Vreau să mor?

În fiecare zi, mii de oameni sunt chinuiți de gândul „vreau să mor”. Una din cinci persoane se luptă cu probleme de sănătate mintală. Asta inseamnă că în fiecare cameră în care intri cu ezitare, crezând că ești singurul cu probleme, este cel puțin o altă  persoană care trece prin exact același lucru.

Gândul „vreau să mor” apare de obicei atunci când oamenii suferă de atât de multă durere psihică încât devine insuportabilă. Această durere este adesea inrăutătită de frica  de a fi o povară pentru alții sau de a nu te regăsi nicăieri. Combinația dintre aceste voci interioare și durerile emoționale, pe care le simt oamenii, îi poate determina să creadă că nu merită să fie în viată. Ba mai mult, ajung să creadă că absența lor le-ar face un bine celor din jur. Cu toate acestea, nu este niciodată cazul. Rănirea ta nu va face altceva decât să îi afecteze pe cei pe care îi iubești. Studiile arată că fiecare persoană care se sinucide are un impact direct asupra a cel puțin șapte persoane.

Experimentezi gânduri suicidare?
Nu ești singur, nu te lăsa pradă gândurilor! Apelează la un specialist!

 

 

 Cum să previi gândul de sinucidere

Pentru a nu fi nevoit să lupți împotriva gândurilor de sinucidere este bine să le previi. Poți face asta alcătuindu-ți propriul plan de salvare:

 • În primul rând, trebuie să recunoști când începi să te simți rău, când gândurile încep să-ți  fie întunecate sau când începi să te simțiți anxios. Este mult mai ușor să te descurci cu aceste sentimente când sunt recente.
 • Planifică-ți acțiunile specifice pe care le vei face atunci când începi să te simțiți rău. (mergi la o plimbare în parc, gătește brioșe, meditează, urmărește o comedie) Acestea vor ajuta la interferența cu două comportamente care alimentează o stare de suicid: pasivitate și izolare.
 • Asigură-te că ai la dispoziție o persoană pe care o poți suna și cu care poți vorbi.

Ce să faci dacă ai deja gânduri de sinucidere

 Promite că nu vei lua o decizie de moment și nu te vei răni în acel moment. 

Gândurile sinucigașe vin și pleacă. Chiar dacă simți o durere ce pare interminabilă, este important să nu acționezi impulsiv asupra gândurilor autodistructive. Fă-ți o promisiune cu un prieten, cu un terapeut sau cu tine însuți că nu vei face nimic pentru a-ți face rău pentru o anumită perioadă de timp.

Mulți oameni consideră că este util să urmezi regula „3 zile” atunci când se simt ca și cum ar dori să moară. Un blogger, care a luptat cu gânduri de suicid explică: „Eu am o regulă de 3 zile. Dacă chiar și pentru un moment simți o umbră de bucurie sau că viață merită trăită, trebuie să începi din nou cele 3 zile „.

Această regulă nu implică faptul că cineva ar trebui să aleagă să moară dacă trec trei zile fără să se simtă plin de sperantă. Cu toate acestea, acesta poate oferi oamenilor un moment de răgaz între gânduri și acțiune, prin care au șansa de a se salva. Indiferent cât de permanentă poate părea durerea, gândurile de suicid nu vor dura pentru totdeauna.

Reglează-ți somnul

Lipsa somnului poate contribui la depresie și poate duce la o accentuare a gândurilor sinucigașe. Încearcă să îți reglezi somnul, urmărind opt ore pe noapte. Dacă te simți extenuat și dormi în cea mai mare parte a zilei, este important să te ridici și să încerci să faci ceva activ.

Sport

Studiile arată că exercițiile fizice pot fi la fel de eficiente ca și antidepresivele atunci când vine vorba de tratamentul împotriva depresiei și anxietătii. Chiar și o plimbare în parc  poate ajuta organismul să inceapă eliberarea endorfinelor, ceea ce reduce depresia.

Evită drogurile și alcoolul

Alcoolul și drogurile intensifică adesea gândurile suicigase. Evită orice alcool și orice medicamente care nu ți-au fost prescrise de medicul tău.

Auto-compasiune

Este important să ai compasiune pentru tine însuți. În loc să te învinovățești că te simți rău, încercă să te tratezi așa cum ai trata un bun prieten. După cum Dr. Stacey Freedenthal sugerează: „Gândește-te la tot ce se intamplă în viața ta. Gândește-te la toate motivele pe care le ai pentru a muri prin sinucidere. Acum imaginează-ți că cineva la care ții foarte mult ar veni cu aceleași probleme, aceleași motive, aceleași dorințe de a muri. Ce i-ai spune? Ai spune acelei persoane despre care îți pasă: „Ai dreptate, ar trebui să te omori”? Dacă nu, de ce?”

Acest mod de abordare, de a te trata cu aceeași bunătate și compasiune cu care ai trata un prieten se numește auto-compasiune.

Vorbește cu cineva

Oamenii sunt adesea prea rușinați sau inspăimantati să vorbească despre faptul că au gânduri sinucigașe. Cu toate acestea, impărtăsirea acestor sentimente cu cineva în care poți avea încredere este un pas spre a te simți mai bine. De cele mai multe ori ne este rușine să împărtășim adevărul despre astfel de gânduri cu cei apropiați, așa că ajutorul profesional oferit de un terapeut poate fi deosebit de util.

Doar vorbind despre modul în care te simțiți și despre cum ai ajuns la acest punct din viața ta poate fi o ușurare uimitoare și te ajută să găsesti o cale de a face fată durerii pe care o întâmpini în prezent. Viața ta merită să continue pentru că încă încerci să găsești o cale de a supraviețui și  pentru că devii mai puternic în fiecare zi, chiar dacă tu nu conștientizezi acest lucru.

Pentru mai multe informații, apelează la un specialist.

Experimentezi gânduri suicidare?
Nu ești singur, nu te lăsa pradă gândurilor! Apelează la un specialist!

 

20 comments

 1. Sunt atât de plictisitoare și de fără nici o logica ceea ce se descrie în psihologie, psihiatrie, despre ce se spune despre sinucidere. Este o poveste obositoare și mereu aceeași, o tot repetați ca o moara stricata, dar poate în alta ordine de idei, pe orice site, în orice carte de specialitate, orice psihoterapeut, psihiatri, statistici etc. Vă tot dați cu părerea sau presupuneti ca știți, dar nu sunteți singurii, și cei din jurul celui care suferă sunt la fel. Singurul lucru pe care l faceți toți ca la carte este sa va dați cu părerea fără sa știți de fapt nimic despre ceea ce l împinge pe un om sa se sinucida, fără sa să știți că el nu are probleme psihice ci voi, toți specialistii, and cei care pretind ca l iubesc sau ca țin la el… Voi contribuiți cel mai mult la a l aduce pana n pragul când săvârșește actul. Apoi tot șinucigașul ii de vina, nici nu se pune problema sa fiți careva din voi. Ar fi bine sa va vedeți de sufletele voastre și sa nu va mai dați cu părerea despre acest subiect și mai ales specialisti cu ghilimelele de rigoare.iar slogane de genul Nu EȘTI Singur, o porcărie tocmai pentru ca e singur… Iar tarifele pe care le practicați sunt mai mult ca exagerate sau le ați ales anume ca să nu vă caute decât cei bogătași noi ăștia săraci sa ne ia dracu ca oricum nu meritam sa trăim dar publi ați articole frumoase. Spor la și sper sa aveți liniște în suflet când va culcați seara ca a-ți făcut mult bine azi…

  1. Bună ziua,
   Ne pare rău că nu vă simțiți bine și sunteți supărata pe tot ce înseamană servicii de psihologie și de psihiatrie, probabil că nu ați găsit o persoană compatibilă cu care să rezonați dumneavoastra. Din cuvintele dumneavoastra răzbate multă suferință sufletească, de aceea recomandarea noastră ar fi să căutați în continuare un psiholog și un psihiatru potrivit pentru dumneavoastra, care vă va ajuta să depășiți starea de disconfort și disperare în care vă aflați.

 2. Cred ca o sa ma sinucid..

  1. Buna ziua,
   Ar trebui să vă adresati de urgenta unui medic psihiatru care vă va ajuta să nu mai aveți gandul acesta și să nu mai suferiți așa de tare. El vă poate prescrie un tratament care va poate fi de folos.

 3. Numele meu este Cristi sunt căsătorit de 7 ani am 2 copii frumoși ai iubesc foarte mult, problema este la soția mea care m-a înșelat cu cineva eu nu am știu nimic acum am aflat și ca a făcut un avort cu acel băiat.
  Sincer nu mai rezist presiuni este prea mare pentru mine îmi doresc sa se termine viața asta.

  1. Buna seara,
   Ne pare rău pentru ce se intâmplă cu dumneavoastra, pentru starea neplacuta in care sunteti, dar gândiți-vă că aveți doi copii care au nevoie și de un tată pe care il iubesc si ar suferi mult sa il piardă. Cel mai bine ar fi sa mergeti la un psiholog si impreuna cu acesta veti reusi sa treceti mai usor peste aceste suparari pe care le aveti.

 4. Sunt Ionuț,
  De 3 ani bag toți banii la jocuri de noroc, cum intra salariul cum îl joc, am făcut credite la bănci și la IFN-uri de peste 60.000 de lei, simt ca degeaba trăiesc, nu pot deloc sa ma las de jucat, vreau să scot banii pierduți, în momentul de față simt că nu mai pot face față datoriilor și cred că dacă m-aș omora as scăpa de toate problemele astea.

  1. Bună ziua,
   O soluție pe care ar fi bine să o încercați este aceea de a vă adresa unui psiholog și unui medic psihiatru, ei vă pot ajuta în rezolvarea problemei de dependență față de jocurile de noroc pe care o aveți.

 5. sunt obosita ,lipsita de speranta …nu mai stiu ce sa fac sa imi revin ! am renuntat la retele sociale sa scap de ganduri care inca imi fac rau…am incercat sa invat ,incercand sa imi termin studiile ,dar imi e frica ca nu sunt in stare sa invat ,mai ales ca mereu mereu am probleme de rezolvat …in fiecare zi ,singura salvare e cand ma trezesc si ma spal ,doar apa ma calmeaza …oare am nevoie de psihiatru ?acum nu pot sa dorm ,am o senzatie de frica …frica de viata …

  1. Bună ziua,
   Ar fi bine să vă adresați unui medic psihiatru, dar și unui psiholog, doar ei vă pot ajuta în situatia cu care va confruntati.

 6. Pentru ce să mai trăiesc dacă nici cu omul cu care m-am căsătorit nu mă mai înțeleg? Avem un copil, dar de când a venit ne înțelegem tot mai rău… Nu e agresiv fizic, dar vorbele lui mă lovesc mai rău decât o palmă, orice se întâmplă în casă e vina mea. Nu mai avem răbdare unul cu celălalt, ajungem mereu la cearta. Nu mai am nici putere să mă cert cu el, mă apucă mereu plânsul de nervi. Sunt așa de obosita psihic.. de ce sa mai trăiesc dacă doar ii incurc pe cei de langa mine? Mai ales că mi-a și spus acest lucru… Nu mai am nici o bucurie, simt că sunt în plus pe acest pământ.

  1. Bună ziua,
   Se pare că aveți o stare de depresie. Ar fi bine să vă adresați unui medic psihiatru, dar și unui psiholog cu care puteți discuta despre problemele pe care le aveți; sigur este cazul să urmați și o terapie de cuplu. Copilul dumneavoastra are nevoie de mama lui, adică de dumneavoastra!

 7. Buna , am o relație de aproape 5 ani , de căutând am aflat că mă inselat , mă doare enorm de mult , am discutat cu el dar când îi pun întrebări mai tare se enervează , ce pot să îmi mai fac mie personal , pur și simplu nu îmi mai vad rostul in viața fără el … Mă doare că mă gândesc numai acolo .. incerc sa trec peste dar nu pot … Mă gândesc să mă spanziur … Nu mai pot sa duc atâta durere in suflet

  1. Bună ziua,
   Nu merită nimeni și nimic sa faceți acest gest disperat. Dumneavoastra sunteți o persoană importantă pentru multi alți oameni din jurul dumneavoastra. Cel mai bine faceti terapie cu un psiholog și sigur veți depăși acest moment de impas.

 8. Oare ce sfat ar putea da cuiva un psiholog? Ati ghicit…… mergeti si consultati un psiholog. In principiu (si) psihologii sunt niste vanzatori de iluzii (pe bani seriosi). Oricum e laudabil faptul ca nu ne redirectioneaza spre vreo biserica sa ne rugam la Doamne Doamne..alt facator de nimicuri. Problemele personale nu se rezolva aruncand in vid bani pe fel de fel de salvatori providentiali. E foame de bani..Nu am spus-o eu. Dar este trist ca de pe urma suferintei umane profita tot soiul de..vindecatori ai sufletului. Pacat!

  1. Buna ziua,
   Psihologul nu dă sfaturi, nu acesta este rolul lui. In urma discutiilor purtate pot fi recomandari. Persoana respectiva va alege singura ce crede ca este mai potrivit si bine pentru ea.

 9. Am deasupra mea, unde locuiesc, o psiholoaga. Si-a deschis un cabinet particular, fara forme legale, fara program afisat pe fatada cladirii, fara nume, fara nici macar sa se stie oficial ca la adresa ei functioneaza asa ceva. Fatuca, la 35 de ani, s-a oplosit si a inchiriat un apartament pentru a rezolva problemele oamenilor. Zilnic se perinda pe la ea persoane de toate varstele, femei, barbati, mai tineri, mai putin tineri…dar mai mult tineri. Are o afinitate. Le toarna consilieri psihologice menite probabil sa rezolve ceva. Ii rezolva la buzunar. Fetita are masina de lux, flirteaza cu indivizi, colegi sau necolegi, si-a tras si o alta locatie, totul merge ca pe roate. Isi face de cap, nimeni nu o controleaza, banii curg. Niciun audit peste ea. Nu are greturi femeia. In Cotroceni, pe str. Dr. Carol Davila 109, etaj 2, ap.4.

  1. Bună ziua,
   Vă rugăm să faceți această sesizare în altă parte, noi nu vă putem ajuta cu nimic.

 10. Sunt Paula si nu ma simt deloc bine.Ma cert cu parintii,ei se cearta intre ei.Nu mai suport.Tatal meu ii adreseaza cuvinte foarte urate mamei mele care pe ea nu o dor,sau cel putin asa pare ,insa pe mine ma afecteaza foarte tare si nimeni nu isi da seama pentru ca nu imi place sa vorbesc despre asta.I am spus mamei mele sa imi faca programare la un psiholog pentru ca as avea neoie sa vorbesc cu cineva,sa ma deschid in fata cuiva care m ar intelege.Dar de fiecare data ea crede ca este ceva de moment.O gramada de chestii ma fac sa ma simt ca un om de nimic.Mi se pare ca nimic din ceea ce fac nu este bine si mereu este loc de mai bine oricat de tare m as stradui sa fac acel lucru.Am impresia ca lumea ar fi un loc mai bun fara mine.Imi doresc sa apelez la un psiholog ,dar ma tem ca daca fac asta sa nu se ajunga alt undeva spre exemplu la un spital de psihiatrie pentru ca imi este frica.Am stari de amxietate destul de des:dau din picior incontrolabil si imi iau stratul subtire de piele de pe buze constant incat mereu este o rana deschisa.Sunt foarte afectata si nu imi doresc decat sa se incheie tot

  1. Buna ziua,
   Trebuie neapărat să vă adresați de urgență unui psiholog, doar el va poate ajuta in problema pe care o aveți. Aveți toată viața înainte și trebuie să vă bucurați de ea chiar dacă sunt și evenimente neplăcute, ele vor trece și vor veni și cele plăcute, așa se întâmplă tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *