată, tulburarea bipolară poate fi prezentă chiar și atunci când schimbările de dispoziție nu sunt chiar atât de extreme. Spre exemplu, unele persoane cu tulburare bipolară prezintă hipomanie, o formă mai ușoară de manie. În timpul unui episod hipomaniacal, persoana afectată se poate simți foarte bine, poate fi productivă și poate funcționa bine. Este posibil ca aceasta să nu simtă că ceva este în neregulă, dar familia și prietenii pot recunoaște schimbările de dispoziție și/sau modificările nivelurilor de activitate ca o posibilă tulburare bipolară. Fără tratamentul adecvat, însă, persoanele cu hipomanie pot dezvolta manie severă sau depresie.

În plus, persoanele care suferă de tulburare bipolară pot experimenta și afecțiuni precum:

 • anxietate;
 • tulburare hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD);
 • tulburare de stres posttraumatic (TSPT).

Alte caracteristici ale tulburării bipolare

Semnele și simptomele tulburărilor bipolare I și bipolare II pot include alte trăsături, cum ar fi tulburare anxioasă, melancolie, psihoză sau altele. Simptomele pot avea frecvențe de ciclu mixt sau rapid. În plus, simptomele bipolare pot apărea în timpul sarcinii sau se pot schimba odată cu anotimpurile.

 

Care sunt cauzele apariției tulburării bipolare?

Cauzele apariției tulburării bipolare nu au fost încă descoperite. Genele, schimbările cerebrale și stresul pot juca, însă, un rol important în apariția acestei tulburări.

În prezent, specialiștii studiază modul în care acești factori pot contribui la dezvoltarea tulburării bipolare.

Se spune că tulburarea bipolară este legată de genetică deoarece tulburarea pare să se transmită la între generații. Membrii familiei unei persoane cu această afecțiune au un risc crescut de a dezvolta ei înșiși. Cu toate acestea, nici o genă (specifică) nu este responsabilă pentru tulburarea bipolară. În schimb, un număr de factori genetici și de mediu sunt considerați a acționa ca declanșatori.

tulburare bipolara

Factori declanșatori

O circumstanță sau o situație stresantă declanșează adesea simptomele tulburării bipolare. Exemple de factori declanșatori:

 • Terminarea unei relații de iubire
 • Abuz fizic, sexual sau emoțional
 • Moartea unui membru apropiat al familiei sau a partenerului de viață

Aceste tipuri de evenimente de modificare a vieții pot provoca episoade de depresie în orice moment în viața unei persoane.

Tulburarea bipolară poate fi de asemenea declanșată de:

 • Boli fizice
 • Tulburări de somn
 • Probleme copleșitoare în viața de zi cu zi – cum ar fi probleme cu banii, locul de muncă sau relații

 

Cine este afectat?

Tulburarea bipolară este destul de comună. Unul din 100 de adulți va fi diagnosticat cu această afecțiune la un moment dat în viață. Tulburarea bipolară poate apărea la orice vârstă, deși se dezvoltă adesea între vârstele de 15 și 19 ani și rareori se dezvoltă după 40 de ani. Bărbații și femeile din toate mediile de viață sunt la fel de predispuși la a dezvolta o tulburare bipolară. Tiparul general al schimbărilor de dispoziție în tulburarea bipolară variază foarte mult între oameni. De exemplu, unii oameni au doar câteva episoade bipolare în timpul vieții și sunt stabili emoțional între episoade, în timp ce alții experimentează multe episoade.

 

Tulburare bipolară – copii și adolescenți

Simptomele tulburării bipolare pot fi dificil de identificat la copii și adolescenți. Este adesea greu de spus dacă acestea sunt suișuri și coborâșuri emoționale caracteristice vârstei, rezultatele stresului sau traumei sau semnele unei probleme de sănătate mintală, altele decât tulburarea bipolară. Copiii și adolescenții pot avea episoade majore de depresie, maniacale sau hipomaniacale. Tiparul poate varia de cel al adulților cu tulburare bipolară. Și dispozițiile se pot schimba rapid în timpul episoadelor. Unii copii pot avea perioade fără schimbări de dispoziție între episoade. Semnele cele mai proeminente ale tulburării bipolare la copii și adolescenți pot include schimbări de dispoziție severe care sunt diferite de schimbările de dispoziție obișnuite.

 

Dezechilibrul chimic în creier

Tulburarea bipolară este considerată a fi rezultatul dezechilibrului chimic din creier. Chimicalele responsabile pentru controlul funcțiilor creierului se numesc neurotransmițători și includ noradrenalina, serotonina și dopamina. Există dovezi că dacă există un dezechilibru la nivelul unuia sau mai multor neurotransmițători, o persoană poate dezvolta unele simptome de tulburare bipolară. De exemplu, s-a descoperit că se pot produce episoade de manie atunci când nivelul de noradrenalină este prea mare, iar episoadele de depresie pot fi rezultatul nivelului de noradrenalină devenind prea scăzut.

 

Care sunt tratamentele folosite împotriva tulburărilor bipolare?

Medicamentele, terapia, schimbările stilului de viață și sprijinul din partea familiei, prietenilor și colegilor îi pot ajuta pe cei diagnosticați cu tulburare bipolară să-și stabilizeze starea de spirit și să trăiască viața pe care și-o doresc. Găsirea unui tratament eficient este esențială pentru o persoană în ceea ce privește recuperarea.

Medicamentație

Medicamentele utilizate în tratamentul tulburărilor bipolare sunt, de regulă, litiul, anticonvulsivantele și staibilizatorii de dispoziție, dar se pot folosi și antipsihoticele, benzodiazepidele (medicamente cu efect tranchilizant major, cunoscute și sub numele de diazepam, lorazepam, clonazepam și alprazolam) și beta-blocantele (medicamente pentru anularea activității hormonilor adrenalină și noradrenalină). Ca în cazul tuturor medicamentelor, cele folosite pentru tratarea tulburării bipolare pot avea efecte secundare de la ușoare până la grave, motiv pentru care este extrem de important să discutați cu medicii despre modul în care vă simțiți.

Psihoterapie

Atât psihoterapia de grup, cât și psihoterapia individuală sunt de mare ajutor în cazul tulburării bipolare. Terapia cognitiv-comportamentală, terapia comportamentală dialectică și terapiile orientate către familie sunt trei dintre tipurile de terapii folosite de psihologi pentru a-i ajuta pe cei care suferă de tulburare bipolară să învingă boala.

Modificări ale stilului de viață

Schimbarea stilului de viață sănătos poate constitui o parte importantă a recuperării per total. Aceasta poate include abordarea unui program regulat de somn; reducerea consumului de alcool, cofeină și altor substanțe similare; practicarea exercițiilor fizice, dar și meditația.

Sprijin extern

Grupurile de sprijin și de auto-ajutor sunt resurse neprețuite pentru a învăța abilitățile de coping (procesul activ prin care o persoană face față unei situații stresante și reușește să o stăpânească), pentru a-i face pe cei afectați să se simtă acceptați cu scopul de a evita izolarea socială.

Prietenii și familia se pot alătura, de asemenea, grupurilor de sprijin pentru a înțelege mai bine cum să încurajeze și să-i susțină pe cei dragi.

Învățați să recunoașteți factorii declanșatori

Dacă aveți tulburare bipolară, puteți învăța să recunoașteți semnele de avertizare ale unui episod care se apropie de manie sau de depresie. O persoană de încredere din grupul dumneavoastră, sau o persoană specializată vă poate ajuta să identificați primele semne de recidivare din istoria dumneavoastră.

Acest lucru nu va împiedica apariția episodului, dar vă va permite să obțineți ajutor la timp.

Acest lucru poate însemna aducerea unor modificări în tratamentul dumneavoastră, poate prin adăugarea unui medicament antidepresiv sau antipsihotic la medicamentele stabilizatoare de dispoziție pe care le luați deja.

 

IMPORTANT: Evitați drogurile și alcoolul

Unii oameni cu tulburare bipolară apelează la alcool sau droguri pentru a încerca să minimizeze durerea și suferința. Ambele au efecte dăunătoare asupra sănătății fizice și sociale. Acestea NU reprezintă un înlocuitor bun pentru un tratament eficient și o bună asistență medicală. Unii oameni care suferă de tulburare bipolară descoperă că pot opri consumul de alcool și droguri odată ce folosesc un tratament eficient. Alții pot avea probleme separate, dar legate de consumul de alcool și droguri, care trebuie tratate separat și IMEDIAT. Evitarea alcoolului și a drogurilor este o parte importantă a recuperării din episoadele de simptome maniacale, hipomaniacale sau depresive și vă poate ajuta să obțineți stabilitate.

 

Preîntâmpinați dezvoltarea tulburării bipolare încă de la primele semne ale apariției ei. Căutați ajutor din timp! Peste 30 de psihoterapeuți vă așteaptă la Clinica Oana Nicolau pentru a vă oferi sprijinul de care aveți nevoie.

Te confrunți cu simptomele enumerate mai sus?
Nu ezita să cauți ajutor din timp! Clinica Oana Nicolau este alături de tine.

18 comments

 1. Cum poate fi ajutată o persoană care refuză ajutorul? O persoană care crede cu convingere în ceea ce experimenteaza în crizele de manie?
  Refuză tratamentul și continuă să folosească droguri, alcool și alte substanțe excitante

  1. Buna ziua !
   Din păcate nu prea se poate face nimic pentru o persoană care trece prin astfel de situatie și care refuză tratamentul. De cele mai multe ori, persoanele care au tulburare bipolară ajung în ingrijirea unui medic psihiatru în urma unui episod maniacal sever ce necesită internarea forțată de către familie, sau în unele situații chiar și de către organele de ordine și pază care sesizează comportamentul excesiv de zgomotos și expansiv al persoanei, sau au primit reclamații din partea vecinilor sau din localurile publice în care se poate afla persoana respectivă.

 2. A avut un episod maniacal sever, a venit politia, l-au incatusat si dus la Obregia, dar acolo, SURPRIZA, i-au dat drumul acasa, desi membrii familiei au cerut internarea. Doctorii au zis ca nu-l pot interna impotriva vointei lui!

  1. Bună ziua,

   Situația pare a fi dramatică și cel mai bine ar fi să luați legătura cu medicul curant psihiatru sau cu un medic de la Spitalul Obregia care să vă sfatuiască ce trebuie făcut în astfel de situații, mai ales că pacientul se afĺă în mare suferință, chiar dacă refuză internarea pentru că nu este conștient de starea lui gravă ìn care se află.

 3. Depresia este genetica de la cine din familie se poate mosteni ce anume mostenim ? Exista o gena care duce la aparitia bolii

  1. Bună dimineața,

   În primul rând trebuie să precizăm faptul că există mai multe tipuri de depresie. Există o stare depresie ca reacție în urma unui eveniment dramatic din viața omului. Poate fi o stare de depresie asociată unei alte boli de natură psihică, sau poate fi vorba despre depresie ca boală de sine stătătoare. Ultimele două tipuri de depresie pot fi moștenite dacă în cadrul familiei există persoane diagnosticate cu boli de natură psihică.

 4. Bună ziuă… Paște fericit! as vrea sa vă întreb ceva și eu… Am fost diagnosticată cu tulburare bipolara și vreau sa vă întreb scap vreodata de acest diagnostic? Pot face un copil sănătos cu acest diagnostic? Și mai pot face scoala de șoferi? Aștept răspuns… Va mulțumesc!

  1. Bună ziua!

   Paște fericit și pentru dumneavoastra!
   Cel mai bine ar fi să vă adresați medicului psihiatru care a pus acest diagnostic, el este în masură să vă spună despre evoluția tulburării pe care o aveți în acest moment.

 5. Hristos a înviat!
  Va rog frumos sa îmi spuneți punctul dvs. de vedere cu privire la o situație constatata de mine. Este vorba de fratele meu, care în urma cu 2,5 ani și-a părăsit soția și cei doi copii minori, fără niciun motiv serios, refugiandu-se într-o alta relație care și în prezent instabila. Pana în prezent s-a intors de doua ori la familie, timp în care a regretat pentru tot ce a făcut, după care la scurt timp a plecat din nou, fără un motiv solid etc. Referitor la aceasta afecțiune psihica bipolara, eu îl regăsesc în totalitate pe fratele meu, atât în comportamentul depresiv cât și cel opus, maniacal etc. Este o persoana foarte ocupata, cu griji și responsabilități mai multe decât un om normal, ținând cont ca are mulți oameni în firma cărora trebuie sa le asigure veniturile lunare etc. Cum pot eu ca frate sa îl ajut pentru ca nu ar accepta sa ii spun tot ce vad în comportamentul lui, identic cu cel prezentat mai sus!?
  Va mulțumesc anticipat!

  1. Buna ziua,
   Adevarat a inviat!
   Noi nu putem, la fel ca si dumneavoastra,sa-i punem dumnealui un diagnostic, chiar daca ati observat in comportamentul lui cateva caracteristici ale tulburarii bipolare. Cel mai bine ar fi sa vorbiti cu fratele dumneavoastra sa se adreseze unui medic psihiatru, eventual mergeti impreuna, pentru ca doar acesta poate da un diagnostic corect in urma discutiilor pe care le va avea cu fratele dumneavoastra, si tot el va poate indruma ce puteti face pentru a il ajuta.

 6. Bună seara, as dorii și eu sa va cer un sfat… Am un frate, mai mic cu un an, acum are 26,la numai 19 ani a fost închis din cauza anturajului în care se învârtea, pt tâlhărie aproximativ 4 ani… Apoi după ce a fost eliberat, nu imediat pe moment, ci în timp, parca a devenit alta persoana, cu totul diferit, violent verbal cât și fizic cu cei dragi lui care îl iubim enorm, după episoadele de furie are păreri de rău și regreta, uneori tipa și splange în același timp… În scurt timp după episod, cum se liniștește, pare destul de normal.. Calm, dar mai tot timpul episoadele de nervozitate sunt prezente.. Nu poți discuta nimic cu el, e mereu nervos și crede sa noi nu suntem normali cand ii spunem ca are nevoie de tratament… La fel, suntem convinși, toți membrii familiei ca nu ar accepta internarea voluntara… Ma puteti sfătuiți va rog din suflet ce pot face sa. L ajut? Mi. E teama sa nu facă vreun gest necugetat unuia dintre noi sau chiar lui, are momente în care pare sa fie cu totul alta persoana și sa se transforme într un monstru, după care, la scut timp, ii pare rău… Și te disperata și caut și ma documentez sa mi pot ajuta fratele pana nu e prea târziu… Va rog din suflet spuneți. Mi ce pot face pt a. Mi ajuta fratele… 😣

  1. Bună ziua,

   Ar fi bine să vă adresați unui medic psihiatru, acesta vă poate spune ce se poate face pentru binele sănătății fratelui dumneavoastra, doar el cunoaște care sunt condițiile în care o persoană poate fi internată cu forța spre binele ei.

 7. Buna seara. Sunt mama a 2 copii 1,5 ani respectiv 6ani. Sotul meu a decedat in urma cu aproape un an de cancer. In mare parte a timpului sunt nervoasa\iritata, irascibila, nu ma pot concentra, nu ma simt inteleasa,ma simt singura, nu am sustinere din partea familiei,ma critic si invinovatesc des, in relatie cu copiii in special. Sunt zile in care sunt bine, euforica increzayoare cu chef de vista, si zile negre, fara chef, nervozitate. Chiar daca fac terapie psihologica nu ma ajuta decat pe moment. Se poate sa sufar de boala bipolara? Multumesc.

  1. Buna ziua,

   Noi nu putem să vă dam un diagnostic numai din descriera sumară pe care o faceți, doar un medic psihiatru și un psiholog pot face acest lucru.
   Mai degrabă pare că aveți o perioadă de mare suferință și stres după decesul soțului.A fost multă suferință până la momentul tragic, iar acum treceti prin perioada de doliu singură cu doi copii mici, fară ajutor din partea familiei. O consultatie la un doctor psihiatru v-ar putea ajuta mult.

 8. Buna seara ! Vreau sa va intreb daca medicamentele pentru tulburarea bipolara afecteaza o posibila sarcina . Si totodata daca aceasta tulburare afecteaza fatul si dezvoltarea sa normala.

  1. Buna ziua,
   Cel mai bine ar fi să vorbiți cu cei doi medici, respectiv, medicul psihiatru și medicul ginecolog, doar ei sunt în măsură să vă spună ce trebuie să faceți.

 9. Incerc sa ma documentez si sa citesc cat mai multe despre tulburarile de comportament. Articole care sa fie pe intelesul muritorului de rand, fara abundenta de termeni de specialitate . Inteleg ca se presupune ca exista o dependenta genetica . Nu se stie exact cum si ce , dar ” ar exista” o relatie si o ”predispozitie”. Apoi , exista un factor ”declansator” de obicei negativ. Asta se poate intampla oricui. Evenimentele negative imprevizibile sunt posibile iar raspunsul nostru nu este programat. Multi spunem ” nu stiu ce as face daca….”. In consecinta , cu sau fara mostenire genetica, evenimentul negativ poate genera o emotie extrema si un comportament imprevizibil care ar putea fi asociat cu tulburarea bipolara? Schimbarea mediului de viata, suportul constant pozitiv , oferirea unui scop si cresterea increderii in sine ar putea ajuta o persoana care a traversat un astfel de eveniment traumatic? Ma puteti ajuta cu ceva mai multe materiale pe acest subiect? Multumesc mult !

  1. Bună ziua,
   Găsiți materiale pe internet care vă pot satisface curiozitatea în legătură cu ce vă interesează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *