obiecte ordonate pe plaja

Tulburare obsesiv-compulsivă: ce este și cum se tratează

Tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD) este o tulburare de anxietate în care oamenii au gânduri nedorite și recurente, obsesii, care provoacă nevoia de a face ceva repetitiv (compulsii). Comportamentele repetitive, cum ar fi spălarea mâinilor, verificarea lucrurilor sau curățenia, pot interfera semnificativ cu activitățile zilnice ale unei persoane, cât și cu interacțiunile sociale.

Comportamentele repetitive sunt des întâlnite în viața oricărui om, dar acestea nu perturbă viața de zi cu zi, deoarece scopul lor este de a organiza activități zilnice.

Însă pentru persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă, nerealizarea acestor rutine declanșează senzații de stres și anxietate. Mulți oameni cu OCD înțeleg sau suspectează că obsesiile lor nu sunt adevărate. În ciuda acestui fapt, persoanele cu această tulburare întâmpină dificultăți în a opri acțiunile compulsive.

Un diagnostic de OCD este definit de prezența obsesiei și / sau constrângerilor care consumă mult timp (mai mult de o oră pe zi), provoacă pericol major și afectează munca, viața socială sau alte aspecte importante.

 

 

Obsesii

Contaminarea. Frica de a intra în contact cu murdăria, germenii sau substanțele chimice (de ex., Produsele de curățare pentru uz casnic), îmbolnăvirea proprie sau îmbolnăvirea altora după atingerea unor obiecte „murdare” sau „contaminate”.

Rănire accidentală. Teama de a te răni pe tine sau pe alții prin neglijență.

Simetrie și exactitate. O necesitate de a ordona obiectele într-un anumit mod (de exemplu, în funcție de culoare, dimensiune, etc.). Adesea, scopul obsesiilor pare foarte ciudat sau nu are sens. De exemplu, un copil cu tulburare obsesiv compulsivă ar putea spune că el / ea trebuie să își aranjeze toți urșii de pluș de la cel mai mic la cel mai mare. La baza acestei obsesii stă o superstiție neobișnuită: dacă ursuleții nu sunt aranjați simetric, părinții copilului sunt în pericol. Oricât de ireal ar suna, astfel de gânduri trec prin mintea copiilor cu OCD la ordinea zilei.

Perfecționism. Unii copii și adolescenți simt o nevoie puternică ca lucrurile să fie perfecte sau corecte. De exemplu, copilul dvs. ar putea să nu-și poată începe temele până când cărțile sale nu sunt toate ordonate și aranjate perfect. Alți copii se luptă să tolereze ceva nu este perfect 100%, concentrându-se pe a face tot ce trebuie și gândindu-se la fiecare greșeală mică.

 

Compulsii

Spălarea sau curățenia. Spălarea excesivă a mâinilor, uneori până când acestea sângerează. Există multe alte tipuri de comportamente de spălare, inclusiv:

 

  • Îngrijire / ritualuri de periere a dinților (de exemplu, perierea fiecărui dinte într-o anumită ordine)
  • Ritualuri în duș (de exemplu, spălarea fiecărei părți a corpului de un anumit număr de ori sau într-o anumită ordine)
  • Soluții de curățare (de exemplu, ritualuri și reguli pentru spălarea rufelor, curățarea băii, a bucătăriei etc.)

Verificarea excesivă. Aceste tipuri de constrângeri pot implica verificarea ușilor, încuietorilor sau rucsacului, pentru siguranța bunurilor personale și a propriei persoane. Unii copii și adolescenți simt nevoia excesivă de a se asigura că toate persoanele din jurul lor sunt în siguranță.

 

Numărarea sau atingerea obiectelor. Obsesiile pot implica numărarea sau atingerea obiectelor într-un anumit mod. Unii copii și adolescenți au numere ‘norocoase” implicate în ritualurile lor. Un exemplu ar fi necesitatea de a atinge o ușă de patru ori înainte de a părăsi o cameră).

 

Ritualuri mentale. Nu toți copiii și adolescenții cu tulburare obsesiv compulsivă vor avea constrângeri vizibile. Unii au ritualuri mentale, cum ar fi rugăciunile sau încercarea de a înlocui o imagine sau un gând „rău” cu o imagine sau un gând „bun”.

tulburare obsesiv compulsiva incaltaminte asezata perfect

Tulburare obsesiv-compulsivă – Factori de risc

Cauzele OCD nu sunt cunoscute, dar factorii de risc includ:

 

Genetica

Studii realizate pe familii arată că persoanele a căror rude de gradul întâi (cum ar fi părinții sau frații / surorile) au OCD prezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea în sine a OCD-ului. Riscul este mai mare în cazul în care ruda de gradul întâi a dezvoltat această tulburare în perioada copilăriei sau adolescenței. Cercetarea continuă explorează legătura dintre genetică și OCD, cu scopul de a îmbunătăți diagnosticarea și tratarea tulburării.

Structura și funcționarea creierului

Studiile imagistice au arătat diferențe în cortexul frontal al pacienților cu tulburare obsesiv compulsivă. Se pare că există o legătură între simptomele OCD și anomalii din anumite zone ale creierului. Această conexiune nu este clară, întrucât cercetarea este în curs de desfășurare.

Mediul înconjurător

Persoanele care au suferit abuzuri (fizice sau sexuale) în copilărie sau alte traume prezintă un risc crescut de a dezvolta OCD.

 

 

Tulburare obsesiv-compulsivă – Tratamente și terapii

O tulburare obsesiv-compulsivă este de obicei tratată cu medicamente, psihoterapie sau o combinație a celor două. Nu ezitați să căutați ajutorul unui specialist, în cazul în care recunoașteți aceste simptome la dumneavoastră sau la o persoană apropiată!

Suferi de tulburare obsesiv-compulsivă?
Specialiștii noștri sunt alături de tine, pentru o viață echilibrată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *